×

Foglalkozás-egészségügy

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. július 13.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 112. számában (2007. július 13.)
A hazai munkáltatóknak – 1995 óta – minden munkavállalójuk számára garantálniuk kell a foglalkozás-egészségügyi ellátást, melynek díja adómentes természetbeni juttatásnak számít. A foglalkoztatók immár számos egészségügyi szolgáltató termékkínálatából választhatnak, kérdés csupán, hogy milyen szintű ellátást szánnak az alkalmazottaknak. Némelyeknek csak a kötelezőre futja, míg mások a betegségek megelőzésére, illetve a már meglévő bajok kezelésére is gondot fordítanak. A tapasztalatok azt jelzik: ahol felkínálják a prevenció és a gyógyulás lehetőségét, ott az alkalmazottak döntő többsége ezt örömmel fogadja.

Magyarországon – valamely betegség miatt – általában 13,5 napot hiányoznak a foglalkoztatottak. Becslések szerint a munkával kapcsolatos egészségkárosodások minimalizálásával évi 400-500 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Támogató környezet

A munkahelyi stressz mérséklésével vagy megszüntetésével az egészségproblémák miatti, ma két hetet is meghaladó táppénzes hiányzások számát negyedével lehetne "lejjebb tornászni" – állítják a szakemberek. A munkavállalók a világon évente 71 millió munkanapot töltenek otthon hátbetegség miatt, a dohányzók pedig havi 160 órás munkaidejükből legalább 12 órát elfüstölnek, s tíz százalékkal többet vannak betegállományban.

Mindez arra sarkallja – de legalábbis elgondolkodtatja – a munkaadókat, hogy tegyenek valamit a dolgozóik egészségéért, s némelyek szervezetten, mások saját ötleteiktől vezérelve szervezik meg a munkahelyi gondoskodást. Jóllehet az egészségi állapot elsősorban az egyéntől függ, azonban nagy szükség van a támogató környezetre is – vallja mind több munkaadó. Sajnos azonban egyelőre kevesen, s elsősorban nem a magyar tulajdonú cégek törik magukat, hogy egészségstratégiában gondolkodjanak. Pedig a vállalati hozzáállás kedvezően befolyásolhatja az alkalmazottak egészségi állapotát, ami kihat a profitra is.

Az alkattól, valamint a munkahely típusától függően többféle betegség alakulhat ki. A zaj, a hőártalmak vagy a hideg-nedves munkakörnyezet halláskárosodást, illetve az ízületeket és a gerincoszlopot érintő elváltozásokat okozhat, miként szoros összefüggés van a számítógépes munkahely és a mozgásszervi, valamint a szemészeti panaszok gyakorisága között is.

Munkahelyi programok

Urbányi Noémi, a Personal Best ügyvezető igazgatója is tudja: a betegséggel küszködő dolgozók nem hatékonyak. A komplex munkahelyi egészségfejlesztő programokat nyújtó cég ügyvezetője szerint az egészségfejlesztő projektek arra az elméletre épülnek, hogy az életmódból fakadó kockázatok tudatosítása és az erre épített programok kiadásai kisebbek, mint a betegszabadság vagy a táppénz költségei.

A szakember szerint rendkívül hatásosak lehetnek az egészségtudatos munkaszervezés és műszakbeosztás, illetve a folyamatosan igénybe vehető programok, mint a munkahelyi masszázs vagy a gerinctorna. Emellett az alkalmi megelőző állapotfelmérésektől és szűrővizsgálatoktól a stresszkezelő tréningeken át a dohányzásról leszoktató kurzusokig igen széles a paletta.

Felmérések szerint az európai munkaerő negyede szenved a stressz okozta ártalmaktól. Becslések szerint az ebből adódó megbetegedések, illetve a munkakedv hiányából következő hatékonyságvesztés évente 20 milliárd euró kiesést okoz a kontinens vállalatainak. Magyarországon a munkakiesés egy táppénzes napra vetített kára 100 ezer forint körül van.

A 2005-ben az "Év Munkahelye" díjat elnyert Ericssonnál fontosnak tartják, hogy a munkatársak igénybe vegyék a vállalat által nyújtott egészségmegőrző szolgáltatásokat. Ehhez hozzátartozik a szauna és az edzőterem is. Az irodai ásványvíz ingyenes, az étteremben pedig energia- és koleszterinszegény, illetve speciálisan cukorbetegeknek és lisztérzékenyeknek készült menüt is lehet választani. A béren kívüli, minden alkalmazottnak járó juttatások – az egészségpénztári is - hozzájárulnak a munkahelyi egészség megőrzéséhez. A betegségre utaló jelek korai felismerésében a rendszeres szűrővizsgálatok segítenek.

Noha a külföldi tulajdonú cégeknél jól működik az egészségtudatos vállalati kultúra, azonban a kis- és középvállalatok körében még nem tudatosult az egészségmegőrzés gyakorlati előnye. Pedig ma már senki sem vitatja, hogy a betegszabadság vagy a táppénz kárt – termeléskiesést – okoz. Miként a helyettesítésnek is költségvonzata van. Ugyanakkor az újonnan betanított vagy a beugró alkalmazott nem képes a várt hatékonysággal elvégezni a munkát: ez szintén járulékos költségeket von maga után.

"Túl azon, hogy cégünk mind a foglalkozás-egészségügy, mind a munkavédelem terén eleget tesz jogszabályi kötelezettségeinek, olyan juttatásokat is nyújtunk – menedzserszűrést, munkahelyi sportot és családi programokat -, amelyek a dolgozók jó közérzetéhez járulnak hozzá. A cég minden munkakörben – még a fizikaiban is – felajánlja az ingyenes szemészeti vizsgálatot és az ugyancsak ingyenes influenza elleni védőoltást" – így néz ki a munkahelyi egészségvédelem a Citroën Hungary Kft.-nél.

A francia központú cég magyarországi leányvállalatának saját uszodája és sporteszközei is vannak. "Jobb egészség, kevesebb hiányzás, nagyobb elkötelezettség, magasabb szintű motiváció, alacsonyabb elvándorlás" – vallják a cégnél.

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatónak fizetendő díjak

(Eltérő megállapodás hiányában)

Foglalkozás-egészségügyi osztály

Díj (Ft/fő/év)

D

5 000

C

6 800

B

8 400

A

10 000

Mentális egészség

A Kürt Computer Rendszerház Zrt. a kisvállalatok kategóriájában szerzett már többször Egészségbarát Munkahely díjat. A székházban uszoda, szauna, különféle sporteszközök állnak a dolgozók rendelkezésére. Futballbajnokságot és évente kétszer közös dunai kenuzást is szerveznek.

Az adatmentéssel, informatikai tanácsadással foglalkozó vállalat dolgozói szinte valamennyien számítógép előtt ülnek, így a cégnél olyan monitorokat használnak, amelyek kivétel nélkül alacsony sugárzásúak és magas frekvenciájúak. Többórai számítógép-használat után a dolgozók az előírás szerint rövid pihenőket tartanak. Nagy figyelmet fordítanak az ergonómiai szempontból kedvezőtlen számítógépes munkahelyek kényelmesebbé tételére.

A Colgate-Palmolive Magyarország Termelő Kft. komplex programjában különlegesség, hogy az alkalmazottak részére 24 órás telefonvonalat tartanak fenn, ekképpen világszerte bármely leányvállalat munkatársa elmondhatja lelki problémáját. A cég – egyebek mellett – a dolgozók mentális egészségének megóvása érdekében tartja kötelező belső tréningjeit is, ahol a résztvevők szituációs gyakorlatokon tanulhatják meg, hogyan vezessék le a munkahelyi feszültséget.

 

Foglalkoztatás-egészségügy az OMMF-nél

A múlt év végétől a munkabiztonság és a munkaegészségügy egységes hatósági felügyeletét és ellenőrzését az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) látja el. Szervezete regionális elven működik, különváltan a munkavédelmi és a munkaügyi felügyelőségek. A vállalkozók e helyi szervezetekkel tartják a kapcsolatot: ide küldik a jelentéseket, innen várhatják az ellenőrzéseket. A foglalkozás-egészségügyi kérdésekben a munkavédelmi felügyelőségek érintettek, például az újonnan induló munkáltatónak – a tevékenység megkezdését követő két hónapon belül – be kell jelentenie a területileg illetékes felügyelőségen – mások mellett – a székhely és a telephely címét, a tevékenységet, a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató nevét, címét és azt is, hogy hány dolgozó részesül ilyen ellátásban, s nekik milyen a foglalkozás-egészségügyi besorolásuk [70/2007 (IV. 14.) Korm. rendelet].

Ergonómiai követelmények

Külön foglalkoznak az ülőmunkát végző kollégák egészségmegőrzésével is: az új irodaházba úgy választották ki a bútorokat, hogy azok megfeleljenek a legmagasabb ergonómiai követelményeknek is. A cég alkalmazottai belépéskor, illetve ezt követően évente átesnek a kötelező egészségügyi felmérésen, ahol általános állapotukat vizsgálják.

Saját üzemorvosi rendelőt hoztak létre, ahol két orvos és három nővér tevékenykedik. A cég emellett extra orvosi vizsgálatokkal is próbálja megelőzni a betegségeket, ilyen a mammográfia, az allergiavizsgálat, de van lefogyást segítő és dohányzásról leszoktató programjuk is. A dolgozók lelki egyensúlyát szerződött külső cég pszichológusa tartja karban.

Menedzserszűrés

A hazai felsővezetők kevésbé tudatosítják magukban a stresszes életmód egészségügyi következményeit. A menedzserbetegség leggyakoribb megnyilvánulási formája a magas vérnyomás, a szívtáji fájdalom, a szívinfarktus, az emésztési zavar vagy a gyomorfekély. A menedzsereknek sokszor a hétvégéjük sem szabad, s nem szívesen engedik őket szabadságra, illetve nem lehetnek betegek. Magyarországon – Európában egyedülálló módon – a betegszabadság után járó pénzt is a munkáltató fizeti. Ennek következményeként a menedzser nem "mer" beteg lenni. Fél attól is, hogy kiderül: pótolható, s valaki azonnal a helyére lép.

A menedzserszűréssel és az azt követő kezeléssel megelőzhető a betegségek kialakulása. Nagyobb cégeknél – ahol a vállalat nyeresége nagymértékben a felsővezetőkön múlik - fontos, hogy mindent megtegyenek a topmenedzserek egészségének védelmében. Éppen ezért a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok mellett felajánlják nekik az úgynevezett – magáncégeknél megrendelt – menedzserszűrést, amely az előírtnál lényegesen szélesebb körű és kényelmesebb.

Az orvosi vállalkozások többféle csomagot kínálnak, amelyek a legkülönbözőbb vizsgálatokra terjedhetnek ki, többek között szemészeti, teljes vér-, vizelet- és urológiai vizsgálatra, röntgenre, illetve teljes belgyógyászati konzíliumra. A menedzsert szakorvosok vizsgálják meg. Legnagyobb előnye, hogy munkaidőben is elvégezhető, az összes vizsgálat egy időben és egy helyen zajlik. A vizsgálat teljesen titkos, a menedzser nem tartozik beszámolási kötelezettséggel, a vállalathoz mindössze egy rövid, minden indoklást nélkülöző levelet juttat el a vizsgálatot végző orvosi vállalkozás arról, hogy az illető alkalmas-e a munkára.

Túlfeszített munkatempó

Mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, gyomorpanaszok, májfunkciózavar – többek között ezek a Magyar Telekom dolgozóinak egészségügyi panaszai. Intézményesített szabályrendszer itt sincs arra, hogy valaki nem dolgozhat nyolc óránál többet. A felső- és középvezetők munkaideje kötetlen, arra viszont már lehet "intézményesítetten" ügyelni, hogy a kollégák kivegyék a szabadságukat. A vezetői prémiumban csökkentő tényezőként szerepeltetik, ha bizonyos százalékon túl "benn marad" az éves pihenőidőből.

A szűrések célja a felderítés. Az orvosok a feszültség levezetésére a sportot ajánlják, és felhívják a figyelmet az extra kockázati tényezőkre (például a dohányzás).

A menedzserszűrések szervezői nagy problémának tartják azt a lelki nyomást, amit a túlfeszített munkatempó, a kevés pihenés, a rosszul kezelt stressz okoz. A menedzserszűrés gyakran a középvezetőkre is kiterjed, ám különbséget tesznek a topmenedzserek és a középvezetők számára szervezett szűrővizsgálatok között. Azonban a szűkebb körű vizsgálatok is kiszűrik a leggyakrabban előforduló betegségeket.

Viszont miközben Magyarországon egyre több orvosi vállalkozás végez menedzserszűrést, igen kevesen alkalmaznak pszichológust a vizsgálatok során. Ez utóbbit általában a megrendelő vállalatok sem igénylik, pedig a betegségek döntő többsége bizonyítottan pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű. Ez pedig egy idő után az élettani egyensúly felbomlásához vezet, ami ellen a szervezet úgynevezett pszichoszomatikus tünetekkel tiltakozik.

Félelem a jövőtől

A Mol Nyrt. egészségügyi felmérést végzett, s kiderült: a megkérdezettek 40 százaléka csak alkalmanként vagy egyáltalán nem mozog, a dolgozók fele reménytelennek érzi a jövőt, és 30 százalékának szorongásos tünetei vannak. A leggyakoribb stresszhelyzetek: a munkahelyi bizonytalanság, a leépítés, a munkakörök megszűnése, a megterhelés, az azonnali, sürgős feladatok és a változások.

Mindez számos betegség kiváltója, esetleg kiújítója lehet. A szív- és érrendszeri betegségek, a keringési rendellenességek, a tumorok kialakulásához mindenképpen hozzájárul. De az alkoholizmus és az öngyilkosság kiváltó okai között is az elsők között van a stressz. Szomorú tény: hazánkban két év alatt háromszor annyian haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint az európai átlag.

A Dunaferr a Népegészségügyi Programban foglaltak szerint építette fel saját munka-egészségügyi rendszerét; regionális egészségpénztárán keresztül valamennyi orvosi szakterületet integrált. Az összesen 7400 tagjának rendszeres szűréseket s különböző megelőző programokat szervez: a szívinfarktus okozta halálozás csökkentése érdekében például magasvérnyomás-szűrést. Ez utóbbi vizsgálaton 390 dolgozó akadt fenn. A dohányzó munkatársak – 35 százalék - számára leszoktató programot szerveznek, a daganatos megbetegedések megelőzését, észlelését pedig rendszeres vizsgálatokkal segítik. (Legutóbb 17 munkatársnál fedeztek fel rosszindulatú elváltozást.) A mozgásszervi vizsgálatokon 1320 alkalmazottnál találtak problémát. Külön depressziószűrő kérdőívet alkalmaznak, illetve kockázatelemzéssel és kezeléssel próbálják megelőzni a mentális panaszokat.

 

Kötelező egészségügyi szolgáltatások

Az egészségügyi szolgáltató végzi a külön jogszabályban meghatározott munkaköri alkalmassági, s kezdeményezi az ehhez szükséges szakorvosi vizsgálatokat. Kivizsgálja a foglalkozási megbetegedéseket, a fokozott expozíciónak kitett eseteket, a munkavégzés egészségkárosító hatásait.

Elvégzi az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadást, a munkavállalók munkakörülményeivel összefüggő felvilágosítást, az egyes foglalkozási csoportokra előírt időszakos orvosi vizsgálatokat; vezeti a dolgozók foglalkozás-egészségügyi nyilvántartását; áttekinti a megváltozott munkaképességűek alkalmazási feltételeit; kivizsgálja a foglalkozási megbetegedés gyanúját; megszervezi a speciális vizsgálatokat, s eleget tesz a foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos valamennyi jelentési kötelezettségének.

A szolgáltató közreműködik:

– a munkahelyi veszélyforrások feltárásában;

– a foglalkozás-egészségügyi, fiziológiai, ergonómiai, higiénés feladatok megoldásában;

– az elsősegélynyújtás és a sürgős orvosi ellátás megszervezésében;

– az elsősegélynyújtók szakmai felkészítésében;

– a munka- és egészségvédelmi szemléken a megbízó telephelyén;

– a katasztrófamegelőző, -elhárító és -felszámoló, valamint rehabilitációs tervek kidolgozásában;

– a közegészségügyi-járványügyi szemléken, a munkahelyi kockázatbecslésben, valamint a védőoltások megszervezésében (influenza, hepatitis, kullancs-encephalitis).

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. július 13.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem