Home office és a kötetlen munkarend összefüggései


Home office szabályzat kialakítása és bevezetése kapcsán szeretnénk állásfoglalást kérni Önöktől. Kötetlen munkarendben dolgozó kollégák esetében az Mt. 96. §-ának (2) bekezdése szerint a munkáltató a munkaidő beosztásának jogát átengedheti úgy, hogy a munkavégzését önállóan szervezi meg a munkavállaló.
1. A "munkavégzés önálló megszervezése" a munkavégzés helyére is kiterjed?
2. Ha van, akkor mi a kötetlen munkarendre vonatkozó szabály a munkavégzés helyére vonatkozóan?
3. Korlátozhatjuk-e (szabályzat alapján) egy kötetlen munkarendben dolgozó kolléga home office-ban töltött napjainak számát?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2020. február 4-én (192. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3811

[…] meghatározni [Mt. 45. § (3) bek.]. Ezért tehát a kötetlen munkarend engedélyezése mint egyoldalú munkáltatói intézkedés amúgy sem változtathatna a munkavégzés helyén. Ha a munkáltató szándéka az, hogy a kötetlen munkarend egyben otthoni munkavégzéssel párosuljon, erről külön meg kell egyeznie a feleknek, és azt a munkaszerződésben kell rögzíteni.A "home office"-nak nevezett gyakorlat lényege az, hogy – szemben a távmunkával (Mt. 196. §) – a munkavállaló nem rendszeresen dolgozik a munkáltatótól elkülönült helyen (leginkább otthon), hanem ez csak kivételes, a munkaidő kisebb részére igaz. Például, miközben a munkavállaló rendszeres munkavégzési helye a munkáltató által biztosított székhely, iroda, havonta vagy hetente pár nap erejéig a munkavállaló otthonról is dolgozhat. Amint arra utaltunk, a munkavégzés helye a munkaszerződés kötelező tartalmi […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.