×

Új irányok a foglalkoztatástámogatásban

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. március 13.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 108. számában (2007. március 13.)
Majdnem 16 évet élt meg a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény, s bár alapvetően az uniós normáknak is megfelelt, mégis időszerű volt a korszerűsítése. A módosított jogszabályt az Országgyűlés 2006 decemberében elfogadta, majd ez év elején megkezdődött a munkaügyi szervezet átalakítása, illetve a támogatási rendszer újraformálása.

A foglalkoztatást elősegítő támogatások eddig hatályos rendszerét az 1991. évi IV. számú, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény (Flt.) alapozta meg, s az elmúlt 15 évben bevezetett támogatások nagy része az ekkor szabályozott aktív eszközökre épült (képzés, közhasznú munkavégzés, a munkahelyteremtés ösztönzése, bértámogatás, a vállalkozóvá válás elősegítése).

Párhuzamosságok nélkül

E technikák időközben új formákkal egészültek ki (például a részmunkaidős foglalkoztatás segítése, a 45 évesnél idősebbek bértámogatása, a munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás bér- és járulékátvállalása). Mivel emellett hatályban maradtak a korábbi foglalkoztatási eszközök is, 2006 végére már az Flt. – és a felhatalmazása szerint kiadott rendeletek – alapján csaknem negyven támogatási lehetőség segítette a foglalkoztatást.

Ehhez járultak a más törvényekben szabályozott kedvezmények, amelyek következtében több, tartalmilag egymást átfedő támogatási forma is ugyanazt az álláskereső réteget célozta meg. Ez a helyzet, valamint az európai közösségi normákkal történő összehangolás igénye tette szükségessé a szép kort megélt törvény módosítását – indokolta az Országos Érdekegyeztető Tanácshoz (OÉT) tavaly szeptemberben elküldött előterjesztését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM).

A múlt év végén gyakorlatilag lejárt a vállalkozásoknak nyújtható támogatásokról szóló, úgynevezett csoportmentességi közösségi rendeletek érvényessége (az átmeneti időszak legfeljebb fél évvel hosszabbítható meg), a korábbiaknál pedig átmenet sem lehetséges, ezért szükségessé vált, hogy a hazai törvényt teljes egészében az Európai Bizottság 2204/2002/EK rendeletéhez igazítsák. A szaktárca indoklásában szerepel, hogy ez alól léteznek ugyan kivételek (a csekély összegű, úgynevezett de minimis támogatások), ám ezek visszaszorítása - hátrányaikat mérlegelve – indokoltnak látszott.

A foglalkoztatást elősegítő támogatások felülvizsgálatára, az egyes aktív eszközökre vonatkozó szabályok módosítására az indoklás szerint elsősorban a közösségi joggal történő további harmonizáció, a támogatási rendszer jobb áttekinthetősége, a párhuzamosságok megszüntetése, valamint a foglalkoztatási támogatások eredményességének javítása céljából került sor. Nem mellékes szempont az sem, hogy – a közigazgatás reformjához illeszkedve – a munkaügyi intézményrendszert is regionálisan kívánták átszervezni.

 

Sikeres kezdet

A regionális átszervezés nem okozott zökkenőket a munkaügyi szervezet munkájában – összegezte az első tapasztalatokat Zimmermann József, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója. Az átállás létszámcsökkenéssel is jár (434-ről 400 főre kellett visszalépni), s akadnak olyan munkatársak is, akik nem tudnak Székesfehérvárra áttelepülni.

A központnak három regionális kirendeltsége működik Székesfehérvárott, Veszprémben és Tatabányán, hozzájuk pedig 24 kirendeltség tartozik. A korábbi megyei központokból olyan feladatok kerültek regionális szintre, mint például a humánpolitikai ügyek, a Munkaerő-piaci Alappal való gazdálkodás, a működési-költségvetési kérdések; a kirendeltségek hatáskörében marad viszont a támogatások, ellátások megállapítása. A 24 kirendeltségen történt a legkisebb változás: ugyanazt és ugyanúgy végzik, mint korábban. Az átállás zavartalan, az ügyfelek az átszervezésből nem vettek észre semmit.

A regionális munkaügyi tanács megalakítása ellenben késik, s nem a szociális partnerek, hanem az önkormányzatok (megyei jogú városok) elhúzódó delegálása miatt. Ez azért nem szerencsés, mert a pénzfelhasználásban a munkaügyi tanácsnak véleményezési joga van. Ha a tanács nem alakul meg idejében, a források elosztásáról a regionális munkaügyi központ főigazgatója dönthet, fenntartva az utólagos véleményezési (korrekciós) lehetőséget a tanács számára – a támogatásoknak ugyanis folyamatosan működniük kell.

A bértámogatás változása

A 2204/2002 EK rendelethez igazodva 2007-től Magyarországon is egységessé vált az eddig különböző címeken nyújtott bértámogatás. Az új szabályozás jórészt a korábbiak enyhítését jelenti, hiszen megszűnt a támogatás időszaka utáni egyéves, kötelező továbbfoglalkoztatás - tájékoztatott Lőrincz Leó, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője.

Általános szabályként a bér- és járulékterhek 50 százalékát tudja átvállalni a munkaügyi intézményrendszer, az Európai Unió által meghatározott, hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatása esetén. A támogatás alapvető feltétele, hogy az álláskereső regisztrált legyen a munkaügyi központokban. Ha ez teljesül, a munkaadó a következő célcsoportok esetében részesülhet a bér- és járulékterhek 50 százalékos támogatásában:

- alsófokú (vagy ennél alacsonyabb) iskolai végzettségűek;

- 50. életévüket betöltött személyek;

- 25 évesnél fiatalabb álláskeresők;

- az alkalmazás előtti 16 hónapból 12 hónapig nyilvántartott pályakezdő álláskeresők, vagy 8-ból 6 hónapig nyilvántartott nem pályakezdő álláskeresők;

- legalább egy, 18 év alatti gyermekét saját háztartásában egyedül nevelő szülő alkalmazása esetén;

- ha a leendő munkavállaló az alkalmazása előtti 12 hónapban gyesben, gyetben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, ápolási segélyben részesült;

- ha az illető az előző egy évben előzetes letartóztatásban volt, vagy szabadságvesztését töltötte.

E hét célcsoportban tehát – regisztrált álláskeresők esetében – a bérek és a járulékok támogatása 50 százalék lehet. Így van ez akkor is, ha valakit munkahelyének elvesztése fenyeget, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű. Megváltozott munkaképességű álláskereső esetében viszont – ha az egészségkárosodás mértéke igazoltan legalább 40 százalékos – a bér és a járulék együttes összegének 60 százaléka téríthető meg egy éven át. A támogatásoknál bérkorlát nincs, ellenben nem jár akkor, ha a munkáltató kölcsönadja a munkavállalót, vagyis saját magának kell foglalkoztatnia – hívta fel a figyelmet Lőrincz Leó.

Munkaadói kötelezettség

A munkaadó kötelezettsége annyi, hogy részletes munkaerőigényt tartalmazó kérelmet kell benyújtania a székhelye vagy telephelye szerint illetékes munkaügyi központ kirendeltségének, megjelölve az igényelt munkaköröket.

A munkaügyi központ egy-egy munkakörre több jelöltet is közvetíthet, közülük a munkaadó maga választhat. Újdonság az is: ha valakinek már a kezében van a felmondólevél, azonnal jelentkezhet, és felvehető új munkahelyére (természetesen leghamarabb a munkaviszonyának megszűnését követő napon), a munkaadó pedig támogatáshoz juthat. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha valakinek határozott időre szóló szerződése van, ám ez 90 napon belül megszűnik. Az intézkedés célja, hogy a munkavállaló számára ne legyen kieső idő a régi és az új munkahely között. Kizáró ok, ha a régi és az új munkahely tulajdonosa részben vagy egészében azonos.

A bértámogatás tehát igen széles körre terjed ki, s – az uniós rendeletnek megfelelően – sok ember, "célcsoport" beletartozik. A fő feltétel, hogy az érintettek álláskeresőként regisztrálva legyenek, ez alapozza meg a munkaadói bér- és járuléktámogatást. A két elem külön támogatása, továbbá a részmunkaidős foglalkoztatás, a pályakezdők munkatapasztalat-szerzési, illetve foglalkoztatási támogatása beépült az új, szélesebb kört érintő rendszerbe, forrása viszont továbbra is a Munkaerő-piaci Alap (MPA) decentralizált alaprésze.

Változatlan maradt a közhasznú foglalkoztatás és a közmunkaprogramok támogatása, változott viszont a munkaerő-piaci programoké. Ez utóbbiak a kistérségekben bizonyos célcsoportok foglalkoztatását segítik elő, s lehetnek központiak és regionálisak egyaránt, amelyekhez más régiók is társulhatnak. A lényeg az, hogy a programok a szolgáltatások és a támogatások együttes alkalmazásával valósuljanak meg (álláskeresési technikák oktatása, álláskereső klubok, csoportos reintegrációs foglalkozások, erre épülő szakképzés, foglalkoztatási támogatás). Ezen esetekben a bér és a járulék 100 százalékát lehet igényelni három évre, sőt, a programmenedzserek bére is támogatható, akár alapítványi, akár egyesületi, akár üzleti formában működik a program szervezője.

Induló vállalkozások

A vállalkozások indításának eddigi kétféle támogatását az új rendelkezés egybevonta. Míg korábban az álláskeresési járadékban részesülők esetén a járadék további 6 hónapig történő folyósítását, vagy - önfoglalkoztatás esetén – 3 millió forint tőkejuttatást lehetett igénybe venni, mostantól ez rugalmasabbá vált. Feltétele, hogy a kérelmező legalább három hónapja álláskeresőként legyen nyilvántartva, ez esetben vagy a mindenkori minimálbérre tarthat igényt hat hónapig, és/vagy 3 millió forint visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő kölcsönt kaphat, esetleg mindezt együtt, ha a regionális munkaügyi központ a pályázat elbírálása során ekként dönt.

A mobilitási támogatások rendszere nem sokat változott: továbbra is igényelhető csoportos személyszállításhoz és utazási költség térítéséhez; a lakhatási hozzájárulás és a munkaerő-toborzás támogatása ellenben megszűnt – közölte Lőrincz Leó. A munkaadók továbbra is igényt tarthatnak a munkaviszonyban állók képzési támogatására – a dolgozóknak adható keresetkiegészítést a székhelyük vagy telephelyük szerinti munkaügyi központban kérelmezhetik.

A 15-74 éves népesség gazdasági aktivitása régiónként 2006 IV. negyedévében (1000 fő)

Régiók

Foglalkoztatottak

Munkanélküliek

Gazdaságilag aktívak

Gazdaságilag nem aktívak

Munkanélküliségi ráta

Közép-Magyarország

1241,3

72,2

1313,5

901,7

5,5

Közép-Dunántúl

469,2

29,1

498,3

355,6

5,8

Nyugat-Dunántúl

431,3

25,7

457,0

319,4

5,6

Dél-Dunántúl

348,7

35,9

384,6

359,5

9,3

Észak-Magyarország

431,1

54,0

485,1

467,9

11,1

Észak-Alföld

532,2

62,6

594,8

559,2

10,5

Dél-Alföld

499,1

40,1

539,2

486,5

7,4

Összesen

3952,9

319,6

4272,5

3449,8

7,5

Forrás: KSH

Regionális szervezet

A foglalkoztatási törvény módosításának legnagyobb újdonsága talán az, hogy januártól nem megyénként, hanem régiónként szerveződtek meg a munkaügyi központok. Erről Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója adott tájékoztatást.

Az Flt. 2001. évi módosításával létrejött az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, illetve középirányító szerve, a Foglalkoztatási Hivatal. Idén január 1-jétől ez utóbbi jogutódja a Foglalkoztatáspolitikai és Szociális Hivatal. A névváltozás is jelzi, hogy tevékenysége új, alapvetően szociális feladatokkal bővült; ilyen a rehabilitáció, a szociális szférába tartozó szervezetek akkreditációja és minőségbiztosítása, illetve az ezekkel kapcsolatos adatbázisok kialakítása és kezelése.

Új feladatként került a hivatalhoz az eddig önálló költségvetési intézményként működött mobilitási ifjúsági szolgálat, amely korábban – országos hálózatával együtt – a szociális tárcához tartozott, s finanszírozása jórészt uniós forrásokból történt. Feladata a fiatalok uniós országokban történő elhelyezkedésének előmozdítása, illetve tanácsadás. A múlt év végéig az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA) tartozó Ágazati Párbeszédbizottság (ÁPB) Kht. is a hivatalhoz került Társadalmi Párbeszéd Központ elnevezéssel: itt végzik a továbbiakban a 37 ÁPB titkársági feladatait, segítik az érdekegyeztető eljárásokban a szociális partnereket. Ugyancsak e hivatalhoz rendelték a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ) felügyeletét.

A legnagyobb változás azonban az, hogy – a kormány 291/2006. (XII. 23.) rendelete szerint - ez év január 1-jétől a 20 megyei munkaügyi központ helyébe hét regionális központ lépett.

 

Regionális munkaügyi központok

– A Fővárosi és a Pest megyei Munkaügyi Központ jogutódja a Közép-Magyarországi Regionális Központ. Székhelye: Budapest.

– A Fejér, a Komárom-Esztergom és a Veszprém Megyei Munkaügyi Központ jogutódja a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Székhelye: Székesfehérvár.

– A Győr-Moson-Sopron, a Vas és a Zala Megyei Munkaügyi Központ jogutódja a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Székhelye: Szombathely.

– A Baranya, a Somogy és a Tolna Megyei Munkaügyi Központ jogutódja a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Székhelye: Pécs.

– A Borsod-Abaúj-Zemplén, a Heves és a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ jogutódja az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ. Székhelye: Miskolc.

– A Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Munkaügyi Központ jogutódja az Észak-alföldi Regionális Központ. Székhelye: Nyíregyháza.

– A Bács-Kiskun, a Békés és a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ jogutódja a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ. Székhelye: Békéscsaba.

Új feladatok

A hét regionális központ létrehozása 13-14 százalékkal kevesebb vezetőt igényel, ám az új (szociális és rehabilitációs) feladatok miatt mintegy 10 százalékos létszámbővítésre is szükség volt – fejtette ki Pirisi Károly főigazgató.

A hét régiós központhoz kerültek át a nem szolgáltatói (például személyzeti, logisztikai, informatikai, gazdálkodási) teendők, így a korábbi megyei központok helyébe lépő, régiónként 3-5, összesen 23 regionális kirendeltség a szolgáltatásokra koncentrálhat. Ezek közé tartozik a Foglalkoztatási Információs Pontok, a Job Klubok fenntartása, a 168 kirendeltség munkájának segítése. Az álláskeresők szempontjából semmi sem változott: ugyanott, ugyanolyan szolgáltatásokkal várják őket a lakóhelyükhöz legközelebb eső kirendeltségek, mint eddig. A regionális központok pedig továbbra is ellátják mindazon feladatokat, amelyeket eddig a megyei központok végeztek (például a Bérgarancia Alapból nyújtott támogatások, a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának engedélyezése, a munkaerő-piaci szolgáltatást végző szervezetek támogatása, pályázatok elbírálása).

A 168 kirendeltség mellett – időszakosan, változó helyszíneken (önkormányzat, teleház, művelődési ház, könyvtár stb.) mintegy 350 Foglalkoztatási Információs Pont, illetve a regionális kirendeltségeken álláskereső (Job) klub is segíti a munkát.

Munkaadói egyetértés

A munkaadói szervezetek hosszú ideje támogatják a közigazgatás regionális átszervezését. A regionális munkaügyi tanácsokba elküldték delegáltjaikat (a törvény OÉT által elfogadott pontosítása szerint "ennek feltétele, hogy az országos munkáltatói, illetve munkavállalói szövetség az adott régióban tagszervezettel rendelkezzen". A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szakértője, Recska Endre úgy véli, ésszerűbbé vált a rendszer, ezért a változásokat elfogadják.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc határozottabban foglalt állást: kezdettől fogva a regionális átalakítás hívei voltak, mert ezáltal nő az átláthatóság. A VOSZ korábban nem volt jelen minden megyei munkaügyi tanácsban, a hét régióban viszont maradéktalanul képviselteti magát.

A korábbi rendszer szétaprózott volt, a regionális szerveződésben a forrásokat célirányosabban lehet kezelni. A regionális munkaügyi tanácsokba elküldték jelöltjeiket, s nem a szociális partnereken, sokkal inkább az önkormányzati oldal törvényértelmezési problémáin (vagy a törvény pontatlanságán) kérhető számon, hogy a tanácsok nem alakultak meg január végéig. Ez azért aggályos, mert az MPA decentralizált alaprészének felhasználásáról már döntést kellett hozni, s ez a testületek nélkül, jó esetben az utólagos korrekció esélyével történt meg.

Valószínűleg a módosított törvényt is mielőbb pontosítani kell. Ami a támogatásokat illeti, a VOSZ helyesnek tart minden eszközt, amelyet a kormány felvállal a foglalkoztatási aktivitás növelése érdekében, hiszen e ráta ma Magyarországon átlagosan is, az alacsonyabb iskolai végzettségűeknél pedig különösen alacsony (57, illetve 27 százalék). Amíg ezen nem sikerül változtatni, a befizetett járulékok összegének bővülésére sem lehet számítani.

A Munkaerő-piaci Alap (MPA) forrásai

 

2006. évi kiadások1)

2007. évi keret

MPA foglalkoztatási alaprész (FA)2)

49 163,1

49 852,5

MPA FA decentralizált keret

33 381,8

35 500,0

- ebből:

 

 

munkaerő-piaci képzés3)

6 628,7

8 373,8

közhasznú foglalkoztatás

10 740,8

10 532,3

bértámogatás

11 107,6

10 186,4

munkahelymegőrzés

735,7

720,8

önfoglalkoztatóvá válás és vállalkozóvá

 

 

válás támogatása együtt

714,4

1 194,4

egyéb aktív eszközök

3 454,6

2 558,6

tartalék

 

1 933,7

MPA FA központi keret

10 759,4

9 021,9

- ebből:

 

 

távmunka

665,1

500,14)

munkahelymegőrzés

659,9

785,04)

munkahelyteremtés

2 339,9

4 780,9 4)

tartalék 

 

2 546,4

MPA FA képzési keret

5 021,9

5 330,6

- ebből:

 

 

munkaerő-piaci képzés3)

4 221,9

4 886,6

1) 2006. évi előzetes adatok.

 

 

2) Összehasonlíthatóság miatt 2006-ban a felnőttképzési keret nélkül, tekintettel arra, hogy 2007-től a felnőttképzési keretet a képzési alaprész tartalmazza.

3) A munkaerő-piaci képzés kiadásai a decentralizált, illetve a képzési keretből 2006-ban együttesen 10 850,6 millió Ft-ot tettek ki, 2007-ben együttesen 13 260,4 millió Ft áll rendelkezésre.

4) A 2007. évi keretből az előző évről áthúzódó kötelezettségvállalás összege a távmunka esetében 8 millió Ft, a munkahelymegőrzésnél 85 millió Ft, a munkahelyteremtésnél 2280,9 millió Ft.

Forrás: SZMM

Álláshelyek megőrzése

A Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (KÉSZ) hasonlóképpen híve a regionális szerveződésnek. A KÉSZ soros elnöke, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) főtitkára, Zs. Szőke Zoltán kicsit sajnálja, hogy az eddig minden megyei munkaügyi tanácsban részt vevő, jól felkészült szakembereik közül háromból csak egy vehet részt a regionális tanács munkájában, ám úgy döntöttek, hogy ezt éves rotációval hidalják át.

A kereskedők számára különösen fontos volt eddig a megyei érdekek képviselete, s ennek az igénynek ezután is meg kell felelni. Sokat várnak a hamarosan kiírandó munkahelymegőrző pályázatoktól, hiszen azok a vállalkozók, akik befektettek, bővítették üzleti tevékenységüket, nem abban érdekeltek, hogy az e miatt felvett szakembereket elküldjék, sokkal inkább abban, hogy megtarthassák őket.

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke, Vadász György elmondta: a korábbi intézményrendszer szétaprózottsága is hozzájárult a foglalkoztatási szerkezet javításának eddigi eredménytelenségéhez. Bár eddig minden kormány célul tűzte ennek orvoslását, érdemben nem történt sok változás. Azt már láthatóan felismeri a kormány, hogy a kis- és középvállalkozói szektor ad munkát a foglalkoztatottak csaknem kétharmadának, ám a tőkeszegénységen nem sikerült segíteni, csakúgy, mint a foglalkoztatási szerkezeten. A régiós átszervezés reményeik szerint segítheti az elmozdulást, jóllehet, a jogszabályi rendezés Vadász György szerint túl bátortalan, nem segíti kellőképpen például a feketemunka kifehérítését.

Nem biztos, hogy ezt szigorításokkal kellene elérni, sokkal inkább a munkavállalók és a munkaadók ösztönzésével, jelentékenyebb adó- és járulékkedvezményekkel bátorítva a nem regisztráltakat a tartós (2-3 évre szóló) munkavállalásra, a munkahelyteremtőknek pedig hasonló időtartamra szóló, akár 50 százalékos adókedvezményt lehetne adni. Az a tény, hogy mostantól a támogatási időszak lejárta után nem kötelező az egyéves továbbfoglalkoztatás, rugalmasabbá teszi ugyan a rendszert, de nem ösztönöz a hosszabb távú munkahelyteremtésre, a 600 ezer "láthatatlan" munkavégző láthatóvá tételére. A mainál jobban kellene ösztönözni a rész- és a távmunkát is, hogy minél többen jelenhessenek meg a legális munkaerőpiacon, s növekedjék végre az Európában példátlanul alacsony foglalkoztatási ráta.

Új munkahelyteremtő programok

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) a Munkaerő-piaci Alapból három új munkahelyteremtő pályázatot írt ki, összesen 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, s ezek megvalósításával 3 ezer új munkahelyre számít - tájékoztatta a sajtót Csizmár Gábor, az SZMM államtitkára. Mint elmondta: a tárca és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2006 végén készített felmérése szerint a munkaadók 33 ezer körüli munkahelybővítést terveznek 2007-re, de ez több is lehet, hiszen tavaly az így prognosztizált 32 ezerrel szemben 37 ezer új munkahely jött létre; a nettó bővülés 20-25 ezer főre tehető.

A legnagyobb, 1,8 milliárd forint keretösszegű munkahelyteremtő támogatás 100 vállalkozásnál segítheti mintegy 2000 álláshely létrehozását. Ez általában munkahelyenként 800 ezer forintot jelenthet, de ha a pályázó nyilvántartott álláskeresőt alkalmaz, 1 millió forintra, álláskereső roma esetén további 100 ezer forintra számíthat. Ha a beruházás több szempontból hátrányos helyzetű térségben valósul meg, további 200 ezer forint igényelhető, s ha a létrehozott új munkahelyek száma valamely beruházásnál eléri a 300-at, akkor már 100 millió forintra is lehet pályázni. A támogatás egyébként pályázatonként 80 millió forint lehet. A vissza nem térítendő forrás elnyerése esetén a pályázónak vállalnia kell, hogy az újonnan felvetteket a beruházás befejezése után 3 (kkv-k esetében 2) éven át foglalkoztatja. Pályázni február 26-a és április 23-a között lehet a regionális munkaügyi központoknál; a további részletek megtekinthetők a tárca honlapján (www. szmm.gov.hu).

A magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásaihoz 200 millió forintos támogatási keretösszeg áll rendelkezésre. A pályázók támogatást kaphatnak álláskeresők, pályakezdők alkalmazása esetén (a bér és a járulék 65-75 százalékáig). Itt elsősorban kisebb szolgáltató, idegenforgalmi, K+F cégek jöhetnek számításba. Projektenként 30 millió, legalább 80 új munkahely létesítése esetén további 20 millió forint igényelhető, szintén a fent jelzett helyen és határidőig. (Tavaly 14 cég részesült ilyen támogatásban.)

Harmadikként az SZMM megbízásából a Budapesti Munkaerő-piaci Intervenciós Központ pályázatot hirdet távmunkások alkalmazásának támogatására, 500 millió forintos keretösszeggel. Egy távmunkahely létesítésére (bérre és képzésre) maximum 616 100 forint támogatás adható, s ezzel összesen 770 távmunkahely létesítése várható. A pályázatokat március 31-éig lehet benyújtani, és április 16-áig elbírálják. Előnyben részesülnek azok a pályázók, amelyek/akik hátrányos helyzetű kistérségből, hátrányos helyzetű munkavállaló alkalmazását, sőt, továbbfoglalkoztatását vállalják. Az államtitkár hozzátette: 2002 óta 3640 távmunkahely jött létre a támogatás jóvoltából, és teljes számuk ma már meghaladja a munkaviszonyban állók 2 százalékát.

Csizmár Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzatnak más eszközei is vannak a foglalkoztatás bővítésére (hitelkonstrukciók, operatív programok). A központi, a megyei és három megyére külön kiírt pályázatokra tavaly 2,3 milliárd forintot fordítottak, és ezzel 2350 új munkahelyet segítettek létrehozni 156 cégnél (túlnyomó többségük kis- és közepes vállalkozás).

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. március 13.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem