×

Informatika a vállalkozásokért

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 35. számában (2000. december 15.)

 

A piaci versenyben egyre inkább a hatékonyság dönt. A mérleg nyelve sok esetben az informatika, hiszen a vállalati működés jobb koordinálásával munkaerőt, időt, eszközt lehet megtakarítani, miközben az összehangolt munka többnyire jobb minőségű. Jó példa erre az ügyvitel. A szoftverek mellett természetesen nem feledkezhetünk meg a hardverekről sem. Az idei számítástechnikai seregszemle jó alkalom volt arra, hogy lássuk a legújabb trendeket, a hazai kínálatot.

 

Az integrált ügyviteli rendszerek között éppúgy található olyan, amelyet egy speciális ágazat igényeire fejlesztettek ki, mint amelyek általánosan használhatók. A pénzügy, a folyószámla, a főkönyv kettős könyveléssel, az áfa-nyilvántartás, a készletet csökkentő számlázás automatikus kontírozással, a több raktárt kezelni képes készletnyilvántartás bármely típusú vállalkozás számára kézzelfogható előnyöket jelent. A szoftvercégek többsége a jó működéshez elengedhetetlen betanítást, a fejlesztett verziók követését és a folyamatos támogatást – például képernyős help-desk – is biztosítja.

Modulokból felépítve

Az Eurosoft Kft. Ablak integrált ügyviteli rendszere az általánosan használható programcsomagok közé tartozik. Az Ablak hálózatokon is használható, bérkönyvelésre is alkalmas, DOS és Windows platformon egyaránt futó, szabadon paraméterezhető rendszer.

A Nexon Bérenc programja közintézmények, gazdasági társaságok bér- és táppénzszámfejtési, bérfeladási, személyijövedelemadó-elszámolási, személyzeti és munkaügyi tevékenységének gyors és hatékony gépi feldolgozását teszi lehetővé. Önállóan, és más, egységes ügyviteli rendszerek részeként, tetszőleges számú gazdasági egységre és alkalmazottra üzemeltethető. A program moduljai – bér, munkaügy, táppénz, nevelési ellátás, honorárium, humánpolitika, rugalmas munkaidő – a humánerőforrás-gazdálkodással kapcsolatos teljes pénzügyi tevékenységet lefedik.

A Nexon NANKER programja a kül- és belkereskedelmi cégek áruforgalmának és pénzügyi folyamatainak kezelésére képes, a beszerzési szerződések megkötésétől, illetve az árubeérkezésektől kiindulva, a vevői rendelés-nyilvántartás, a szállítólevél-készítés és a számlázáson keresztül a számlák és banki műveletek nyilvántartásáig. Az áruforgalmi modul raktárkészlet-nyilvántartást és -kezelést is tartalmaz. Az áruk azonosítására és az árváltozások követésére komplett terméknyilvántartó és árazómodul létezik. A partnerek azonosítására partnernyilvántartás és partnernotesz, valamint a bankszámlatörzs áll rendelkezésre. A készletvezetés a számviteli előírásokat követi, a készletérték-meghatározás az úgynevezett FIFO-elv szerint történik. A program negatív készletet is tud kezelni. Szerves része a leltározási modul, amellyel a leltárívek, leltárjegyek rögzíthetők, illetve a leltárkülönbségek kimutathatók és kezelhetők. A köz-, illetve a magánvámraktár-modul az import- és az exportkereskedelem raktárszolgáltatását, valamint a saját célú konszignációs raktár teljes készletnyilvántartását ellátja. A pénzügyi rész mind a vevői, mind a szállítói oldalon a számlák pénzügyi likvidációját, a pénzügyi bizonylatok készítését, a folyószámla-analitikát és az egyéb analitikus lekérdezéseket tartalmazza. Szállítói oldalon a rendszerhez a számlák és az árubevételezési jegyek alapján árulikvidációs modul is tartozik. A készpénzmozgás követésére a házipénztármodul szolgál, amely szoros kapcsolatban van a program pénzügyi részével. A program funkcióinak és adatainak védelmét a felhasználóhoz rendelt jogosultságokkal lehet garantálni. Jogosultság rendelhető az egyes programfunkciókhoz és ezen belül az egyes területi egységekhez.

Szünetmentes áramforrások
Nagyobb irodai, vállalati hálózatoknál létkérdés, hogy a számítógépek folyamatosan működjenek. Ahhoz, hogy a villamos hálózatban esetleg fellépő zavarok ne befolyásolhassák a szerverek, munkaállomások működését, szünetmentes tápegységekre, UPS-ekre van szükség. Ezek, amellett, hogy áramkimaradás esetére lehetőséget biztosítanak az adatvesztés elkerülésére, a számítógépeket veszélyeztető áramingadozások ellen is védelmet nyújtanak. A működés szempontjából háromfajta tápegységet is megkülönböztethetünk: az egyik az SPS (Standby Power Supply), amelyik figyeli a hálózati áramot, és kimaradás esetén automatikusan bekapcsol. Ez az átkapcsolás olyan gyorsan megy végbe (pár ezredmásodperc alatt), hogy az nem okoz gondot a PC tápegységének. A másik típus a tulajdonképpeni UPS (Uninterruptible Power Supply), ami gyakorlatilag folyamatosan szolgáltatja az áramot az elemein keresztül, így áramkimaradás esetén csak azok folyamatos töltése szűnik meg. A harmadik, "keresztezett" megoldás esetén a tápegység folyamatosan szűri a hálózati áramot, de nem használja az akkumulátorait. Ennek (és persze a UPS-megoldásnak) előnye emiatt az, hogy a hálózati áram szűrésével védi a csatlakoztatott berendezéseket a különböző zavaroktól.

Ha UPS-t veszünk, az első és legfontosabb jellemző, amire ügyelnünk kell, a kapacitása. Ezt általában VA-ban (voltamper), ritkábban wattban adják meg. Az, hogy egy UPS áramkimaradás esetén mennyi ideig képes a névleges terhelésen biztosítani a szükséges feszültséget, több tényezőtől is függ. Itt igazán az a lényeges, hogy annyi ideig mindenképpen bírja, amíg a gép szabályos lekapcsolását el tudjuk végezni.

Nagyon fontos, hogy az UPS valamilyen módon kommunikáljon a számítógéppel, illetve velünk, és jelezze, ha áramszünet van, és azt is, ha a saját elemei a kimerülés szélén állnak. A géppel leggyakrabban a soros porton keresztül létesít kapcsolatot, míg a kezelőnek figyelmeztető hangjelzéssel adhatja tudtára, hogy ideje befejeznie a munkát.

A szünetmentes tápok piacán vezető szerepet foglal el az APC, amelynek magyarországi disztribútora az APC Smart Electronic Msz Kft., mely egyben e termékek szervizelését is végzi.

Az Ipari Elektronikai Kft. 17 éves múlttal rendelkezik. A vállalat saját fejlesztésű BAF és EMAT szünetmentes tápegységeket forgalmaz, illetve az olaszországi AROS cég termékeinek kizárólagos disztribútora.

Sokszínű programok

A program üzemeltethető egyedi számítógépen, hálózatban és több külön gépen, amelyek esetleg más-más telephelyen találhatók. A különálló gépek közötti kapcsolatot telefonvonalon vagy más adathordozóval megvalósított adatátvitellel a tranzakciós modul teremti meg.

Szintén vállalatirányítási rendszert, mégpedig a saját fejlesztésű Nagy Machinátor szoftvert kínálja a cégeknek a Progen Kft. A vállalatirányítási program moduljai a vevő-, a szállító-, a bank-, a pénztár-, az export-, az import-, az áfa-, a külker-bizományos analitika, a témaelszámolás, a főkönyv, a likviditástervezés, a kiskereskedelem, a készletek, az áruforgalom, a tárgyieszköz-nyilvántartás teljes adminisztrációját képes kézben tartani, legyen szó bármilyen típusú, kis vagy közepes – 5-500 főt foglalkoztató – vállalkozásról.

A közepes méretű cégek számára kínál integrált ügyviteli rendszert a Winform Informatikai Kft is. A Winner névre keresztelt program – a piacon található termékek többségéhez hasonlóan – egy kliens/szerver adatbázisszoftverre alapozott, platformfüggetlen, Windows kezelői felületű ügyviteli programcsomag. A Winners rendszer főbb moduljai: pénzügy, számvitel, kereskedelem, áruforgalom, controlling, befektetett eszköz- és gyártáskövetés.

Az Unit Kft. komplett integrált vállalati rendszert, illetve önállóan működő programokat egyaránt kínál. A rendszer egyes moduljai, a Business kereskedelmi és készletgazdálkodási, a Business pro külkereskedelmi és készletgazdálkodási, az Astra pénzügyi és számviteli, a Credit bérelszámolási és munkaügyi, a Linea tárgyieszköz-gazdálkodási, a Tranzit gépkocsi-útnyilvántartási modulok, egymástól függetlenül, önállóan is működnek, így ezek egyenként, tetszőleges összeállításban is megvásárolhatók.

Az Unit programjai között megtalálhatjuk még a Szufficit számlázórendszert is, amely kifejezetten a kereskedő, szolgáltató cégek számára készült, megkönnyítendő számlázási feladataikat. Az alaprendszer biztosítja a számlák többéves időintervallumra történő elkészítését, tárolását, visszakeresését. A szoftver Multi verziója több cég számlázási feladatát is el tudja látni.

A Szufficit Light, ahogy azt neve is mutatja, az előző program egyszerűsített, csak a lényeges funciókat tartalmazó változata.

A naplófőkönyvi programrendszer az egyszeres (rovat) könyvelést vezető cégek számára készült. A szoftver Multi verziójának a többcéges változata a könyvelési vállalkozások számára nyújt lehetőséget több cég elkülönített könyveléséhez.

Minden vállalat vezetése számára fontos tudnivaló, hogy a cég pontosan milyen eszközállománnyal rendelkezik. Ehhez nyújt hatékony segítséget a Káosz vonalkódos szobaleltári rendszer, nem kevés munkától megkímélve felhasználóját. A nyilvántartott leltári tételek számos adata mellett megadható az eszköz pontos helye (telephely, szoba). A szoftver standard változata egy telephely felvitelét engedélyezi. A Multi verzióval viszont tetszőleges számú telephely nyitható.

A házipénztárrendszert cégek és családok egyaránt hatékonyan alkalmazhatják költségeik és bevételeik nyilvántartásához, tervezéséhez. A rendszerrel kimutatások készíthetők költségtípusonként vagy bevételtípusonként. A szoftver tartalmaz egy komplett partnernyilvántartást is. Az elkészített szigorú sorszámozású pénztárbizonylatok tárolhatók és kinyomtathatók. Az előkalkuláció során összehasonlíthatók a terv- és tényadatok. Az összetett lekérdezési funkció lehetővé teszi, hogy a rendszer összes adata alapján összetett kimutatásokat készíthessen.

Hálózatok kiépítése
Ahogy az informatikai hálózatok gyakorlatilag nélkülözhetetlenekké válnak a vállalatok működéséhez, úgy nő azoknak a cégeknek a száma, amelyek hálózatépítéssel, karbantartással foglalkoznak.

Az Euronet Kft. fő profilja épületek, épületegyüttesek strukturált kábelezésének tervezése, kiépítése, az elkészült hálózat dokumentálása és karbantartása, valamint a Lucent Technologies által tervezett termékek értékesítése, üzembe helyezése, üzemeltetése és szervizelése. Vállalják biztonságtechnikai alkalmazások, beléptető-, videomegfigyelő, tűz- és vagyonvédelmi rendszerek kiépítését.

A ProfiNet a Tigra cégcsoport egyik tagjaként hálózati eszközöket forgalmaz, így sodort érpárú és optikai vezetékeket, csatlakozókat, valamint D-Link hubokat.

A hálózatépítő cégek között érdemes megemlíteni az LNX Kft.-t is, amelyik a KFKI Számítástechnikai Csoport tagjaként a számítógépek közötti kapcsolat kiépítéséért felel.

Termelésirányítás

A termelésirányítási szofverek specialistája, az infor:corvex Rt. az általa forgalmazott infor:NT programot kínálja a cégek számára. A nemzetközi infor:NT termelésirányítási rendszer a kis- és középméretű vállalatok számára nyújt átfogó üzleti megoldást, integráltan kezeli és támogatja a termeléshez kapcsolódó összes vállalati folyamatot: gyártmányszerkesztést, vevői rendeléskezelést, számlázást, logisztikát, termelést és vállalatvezetést. A programot jelenleg mintegy háromezer cégnél alkalmazzák, a legkülönfélébb iparágakban, az egyedi darabok gyártásától egészen a tömeggyártásig.

Számvitelre koncentrálva

Kifejezetten könyvviteli és számviteli feladatok megoldására készült a CobraContoWin+ ügyviteli programcsomag. A programcsomag természetesen moduláris felépítésű, mégis egységes adminisztrációs rendszer. Elvégzi a számlázási, pénzügyi nyilvántartási, analitikus és főkönyvi könyvelési, anyag- és készlet-nyilvántartási feladatokat, mérleget készít (akár a cég külföldi tulajdonosa által megkövetelt formában is), segítséget nyújt a mérlegelemzésekhez, és a bérszámfejtési teendőket is ellátja. A program a cég vezetéséhez szükséges pénzügyi és számviteli információk széles skáláját biztosítja (cash flow stb.). Lehetőség van üzemegységek (és vállalatok) könyveinek elkülönített vezetésére is.

A modulok önállóan és rendszerben egyaránt használhatók. Rendszerben történő felhasználás esetén a programmodulok közötti adatmozgás automatizált, de "feladási listák" készítése és alkalmazása is lehetséges. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó fokozatosan térjen át a számítógépes ügyvitelre, de kiküszöböli a többszöri adatbevitel hibaforrásait, és egyeztetési lehetőségeket is kínál az analitikákkal.

Könyvelőirodáknak és vállalkozásoknak ajánlja könyvelőrendszereit a Diamond Stúdió. A cég ajánlása szerint akár könyvelési ismeretek nélkül is teljeskörűen használható a program. A szoftver felismeri és kiszűri a formai és a logikai könyvelési hibákat, tetszőlegesen alakítható mérleg és adóbevallás készíthető, valamint korlátlan számú cég könyvelhető a segítségével. Bérelszámoló rendszere kis és közepes, 1-500 főt foglalkoztató cégek számára lehet hasznos. A szoftver tetszőleges típusú bér elszámolására alkalmas, egyedileg meghatározható jogcímekkel, a jogszabályfüggetlen működést pedig a szabadon beállítható képletek garantálják.

Informatika a mezőgazdaságban

Ma már a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások közül is egyre több ismeri fel az informatika fontosságát, hatékonyságnövelő szerepét. Az Agroorg kifejezetten számukra, mezőgazdasági társas vállalkozások részére kínálja szoftvereit, köztük integrált ügyviteli programrendszerét is. Ez utóbbi felépítésében a megszokott ügyviteli rendszerek struktúráját követi, persze némileg átszabva, a speciális igényeknek megfelelően.

A készletgazdálkodás-modul, mint azt neve is mutatja, elsősorban a vásárolt és saját termelésű készletek, valamint állatok analitikus könyvelését végzi el mennyiség, illetve érték szerint. A rendszer ezen túl bizonylatokat nyomtat, gondoskodik a raktárban lévő számítógép, valamint a központi adatbázis folyamatos kapcsolatáról, de a vásárolt készletek nyilvántartása és elszámolása elszámoló-, valamint többféle módszerrel számolt átlagáron sem jelenthet gondot a programnak. Új és használt, kis értékű tárgyi eszközök értékesítésénél akár háromféle eladási árat is meg lehet adni, de a rendszer számlázáskor figyelembe veszi az engedményeket, illetve felárakat is, valamint automatikusan elvégzi a kontírozást, a főkönyvi feladásokat.

A pénzügy-főkönyv modul tartalmazza a teljes számviteli feldolgozást a folyószámla-nyilvántartástól a mérlegbeszámolóig. A személyzet-munkaügy-bérgazdálkodási, tárgyieszköz-nyilvántartási, controlling, üzletrész- és osztalék-nyilvántartási modulokon kívül a kifejezetten mezőgazdasági vállalkozások számára érdekes bérszárítással és tárolással, földbérlet-nyilvántartással, növénytermesztés irányításával, a baromfiágazat koordinálásával foglalkozó alrendszerek is társíthatók a programhoz.

Megoldások Linuxra

A Mission Critical Linux volt az első cég, amely a vállalati szintű, magas elérhetőséggel rendelkező Kimberlite klasztertechnológiával jött ki, és azt 2000 júniusában hozzáférhetővé tette a nyitott forráskódot használó internetes társadalom számára. A Kimberlite, melyet a Compaqnál, Digitalnél és Sunnál klaszter-technológia fejlesztésével foglalkozó mérnökök dolgoztak ki, az eddigi drága, gyártóspecifikus megoldások tulajdonságaival rendelkezik – beleértve a többgépes támogatást, az osztottdiszk-konfigurációkat, a többszörös figyelőkapcsolatokat a klasztertagok között, a quorumalapú tagságot és a diszk-partíció szintű elérhetőséget – és mindezt hozzáférhetővé teszi a forgalomban kapható hardvert és nyitott forráskódot használó piacon.

Azon ügyfelek számára, akik vállalati felhasználásra kész klasztermegoldásokat keresnek, a Mission Critical Linux a Kimberlite nyitott forráskódú klasztertechnológia termékké fejlesztett változatát ajánlja. Az összes főbb Linux disztribúcióra minősített és átfogó garancia-, illetve szolgáltatási csomagot ajánló Convolo klaszter magas elérhetőségű automatikus alkalmazásátkapcsolást nyújtó környezetet szolgáltat, amely osztottdiszk-konfigurációban egyszerre két rendszert tud támogatni. A kifejezetten Linux operációs rendszerre kifejlesztett – vagyis nem valamely másik platformról származó – Convolo klaszter minden elemében duplikált felépítésével többszörös hardvermeghibásodás esetén is garantálja az adatbiztonságot.

Palmtopok és kéziszámítógépek
Napjaink egyik slágertémája a mobilitás. A számítógépek mérete is egyre csökken, és a különféle laptopok, notebookok, valamint a még kisebb PDA-k (elektronikus titkárok) szélsebesen terjednek. Az ilyen tenyérszámítógépek egyik első gyártója az amerikai Palm, melynek termékeit több cég is forgalmazza. A gyártó saját operációs rendszert fejlesztett ki, ez a Graffiti nevű karakterfelismerő rendszerrel működik. A Palm gépekhez ugyanis nem tartozik billentyűzet, hanem az érintőképernyőn írhatjuk a betűket egy előre definiált kézírás segítségével. Bár némileg különbözik a folyóírástól, könnyű megtanulni és alkalmazni. Az alapszoftverek tárháza elég széles ahhoz, hogy akár az alapmodell is minden határidővel és kontaktinformációval megbirkózzon. A programok között a következőket találjuk: címjegyzék, határidőnapló, óra, teendőlista (ToDoList), notesz és firkapad, mely karakterfelismerés helyett képként menti el írásunkat. A kis számítógép természetesen összeköthető asztali PC-vel, így az azon található adatokat – Outlook Express, Microsoft Word és Excel programokból – minden további nélkül szinkronizálhatjuk a PDA-n található programokkal. A világhálóra is csatlakozhatunk a mellékelt TCP/IP szoftverek segítségével, valamint egy infraporttal, a különféle mobiltelefonokkal és más hordozható eszközökkel is kapcsolatot létesíthetünk. A kis számítógép két darab mikro-ceruzaelem (AAA) segítségével akár két hónapig is üzemképes.

A termékek listáján találjuk a Palm IIIxe modellt is, mely már 8 MB memóriával, és ennek megfelelően több funkcióval rendelkezik. A nagyobb memória segítségével több adatot tárolhatunk, így például tízezer címet vagy ötévnyi határidőnapló-bejegyzést. Újdonság az olcsóbb típushoz képest, hogy a flash-memóriának köszönhetően az interneten keresztül is letölthetünk különféle programbővítéseket. A IIIxe színes kijelzős változata a IIIc, mely már színes TFT mátrixkijelzővel rendelkezik, így sajnos az elem élettartama lényegesen rövidebb, a mellékelt Li-ion akkumulátor körülbelül két hétre elegendő energiát képes tárolni.

A Palm kéziszámítógépek zászlóshajója az Vx. Ez az eddigiekhez hasonlóan 8 MB memóriával rendelkezik, szoftver, valamint funkciók terén sem nyújt lényegesen többet, ám fizikai méreteit és súlyát tekintve igencsak "vékonyra" sikeredett.

A másik nagy PDA -gyártó az inkább a nyomtatóiról ismert Hewlett-Packard. A Jornada termékcsaládba tartozik például az 540-es termékcsalád, mely a Palmhoz hasonló alakkal és funkcionalitással rendelkezik. E PDA-k operációs rendszere a Windows CE, mely az asztali PC-ken használt Windows 95-98 egy változata. Ennek nagy előnye a Palm OS-szel szemben, hogy a hagyományos Word és más Windows-alkalmazások által használt fájlformátumokat közvetlenül képesek olvasni. A nagyobb modellek, mint például a Jornada 720-as, az eddig említettekkel ellentétben már saját billentyűzettel rendelkezik, így az adatbevitel is gyorsabb lehet. A készülék a Windows for Pocket PC operációs rendszerrel működik, és alapkiépítésben 32 MB memóriával rendelkezik. A különféle bővítőhelyekre természetesen további memóriamodulok, illetve egyéb eszközök is csatlakoztathatók. Mivel a készülék saját beépített 56 kbps-os modemmel rendelkezik, így az internetre is könnyen csatlakozhatunk. Mobiltelefonokkal és más infravörös kommunikációs lehetőséggel rendelkező eszközökkel is létesíthetünk kapcsolatot az IrDA port segítségével.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. december 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem