×

A tanulmányi szerződés

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 116. számában (2007. december 15.)
A munkáltató – szakemberszükségletének biztosítása végett – támogathatja a munkavállaló tanulmányait. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a másik oldalon ne lenne célzata a szerződéses kötelezettségvállalásnak. A munkavállaló magasabb végzettséget szerezhet, másik munkakörbe kerülhet, így nem ritka a gyakorlatban, hogy maga a munkavállaló kezdeményezi a szerződéskötést.

A Munka Törvénykönyve (Mt.) Harmadik részének V. fejezete szabályozza a tanulmányi szerződést, amely a munkaviszony mellett fennálló megállapodásnak minősül (Mt. 110-114. §). A szerződés ugyanakkor megköthető munkajogi kapcsolatban nem álló felek között is – éppen a munkaviszony tanulmányok befejezését követő létesítését elősegítendő megállapodásként. Az Mt. tanulmányi szerződéssel kapcsolatos szabályait a közalkalmazottakra és a köztisztviselőkre is alkalmazni kell. Ha a köztisztviselő tanulmányai anyagi támogatását tanulmányi szerződés alapján kapta, annak megszegése esetén a visszafizetési kötelezettségét a tanulmányi szerződés és az Mt. a közszolgálati jogviszonyban is alkalmazandó rendelkezései szerint kell elbírálni (LB Mfv. II. 10.114/1999).

Általános tudnivalók

Tanulmányi szerződés létesíthető iskolai (nappali, esti, levelező, távoktatás) és iskolarendszeren kívüli oktatásra (tanfolyam), belföldi és külföldi tanulmányútra, nyelvi képzésre. A tanulmányi szerződés visszterhes megállapodás – a munkavállaló meghatározott képzettség, ismeretek megszerzését vállalja, amelyhez a munkáltató anyagilag hozzájárul. A támogatás irányulhat iskolai rendszerű és nem iskolai rendszerű képzésre, tanulmányok folytatására, így egyebek mellett betanító képzésre is. A felek a tanulmányi szerződést általában határozott időre, a tanulmányok tartamára kötik meg. Az Mt. tanulmányi szerződésre vonatkozó rendelkezései a szerződés felmondásáról nem rendelkeznek. A felek a szerződésben kiköthetik a felmondási jogot, illetőleg azt a körülmények változása is indokolttá teheti. A tanulmányi szerződés felmondása csak a munkáltatóra súlyos terhet rovó esetben indokolt. A bírósági gyakorlat szerint az olyan átszervezésre utaló felmondási ok, amely csak az érintett munkavállaló munkaviszonyát szünteti meg, nem tekinthető ilyen súlyos indoknak (LB Mfv. II. 11. 088/1997. – BH 1999/86.). A munkaviszonynak a munkáltató által történt megszüntetése önmagában nem szünteti meg a tanulmányi szerződésből eredő kötelezettségeket (LB Mfv. II. 10.656/1998. – BH 2000/176.). Ha a munkavállaló nem a saját munkáltatójával köt tanulmányi szerződést, akkor előzetes bejelentési kötelezettség terheli foglalkoztatója felé. A bejelentés nem jelent engedélyezést vagy hozzájárulást, a munkáltató tudomásszerzése alapján nem tilthatja meg a mással történő szerződéskötést.

A szerződéskötésre való felhívás elutasítása miatt a munkavállaló munkaügyi jogvitát nem indíthat. A szerződéses célt meghatározó törvényi rendelkezés tehát arra utal, hogy a szerződéskötés a munkáltató mérlegelési joga. Ő dönti el, hogy köt-e megállapodást, és ha igen, akkor milyen mértékű támogatást nyújt, esetleg vállalja-e a munkavállaló más munkakörben történő foglalkoztatását.

Lehetséges tartalmi elemek

A szerződő felek az Mt. által előírt, kötelező tartalmi elemeken kívül egyéb feltételekben is megállapodhatnak. Gyakori kikötés, hogy a munkáltató a tanulmányok sikeres befejezése után vállalja, hogy a munkavállalót a megszerzett képzettségének megfelelő munkakörben foglalkoztatja tovább. A megfelelő munkakörbe történő áthelyezés, továbbfoglalkoztatás vállalása esetén a munkáltatónak a tőle elvárható időn belül kell eleget tennie (BH 1994/346.). A tőle elvárható idő mértékét az eset összes körülménye alapján lehet megítélni, ezért célszerű ezt a kérdést a megállapodásban kifejezetten rögzíteni: mennyi idő áll a munkáltató rendelkezésére, hogy a megszerzett végzettségnek megfelelő munkakört felajánlja.

Vita lehet a felek között a megfelelő munkakör tárgyában is. A végzettségnek megfelelő munkakörnek nem felel meg a magasabb beosztás. A gyakorlat annyiban iránymutató, hogy a munkáltató nem hivatkozhat egy időközben végrehajtott átszervezésre. A munkáltató oldalán jelentkező üzemi kockázatot maga viseli, ilyen esetben a munkavállaló szabadul kötelezettségei alól, munkaviszonyát idő előtt megszüntetheti a támogatás visszafizetése nélkül. A megfelelő munkakör kikötésénél a munkáltatónak gondosan kell eljárnia. Csak olyan képzettség, képesítés megszerzését ésszerű támogatnia, amelyre ténylegesen szüksége van. A kellő alap nélkül kötött tanulmányi szerződésben vállalt áthelyezési kötelezettség elmulasztása a munkáltató szerződésszegését bizonyítja (BH 1992/285.).

A felek akkor járnak el körültekintően, ha rendelkeznek a tanulmányi szerződés megszüntetésének eseteiről, módjáról és formájáról. A bírósági gyakorlat a tanulmányi szerződésnél a felmondási jogot legalizálta. Nem kizárt tehát, hogy a felek a felmondás jogában megállapodjanak. A felek a tanulmányi szerződést rendszerint határozott időre, a tanulmányok időtartamára kötik, így az ilyen szerződés felmondása a tanulmányi szakaszban a munkavállalóra nézve hátrányos. Ezért annak munkáltatói felmondása csak akkor megalapozott, ha a szerződés fenntartása súlyos terhet jelentene számára, a vállalt kötelezettség teljesítése objektíve nem várható el. A bírói gyakorlat szerint nem súlyos felmondási indok az átszervezés, vagy a munkáltató gazdálkodásában felmerült ok. A bíróság álláspontja szerint a tanulmányi szerződésnek ilyen felmondási indokot tartalmaznia kellett volna (BH 1999/86.).

Munkáltatói szerződésszegés

Amennyiben a munkáltató a támogatást nem biztosítja, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el, a másik fél mentesül a szerződésből folyó kötelezettségei alól, és a szerződésszegésből eredő esetleges kárát érvényesítheti [113. § (1) bekezdés]. A munkavállaló ekkor a tanulmányok folytatását abbahagyhatja, munkaviszonyát a letöltendő idő előtt jogszerűen megszüntetheti, illetve mentesül a támogatás visszafizetése alól.

A munkáltatói szerződésszegés, hogy a munkavállaló a munkáltató szerződésszegéséből eredő kárát is érvényesítheti az általános munkajogi kárfelelősségére vonatkozó szabályok szerint (Mt. 177. §). A munkavállaló csak azt a kárt követelheti, amely a munkáltató szerződésszegésével okozati összefüggésben érte. A munkavállalót terheli a bizonyítási kötelezettség a kár bekövetkezése, mértéke és az ok-okozati viszony tekintetében. Kár lehet például a képzési költség, melyet a munkavállaló maga fedezett, vagy a tanulmányok miatt távol töltött időre járó díjazás összege. Ha a tanulmányi szerződés a megszerzett képzettségnek megfelelő munkakör-felajánlást is tartalmazott, akkor nem zárható ki a munkakörök közötti bérkülönbözet elmaradt jövedelem címén való követelése.

Szerződésszegés a támogatott fél részéről

Ha a támogatásban részesülő tanulmányait nem megfelelő eredménnyel folytatja, nem lép a szerződés szerinti időpontban a munkáltatónál munkába, illetőleg a meghatározott időtartamot nem tölti le, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el, a munkáltató követelheti a ténylegesen nyújtott támogatásnak megfelelő összeg megtérítését. Amennyiben a támogatásban részesülő a szerződésben kikötött időtartamnak csak egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége ezzel arányos [113. § (2) bekezdés]. A tanulmányi szerződés megszegésével kapcsolatos igényt a munkáltató – a támogatott személy önkéntes teljesítésének hiányában - csak fizetési felszólítással érvényesítheti. A fizetési felszólítást indokolni kell, valamint a munkavállalót ki kell oktatni a jogorvoslat módjáról és határidejéről. Az Mt. 201. §-a alapján a munkavállaló keresetének a fizetési felszólítás végrehajtására halasztó hatálya van.

Ha a szerződés lényeges kikötését – elsősorban a tanulmányok megfelelő eredménnyel történő folytatását, a munkába lépési és munkaviszony-fenntartási kötelezettségét – a támogatott szegi meg, a munkáltató mentesül a saját kötelezettségei alól, és követelheti a ténylegesen nyújtott támogatásnak megfelelő összeg visszatérítését és a törvényes kamatot. Ha a támogatás nyújtásának feltétele a tanulmányok folytatása, vizsga letétele volt, és ennek a munkavállaló nem tesz eleget, a munkáltató a támogatás teljes összegére igényt tarthat. Abban az esetben azonban, ha a munkavállaló a szerződésben kikötött időtartamnak csak egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége is ehhez igazodik. A munkáltató az általa nyújtott támogatás visszakövetelésére csak a támogatott szerződésszegő magatartása időpontjától jogosult, követelése csak ekkor válik esedékessé, így kamatot a visszafizetendő támogatás után csak ekkortól követelhet.

Ha a munkavállaló olyan objektív körülmény miatt szünteti meg munkaviszonyát, ami miatt tőle nem lehetett elvárni a munkaviszony fenntartását, akkor a tanulmányi szerződés alapján nyújtott támogatás nem követelhető vissza (például a munkaviszonyt azért szüntette meg a munkavállaló, mert rokkantsági nyugdíjra szerzett jogosultságot, vagy egészségének romlása miatt a munkakörét nem tudja ellátni, és másik munkakört a munkáltató nem tudott részére felajánlani). Ha a munkavállaló rendkívüli felmondással jogszerűen szünteti meg munkaviszonyát, ez az eset körülményei alapján azt is jelenti, hogy a munkáltató tette lehetetlenné a munkaviszony fenntartását, így a tanulmányi szerződés teljesítését is. Ekkor a szerződés teljesítése a munkáltatónak felróható okból ellehetetlenült, a munkavállaló eljárása nem jogsértő, szerződésszegése nem állapítható meg. Így amennyiben a munkáltató kötelezettségszegése következtében a munkavállaló jogszerűen él a rendkívüli felmondás lehetőségével, a tanulmányi szerződés teljesítése a munkáltató hibájából vált lehetetlenné, ennek következtében a munkavállaló nem köteles a támogatás visszafizetésére.

Amennyiben a munkáltatói rendes felmondás a munkavállaló képességeivel, magatartásával függ össze, a munkáltató visszakövetelheti a támogatást. A szakirodalom véleménye szerint e tekintetben kivétel az úgynevezett minőségi csere, amikor nem a munkavállalóval elégedetlen a munkáltató, hanem nagyobb, aktuálisabb tudással, újabb képzettséggel rendelkező személyt kíván foglalkoztatni. Nem teszi jogellenessé a munkaviszony megszüntetését az a tény, hogy a munkáltató a tanulmányi szerződés megkötésekor rosszul mérte fel leendő létszámigényeit, és végül mégsem tudja a munkavállalót a neki ígért munkakörben foglalkoztatni. Ekkor nyitva áll a munkáltatói rendes felmondás lehetősége, amely csak a tanulmányiszerződés-szegés, de nem a jogellenes felmondás következményeivel jár.

Ha a munkaviszony-megszüntetés bizonyított indoka a munkáltató szerződésszegő magatartása (a munkakörbe áthelyezés elmarad, vagy nem foglalkoztatja az előírt ideig), akkor a munkavállaló a munkaviszony idő előtti megszüntetése ellenére is mentesül a szerződésszegés következményei alól. A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez, vagy a közszolgálatban az áthelyezéshez való hozzájárulás nem jelenti azt, hogy a munkáltató a tanulmányi szerződés munkavállaló általi megszegése miatt a támogatás visszaköveteléséről lemond (BH 2000/250.). Elfogadott megoldás, hogy háromoldalú megállapodásban rendezik a tanulmányi támogatás sorsát úgy, hogy a munkavállaló új munkáltatója vállalja a tanulmányi szerződésben vállalt támogatás folytatását, illetve a munkavállaló által visszafizetendő összeg megtérítését.

Kötelezés a támogatások visszafizetésére

Visszafizetésre való kötelezés esetén is csak a tanulmányi szerződés alapján nyújtott támogatás követelhető vissza, de például a törvény alapján kötelezően előírt kedvezmény nem (LB Kpkf. I. 25. 057/1991. – BH 1991/290.). Ha a munkáltató a tanulmányi szerződésben támogatásként meghatározott térítést nemcsak a szerződési cél megvalósulásának idejére folyósítja, az ebben a részében nem minősül tanulmányi támogatásnak, és a tanulmányi szerződés megszegésére tekintettel nem követelhető vissza (LB Mfv. II. 10.720/1998. – BH 2001/195.). Amennyiben a végzettség megszerzéséhez gyakorlat is szükséges, amit a munkaviszony keretében, munkaköri feladatként lát el a munkavállaló, az ennek fejében folyósított díjazás nem tekinthető tanulmányi támogatásnak.

A gyakorlatban tapasztalható, hogy a munkáltató a támogatást úgy nyújtja, hogy a felek nem kötöttek egymással tanulmányi szerződést. A munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalása miatt a képzés költségeit nem követelheti vissza (BH 1991/295., 1998/301.). A távol töltött időre, a tanulmányi szabadság idejére fizetett díjazást a jogalap nélkül kifizetett munkabérre vonatkozó szabályok szerint ugyan visszakövetelheti, de ezt csak záros határidőig, 60 napon belül írásbeli felszólítással teheti meg (BH 1990/238.).

Jogvita

A munkavállaló tanulmányi szerződésből eredő tartozása munkajogi jellegű, a munkáltató fizetési felszólítással követelheti visszatérítését [Mt. 162. § (3) bekezdés] (BH 1994/57.). A munkáltató ettől el is tekinthet, és közvetlenül a munkaügyi bírósághoz is fordulhat. A tanulmányi szerződéssel kapcsolatban felmerült vitát - kivéve a nappali tagozatos iskolai rendszerű képzésben való részvételre kötött szerződést – a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni (114. §). A nappali tagozatos iskolai rendszerű képzéssel összefüggő jogvitában az általános hatáskörrel rendelkező bíróság jár el – még akkor is, ha a felek egyébként munkaviszonyban állnak egymással (LB Mfv. II. 10.560/1996.).

Munkaidő-kedvezmények

Sokan idejétmúlt szabálynak tartják a Munka Törvénykönyvének azt a rendelkezését, amely mentesíti a munkavállalót a munkavégzés alól, ha iskolai rendszerű képzésben vesz részt. Sokan indokolatlannak tartják a tanulással kapcsolatos egyes terhek foglalkoztatóra telepítését anélkül, hogy a munkaidőt érintő képzésben való részvételhez a munkáltató hozzájárult volna, illetve annak sincs jelentősége, hogy a munkavállaló a munkakörével összefüggő képesítést kíván-e megszerezni vagy sem. Sokan hivatkoznak a kisfoglalkoztatók gyenge teherbíró képességére, és kifogásolják az iskolai és annak nem minősülő képzések közötti törvényi megkülönböztetést. A bírálatok az Mt. tanulmányi munkaidő-kedvezményeket szabályozó 115- 116. §-át érintik.

Munkaidő-kedvezmény – alanyi jogon

A munkáltató általában tanulmányi szerződés, illetve eseti döntése alapján biztosít a tanulmányokat folytató munkavállalónak szabadidőt. Az Mt. az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak alanyi jogot teremt a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőre. A szabadidő biztosítására értelemszerűen csak akkor van szükség – mindez akkor jelent kötelezettséget a munkáltatónak -, ha a tanulmányi kötelezettségek teljesítésének ideje részben vagy egészen a munkavállaló beosztás szerinti munkaidejének tartamára esik. Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére az alábbi jogcímeken járhat szabadidő:

- a tanórák, foglalkozások látogatása,

- a vizsgákon való részvétel,

- az évfolyam- és/vagy szakdolgozatírás.

Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak járó munkaidő-kedvezményt – az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és a szakmai gyakorlat időtartamára vonatkozó igazolás alapján – annak figyelembevételével kell megállapítani, hogy a munkavállaló a tanulmányait folytatni tudja, a foglalkoztatás kezdetére a tanulmányok helyére beérkezhessen, és azon részt vehessen. [Mt. 115. § (1)-(2) bekezdés].

A munkáltató vizsgánként – ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül. E törvényi szabály alapján az oktatási intézmény állapítja meg, hogy a számonkérések közül hányat kell vizsgának tekinteni, a munkáltató az erre járó szabadidő mértékét nem korlátozhatja, köteles az oktatási intézmény által megállapított vizsgaszámot tudomásul venni. A tanulmányi munkaidő-kedvezmény mértékét a vizsgák száma határozza meg, az Mt. azt nem tanévenként vagy szemeszterenként állapítja meg. Ha egy naptári napra több vizsga esik, ez a nap mindegyik négynapos időtartamba beleszámít. A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani. A fentiekben felsorolt, a képzéshez kapcsolódó, különböző jogcímen járó szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani [Mt. 115. § (3)-(4) bekezdés].

A díjazás

Az iskolai rendszerű képzésben való részvétel esetén az Mt.-ben biztosított tanulmányi munkaidő-kedvezmény időtartamára – az általános iskolai tanulmányok kivételével - díjazás nem jár, a felek a távol töltött időre tanulmányi szerződésben állapíthatnak meg díjazást. Az Mt. 116. §-a alapján, amennyiben a munkavállaló általános iskolai tanulmányokat folytat, a munkaidő-kedvezmény alatt a munkából távol töltött időre távolléti díj illeti meg. Az Mt. alapján biztosított, díjazás nélküli, fizetetlen tanulmányi munkaidő-kedvezmény igénybevétele miatt kieső munkaidőt utóbb a munkáltató egyoldalú utasításával nem dolgoztathatja le a munkavállalóval. Mindebben azonban a munkáltató és a munkavállaló megállapodhat. Ha a munkáltató a munkaszerződésben megismételte a közoktatási törvény rendelkezéseit a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről és a szakképzettség megszerzésének kötelezettségéről, ez nem tekinthető olyan intézkedésnek, amely a tanulmányi költségek megtérítésére jogosít (LB Mfv. II. 10.419/2000/3.).

 

Mire nem köthető tanulmányi szerződés?

Nem köthető tanulmányi szerződés a munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, továbbá ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót (111. §). Kérdés, szakmai gyakorlatra lehet-e tanulmányi szerződést kötni. Az ítélkezési gyakorlat ismeretében megállapítható: ha a munkavállaló annak ismeretében létesít munkaviszonyt, hogy a jogviszony fennállása alatt szakmai gyakorlatot kell teljesítenie, az arra nézve kötött tanulmányi szerződés semmisségére nem hivatkozhat azon a címen, hogy a munkáltató kötelezte a gyakorlatra (LB Mfv. II. 10.090/1999.). Ha a munkáltató a munkakör ellátásához szükséges végzettség megszerzését írja elő, és ezzel a munkavállaló nem rendelkezik, de vállalja a végzettség megszerzését, a képzésben történő részvételre szóló munkáltatói kötelezés nem valósul meg. Ekkor a munkavállaló saját érdekében vállalja a tanulmányokat, amelyekhez a tanulmányi szerződéssel a munkáltató támogatást nyújt. Differenciálja a képet egy közzétett jogeset a Kjt. hatálya alá tartozó ügyben (BH 2000/268.). A bíróság munkáltatói kötelezésnek tekintette a munkakörhöz jogszabály alapján nem szükséges végzettség megszerzésének a kinevezésben történő előírását.

A szerződés alaki követelménye és tartalmának törvényi minimumfeltételei

A tanulmányi szerződést írásba kell foglalni. Ennek a szigorú szabálynak az az indoka, hogy a felek hosszabb távra szóló anyagi és munkavégzési/foglalkoztatási kötelezettséget vállalnak. Ezért ha a munkáltató a kötelező alakiság megtartása nélkül, szóbeli megállapodás alapján vagy anélkül támogatja a tanulmányait folytató munkavállalót, akkor a munkavállaló szerződésszegés nélkül szüntetheti meg munkaviszonyát. Érvényesen létrejött tanulmányi szerződés hiányában a munkáltató az addig nyújtott támogatást nem követelheti vissza (BH 1991/295).

A szerződésben az Mt. alapján meg kell határozni a munkáltatót terhelő támogatás formáját és mértékét, továbbá – a támogatás mértékével arányosan – a munkavállaló által a munkáltatónál kötelezően munkaviszonyban töltendő idő tartamát, amely öt évnél hosszabb nem lehet. Támogatásnak csak az a juttatás minősül, amelyre a munkavállaló a munkaviszonyból, munkaviszonyra vonatkozó szabályból (Mt., kollektív szerződés) eredően egyébként nem jogosult. Ez a gyakorlatban különösen akkor okoz gondot, ha a szerződést gyakorlat szerzésére, bizonyos eljárás elsajátítására kötötték. Ilyen esetben a munkavállaló az adott munkafeladat elvégzéséért munkabérre jogosult, amely nem tekinthető támogatásnak. A támogatás formája lehet pénzbeli és/vagy természetbeni juttatás. A munkáltatói támogatás magában foglalhatja a képzési költségeket (tandíj, tankönyv, vizsgadíj), az oktatás helyszínére történő utazás, szállás költségeit, de kiterjedhet a tanulmányi szabadság és a vizsga miatt kiesett időre járó díjazásra is.

A megállapodásban meg kell határozni, hogy a munkavállalót meddig terheli a munkaviszony-fenntartási kötelezettség. Ennek időtartama az öt évet nem haladhatja meg. A munkáltatónál letöltendő időnek meg kell felelnie az arányosság követelményének kettős értelemben. A támogatás mértékével való arányosság egyrészt a tanulmányi időhöz, másrészt a támogatás mértékéhez mért arányosságot jelenti. Aránytalanul hosszú idő, vagy öt évnél hosszabb idő kikötése a tanulmányi szerződés részleges érvénytelenségét eredményezi. Vitatott esetben a bíróság dönti el, hogy milyen idő tekinthető arányosnak (BH 2001/195.).

A munkáltatónál munkaviszonyban töltendő idő tartamába – a tanulmányi szerződés ellenkező kikötése hiányában – nem számít be a munkaviszony szünetelésének az az esete, amelyre a munkavállalót szabadság nem illeti meg (112. §). A munkaviszony-fenntartási kötelezettség tartamát – eltérő megállapodás hiányában – a munkavállaló végzettségének, illetve képesítésének megszerzése időpontjától kell számítani (LB Mfv. I. 10.186/1983.). Ha a tanulmányi szerződés a törvényben előírtnál hosszabb időtartamot határoz meg, ez a kikötés érvénytelen, a szerződés azonban – a munkajogban ismeretes részleges érvénytelenség következtében – érvényes, és annak tartalma az eltöltendő idő mértéke tekintetében a törvénynek megfelelően alakul (LB Mfv. II. 10.141/1982.).

Képzés munkáltatói utasításra

A nem iskolai rendszerű képzésben (például egy cég által szervezett nyelvtanfolyam) részt vevő munkavállalónak munkaidő-kedvezmény, illetve tanulmányi szabadság kizárólag akkor jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály (például kollektív szerződés) elrendeli, illetőleg a munkavállaló és munkáltatója egy esetleges tanulmányi szerződésben így állapodnak meg, vagy a munkáltató eseti jelleggel engedélyezi a részvételt. A tanulmányok folytatásához, a képzésen való részvételhez szükséges szabadidőre az Mt. alapján díjazás nem jár. A felek azonban erről – nem csak tanulmányi szerződésben – megállapodhatnak, továbbá a munkáltató egyoldalú döntésével is biztosíthat díjazást. Ennek összege a megállapodástól, illetve a munkáltató döntésétől függ (például személyi alapbér, távolléti díj) [Mt. 115. § (5) bekezdés].

Az általános szabály alól kivétel, ha a munkáltató kötelezi a munkavállalót a képzésben való részvételre, ekkor a munkáltatónak meg kell fizetnie a tanulmányok folytatásával kapcsolatban felmerült valamennyi költséget, így a kieső, a távolléti időre járó bért is. Amennyiben a munkavállaló a munkaszerződés szerinti munkájának elvégzése mellett vesz részt a munkáltató utasítására valamely képzésben rendes munkaidejének letelte után, akkor a képzés időtartama rendkívüli munkavégzésnek tekintendő. A képzésben való részvétel idejére a munkavállalót ugyanúgy illeti meg munkabére, mintha munkaviszonya alapján munkát végezne. Ha a munkáltató munkavállalóját tanfolyam elvégzésére kötelezi, a tanfolyami vizsga esetén a munkavállalónak olyan mennyiségű szabadidő jár, amely a vizsga sikeres letételéhez az összes körülmény figyelembevételével szükséges. Mindez mentesítést jelent a munkavégzési kötelezettség alól, de a díjazás tekintetében – azonosan a képzésben, tanfolyamon eltöltött idővel – munkavégzésnek minősül. Amennyiben a munkavállaló a képzésen való részvétellel, a vizsga letételével a munkáltató utasítását teljesíti, a képzés (vizsga) idejére díjazás jár, akár a beosztás szerinti munkaidőre esik, akár nem.

A tanulmányi szabadidő kiadása jogellenes megtagadásának következménye

Az Mt. szabálya szerint az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt akkor is biztosítja, ha nem köt tanulmányi szerződést, illetőleg a tanulmányok elvégzésére nem a munkáltató kötelezte. Egy ügy tanulsága szerint a munkavállalót, aki röntgenasszisztensként áll alkalmazásban, felvették a főiskola egészségügyi szakoktató szakára. A levelező tagozaton folytatott tanulmányaihoz szabadidőt kért, amit a munkáltató csak részben teljesített. Emiatt az Mt. 115. §-ának megfelelő szabadidő biztosítása iránt keresetet indított a munkavállaló a munkáltató ellen. A munkavállalót a képzés igazolt napjaira, valamint a vizsgákra való felkészüléshez szabadidő illette meg. A szabadidő mértékének és kiadásának időpontját az Mt. 115. §-ának (2)-(4) és (6) bekezdése határozza meg. Ebből a jogosultságból azonban nem következik, ha a munkáltató jogellenesen eljárva a szabadidőt nem biztosította, s emiatt a munkavállaló a rendes szabadságát volt kénytelen igénybe venni, hogy az eleve nem fizetett szabadidőt meg kellene váltani. A munkavállaló olyan mértékű szabadidő kiadására tarthat igényt, mint amennyit a pihenésre szolgáló rendes szabadságból a tanuláshoz igénybe vett, de erre az időre sem munkabér, sem távolléti díj nem jár.

 

A munkaviszonyt és a tanulmányi szerződést érintő szerződésszegések kapcsolata

Ha valamelyik fél úgy szegi meg a tanulmányi szerződést, hogy az nem jelenti egyben a munkaviszonyból származó kötelezettségek vétkes megszegését, csak a tanulmányi szerződéssel kapcsolatos jogkövetkezmények alkalmazhatók. Ha azonban a szerződésszegés a munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettséget jelentős mértékben érint, továbbá a felek egyikének eljárása szándékos vagy súlyosan gondatlan, a másik, a sértett fél rendkívüli felmondással megszüntetheti a munkaviszonyt. Példaként említhetjük, hogy amennyiben a munkavállaló igénybe veszi a tanulmányi szerződés alapján járó munkaidő-kedvezményt, azonban felróható módon nem vesz részt az oktatáson, és emiatt a vizsgán megbukik, a munkáltatói rendkívüli felmondás alapos lesz.

Általában nem alapozza meg a munkavállaló rendkívüli felmondását, ha a munkáltató a tanulmányi szerződés ellenére nem biztosítja a megszerzett végzettségnek megfelelő munkakört. Viszont amennyiben rendelkezik ilyen üres állással, és nem kínálja ezt fel a támogatott munkavállalónak, a rendkívüli felmondás jogszerű lehet. Ha a tanulmányi szerződés kikötése szerint a munkavállalót a tanulmányai alapján szerzett képesítésének megfelelő munkakörben kell foglalkoztatni, és ennek a munkáltató az elvárható időn belül nem tesz eleget, a munkavállaló jogszerűen szüntetheti meg ennél az oknál fogva a munkaviszonyát, és a munkáltató nem követelheti tőle a tanulmányaira fordított költségei visszafizetését (LB Mfv. II. 10.447/1993. – BH 1994/346.).

A bíróság a munkavállaló által visszatérítendő összeget nem mérsékelheti, illetve nem engedheti el méltányosságból, azaz nem lehet tekintettel a munkavállaló anyagi körülményeire. Mégis ismert néhány körülmény, amelyre figyelemmel a bíróság a visszatérítés alól mentesítette a munkavállalót, ilyen például a munkavállaló egészségi állapotának megváltozása.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. december 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem