×

HR-esek az álláspiacon

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2008. március 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 118. számában (2008. március 15.)
Napjainkban egyre több szervezetben válik stratégiai területté a humánerőforrás-fejlesztés. Ám míg a pénzügy vagy az értékesítés meghatározó szerepét egyetlen cégvezető sem vitatja, sokan nem látják az összefüggést a sikeres HR és a vállalkozás eredményessége között. Felemás helyzetet teremt, hogy miközben a HR-esek az alkalmazottak továbbképzéséért felelősek, ők maguk rendszerint kevéssé követik nyomon szakmájuk legújabb módszereit.

Nem könnyű azok helyzete, akik a humánerőforrás-fejlesztés területén szeretnének tevékenykedni. Miközben egyre nyilvánvalóbb e szakma létjogosultsága, jellemzően csak a nagyobb cégeknél bevett gyakorlat, hogy profi módon üzemeltetett HR-részleg működik. A kisebb munkáltatók rendszerint kétlik, hogy ez növelné a termelékenységet. Pedig HR-szakemberből nincs hiány, sőt, éppen ellenkezőleg.

Elhelyezkedési gondok

A humánszervező szakon végzett fiatalok kifejezetten nehezen tudnak elhelyezkedni a pályán – állítja tapasztalatai alapján a Develor Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója. Pozvai Zsolt ennek okai között említette, hogy csökkentek a külföldi beruházások, ami eleve visszafogottabb igényt teremt a humánerőforrás-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek iránt, ráadásul számos vállalkozás költséghatékonysági okból nem fejleszti e területet. Ugyanakkor akadnak olyan munkáltatók is, amelyek gazdasági nehézségeik miatt visszafejlesztik a munkaerő képzésével és szervezésével foglalkozó osztály tevékenységét. Mindebből adódóan meglehetősen kevés a szabad pozíció, alig-alig van munkalehetőség.

Mindehhez hozzájárul, hogy a humánszervező szak néhány évvel ezelőtt meglehetősen divatos volt, s a fiatalok – érettségi után – tömegével tódultak e pályára. Ráadásul nemcsak a szakma iránt elkötelezettek, hanem azok is, akik azt feltételezték, hogy e képzéssel viszonylag könnyen juthatnak diplomához. S ahogyan a kommunikáció szakra is rengetegen mentek, akik inkább "papírra", mintsem tudásra vágytak, úgy a humánszervező szakon is sokan megjelentek, akik kevés affinitással rendelkeztek a humánügyi fejlesztések és szervezések iránt. Mindennek következtében évente több ezer hallgató került ki az iskolapadból, akik nehezen tudnak elhelyezkedni.

Jellemző, hogy olyanok is sokan szerették volna kipróbálni magukat a HR-ben, akik korábbi munkájukkal nem voltak elégedettek vagy más okból kényszerültek szakmaváltásra. Például pályaelhagyó pedagógusok, pszichológusok szép számmal jelentkeztek a megüresedett vagy bővítéssel létrejött álláshelyekre. Ugyanakkor a szakma sajátossága, hogy a közgazdászok szintén komoly vetélytársai voltak a HR szakosoknak.

Fiatalok uralják a pályát

A pályakezdőket nemcsak a nagy verseny miatt érheti csalódás, hanem azért is, mert túlságosan magasra teszik a "lécet". Sokan úgy vélik: a főiskolát elvégezve nem elégedhetnek meg egy asszisztensi munkakörrel. Diplomával a zsebükben ennél komolyabb feladatot szeretnének végezni; generalista, specialista vagy akár mindjárt HR-vezetőként kívánnak elhelyezkedni. Holott ez a legtöbb esetben irreális, hiszen a ranglétrán végig kell menni ahhoz, hogy valaki a gyakorlatban elsajátítsa a szükséges ismereteket – szögezte le Pozvai Zsolt, kiemelve: a diploma "belépési" lehetőség, és nem "kiugrási" esély.

A HR-szakma egészére jellemző, hogy a fiatalok uralják a pályát, közülük nem kevesen hölgyek. Ha a kort tekintve többé-kevésbé egyenletes lenne az eloszlás, akkor az időről időre nyugdíjba vonulók helyére fiatalok kerülhetnének, s lenne tere a frissen végzetteknek. Ám nem ez a helyzet, ugyanis a humánerőforrás-fejlesztésben tevékenykedők zöme a 25-35 év közötti korosztályból kerül ki; a most belépők tehát nem tudnak kinek a helyére lépni.

A fiatalok magas aránya szakemberek szerint annak tudható be, hogy a rendszerváltást követően divatossá vált e szakma. Az egykori személyügy, munkaügy egy csapásra mindenütt humánerőforrás-fejlesztéssé alakult, ami nem csupán hangzatosabb kifejezés, hanem korszerű megközelítés is. Ezzel együtt a vállalatokon belül is újfajta elvárások fogalmazódtak meg; mindez a feladatkör kiszélesedésével járt együtt. Míg a személyzetis munka szinte kizárólag a bérszámfejtésre és némi adminisztrációra korlátozódott, addig a HR-esek tevékenységében előtérbe kerültek addig ismeretlen vagy lényegtelennek tartott területek, például a munkaerő képzése, a szervezetfejlesztés vagy a vezetők támogatása a legkülönfélébb eszközökkel. A változásokkal párhuzamosan a humánerőforrás-fejlesztés stratégiai jelentőségűvé vált. A HR-eseknek olyan kifejezésekkel – és persze tartalmukkal – kellett megismerkedniük, mint a team building vagy a karriermenedzsment, amely nélkül immár képtelenség hatékonyan működtetni egy szervezetet.

Módszertani fejlődés

A teljesítményértékelést és a – modern értelemben vett - humánerőforrás-fejlesztést tanult szakemberek virágkora 1995 és 2000 közé – a cégek letelepedésének és bővülésének időszakára – tehető. A helyzet 2002 táján változott meg, azóta egyértelműen telített a piac.

Noha a pályakezdők valamivel jobb helyzetben vannak, nincs könnyű dolguk azoknak sem, akik valamilyen okból váltani szeretnének. Legyen szó a korábbi munkahelyükről kényszerűségből távozókról vagy a gyesről visszatérő HR-szakértőkről, számukra kevés pozíció kínálkozik a munkaerőpiacon. Esetükben viszont könnyebbség, hogy kiépítették kapcsolatrendszerüket, ami ebben a szakmában az átlagosnál fontosabb a karrierépítés szempontjából.

A HR-szakma rákfenéje a képzés. Jellemző ugyanis, hogy míg a HR-esek az alkalmazottak továbbképzésével, különböző kurzusok szervezésével foglalkoznak, addig ők maguk nem vesznek részt – a számukra létfontosságú – tudáskarbantartó tanfolyamokon - magyarázta Pozvai Zsolt. Hozzátette: a HR-szakembereknek is bővíteni kell ismereteiket, s szükségük van készségfejlesztésre. Meg kell ismerniük a legújabb módszertant, s követniük kell az alkalmazott megoldásokat érintő fejlődést.

Egészen másképpen kellett megszervezni például egy tréninget a 90-es évek elején, mint manapság, ráadásul teljesen más szerepet töltött be a továbbképzésben. Ma már nem számít jól képzett HR-munkatársnak, aki nincs tisztában például a coaching mibenlétével, s nem tudja, hogy mire kell használni a gyakorlatban. Sokan esnek abba a hibába, hogy saját képzésükkel nem törődnek, ezért előbb-utóbb korszerűtlenné válik a tudásuk. Ez pedig rontja későbbi versenyképességüket.

 

Elvárások a HR-vezetőkkel szemben

A tehetséggondozás, a megfelelő ösztönzésmenedzsment mellett a toborzás-kiválasztás, a képzés-fejlesztés, valamint az alkalmazottakkal való kommunikáció a legnagyobb HR-kihívás a hazai vállalatoknál, de egyre komolyabb feladatot jelent a szakképzett munkaerő fogyatkozása, valamint a bérelszámolással összefüggő technikai problémák megoldása is – derült ki a Mercer 2006-ban végzett, a Világgazdaság által ismertetett kutatásából. Az elemzés azt vizsgálta mintegy húsz Magyarországon megtelepedett multinacionális cég leányvállalatainál, hogy 2002-től 2006-ig a HR milyen szerepet töltött be, milyen fejlődésen ment keresztül. A felmérés során megállapították, hogy a HR-feladatokat irányítók kivétel nélkül egyetemi vagy főiskolai, azon belül is elsősorban társadalomtudományi végzettségűek, nagy részük 40 év alatti, s a korábbi évekkel összevetve emelkedik a nők aránya.

A megkérdezettek közel háromnegyede három évnél hosszabb időt töltött el jelenlegi pozíciójában. Érdekesség, hogy a vizsgált időszak alatt jelentősen módosult a válaszadók beosztása, 2006-ra kétszeresére nőtt a felsővezetői szintű HR-esek aránya. A felmérés során az is kiderült, hogy 2002-ben a cégek többsége nem alkalmazott külső szolgáltatót az emberi erőforrás területén, de azt követően, a képzés és fejlesztés területén jelentkező újfajta módszerek megjelenése, illetve a folyamatosan változó igényekhez való alkalmazkodás egyre inkább szükségessé tette ezt. Így 2006-ra a képzés és fejlesztés, valamint a toborzás és kiválasztás vállalaton kívülre került, de a HR-tervezés továbbra is a vállalatok hatáskörében maradt.

Béralku és keresetek

A HR-szakemberek bérezése rendkívül eltérő a különböző ágazatokban és vállalkozásoknál, s nem lehet pontosan megmondani, minek mennyi az ára. A Develor vezérigazgatója szerint nincs egzakt kiindulási alap, amit figyelembe vesznek a felek a megállapodásnál. A HR területén kiemelkedő jelentőséggel bír az egyéni érdekérvényesítés, ami Pozvai Zsolt szerint helyénvaló. Jó esetben ugyanis a humánügyi szakértő bizalmi embernek számít, a HR-részleg vezetője pedig a felsővezetés egyik kulcsembere. Éppen ezért a fizetés tekintetében azon cégeknél rendelkeznek jó érdekérvényesítő képességgel a HR-esek, ahol felismerték: hatékony humánerőforrás-fejlesztés nélkül aligha lehet eredményesen működtetni bármilyen szervezetet.

 

Slágerszakmák – 2008

Egységes a fejvadászok véleménye arról, hogy mi várható idén az álláspiacon. Nem jósolnak túl sok változást: még mindig a mérnökök számítanak a legkeresettebbnek Magyarországon. Mellettük az idegenforgalmi, pénzügyi, kereskedelmi és az ingatlanokkal foglalkozó szakemberek iránt érdeklődnek majd a vállalatok, illetve egyre inkább előtérbe kerül a használható nyelvtudás és a mobilitási készség is – írja a Figyelőnet. Nagyon sok bölcsészt – például kommunikáció szakosokat – és jogászt képeznek, sokan közülük képtelenek a szakmájukban elhelyezkedni. Viszont a fejvadászoknak az a korábbi félelme nem igazolódott, hogy a közgazdászok sem találnak állást. A pénzügyi végzettségűeket a virágzó bankszektor és a regionális szolgáltató központok "felszippantják". A megkérdezett tanácsadók szerint az MBA- és a posztgraduális képzéseké a jövő.

A béralku sikeressége, a kereset javarészt azon múlik, hogy az adott munkahelyen mennyire tekintik szolgáltató, illetve adminisztratív szerepkörnek a HR-t. Ahol sikerül elfogadtatni, hogy ez stratégiai terület, ott jobb tárgyalási feltételekkel lehet alkudni, s biztosan magasabb keresetre lehet számítani. Ezt viszont nehéz elérni, ha az illetőt még nem ismerik az adott cégnél, s egy álláshirdetésre jelentkezve szeretne minél jobb feltételeket elérni. A munkatársnak a későbbiekben kell bizonyítania, hogy van hozzáadott érték a humánerőforrás-fejlesztésben.

Éppen ez a legnehezebb. Ugyanis a vezetés sehol sem vitatja, hogy a pénzügy stratégiai terület, azt sem kérdőjelezik meg, hogy az értékesítés és immár a marketing is kulcsfontosságú, az azonban nem általános, hogy a felsővezetők hasonlóképpen értékelnék a humánerőforrás-fejlesztést is. Már csak azért sem, mert nehezen mérhető, nehezen "fogható meg", hogy a jól működő HR-nek mit köszönhet egy cég éves teljesítményében.

A megbízható HR-esek kiválasztásakor nincs könnyű dolguk a cégvezetőknek, legalábbis akkor, ha a diploma alapján szeretnének dönteni. Ugyanis hogy kiből lesz jó szakember, az nem az alapvégzettségen múlik. A tanácsadók egyöntetűen állítják: lehet jogász, közgazdász, sőt orvos is kiváló HR-es, ha érzéke és affinitása van hozzá, s persze nélkülözhetetlen a szakmai ismeretek elsajátítása a gyakorlatban.

Kiválasztási szempontok

A képzettséget igazoló dokumentumok helyett sokkal több múlik azon, hogy ki mennyire nyitott az új dolgokra, mennyire követi munkája során a szakma fejlődését, de nagy a szerepük az adottságoknak és annak is, hogy ki mennyire képes motiválni a munkatársakat. Arra vonatkozóan nincs szigorú szabály, hogy milyen létszámmal kell dolgoznia egy sikeres HR-osztálynak, hiszen ez esetenként változó lehet. "Hüvelykujjszabály", hogy ahol legalább ötven főt foglalkoztatnak, ott nélkülözhetetlen egy HR-es, ahol pedig az alkalmazottak száma meghaladja a százat, ott egész osztályra van szükség.

Alapvetően a cég típusától és a tevékenység jellegétől függ, hogy egy HR-eshez hány munkatárs tartozhat. Nem mindegy például, hogy fizikai vagy szellemi munkát végeznek-e a vállalkozásnál – fejtette ki Friedl Zsuzsa, a UPC Magyarország HR-igazgatója.

Termelőüzemben lényegesen több alkalmazott ügyeit képes egyetlen ember ellátni; kevesebb az egyéni probléma; a dolgozók ritkábban keresik fel a HR-est, mint például egy ügyfélszolgálatnál. A szellemi foglalkozásúaknál ugyanakkora létszám esetében a HR-részlegnek biztosan nagyobbnak kell lennie; a UPC-nél például 200-300 dolgozó tartozik egy HR-eshez. Ez persze a fellendülés időszakában kevésnek bizonyulhat, normál üzletmenetkor azonban elegendő, hiszen ekkor generalista módon lehet gondoskodni a toborzásról, a teljesítményértékelésről vagy a bérfejlesztésről.

A telekommunikációs vállalatnál funkcionális a megosztás; egy-egy osztály ugyanahhoz a HR-eshez tartozik, aki az érintett munkavállalókkal kapcsolatos valamennyi feladatot végzi. Igaz, nemritkán specialista is besegít, hiszen indokolt lehet képzési menedzser alkalmazása, aki kész rendszereket állít össze a dolgozók ismereteinek bővítésére. Ez azért is fontos, mert a képzésnek egységesnek kell lenni valamennyi osztály esetében.

Különböző karrierutak

A cégnél a generalista módon tevékenykedő HR-eseket egy-egy szakterület gondozásával is megbíznak, így van, aki a toborzásért felel céges szinten, más a dolgozói elégedettség szakértője, de akad olyan is, aki a motivációval, a fluktuációval, a béren kívüli juttatásokkal vagy a kompenzációs lehetőségekkel foglalkozik.

A HR-esek számára nem feltétlenül a felfelé vezető út jelenti az előrelépést. Természetesen egyénenként változik, hogy kinek mi számít kihívásnak, s tagadhatatlan: minél nagyobb egy munkáltató, annál összetettebb a feladat, annál több a részterület. Ugyanakkor Friedl Zsuzsa a saját esetét említette ellenpéldaként: a világ legnagyobb vállalata, a General Electric Budapesten működő európai központjánál dolgozott. Ám nyolc év elteltével egy ahhoz képest kisebb céghez igazolt át, mivel a legnagyobbaknál lényegesen több időbe telik feljutni a ranglétra tetejére. Akadnak olyanok is, akik azért váltanak, mert a fejükben felhalmozott tudást más körülmények között, más típusú munkaszervezetben szeretnék kamatoztatni.

De nemcsak az előrelépés céljából érdemes átülni egyik székből a másikba. Fontos ez akkor is, ha a HR-szakértő céget nem, csak feladatkört vált. Amit ugyanis a szakember bevált módszernek tart, arról bebizonyosodhat, hogy lehet még jobban végezni. Egy eredményes teljesítményösztönző rendszert is érdemes megújítani, s erre a "friss szem" gyakran könnyebben képes – magyarázta a HR-igazgató, aki szerint, ha valaki két-három éven belül áll tovább, aligha mondhatja el magáról, hogy letett valamit az asztalra. Ahhoz, hogy a HR-szakember bármely cégnél eredményeket tudjon produkálni, ennyi időre mindenképpen szükség van. Ezt követően érdemes lehet váltani; mentalitástól függően kisebb vagy nagyobb léptekkel. Jól sülhet el például, ha a pénzügyi vagy az informatikai részleggel foglalkozó szakember egy idő után az ügyfélszolgálatért lesz felelős. A jó HR-igazgatónak ezt is szem előtt kell tartania a munkaszervezés során.

Az ideális jelölt

Nem könnyű megmondani, hogy milyennek kell lennie az ideális HR-munkatársnak. Sok múlik ugyanis a cég elvárásán: azon, hogy adminisztratív vagy stratégiai területként kezeli-e a HR-t, illetve generalistákat vagy specialistákat lát-e szívesen a csapatban. Minden esetben igaz, hogy a jó kommunikációs képességekre, a nyitottságra, illetve a problémamegoldó készségre kell odafigyelni a kiválasztáskor.

Az ideális HR-es könnyen megérteti magát a kollégákkal és nem utolsósorban jó konfliktuskezelő. Lényeges ezenkívül a kezdeményezőképesség, illetve az, hogy nem csupán a rábízott teendőket végzi el, hanem elébe megy a feladatoknak, proaktív módon áll a munkájához.

Általános tapasztalat, hogy a munkaadók szeretnek jobb képet festeni magukról a valóságosnál. Nem szabad feltétlenül készpénznek venni, amikor a HR-es felvételi beszélgetésén elhangzik, hogy vállalkozás számára kiemelkedő fontosságú a humánerőforrás-fejlesztés. Ez az ígéret ugyanis gyakorta csalódást okoz a későbbiekben, a munkakör betöltését követően. Ugyanakkor tagadhatatlanul sok múlik a HR-vezetőn, aki nem keveset tehet a terület presztízsének erősítéséért, stratégiai jelentőségének elismertetéséért

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2008. március 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem