Képzettségi pótlék – jogosultság a felülvizsgálat után


Polgármesteri hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők képzettségi pótléka vonatkozásában érdeklődünk, miután felülvizsgálatra kerültek a korábbi képzettségipótlék-megállapítások.
1. 2001. szeptember 1-jétől, a már hatályon kívül helyezett 133/2010. Korm. rendelet 8. §-ának (3) bekezdése alapján a mérlegképes könyvelői szakképesítés felsőfokú szakképesítésről emelt szintű szakképesítésre változott. Jól gondoljuk, hogy az emelt szintű mérlegképes könyvelői szakképesítés a 249/2012. Korm. rendelet szerinti szabályozásnak nem felelt meg – mert az középfokú vagy felsőfokú szakképzésben szerzett szakképesítést szabályoz –, emiatt nem is volt alkalmazható?
2. Tekintettel arra, hogy a 249/2012. Korm. rendelet középfokú vagy felsőfokú szakképzésben szerzett szakképesítést szabályoz, jól gondoljuk-e, hogy a mérlegképes könyvelő (OKJ szerinti) szakképzés esetén nem alkalmazható felsőfokú végzettségű köztisztviselőknél a képzettségi pótlék?
3. Milyen hatályos jogszabály szerint kellene jelenleg a képzettségi pótlékhoz kapcsolódó szinteket, szabályokat figyelembe venni?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2020. augusztus 4-én (200. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3952

[…] valóban nem volt szabályozva az emelt szintű szakképesítéshez tartozó képzettségi pótlék mértéke a rendeletben.2. Ugyanígy, 2017. november 15-től változott a 249/2012. Korm. rendelet 2. §-ának (6) bekezdése is, amely szerint a felsőfokú iskolai végzettségű kormánytisztviselő, köztisztviselő nem jogosult képzettségi pótlékra, ha a (4) bekezdés e) pontjában meghatározott további szakképesítéssel – vagyis, ha iskolarendszeren kívüli középfokú szakképzésben szerzett további szakképesítéssel, szakképzettséggel – rendelkezik. Tehát felsőfokú végzettségű köztisztviselő esetében a további emelt szintű szakképesítés nem zárja ki az arra jogosultat a képzettségi pótlékra való jogosultságból.Nagyon fontos azonban utalni arra, hogy a 249/2012. Korm. rendelet önmagában nem teremt alanyi jogot a képzettségi pótlékra. Teljes mértékben a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozó kérdés, megállapít-e bármilyen munkakörre és képzettségre vonatkozóan képzettségi pótlékot a közszolgálati szabályzatban vagy az ügyrendben [249/2012. Korm. rendelet 2. § (1)-(3) bek.]. Valamint a munkáltató – a jogszabályi keretek között – dönthet úgy is, hogy (pl. új közszolgálati szabályzat vagy új ügyrend kiadásakor) […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.