Gépjárművezetők műszak- és éjszakai pótlékra való jogosultsága


Bérszámfejtést végzünk egy fuvarozó cégnek, és a pótlékok elszámolása során nézeteltérésünk támadt. Az eddigi gyakorlat szerint az Mt. szerint jártunk el (munkaszerződésben is erre hivatkoztak), és amennyiben a dolgozó jogosult volt a műszakpótlékra, úgy azt számoltuk el, amennyiben csak éjszakai pótlékra volt jogosult, akkor azt számoltuk el, 22-06 óra közötti munkavégzés esetén.
1. Ügyfelünk szerint a Kkt. szerint a gépjárművezetők esetében másként kell eljárni a pótlékok számítása során. Az említett törvény csak az éjszakai pótlékról rendelkezik. Kérdés ezzel kapcsolatban, hogy a munkavállalónak nem kell számfejteni műszakpótlékot akkor sem, ha egyébként jogosult lenne rá az Mt. szerint? A gépjárművezetők esetében az éjszakai pótlékot mikortól kell számfejteni?
2. A munkavállalókat háromhavi munkaidőkeretben foglalkoztatják. Ha szombati napon is dolgozik a munkavállaló, és ezzel együtt sem éri el a ledolgozott munkaórák száma a munkaidőkeretben előírtat, megilleti-e a rendkívüli munkavégzésért járó 100%-os pótlék, és azt minden hónap végén ki kell fizetni? Ha a szombati nap helyett következő héten szabadnapot kap, milyen mértékű pótlék illeti meg a dolgozót?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2014. szeptember 1-jén (105. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 2048

[…] §-ainak alkalmazását nem zárja ki. Az Mt. az éjszakai pótlékot nem az "éjszakai időszakhoz", hanem az éjszakai munkához köti, amely a 22 és 06 óra közötti munkavégzés (Mt. 89. §). Ebből következően nincs olyan szabály, amely alapján a Kkt. hatálya alá eső munkavállalónak ne járna műszakpótlék, vagy éjszakai pótlékra ne az Mt. szerint lenne jogosult. Mindkét bérpótlékot tehát az Mt. alapján kell fizetni.A rendkívüli munkavégzésért 100%-os pótlék akkor jár a munkavállalónak, ha munkaszüneti napon vagy heti pihenőnapon (heti pihenőidőben) végez rendkívüli munkát [Mt. 143. § (4) bek.]. Ha a munkavállaló beosztása szerint dolgozik szombatonként, akkor az nem minősül rendkívüli munkaidőnek, amelyért bérpótlék sem jár. Annak nincs jelentősége, hogy a szombati napra elrendelt munkaidő "belefér-e" még a munkaidőkeretben beosztható óraszámba. Ha ugyanis a munkavállaló munkaidő-beosztása alapján pihenőnapot kapott volna szombatra, ám mégis dolgoznia kellett, a munkaidő-beosztástól eltérő […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.