Kiküldetésre járó napidíj telephelyen kívül végzett munka esetén


Mikor lesz szó kiküldetésről, és a munkavállalónak mikor jár az 500 Ft-os napidíj (költségtérítés-átalány) az alábbi esetekben, ha a munkáltató székhelyén/telephelyén kívüli foglalkoztatás a 6 órát minden esetben meghaladja?
1. Az építőiparban foglalkoztatott munkavállalók reggel beérnek a munkáltató telephelyére, ahonnan kimennek az építési területre, és munkaidejüket ott dolgozzák le.
2. A könyvvizsgáló, aki a cég ügyfeleihez is kijár a munkaköréhez tartozóan.
3. A területi képviselő, aki a potenciális ügyfelekkel tárgyal azok székhelyén/telephelyén.


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2016. december 12-én (142. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 2809

[…] bek.]. A kiküldetés fogalma az Szja-tv. rendelkezéseire épül, amely szerint kiküldetés a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazás (Szja-tv. 3. § 11. pont). Ez független attól, hogy munkajogi szempontból munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás vagy nagyobb földrajzi egységként megjelölt munkavégzési helyen belül történő munkavégzés valósul meg. A feltett kérdésekből nem állapítható meg, hogy melyik esetben melyik jogintézményt kell alkalmazni. A pontos válaszhoz a munkavégzési helyre vonatkozó munkaszerződésben foglalt rendelkezés ismerete lenne szükséges. Egyáltalán kikötötték-e a munkahelyet a munkaszerződésben?Véleményünk szerint a 437/2015. Korm. rendeletben meghatározott napidíj alapvetően akkor illeti meg a munkavállalót, ha a munkaszerződésében meghatározott munkavégzési helytől (helyektől) eltérő […]
 
Kapcsolódó címkék:      
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.