Pihenőnap-áthelyezés munkaidőkeret hiányában


Általános munkarend szerinti foglalkoztatás esetén jogszerű-e az, hogy egy hétköznapra eső munkanapot pihenőnappá tegyen a munkáltató, és helyette valamely szombaton dolgoztassa azt le? (Pl. 08. 30-ai péntek délelőttös, délutános és éjszakai műszakot 09. 14-én szombaton.) A Munkaügyi Levelek 249. számában a 4765. sorszámú kérdésre adott válaszban szerepel az alábbi rész, mely a kétséget okozza:
„Általános munkarendben a munkanapok hétfőtől péntekig tartanak, a heti két pihenőnap a szombat és a vasárnap [Mt. 97. § (2) bek.]. Ebből következően, ha munkáltató bármelyik hétköznapra pihenőnapot rendel el az előző szabály alapján, akkor az erre a napra eső (rendes) munkaidőt nem tudja más napokra beosztani.”
Alkalmazható-e erre a problémára, ha a munkáltató munkaidőkeretet rendel el? Egyáltalán feltétele-e a munkanap-áthelyezésnek a munkaidőkeret alkalmazása?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2024. szeptember 24-én (266. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5093

[…] teljesítendő munkaidő tartamát írásban határozza meg és tegye közzé [Mt. 93. § (4) bek.]; ilyennek minősül, ha annak a helyben szokásos és általában ismert módon tesz eleget [Mt. 22. § (2) bek. b) pont].Általános munkarend, amikor a munkáltató a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig osztja be. Egyenlőtlen munkaidő-beosztásnak minősül már ugyanakkor az, ha a munkáltató nem minden héten 2 pihenőnapot ad ki, hanem egyik héten többet, a másik héten kevesebbet [Mt. 97. § (2), (3) bek. b) pont]. Az ilyen beosztáshoz már el kell rendelni a munkaidőkeretet vagy az elszámolási időszakot. Ha tehát a munkáltató egy hétköznapot pihenőnappá tesz, […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.