Osztályfőnöki feladatok ellátása – díjazás a szakképzésben


Az osztályfőnöki pótlék, mint többletfeladatért járó juttatás témában szeretnénk választ kapni. Szakképzésben oktató munkavállalók jogállása 2020. július 1. napjával változott. Közalkalmazotti jogviszonyuk munkaviszonyra változott. Ezáltal az Szkt. és az Mt. hatálya alá kerültek. Az Szkt. 42. §-ának (1) és (2) bekezdése taglalja a munkabér és a többletfeladat jogosultságát. Azonban arra vonatkozóan, hogy mi tartozik a többletfeladatok közé, nem található bővebb tájékoztatás. Szabályos-e ennek alapján, hogy az osztályfőnöki feladatok ellátásáért járó összeget a többletfeladatok közé sorolja a munkáltató? Helyesen jár-e el a munkáltató az alábbi esetekben:
-az osztályfőnöki feladatok ellátásáért járó összeget a többletfeladatok közé sorolja,
-az osztályfőnöki feladatok ellátásáért megállapított fix összegű díjazást a dolgozó keresőképtelensége idejére nem arányosítja?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2021. június 29-én (214. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4182

[…] intézmény alkalmazottjának a szakképző intézménnyel fennálló jogviszonya időtartamára. A szakképző intézmény alkalmazottja az általa időszakosan vagy nem rendszeresen ellátott feladatra tekintettel a többletfeladat ellátásának időtartamára havonként járó többletjuttatásra jogosult.Azzal, hogy az Szkt., illetve annak végrehajtási rendelete nem határozza meg a többletjuttatás fizetésének feltételeit azonkívül, hogy az időszakosan vagy nem rendszeresen ellátott többletfeladatért jár, lényegében lehetővé teszi a munkáltatói jogkörgyakorló számára, hogy a részleteket illetően kitöltse a törvényi kereteket, maga határozza meg, milyen többletfeladatért, milyen feltételek mentén és mely összegben fizet ilyen juttatást. A többletjuttatás olyan honorálási jogcím, amely az Mt.-ben nevesítetten nem szerepel, de egyébként jogi természetét tekintve a munkajogban általánosan alkalmazott prémiumhoz hasonlítható. Ekkor előre meghatározott többletfeladat ellátásáért, a kitűzött prémiumfeltételeknek való megfelelés esetén a munkáltató által vállalt összeg kötelezően kifizetendő a munkavállaló részére.Az osztályfőnöki feladat legalább egy, de általában több tanévre szóló feladat, amely esetében az időszakosság fennállása kevésbé tekinthető megalapozottnak, de valójában nem is tiltott. Tehát véleményünk szerint elképzelhető, hogy e feladatért többletjuttatást fizet a munkáltató. Ugyanakkor megjegyezzük, hogy az Mt. alapján van lehetőség arra is, hogy a munkáltató saját hatáskörében olyan pótlékokat vezessen be, amelyek az Mt.-ben nem találhatók meg. Így – akár a munkaszerződésben is – osztályfőnöki pótlék is kiköthető. Mindennek egyetlen korlátja az […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.