×

Bővülés a humánszektor piacán

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. június 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 100. számában (2006. június 15.)
Magára talált a munkaerő-közvetítés piaca a korábbi recesszió után. Különösen felpezsdítette a nemzetközi szolgáltatóközpontok magyarországi terjedése. Legdinamikusabban a rugalmas foglalkoztatási formát kínáló munkaerő-kölcsönző cégek fejlődnek. Az év elején szigorodó jogszabályok miatt azonban némi visszaeséstől tartanak a kölcsönzési piac szereplői. Napjaink fejleménye az is, hogy a mindenkinél olcsóbb és gyorsabb toborzást kínáló internetes állásközvetítő cégeket már a legkonzervatívabb munkáltatók sem kerülik el. (A munkaerőkölcsönzés jogi hátterét lapunk 26-34. oldalán mutatjuk be.)

A korábbi recessziós hullámvölgyek után az elmúlt két évben kifejezetten konjunktúrát érzékelnek a munkaerő-közvetítés piacának szereplői. Gárdus Zsuzsanna, a svájci tulajdonú Adecco Kft. ügyvezető igazgatója a piac fellendülését a gazdaság fejlődésével, a cégek bővülésével és a sok új befektető megtelepedésével magyarázza. A piac fejlődését jól mutatja, hogy csaknem minden meghatározó piaci szereplő javítani tudott az eredményességén - hangsúlyozza Fazekas Zsolt, a felsővezetők keresésével foglalkozó Hill International ügyvezető igazgatója.

Keresik a mérnököket

A cégek leginkább műszaki végzettségű diplomás szakembereket keresnek, főleg mérnököket és informatikusokat – mondja Gárdus Zsuzsanna. A jól képzett szakmunkások iránt is folyamatosan nagy az igény, különösen a számítógép által vezérelt munkagépek kezeléséhez értő szakemberek kelendőek, például a CNC-, NC-esztergályosok. Ráadásul ma már nemcsak a nagy multinacionális cégek a közvetítők ügyfelei, hanem a megerősödő magyar középvállalkozások is egyre több megbízással állnak elő.

A munkaerő-közvetítőknek lendületet adtak az egyre szaporodó nemzetközi szolgáltatóközpontok (shared service center) is. Ezek több nyelven beszélő pénzügyi, számviteli és logisztikai munkatársakat keresnek. Gárdus Zsuzsanna szerint azonban a diplomás túlképzés ellenére sem könnyű megtalálni a megfelelő jelölteket, mivel a magyar munkavállalók nem állnak túl jól a nyelvtudás, pláne a szolgáltatóközpontok által igényelt magas szintű nyelvhasználat terén.

Kisebb részben az uniós csatlakozás is növelte a személyzeti tanácsadók feladatait, hiszen azóta külföldről is több megbízás érkezik, mint korábban. Az Adeccót például nemrég egy angliai cég kereste meg azzal, hogy magyar hegesztőket szeretne toborozni. A topmenedzserek körében pedig egyre több Kelet-Közép-Európáért felelős regionális vezetőt keresnek a nemzetközi vállalatok – teszi hozzá Fazekas Zsolt.

Adatbázis és piacismeret

A szakemberek állítják: a toborzó cégek sokkal jobban is ki tudnák használni a fellendülést, ha nem ütköznének a magyar munkaerőpiac korlátaiba, jelesül, hogy a kínálat nagyban eltér a kereslettől. Műszaki végzettségű diplomásokból ugyanúgy hiány van, mint jól képzett szakmunkásokból és több nyelven beszélő pénzügyi és számviteli munkatársakból. Így a személyzeti tanácsadóknak sem könnyű a megbízások teljesítése, sőt előfordul, hogy nem is sikerül - mondja az Adecco ügyvezetője.

Több mint ötszáz cég tevékenységi körében szerepel a munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés, ám köztük sok az egyszemélyes vagy pár fős cég. A komoly adatbázis és piacismeret azonban komoly befektetést is igényel - hangsúlyozza Gárdus Zsuzsanna, így inkább a nagyobb, ismertebb cégeket ajánlja a vállalatoknak. Az ügyvezető szerint bumerángként visszaüthet, ha nem megfelelő személyzeti tanácsadót választ a megbízó, mert bár olykor a nem professzionális közvetítők is megtalálhatják a megfelelő jelöltet, de annak már kevés az esélye, hogy hosszú távon is kellő színvonalon tudják teljesíteni a megbízásokat.

A szakemberek szerint jó fogódzó lehet a cégeknek a 2004-ben megalakult Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ), amelynek csak olyan piaci szereplők lehetnek a tagjai, amelyeket elismer a szakma és teljesen törvényesen működnek. A tanácsadók honlapjai is jó eligazodási pontként szolgálhatnak, hiszen azokon tallózva meg lehet nézni, hogy mely vállalatoknak dolgozott az illető cég, és általában milyen típusú szakembereket szokott keresni.

Az árérzékeny megbízókat persze elsősorban a szolgáltatási díjak motiválják. A piacon a felsővezetők direkt keresésével foglalkozó fejvadászok a legdrágábbak, ők az éves fizetés 30 százalékát is elkérik. A toborzás ennél lényegesen olcsóbb, hiszen a diplomásokért két-három havi, a szakmunkásokért pedig egy-két havi bérnek megfelelő összeget kérnek el közvetítési díjként.

Előnyben a rugalmasság

Az elmúlt évtized során a munkaerőpiac legdinamikusabban fejlődő ága a munkaerő-kölcsönzés volt, mivel folyamatosan nő az igény a rugalmas foglalkoztatási formák, így a kölcsönzés iránt is. Bár a szakemberek szerint a hazai piac Amerikához és Nyugat-Európához képest még mindig kicsi, hiszen Magyarországon az összes foglalkoztatott körülbelül 2-3 százaléka dolgozik kölcsönzött munkavállalóként, miközben az USA már tíz százaléknál tart, Franciaországban öt százalék feletti, Ausztriában és Németországban 3-4 százalékos a bérelt dolgozók aránya. Magyarországon még mindig jellemzően az ezer fő feletti multinacionális cégek a kölcsönzőirodák ügyfelei.

A munkaerő-kölcsönzés háromszereplős, rugalmas foglalkoztatási forma: a kölcsönző cég szerződést köt a foglalkoztatóval, ám a dolgozó az ő állományában marad. A kölcsönbe vevő a kölcsönző cégnek szolgáltatási díjat fizet, amely a munkabért, annak közterheit, valamint az egyéb operatív költségeket is tartalmazza. A munkáltatók főleg a szezonális teendőkre veszik igénybe a kölcsönzést, mert így az alkalmi nagyobb megrendelések esetében nem kell felvenniük újabb dolgozókat, akikre később - esetleg – nem is lesz szükségük. Ez különösen jellemző a szórakoztatóipari termékeket és a telekommunikációs eszközöket gyártó vállatokra, ahol a megrendelések rapszodikusak, így a létszámot nehezen lehet előre tervezni - mondja Varga Krisztina, a Workplus Kft. ügyvezető igazgatója.

A betegállomány, a gyes és a szabadságolás idején kieső munkaerő pótlásához szintén a kölcsönzés a leghatékonyabb megoldás, de a bérköltség minimalizálása is motiválja a vállalatokat. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az anyavállalat létszám- vagy bérstopot hirdet, hiszen a kölcsönmunkás "ára" nem minősül bérjellegű kifizetésnek – mondja Gárdus Zsuzsanna, a két legnagyobb kölcsönző cég egyikének számító Adecco ügyvezető igazgatója.

A zöldmezős beruházásokat gyakorta ugyancsak kölcsönzött munkavállalókkal indítják el a befektetők. Miként az is előfordul, hogy végleges alkalmazás előtt a vállalatok kölcsönzés keretében próbálják ki a munkavállalót. Egyelőre még a fizikai munkakörök dominálnak, de a cégek szellemi státusokban is egyre inkább alkalmaznak bérbe vett dolgozókat. Az Adeccónál például már egyharmad a magasan képzett szellemi dolgozók aránya.

 

Bérelhető topmenedzserek

Az itthon korábban ismeretlen interim management (menedzserbérlés) szolgáltatást 2003-ban indította el Magyarországon Fekete István (a Henkel Magyarország korábbi elnök-igazgatója), Steiner László (a Rába és a Lear Corporation volt vezérigazgatója), valamint Tóth Tamás (fejvadász és menedzsmentfejlesztési tanácsadó). A három partner Hungarian Interim Management Kft. néven céget alapított, s nyugati példák alapján kidolgozták a szolgáltatások rendszerét, azok minőségbiztosítási hátterét. Ezzel párhuzamosan képzési programot indítottak, amely speciális interim menedzseri felkészítést ad az e feladatra készen álló tapasztalt vezetőknek. Az alapítók számítása bevált, hiszen évente öt-hat projektet futtatnak párhuzamosan a legkülönbözőbb iparágakban – mondja Tóth Tamás. A cég adatbázisában jelenleg 180 felső- és középvezető szerepel.

A vállalatirányítás eszköztárában, Amerikában és Nyugat-Európában az elmúlt 10-15 évben nyert polgárjogot az interim menedzsment. E szakemberek olyan speciális problémákat oldanak meg, mint a válságkezelés, a jelentős vállalati projektek irányítása, a társaságok felvásárlásának, összeolvadásának operatív vezetése, a fontos vezetői pozícióban – például betegség miatt – támadt űr áthidalása, valamint induló cégek beindítása.

Interim menedzserre olyankor van szükség, amikor a gyors megoldás, illetve az adott területen szerzett speciális tudás igénye kerül előtérbe. Az interim menedzser a megbízóval nem létesít munkaviszonyt, hanem meghatározott feladatra, meghatározott ideig tölti be a vezetői pozíciót ugyanazokkal a felelősségekkel és jogokkal, mintha alkalmazásban állna. A szolgáltatás a leghatékonyabb menedzsment-erőforrást garantálja, ugyanakkor a megbízónak nincs az alkalmazotti státussal járó kockázata, hiszen csak a projekt idejére kötnek szerződést a felek.

Átvállalt feladatok

A kölcsönvevő számára nemcsak azért előnyös e módszer, mert bizonyos helyzetekben áthidaló megoldást jelenthet egyes jogi, munkaerő-gazdálkodási, költségvetési problémára, hanem azért is, mert a közvetítő cégek magukra vállalják a munkaerő-toborzással járó összes járulékos feladatot is. Egyrészt elképzelhető, hogy meglévő adatbankjukból azonnal képesek küldeni a megfelelő embert, ha pedig nem, akkor felkutatják a jelölteket. Másfelől azáltal, hogy a közvetítő cég egyfajta "szűrőként" is funkcionál, vagyis átnézi az önéletrajzokat, referenciákat, lebonyolítja az interjúkat.

A sorra alakuló kölcsönző cégek között nehéz eligazodni. A több mint ötszáz regisztrált szolgáltató között sok a kicsi, egyszemélyes vagy néhány fős vállalkozás. Milliárdos árbevétel felett nagyjából 10-12 cég van a piacon. E sor élére az Adeccót és a Trenkwalder-Multimant teszik a szereplők.

A szakemberek azt ajánlják, hogy a nagyobb számú és hosszabb távú munkaerő-kölcsönzés esetén inkább a nagyobb, megbízható hátterű szolgáltatókat válasszák a munkáltatók. Ezek egyik előnye, hogy általában a személyzeti szolgáltatások széles spektrumában tevékenykednek, s mivel munkaerő-közvetítéssel is foglalkoznak, nagyobb adatbázis áll rendelkezésükre, amelyből könnyen és megbízhatóan ki tudják választani a szükséges munkavállalókat.

Bőséges kínálat

A Foglalkoztatási Hivatal (FH) nyilvántartásában 2005 végén, Magyarországon 584 munkaerő-kölcsönző cég szerepelt, 15,6 százalékkal több, mint 2004 végén. Az FH összesített adatai szerint tavaly összesen 76 184 munkavállalót foglalkoztattak munkaerő-kölcsönzés keretében. Ez 2004-hez képest jelentős, 44,6 százalékos növekedés. Összesen közel 8,3 millió munkanapot dolgoztak 2005-ben kölcsönzési formában, ez az elmúlt három év alatt több mint 5 millió munkanapos növekedést jelent, de tavalyhoz képest is 53,2 százalékos emelkedést.

A legtöbb munkaerő-kölcsönző cég Budapesten és a legfejlettebb megyékben (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest) működik. Ez nem véletlen, hiszen e térségekben található az ezer fő feletti multinacionális cégek többsége, amelyek a munkaerő-kölcsönzést leginkább igénybe veszik. De a legnagyobb munkanélküliséggel küszködő megyékben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád) is sok kölcsönző működik, ahol nagyszámú állástalan várja, hogy elhelyezkedhessen.

Az 584 munkaerő-kölcsönzővel összesen 2294 foglalkoztató szerződött, azaz egy kölcsönzőre átlagosan majdnem négy partnercég jut. Leginkább a feldolgozóiparban, a kereskedelemben és a sport-, kulturális, valamint egyéb szolgáltatásban alkalmaznak a cégek kölcsönzött munkaerőt. Néhány ágazatban, például a kereskedelem, a pénzügy, az oktatás és az egészségügy területén szinte csak Budapestre koncentrálódnak a kölcsönvevők, a vendéglátás és a szállítás, raktározás pedig a főváros és Pest megye között oszlik meg. A legtöbb megyében a szerződött cégek több mint kétharmada a feldolgozóiparban tevékenykedik.

A munkaerő-kölcsönzőkkel munkaviszonyban álló 76 184 főt összesen 92 089 alkalommal kölcsönözték ki, az esetek többségében fizikai munkára. Szellemi dolgozókat leginkább a pénzügyi területeken és az egészségügyben vettek ily módon igénybe. Az összes bérelt dolgozó több mint egyharmada szakmunkás volt, s közel ugyanennyire tehetők a 8 általánost végzettek vagy az ennél is kevésbé iskolázottak. Bár alig négyezer diplomást kölcsönöztek, 2005-ben már hetven százalékkal többet, mint 2004-ben. A kölcsönzők a 21-35 év közötti korosztályt részesítik előnyben, hiszen 2005-ben e korcsoportból került ki a kölcsönzöttek több mint 56 százaléka.

Kedvező tendenciát mutat, hogy a bérelt munkavállalók 67,1 százalékával határozatlan idejű munkaszerződést kötöttek tavaly, míg 2004-ben még fele-fele arányban szerepeltek a határozatlan és a határozott idejű szerződések. Ez előnyös változás a foglalkoztatottak számára, hiszen a határozatlan idejű együttműködés jóval nagyobb biztonságot ad a dolgozóknak, mint az alkalmi munkákra szóló határozott idejű kontraktusok. Ezt jól mutatja, hogy a határozott idejű szerződéssel tevékenykedők 79,5 százalékával a kölcsönző cégek egyszer kötnek szerződést az év folyamán.

Szigorodó szabályok

A kölcsönzés dinamikus terjedését látva a kormányzat úgy döntött, hogy a törvényi előírások szigorításával a szereplők számára biztonságosabbá teszi a rugalmas foglalkoztatás e formáját. A másik fontos cél az volt, hogy kiszűrjék a szürke- és feketekölcsönzést, s ezáltal mérsékeljék a kieső adó- és járulékbevételeket.

A január elsején életbe lépő törvény például megtiltja a kölcsönzést, ha a dolgozó korábban a kölcsönvevőnél állt munkaviszonyban, illetve ha a két cég (a kölcsönző és a kölcsönvevő) egymással tulajdonosi kapcsolatban áll. Ezzel azt a gyakori visszaélést akarják megszüntetni, amikor a munkaadó másik céget hoz létre azért, hogy olcsóbban visszakölcsönözze saját dolgozóit. A feketefoglalkoztatást úgy igyekeznek tiltani, hogy a kölcsönbeadó köteles a munkába állásig igazolni a kölcsönzést, vagyis bejelenteni a dolgozót az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba (EMMA). Az ezt igazoló okirat másolatát pedig át kell adnia a kölcsönvevőnek.

A legkeményebb szigorítás az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének érvényesítését kimondó paragrafus. Ezek szerint, ha a kölcsönmunkás a megelőző két évben már legalább hat hónapja dolgozik a munkáltatónál, akkor ettől kezdve az azonos munkakört ellátó kollégáival megegyező személyi alapbérre, műszakpótlékra, rendkívüli munkavégzésért járó ellentételezésre, továbbá ügyeleti, készenléti díjazásra jogosult. Sőt, a törvény azt is kimondja, hogy ha a kölcsönzés határozott időre szól – és a folyamatos munkavégzés két éve tart -, akkor a természetbeni juttatások is megilletik a kölcsönmunkást.

Magasabb költségek

A kölcsönző cégek leginkább azt sérelmezik, hogy sem nekik, sem a kölcsönvevő cégeknek nem volt idejük felkészülni, hiszen nem sokkal karácsony előtt fogadták el a törvénymódosítást, januártól pedig már hatályba lépett - mondja Gárdus Zsuzsanna. A nagy számban kölcsönző vállalatoknak emiatt át kellett írniuk az idei éves terveiket. Azzal egyébként egyetértenek a kölcsönző cégek is, hogy meg kell tisztítani a piacot, hiszen a törvényes vállalkozások nem tudnak versenyezni a nem legális, éppen ezért jóval olcsóbb kölcsönzőkkel.

Az egyenlő bér elve miatt azonban drágul a kölcsönvevő cég költsége, ráadásul a munkavállalók sem biztos, hogy jól járnak. Az Adecco praxisában volt már olyan megbízó az idén, aki csak hat hónapra kérte a kölcsönzött munkavállalókat, akiket újakra fog cserélni további hat hónapra. Külön probléma, hogy a cégeknek ki kell adniuk a bérekre vonatkozó adataikat akár több kölcsönző vállalkozásnak is, holott ezeket eddig a konkurencia elől igyekeztek gondosan eltitkolni.

Egyelőre még kiszámíthatatlanok a szigorítás piaci hatásai. Gárdus Zsuzsanna szerint elképzelhető, hogy visszaesik a munkaerő-kölcsönzés. Másrészt tisztulhat a piac és a munkavállalók is motiváltabbá válhatnak.

Varga Krisztina úgy véli: a reakció attól függ, hogy a kölcsönzött munkaerő hathavonként történő cseréje mennyire könnyen vagy nehezen megoldható az adott területen. Ahol ez nehezen megy, ott az intézkedés kiszoríthatja a szürke-fekete kölcsönzést. De előfordulhat az is, hogy a kölcsönzött munkavállalót papíron más – a kölcsönbevevőnél nem használt elnevezésű – munkakörben foglalkoztatják, így esetleg ideig-óráig elkerülik az összehasonlítás lehetőségét.

A munkaerő-kölcsönző szervezetek adatai 2005. december 31-én

 

Terület

A kölcsöző cégek

Index: 2004 = 100%

száma, db

megoszlása %

Budapest

217

37,2

124,0

Baranya

13

2,2

144,4

Bács-Kiskun

18

3,1

128,6

Békés

13

2,2

86,7

Borsod-Abaúj-Z.

35

6,0

89,7

Csongrád

7

1,2

87,5

Fejér

29

5,0

120,8

Győr-Moson-Sopron

24

4,1

109,1

Hajdú-Bihar

9

1,5

100,0

Heves

5

0,9

62,5

Jász-Nagykun-Sz.

33

5,7

94,3

Komárom-Esztergom

54

9,2

114,9

Nógrád

19

3,3

105,6

Pest

52

8,9

148,6

Somogy

4

0,7

100,0

Szabolcs-Szatmár-B.

11

1,9

91,7

Tolna

7

1,2

100,0

Vas

14

2,4

175,0

Veszprém

10

1,7

100,0

Zala

10

1,7

166,7

Összesen

584

100,0

115,6

Toborzás a világhálón

Az elmúlt években a munkaerő-toborzás Magyarországon is felköltözött a világhálóra. A legkonzervatívabb cégek is sorra adják be a derekukat, s a hagyományos munkaerő-kiválasztási formák mellett egyre inkább igénybe veszik a világhálót. Ma már olyan cégek is az internetes állásközvetítőkhöz fordulnak, amelyek néhány éve még az internetet sem használták – érzékelteti a változásokat Szabó Szilvia, a CV Online értékesítési menedzsere.

Persze erre leginkább az – az egyáltalán nem elhanyagolható szempont is – ösztönzi őket, hogy az internetes toborzás messze a legolcsóbbnak számít: akár tizedébe is kerülhet a hagyományos kiválasztásnak. Egy féloldalas újsághirdetés egyszeri megjelenése 200-300 ezer forintba kerül, míg ugyanaz az ajánlat hetekig folyamatosan szerepelhet egy állásközvetítő portálon, ráadásul bármikor változtatni lehet rajta – érvel Szabó Szilvia. A cégek számára fontos lehet az is, hogy az interneten nincs terjedelmi korlát, több információt közölhetnek az adott pozícióról, s egy linkkel továbbküldhetik az érdeklődőket saját honlapjukra.

Az on-line toborzási megoldások további előnyei a rugalmasság, a gyorsaság és a hatékonyság. A munkaerő elcsábításáért vívott küzdelemben gyakran előfordul, hogy a cégeknél egyik napról a másikra kell betölteni a megüresedett pozíciókat. Ilyen esetekben nincs idő arra, hogy nyomtatott médiumban jelentessenek meg álláshirdetést, ekképpen kihasználják az internet adta lehetőségeket. A CV-Online oldalán például az igény felmerülésétől számítva akár kevesebb, mint egy óra alatt láthatóvá válik a hirdetés, az adatbázisban talált jelöltekkel pedig azonnal felvehetik a munkaadók a kapcsolatot.

 

EURES: egymillió munkavállaló kerestetik

Az uniós csatlakozással a tíz új tagállam az Európai Unió hivatalos munkaerő-közvetítő rendszeréhez, az EURES-hez is csatlakozott 2004-ben. A munkaerő tagállamok közötti mobilitását feltérképezni és kiszolgálni hivatott internetes portálon (www.afsz.hu/eures) a tagállamok álláskínálata mellett az országokra vonatkozó alapvető munkavállalási, foglalkoztatási és társadalombiztosítási adatok is elérhetők az uniós munkaadók és munkavállalók számára.

A dolgozók jelenleg több mint 900 ezer állásajánlat között válogathatnak, a cégek pedig 100-150 ezer önéletrajzot találnak a rendszerben. A regisztrált munkáltatók száma meghaladja az 5500-at. Az állásajánlatok száma hamarosan eléri az egymilliót, mivel nemsokára az eddig hiányzó Olaszország és Spanyolország is közzéteszi betöltetlen álláshelyeit. Bár a felkínált állások nagy részére elsősorban saját országuk jelentkezőit várják a cégek, a Foglalkoztatási Hivatal szakemberei mégis arra buzdítják a magyarokat, hogy e munkalehetőségekre is jelentkezzenek, hiszen megfelelő szaktudás és nyelvismeret esetén esélyük lehet az állások elnyerésére. Időközben a magyar cégek is kezdik felfedezni maguknak az ingyenes európai internetes toborzás lehetőségeit: május közepén 1389 magyarországi pozícióra kerestek a cégek jelentkezőket, leginkább mérnököket és szakmunkásokat.

Találati arány

A HR-vezetők szerint az internetes jelentkezéseknél jobb a találati arány, mint az újsághirdetéseknél, hiszen a bővebb kiírás alapján a jelentkező jobban felmérheti, hogy megfelel-e a kritériumoknak. S az sem elhanyagolható, hogy az internetezők iskolai végzettsége általában magasabb, jobban fel tudják mérni alkalmasságukat. Ha a cégek még azt a kis kockázatot sem akarják vállalni, hogy a nem megfelelő jelentkezőkkel bajlódjanak, akkor az internetes állásközvetítők vállalják az előszűrést.

Ráadásul az álláskeresők egyre szélesebb rétegei érhetők el a világhálón keresztül. Már az on-line állásközvetítés "hőskorába" vész ugyanis az a kezdeti időszak, amikor még szinte csak az informatikusok kerestek a neten állást. A világháló munkahelyi és otthoni használatának terjedésével párhuzamosan folyamatosan szélesedik a potenciálisan elérhető munkavállalók köre. Ma már a raktárostól egészen a felsővezetőkig kereshetők munkatársak az on-line állásközvetítők segítségével. Igaz, utóbbiakat még mindig inkább a fejvadászok közreműködésével keresik meg a cégek. A CV-Online-nál úgy tapasztalják, hogy a munkaadók elsősorban informatikai, pénzügyi, értékesítési, termelés/gyártás irányítói és a kereskedelemben jártas szakembereket keresnek. Egyelőre a szellemi munkavállalók túlsúlya figyelhető meg, de az on-line közvetítők igyekeznek kedveltté tenni ezt a csatornát a diplomával nem rendelkezők körében is.

Felmérések szerint Magyarországon a cégek 2-4 százaléka használja az on-line toborzást. Nyugat-Európában az arány 40-45 százalék között mozog, az USA-ban pedig a vállalatok 80 százaléka él e lehetőséggel. Európán belül Nagy-Britanniában (70-75 százalék) – ahol mintegy 700 internetes toborzócég működik – regisztrálnak az USA-hoz hasonlóan magas számot. A szakemberek abban bíznak, hogy Magyarországon továbbra is töretlen lesz a növekedés, s néhány éven belül a vállalatok 20-30 százaléka szerez majd ily módon munkaerőt.

Magyarországon több tucat internetes oldal foglalkozik munkaerő-közvetítéssel, s évről évre egyre több állásportál jelenik meg. Ezért a piac nehezen nyomon követhető. Abban nincs vita, hogy kik lehetnek a legnagyobb szereplők: a CV-Online, a Jobline, a Jobpilot és a Profession. A megfelelő minőséget és hatékonyságot többnyire azok tudják garantálni, akik biztos háttérrel és tapasztalattal rendelkeznek – mondja Szabó Szilvia. Szerinte a munkáltatóknak az aktív hirdetések, a látogatottság, az önéletrajzok száma és minősége alapján érdemes választaniuk a közvetítők közül.

 

On-line állásbörze

Az idén már az állásbörze intézménye is felköltözött az internetre: májusban a CV-Online megrendezte az első magyarországi on-line állásbörzét. A háromnapos rendezvény "helyszíne" a CV-Online weboldalán található fórum volt. Itt képviseltették magukat a cégek virtuális standokkal, amelyek rövid leírást tartalmaztak a vállalatokról, a felvételi folyamatról, az ajánlott pozíciókról és feltételekről. Az álláskeresők pedig a hagyományos állásbörzékhez hasonlóan a jelentkezésen túl kérdéseket tehettek fel a résztvevőknek.

Mivel az on-line állásbörze bárhonnan elérhető internetkapcsolattal, az álláskeresőknek nem kellett több száz kilométert utazniuk a részvételhez. Az állásbörzén 74 cég vett részt, többek közt az informatika, az építőipar, a gyógyszeripar, a kereskedelem és az oktatás területéről. A CV-Online oldalának látogatottsága a börze hetében jóval magasabb volt a szokásosnál: több mint harmincezren voltak kíváncsiak a portálra.

Állami szerepvállalás

Magyarországon az állam kisebb súllyal szerepel az állásközvetítés piacán, mint sok európai országban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) 20-25 százalékra becsüli saját részesedését a piacon. Bár a szervezet szolgáltatásai a magán-munkaerőközvetítőkéivel szemben ingyenesek, a munkaadók nagy részét azonban a rugalmatlan és nehézkes ügyintézés távol tartja a munkaügyi központoktól. Legfeljebb a betanított munkások iránti tömegesebb igény esetén fordulnak a cégek a munkaügyi kirendeltségekhez.

Az uniós csatlakozás azonban e téren is változtatásokat ösztönzött, hiszen az EU foglalkoztatáspolitikai stratégiája Magyarország számára is fontos célként tűzte ki az állami foglalkoztatási szolgálat piaci részesedésének növelését és szervezetének modernizálását.

A fejlesztés első lépcsője már lezárult: az 1,22 milliárd forintos költségvetésű PHARE-program keretében 2002-2005 között húsz kísérleti kirendeltségen (megyénként egy-egy) új szolgáltatási modellt vezettek be - tudtuk meg a Foglalkoztatási Hivatal modernizációs programirodájától. Ennek lényege, hogy minden ügyfelet – így a munkaadókat és a munkavállalókat - személyre szabott, vagyis differenciált kiszolgálásban részesítenek.

Az a cél, hogy az ÁFSZ gyorsan és a legjobb jelentkezőkkel tudja kielégíteni a munkáltatók létszámfelvételi szükségleteit. Ennek keretében a munkaadók egyrészt önkiszolgáló módon tallózhatnak az üres állások naprakész adatbázisában, másrészt szoros személyes kapcsolatot is kialakítanak a meglévő és potenciális munkáltatói ügyfelekkel. Az új szolgáltatási modell alkalmazásához szükséges ismereteket a munkatársak belső képzés keretében sajátították el, amelyet svéd és dán szakértők segítettek.

A projekt részeként eddig 19 kirendeltség képe is megváltozott: a hagyományos papír alapú irodát felváltotta a Svédországban és Dániában bevált önkiszolgáló tér, ülő és álló számítógépes kioszkokkal. Az ügyfelek itt bizonyos mértékig önállóan intézhetik ügyeiket és gyűjthetik össze az őket érintő információkat. Az új modellt támogató informatikai infrastruktúra teljes rekonstrukciója várhatóan 2006 végére fejeződik be. A fejlesztést – a kísérleti szakasz után – a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program viszi tovább, amelynek keretében 8,16 milliárd forintból 2004 és 2007 között újabb 60 kirendeltségen folytatódik a modernizáció.

A munkaerő-kölcsönzőkkel szerződött foglalkoztatók és foglalkoztatottak adatai 2005. évben

Ágazat

Foglalkoztatók száma

Kikölcsönzési esetek száma, db

A kikölcsönzési esetek száma állománycsoportonként, db

szakmunkás

betanított munkás

segédmunkás

fizikai

szellemi

Összesen

Mezőgazd., erdőg., halászat

52

1 988

307

768

888

1 963

25

1 988

Bányászat

3

104

22

76

5

103

1

104

Feldolgozóipar

927

49 895

6 751

36 731

4774

48 256

1 639

49 895

Vill. energia, gáz-, hő, víz

208

3 073

722

1 004

57

1 783

1 290

3 073

Építőipar

167

3 109

1 932

557

495

2 984

125

3 109

Kereskedelem

326

8 482

3 048

2 606

1078

6 732

1 750

8 482

Vendéglátás

92

3 842

2 635

743

213

3 591

251

3 842

Szállítás, posta, távközl.

144

6 683

1 289

1 883

323

3 495

3 188

6 683

Pénzügyek

80

2 594

15

213

1

229

2 365

2 594

Oktatás

11

604

1

359

201

561

43

604

Egészségügyi, szoc. ell.

47

299

39

76

8

123

176

299

Sport, kult. és egyéb sz.

237

11 416

1 208

7 519

182

8 909

2 507

11 416

Összesen

2294

92 089

17 969

52 535

8225

78 729

13 360

92 089

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. június 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem