×

Szakmai útlevél Európába

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. június 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 100. számában (2006. június 15.)
Májusban megújult honlappal ünnepelte egyéves születésnapját a munkavállalói mobilitást támogató – nonprofit tevékenységet folytató – Nemzeti Europass Központ (NEK). Az Európai Parlament határozata alapján létrehozott központ feladata az Europass, azaz az európai szakmai útlevél kibocsátásának koordinálása, a felhasználók (köztük a munkaadók) tájékoztatása, valamint a magyarországi bevezetés támogatása.

Az elmúlt egy év során a NEK és a partnerintézményei kifejlesztették az Europass-dokumentumok – önéletrajz, nyelvi útlevél, bizonyítványkiegészítő, oklevélmelléklet és mobilitási igazolvány – magyar verzióit. Ugyancsak elkészültek a kibocsátásukhoz szükséges szoftverek, valamint megszületett a magyarországi angol nyelvű Europass bizonyítványkiegészítő és oklevélmelléklet, melynek kibocsátása idén március 1-jétől kötelező a felsőoktatási intézményekben a megszerzett diplomával együtt – mondta Gáspár Mona, a NEK projektvezetője.

Megújult honlap

A NEK és társintézményei egy év alatt 76 alkalommal tartottak tájékoztató előadásokat az Europass-dokumentumok használatáról. E nyilvános előadások a jövőben is folytatódnak, s az aktuális eseményekről honlapjukon adnak tájékoztatást.

A NEK egyéves születésnapjára elkészült az Európai Bizottság által üzemeltetett Europass-honlap magyar fordítása, így az már 18 nyelven érhető el. Ezzel együtt megszületett magyarul az on-line kitölthető önéletrajz és nyelvi útlevél, amely tovább egyszerűsíti az önéletrajzírást.

Az idén májusban indult új honlapon (www.europass.hu) az érdeklődők könnyebben informálódhatnak az Europass-dokumentumokról, ugyanakkor új szolgáltatások, új linkek és menüpontok érhetők el. Például információk találhatók a dokumentumok kibocsátásáról, letölthető az Europass önéletrajz és nyelvi útlevélsablon 25 nyelven, kitöltési útmutatóval. Elérhető magyarul és 17 egyéb nyelven az on-line kitölthető önéletrajz és nyelvi útlevél is.

Elkészült az Europass mobilitási igazolvány on-line kitölthető verziója, s ugyanott információk találhatók álláskeresők, tanulni vágyók és munkáltatók részére. A honlapon hasznos linkek találhatók a nemzeti Europass-központokhoz, Európa-szerte külföldi munkavállaláshoz, illetve tanuláshoz és költözéshez. A honlapot fórum egészíti ki, ahol kérdéseket lehet feltenni, s információkat lehet cserélni az Europass-dokumentumokról, a külföldi tanulásról és munkavállalásról.

 

Nyelvi útlevél

Az Europass nyelvi útlevél a gyakorlati nyelvi készségeket és kompetenciákat rögzítő, önértékelési dokumentum, mely három részből – nyelvi útlevél, nyelvi életrajz és nyelvi dosszié – áll. Ebben a megszokottnál sokkal részletesebben feltüntethető mind az iskolában, mind pedig az azon kívül szerzett nyelvtudás.

E dokumentum lehetőséget teremt arra, hogy tulajdonosai szövegértés, beszéd és írás kategóriákban mutassák be nyelvtudásukat az Unióban egységes értékelési rendszer alapján. A szintek: alapszintű felhasználó (A1, A2), önálló felhasználó (B1, B2); mesterfokú felhasználó (C1, C2).

Europass portfólió

Az Europass portfólió öt részből álló dokumentumcsalád, amely azt szolgálja, hogy a különböző országokból származó munkavállalók készségei és végzettségei könnyen átláthatóak, összehasonlíthatóak és megérthetőek legyenek a munkáltatók számára. A dokumentumok nagyban hozzájárulnak az európai és az országon belüli munkavállalói és tanulmányi mobilitáshoz.

Az Europass-dokumentumok térítésmentesen tájékoztatják a munkáltatót a felsőoktatás és a szakképzés hazai rendszerében és tematikájában folyamatosan bekövetkező változásokról (például a Bologna-folyamatról és új OKJ-s szakképesítésekről), illetve azok hatásáról a végzettségekre, kompetenciákra. Ugyanakkor segítik a munkáltatót abban is, hogy jobban megismerje a pályázókat és képességeiket.

Az Europass portfólió öt dokumentumból áll. Ezek a következők:

- Europass önéletrajz, amely a hagyományos formátumot követi, benne a felhasználók világosan és egyértelműen bemutathatják képzettségeiket és készségeiket;

- az Europass nyelvi útlevéllel tulajdonosa részletezheti nyelvtudását és nyelvi tapasztalatait;

- az Europass oklevélmellékletet a felsőoktatási intézmények bocsátják ki a diplomák, oklevelek mellé, hogy bővebb információt szolgáltassanak a megszerzett végzettségről;

- az Europass bizonyítványkiegészítőt a szakképzettségeket igazoló bizonyítványokkal adják ki a vizsgáztató intézmények azért, hogy részletes információkkal szolgáljanak az adott végzettségről;

- az Europass mobilitási igazolvány a tanulmányok során külföldi szakmai gyakorlaton, tanulmányi részképzésen megszerzett munkatapasztalat és elsajátított készségek vagy az elvégzett kurzusok és megszerzett érdemjegyek igazolására szolgáló dokumentum.

Gáspár Mona felhívta a figyelmet arra, hogy az Europass dokumentumcsaládot az állampolgárok önkéntes alapon, Európa-szerte használhatják végzettségeik, szaktudásuk, kompetenciáik bemutatására. A dokumentumcsalád célja a külföldi munkavállalás és tanulmányok segítése, a munkaerő-kiválasztás megkönnyítése, illetve mind a magyar, mind a külföldi munkáltatók tájékoztatása a szakképzettségről. A dokumentumcsalád fontos szerepet tölt be a külföldi végzettségek elismertetésének támogatásában, valamint a hazai oktatási rendszerben bekövetkező változások és azok végzettségeket érintő hatásainak bemutatásában.

Gáspár Mona szerint az Europass kidolgozását elsősorban az indokolta, hogy az Európai Unió tagállamainak oktatási rendszerei különböznek egymástól. A végzettségek, valamint a bizonyítványok és az oklevelek formája, tartalma, illetve a hozzájuk kapcsolódó szakmai és gyakorlati tudás országonként eltérő.

 

Az Europass története

Az Európai Bizottság és a Cedefop 1998-ban felállították a szakképzettségek átláthatóságának európai fórumát, azzal a céllal, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a társadalom, a munkaerőpiac szereplői és a nemzeti szakképzési hatóságok képviselőivel az átláthatóság, valamint az átjárhatóság témakörében.

A fórum kifejlesztette az egységes európai önéletrajzot és a bizonyítványkiegészítőt, továbbá a szakképzés különböző területein – információszolgáltatási céllal – létrejött a Nemzeti Referencia Központok hálózata. Az Europass későbbi három további dokumentumát európai szinten az 1990-es évek végén fejlesztették ki. Az oklevélmellékletet az Európai Bizottsággal közösen az Európa Tanács és az UNESCO hozta létre az európai felsőoktatási intézmények számára, azzal a céllal, hogy kiegészítse az általuk kibocsátott diplomákat. Használata – többek között – javasolt az 1999-es Bolognai Határozatban, valamint a diákok, képzésen részt vevők, önkéntesek, tanárok és oktatók Közösségben történő mobilitásáról szóló 2001-es Európa Tanács és Parlament javaslatában.

Az Europass nyelvi útlevél része az Európa Tanács által kifejlesztett Európai Nyelvtanulási Naplónak, amelyben az állampolgárok feltüntethetik nyelvtudásukat a közös európai besorolás alapján.

Az Europass mobilitási igazolvány a Tanács 1999/51/EK-i határozata alapján 2000-ben bevezetett Europass Szakképzés helyett jött létre. Ez utóbbi volt az a dokumentum, amely rögzítette az oktatás vagy képzés részeként létrejött külföldi szakmai gyakorlatokat. (E dokumentumból 2000-2004 között több mint 100 ezret bocsátottak ki.) Az Europass mobilitási igazolvány szélesebb hatáskörrel rendelkezik, hiszen nemcsak a szakmai gyakorlatok, hanem például a külföldön töltött tanulmányi időszakok igazolására is szolgál.

Négy évvel ezelőtt – 2002-ben – a szakképzések átláthatóságáról szóló európai fórumot felváltotta egy szakmai munkacsoport, amely kidolgozott egy modellt és egy weboldal-prototípust. Ezt követően 2003-ban – kiterjedt, a nemzeti hatóságokkal és a társadalmi partnerekkel zajló konzultációt követően – az Európai Bizottság elkészítette javaslatát az európai parlamenti határozat meghozatalára, amely a szakképzések és a kompetenciák átláthatóságát garantálta egyetlen keretbe rendezve (Europass), és amelyet 2004 decemberében az Európai Parlament és Tanács jóváhagyott. A döntés – mások mellett – az Europass weboldal elindítását is deklarálta.

Átjárás a rendszerek között

Az Európai Parlament annak érdekében, hogy elősegítse a képesítési rendszerek, bizonyítványok, szaktudások és kompetenciák átláthatóságát, továbbá a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást, 2005. január 1-jétől bevezette az Europass keretrendszert, amelynek célja, hogy elősegítse a szaktudás külföldi megismertetését és ezáltal az elismerését/elismertetését.

Az Europassra elsősorban annak lesz szüksége, aki külföldi munkát keres, tanulni szeretne, esetleg szakmai gyakorlatra készül egy uniós tagállamban. De ajánlható olyanoknak is, akik külföldön tanultak, ám itthon szeretnének dolgozni. Ugyanakkor hasznos a szakmai gyakorlatot végzőknek és a szakmai gyakorlatot nyújtó intézményeknek is.

 

Készségek és kompetenciák

Az Europass oklevélmelléklet – amely az UNESCO és az Európa Tanács közös fejlesztésével jött létre – eligazodást nyújt a főiskolai, egyetemi diplomák és oklevelek között. E dokumentumot a végzősök kapják meg oklevelükkel együtt. Mások mellett tartalmazza a megszerzett készségeket és kompetenciákat, a végzettség szintjét és a vizsgaeredményeket, a felvételi követelményeket, valamint a továbbtanulás lehetséges következő szintjét, továbbá a kibocsátó ország felsőoktatási rendszerét.

Az Europass oklevélmelléklettel a munkaadók és a továbbképző intézmények könnyebben értelmezhetik a külföldön megszerzett felsőfokú végzettséget, miközben a munkáltatók tájékozódhatnak a hazai felsőoktatási rendszerben bekövetkező változásokról és azok végzettségeket érintő hatásairól.

Az Europass oklevélmellékletet az eredeti diplomát adó felsőoktatási intézmény bocsátja ki, és kötelező. Visszamenőleg a 2003/2004-es tanévben, valamint az azután végzetteknek adható ki. Az eredeti oklevelet nem helyettesíti.

Nemzeti központok

Minden országban (az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén) Nemzeti Europass Központ koordinálja az adott országban az Europass-dokumentumokhoz kapcsolódó tevékenységeket. A magyar Nemzeti Europass Központ az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központjában működik.

Az Oktatási Minisztérium – 2004. július 14-ei döntése alapján – a háttérintézményeként működő Educatio Kht.-t jelölte ki a magyarországi Nemzeti Europass Központ feladatainak ellátására. A 2000-ben alapított társaság fő feladata az oktatásügyhöz kapcsolódó információs rendszerek fejlesztése és üzemeltetése, valamint a kapcsolódó tájékoztatási és koordinációs teendők ellátása. Mindezen tevékenységek megvalósítása során az Educatio Kht. közvetlen és kiterjedt kapcsolatrendszert alakított ki a középfokú és felsőoktatási intézményekkel és minden olyan szervezettel, amelynek működése kapcsolódik az oktatáshoz.

A nemzeti központok fő feladata az Europass-dokumentumok menedzselése, kibocsátásának koordinációja, promóciója, az Európai Unióval foglalkozó információs szolgálatok tájékoztatása. Emellett kapcsolatot kell tartaniuk az európai Europass-központtal és a nemzeti központokkal, valamint lehetővé kell tenniük, hogy az Europass-dokumentumok nyomtatott formában is rendelkezésre álljanak. A NEK munkájában – szintén az OM kijelölésére – a Tempus Közalapítvány, a Nemzeti Szakképzési Intézet, valamint a szaktárca érintett ügyosztályai működnek közre, szoros kooperációban a magyarországi munkaügyi és tanácsadó, valamint az Unióról tájékoztatást nyújtó szervezetekkel.

Gáspár Mona kifejtette: egyelőre nem építettek adatbázist az Europasst igénybe vevőkről. Erre várhatón – az idei év adatai alapján – a jövő év elején kerülhet sor. A 2005-ös első csonka "ismerkedési" évben 670-en regisztrálták magukat a NEK-nél és váltották ki az Europass mobilitási igazolványt. Az igénylők közül 342-en nők és 328-an férfiak.

 

Eligazodás a képesítések között

Az Europass bizonyítványkiegészítő eligazodást nyújt az OKJ-s szakképesítések között, illetve olyan információkkal szolgál tulajdonosa szakképzettségéről, amelyek az eredeti bizonyítványban nem találhatók. Ilyenek például az adott képzésbe való belépési követelmények, a megszerzett készségek és kompetenciák, az adott ország osztályozási skálája, valamint a továbbtanulás lehetséges következő szintje. E dokumentummal a munkaadók és a továbbképző intézmények könnyebben értelmezhetik a megszerzett szakképesítést, továbbá a munkáltatók tájékozódhatnak a hazai OKJ-s szakképzési rendszerben bekövetkező változásokról és azok képzettségeket, kompetenciákat érintő hatásáról. Ugyanakkor a munkaadó kényelmesen kiismerheti magát a - növekvő számú – külföldön tanult magyar munkavállaló végzettségében.

A bizonyítványkiegészítőt a vizsgáztató intézmények adják ki. Egyelőre a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állítható ki, míg a korábban végzettek részére szükség esetén később állíthatja ki a képzőintézmény. Az Europass bizonyítványkiegészítő nem helyettesíti az eredeti bizonyítványt.

Információs füzet

A képzés szintjét vizsgálva 474-en szakmai alapképzésre, ketten felsőfokú szakképzésre váltották ki az igazolványt; 122-en főiskolai és egyetemi hallgatók, 62-en frissen végzett diplomások és 10-en pedagógusok, akik az EU Leonardo, Comenius és Erasmus programjában vesznek részt továbbképzésen. A projektvezető elmondta: a múlt évben igazolványt kiváltott 670 főt 71 intézmény - például egyetem – küldte ki külföldre. Utóbbiak közül 24 Budapesten, 5-5 Borsod, Csongrád, Pest, illetve Veszprém megyében található.

A célországot tekintve első helyen Németország áll, ahova 328-an mentek dolgozni vagy szakmai gyakorlatra. Olaszországba 78-an, Ausztriába 47-en, Spanyolországba 45-en, Franciaországba 36-an, Angliába 26-an, míg például Svédországba 22-en utaztak.

Gáspár Mona kiemelte: e számokkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy nemcsak a magyar munkavállalók, illetve tanulók érdeklődése határozta meg, hogy hányan választották az adott uniós államot, hanem a fogadási készség is, tekintettel arra, hogy az egyes tagországok korlátozzák a külföldi munkavállalói létszámot. Az idei év első három hónapjában mintegy 15 ezren töltötték le az internetről az Europass magyar nyelvű önéletrajzát, míg 1800-an a nyelvi útlevelet.

A projektvezető szerint az idei év egyik kiemelt feladata lesz a munkaadók megszólítása, illetve az Europassról szóló információk minél szélesebb körű terjesztése. E feladat része lesz egy, az Europassról szóló tájékoztató füzet elkészítése is a munkáltatók részére.

 

Mobilitási igazolvány

Az Europass mobilitási igazolvány külföldi (európai) tanulmányi csereprogram vagy szakmai gyakorlat igazolására szolgáló, névre szóló dokumentum. Célja egyrészt a tanulási és a munkavállalási célú európai mobilitás támogatása azáltal, hogy bemutathatóvá teszi a programok eredményeit. Másrészt az európai mobilitási tapasztalatok során elsajátított tudás, készségek és kompetenciák átláthatósága és összehasonlíthatósága, harmadrészt pedig a külföldön szerzett tapasztalatok elismertetésének támogatása.

Az Europass mobilitási igazolvány feltételezi két partnerintézmény – a programban részt vevő személyt küldő és az őt fogadó intézmény – együttműködését. A partnerek megegyeznek a program céljában, tartalmában és a tapasztalat időtartamában. A fogadó országban mentor kíséri figyelemmel a gyakorlaton részt vevő munkáját.

Az igazolvány kitöltésében mindkét partnerintézmény részt vesz. A dokumentum információkat tartalmaz tulajdonosáról, a mobilitási projekt céljáról, időtartamáról, valamint a külföldön töltött szakmai gyakorlat tapasztalatairól, az elsajátított készségekről, továbbá a felsőoktatási intézmény programjaként külföldön töltött szemeszterről.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. június 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem