Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

baleset
baleset miatti keresőképtelenség Üzemi baleset elbírálása
Mennyi időt vesz igénybe a munkahelyi baleset igazolása? 2016 januárjában rakodás közben baleset ért, eltört az egyik térdem, a mai napig kezelésekre járok. Se táppénzt, se fizetést nem kapok, 2016. március 31-gyel megszüntették a munkaviszonyomat is.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 137. számában (2016. augusztus 29.), 2696. kérdésszám alatt
bankszámla-hozzájárulás Bankszámla-hozzájárulás - bruttó összegben
A fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke 2016-ban legfeljebb 1000 forint [Költségvetési tv. 57. § (5) bek.]. Ez bruttóban vagy nettóban értendő?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 142. számában (2016. december 12.), 2812. kérdésszám alatt
bedolgozás
behívásos munkavégzés
behívásos munkaviszony
bejelentés
bejelentési kötelezettség
beléptetőrendszer Munkaidő nyilvántartása és beléptetőrendszer
A cégnél, ahol sofőrként dolgozom, beléptetőrendszer lett telepítve. Adott esetben nekem hajnali 4 órától 12 óráig tart a munkaidőm. 4 óra előtt érkezem a munkahelyemre, de hiába rögzíti ezt a beléptetőrendszer, csak 4-től kezdik számolni a munkaidőt. Pedig 4-re már túl vagyok az autó megpakolásán és akkor indulok el. 12 óra után érkezem vissza, de hiába ekkor rögzíti a rendszer a belépésemet, csak 12-ig számolják el a munkaidőmet. Sőt levonnak belőle 20 perc munkaközi szünetet, amit pedig napközben nem is veszek igénybe. A hónap végére ezért, hiába rögzít a rendszer naponta 8 óránál több időt, mégis akár 1 nap szabadságot is levonnak órahiány miatt. Tanácsukat kérném, hogy jogos-e ez az egész.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 177. számában (2019. február 25.), 3509. kérdésszám alatt
beolvadás
béremelés
béren kívüli juttatások
bérfejlesztés
bérfizetés
Bérgarancia Alapból igényelhető támogatás
bérjegyzék
bérkarton
bérkompenzáció
bérkorrekció
bérpótlék
bérpótlék számítási alapja
bérpótlékátalány
bérszámfejtés
bértábla Védőnői pótlék közalkalmazotti jogviszonyban
2020. augusztus 1-jétől területi védőnőt alkalmazunk közalkalmazotti jogviszonyban. Az alapbért a 256/2013. Korm. rendelet 7. sz. mellékletének az egészségügyi szakdolgozók, egészségügyben dolgozók, valamint védőnők bértáblája F/13 fizetési szint szerint megállapítottuk. Emellett a 43/1999. Korm. rendelet 21. §-ának (11) bekezdésében rögzített területi pótlékot is megkapja. Az alapbér + területi pótlék javadalmazáson felül jogosult-e a 43/1999. Korm. rendelet 76/A. §-ának (4) bekezdése, a 76/D. §-ának (4) bekezdése és a 76/L. §-ának (1) bekezdése szerinti pótlékra?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 202. számában (2020. szeptember 15.), 3980. kérdésszám alatt
bértámogatás
bértömeg-gazdálkodás Engedélyezett létszám helyett bértömeg-gazdálkodás
Költségvetési szerv engedélyezett létszámát, valamint a munkakörönkénti létszámokat hol kell feltüntetni? A 368/2011. Korm. rendelet 2015. január 1-jei módosításával az SzMSz-ben az engedélyezett létszámot már nem kell feltüntetni.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 116. számában (2015. április 27.), 2289. kérdésszám alatt
besorolás
besorolási osztály
beszámítás Munkáltatói követelések beszámíthatósága a munkabérrel szemben
Az Mt. 162. §-a szerint a levonásmentes munkabérrel szemben beszámításnak helye nincs. Ezt hogyan kell érteni? A munkáltató általános jelleggel élhet beszámítással a munkavállaló munkabérével szemben, csak a levonásmentes munkabérrészt kell legalább kifizetnie?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 97. számában (2014. február 17.), 1884. kérdésszám alatt
beteg hozzátartozó ápolása Beteg hozzátartozó ápolása felmondási idő alatt
A munkáltatóm felmondott, jelenleg felmondási időmet töltöm. Súlyosan beteg férjemet ápolom. Orvosi papírral fordultam a munkáltatómhoz, hogy a felmondási idő teljes egészére mentesítsen a munkavégzés alól, de a munkáltatóm ezt megtagadta. Mit tehetek?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 124. számában (2015. november 2.), 2443. kérdésszám alatt
betegállomány
betegség miatti keresőképtelenség
betegszabadság
bíróság illetékessége Végrehajtási eljárás munkaügyi per után
17 éve folyik kártérítési perem a munkáltató ellen. A bíróság a 2012-ben 500 000 Ft nem vagyoni kártérítést jogerősen megítélt részemre, a biztosítási intézkedésem kérésének a bíróság helyt is adott, majd később a kielégítési végrehajtást is elrendelte. A végrehajtó jegyzőkönyvében azt írta, hogy az adósnak lefoglalható vagyona nincs, bankszámlával nem rendelkezik, ez három éve így folyik, de közben országosan működik a munkáltató. A bíróság 17 év elteltével arról tájékoztatott, hogy az ügy iratait egy vidéki törvényszékre küldték meg, mert az az illetékes bíróság. A munkaszerződésemet Budapesten kötöttük, feladataimat mindenkor az országos központtól kaptam. Jogszerű az, hogy 17 év eltelte után jött rá a bíróság, hogy nem ő az illetékes elbírálni az ügyet? Mit tehetek, hogy a megítélt 500 000 Ft kártérítésemhez hozzájussak?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 134. számában (2016. június 20.), 2650. kérdésszám alatt
bírósági ítélet
bírósági letét Örökös személye - ha vitatott
Sajnálatos módon egyik munkavállalónk nemrég váratlanul elhunyt. A jogszabályoknak megfelelően szerettük volna kiadni a munkaviszony megszűnésekor őt, illetve már az örökösét megillető járandóságokat, azonban megtudtuk, hogy az elhunyt munkavállaló végrendeletét meg akarják támadni, ezért álláspontunk szerint vitás az örökös személye. Cégünk azonban nem akar további késedelembe esni. Hogyan járunk el jogszerűen, ha nem tudjuk, hogy ki lesz végül az örökös?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 56. számában (2011. augusztus 8.), 1080. kérdésszám alatt
bírság Bírság levonása a munkabérből
Német bejelentett forgalmi rendszámú tehergépkocsit vezettem Hollandiában, és egy alkalommal, amikor a kötelező pihenőidőt töltöttem, szabálytalan parkolás miatt bírságot szabtak ki. A bírságot a cégcsoport német tagvállalata kapta, mivel ő a gépjármű tulajdonosa. Az esetet bejelentettem a magyar munkáltatómnak, azzal, hogy nem értek egyet a bírsággal, mert szabályosan parkoltam. Ennek ellenére a bírsággal szemben nem éltek jogorvoslattal, hanem a munkáltatóm a következő fizetéseimből levonta annak összegét. Jogszerű ez?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 173. számában (2018. november 26.), 3444. kérdésszám alatt
bizalomvesztés
bizonyítási teher Bizonyítási teher rendeltetésellenes joggyakorlás esetén
2010-ben keresetet nyújtottam be a bíróságra, mert 2010. október 26-án a kormánytisztviselői jogviszonyomat indokolás nélkül megszüntették. Rendeltetésellenes munkáltatói joggyakorlásra hivatkoztam. A per még jelenleg is folyamatban van. Eddig meghallgatták a főnökeimet tanúként. Én is tudnék olyan személyt hozni, aki az állításaimat alátámasztja, de nem tudom, hogy mekkora a tanúk szerepe a munkaügyi perekben. Önök szerint milyen esélyeim vannak?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 71. számában (2012. július 2.), 1366. kérdésszám alatt
bizonyíték értékelése
biztonságos munkavégzés
biztosítási intézkedés Késlekedés biztosítási intézkedés elrendelésével és végrehajtás foganatosításával kapcsolatban
Munkaügyi bíróság jogerősen megítélt 500 000 Ft nem vagyoni kártérítést kamatok nélkül, de a biztosítási intézkedésre vonatkozó kérelmemnek csak évekkel később adott helyt, és a végrehajtási költségek előlegét is csak a végrehajtási kérelem benyújtását követő 8 hónappal utalta el a végrehajtónak (költségmentességem volt). Ennek, valamint a végrehajtó késlekedésének az eredménye az lett, hogy a munkáltatómnak már nem maradt végrehajtás alá vonható vagyona addigra, amíg a végrehajtást foganatosítani lehetett volna, így a pénzt nem kaptam meg. A végrehajtó vagy a bíróság, amelyik nem tartotta a törvényi határidőket, lehet felelős ezért?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 178. számában (2019. március 25.), 3530. kérdésszám alatt
biztosítási jogviszony
bontó feltétel Bontó feltétel vezetői munkaszerződésben
Eddig az ügyvezetőket megbízási szerződéssel alkalmaztuk a cégünknél, de az új ügyvezetővel munkaviszonyt szeretnénk létesíteni. A munkaszerződésben ki szeretnénk kötni, hogy a munkaviszony automatikusan megszűnik, ha a cég árbevétele az adott évben nem éri el tárgyév márciusáig a taggyűlés által meghatározott mértéket. Úgy tudjuk, hogy vezető esetén szabadon megállapodhatunk ilyen kérdésekben is. Jogszerű ez a kikötés az ügyvezető munkaszerződésében?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 115. számában (2015. április 7.), 2269. kérdésszám alatt
bónusz
borravaló
bt.-beltag munkaviszonyban Bt.-beltag munkaviszonyban
Betéti társaságunk egy beltagból és egy kültagból áll. A beltagunk állhat-e munkaviszonyban a betéti társasággal? Szükséges-e ehhez módosítani a társasági szerződést?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 31. számában (2010. február 22.), 607. kérdésszám alatt
bűncselekmény
büntetlen előélet
büntetőeljárás