×

Új társasági törvény júliustól II.

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 17.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 99. számában (2006. május 17.)
Közismert tétel: gazdasági társaság a cégjegyzékbe való bejegyzéssel, a bejegyzés napján (konstitutív bírói aktussal) jön létre.

A cégbejegyzési eljárást az új Ctv. szabályozza, azzal együtt, hogy a cégbejegyzési, változásbejegyzési eljárás változatlanul bírósági hatáskörbe tartozó polgári nemperes eljárás, amely esetén, ha a törvény eltérő szabályokat nem állapít meg, illetve nemperes eljárás jellegéből más nem következik, a Polgári Perrendtartás rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

Az új cégjogi törvény is fenntartja az 1997-es Ctv. szabályozását, és kötelező cégbejegyzés esetén általános érvénnyel kimondja: a társaságalapítást a társasági szerződés (alapító okirat) aláírásától, illetve az alapszabály elfogadásától számított 30 napon belül kell bejelenteni a cégbíróságnak.

Változást jelent, ha a társaság létrehozásához alapítási engedély szükséges, úgy az engedély kézhezvételétől számított 30 nap helyett 15 nap a benyújtás határideje, azzal együtt, hogy a kérelem benyújtására nyitva álló határidőre vonatkozó általános szabály alól a cégtörvény továbbra is kivételt tehet.

A kérelem benyújtását meghatározott határidő elmulasztása továbbra sem eredményezi a bejegyzési kérelem elutasítását, hanem az új Ctv. irányadó rendelkezése szerint a késedelem szankcionálásaként – a hatályos szabályozással egyezően – 50 000 forinttól 500 000 forintig terjedő pénzbírságot von maga után.

Kérelembenyújtás

Az új cégjogi törvény 33-34. §-ai alapján a cég adatainak a cégjegyzékbe történő bejegyzése főszabályként továbbra is kérelemre történik, amelyet továbbra sem a cég szervezeti (törvényes) képviselője terjeszt elő, hanem – a cégeljárásban változatlanul fenntartott jogi képviselet követelményét fenntartva – annak jogi képviselője.

Az 1997-es Ctv.-hez képest viszont fontos változás, hogy bizonyos körben, különösen a törvényességi felügyeleti eljárás keretében a törvény feljogosítja az ügyben eljáró megyei bíróságot mint cégbíróságot arra, hogy a törvényességi felügyeleti eljárás alapján, más bíróságok jogerős határozata alapján hivatalból is bejegyeztessen adatokat a cégjegyzékbe, vagy törölje azokat.

Emellett az elektronikus benyújtás lehetősége megilleti továbbá azt is, akit a törvény valamely irat cégbírósághoz történő benyújtására közvetlenül, a személyében kötelez. E személy választása szerint, jogi képviselő útján ennek a kötelezettségének elektronikus úton is eleget tehet.

A polgári eljárásban irányadó rendelkezési elvből következik, hogy a cégbejegyzési (változásbejegyzési) kérelem az elsőfokú határozat meghozataláig visszavonható, a hatályba lépő cégjogi törvény egyúttal rögzíti ezen rendelkezési elvből következő, a cégbejegyzési (változásbejegyzési) kérelemnek az elsőfokú határozat meghozataláig történő visszavonásának feltételeit is. [Ctv. 33. § (3) bek.] Kétségtelen, ezáltal elkerülhetővé válik, hogy a cég tagjainak, illetve az önálló képviseletre jogosult vezető tisztségviselőinek esetleges vitája a bejegyzési eljárás minden alap nélküli megszüntetéséhez vezessen.

Formai követelmények

Változnak a társasági irányelvekkel összhangban a kérelem benyújtásának formájára vonatkozó rendelkezések: az új Ctv. 35. §-ának megfelelően a cégbejegyzésre (változásbejegyzésre) irányuló kérelmet a cég székhelye szerint illetékes cégbíróságon a cégformának megfelelő, a jogi képviselő által aláírt papíralapú vagy elektronikus nyomtatványon kell, a törvényben meghatározott módon és mellékleteivel együtt előterjeszteni.

Ha a bejegyzési (változásbejegyzési) kérelmet és annak mellékleteit a jogi képviselő elektronikus okirat formájában, elektronikus úton a Cégszolgálathoz küldi meg, ez esetben a kérelem benyújtására vonatkozó határidők szempontjából a Cégszolgálathoz érkezés időpontja irányadó.

Bár a hatályos szabályozással egyezően tartalmazza az új Ctv. is az ún. egyablakos rendszer működésére vonatkozó előírásokat, azonban a bejegyzési kérelem előterjesztője az elektronikus bejegyzési kérelem benyújtása során lehetőséget kap arra, hogy az adóhatóság, illetve a Központi Statisztikai Hivatal által az általuk vezetett nyilvántartáshoz szükséges egyéb adatokat, illetve ezek változásait is a bejegyzési kérelemmel együtt – a Cégszolgálat útján – juttathassa el ezekhez a szervezetekhez anélkül, hogy ezek az adatok a cégnyilvántartás részévé válnának.

Lényeges szabály a Cégszolgálat hatáskörével kapcsolatban: a Cégszolgálat az elektronikus okiratot semmiféle formában nem értékeli vagy bírálja el, azokat kizárólag informatikai szempontból vizsgálja meg. Ennek eredményeként, ha a kérelmet informatikai szempontból szabályszerűen nyújtották be, azt haladéktalanul továbbítja az illetékes cégbíróságnak, míg ellenkező esetben, ha az iratokat informatikai szempontból hiányosnak vagy hibásnak találja, az erre vonatkozó tájékoztatással küldi meg a cégbírósághoz.

Az utóbbi esetben a bejegyzési (változásbejegyzési) kérelmet be nem nyújtottnak kell tekinteni.

Mindenesetre a Cégszolgálat a kérelem megérkezéséről és arról, hogy azt milyen tájékoztatással továbbította a cégbírósághoz, elektronikus igazolást küld a jogi képviselőnek.

A cégbíróság számára megállapított ügyintézési határidő pedig az azt követő első munkanapon kezdődik, amikor a Cégszolgálattól az informatikai szempontból szabályszerű bejegyzési (változásbejegyzési) kérelem a cégbírósághoz megérkezik. Lényeges, hogy e rendelkezés szabályszerű kérelem továbbítása esetén áll fenn.

A Cégszolgálat tehát az elektronikus úton benyújtott bejegyzési (változásbejegyzési) kérelmek fogadóállomása, melynek feladata, hogy a cégbíróságok tehermentesítése érdekében benyújtott kérelmeket kizárólag informatikai szempontból vizsgálja meg, megtakarítva ezzel, hogy az ország 20 cégbíróságán informatikai ellenőrző rendszereket kelljen külön-külön kiépíteni.

Kétségtelen, bár az elektronikus eljárás gyorsabb és egyszerűbb, ám az elektronikusan benyújtott kérelem esetén sem mentesülhetünk az illeték, illetve a közzétételi költségtérítés megfizetése alól.

Fizetési kötelezettség

Az eljárási illeték és a közzétételi költségtérítés megfizetésére elektronikus úton, a bejegyzési (változásbejegyzési) kérelem benyújtását megelőzően kerül sor.

A fizetési rend nagyrészt megegyezik az 1997-es Ctv., illetve az ahhoz kapcsolódó végrehajtási jogszabály, az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton történő megfizetéséről a cégeljárásáról szóló 15/2005. (VIII. 5.) IM rendeletben megállapított szabályokkal. A rendelet szerint a Cégszolgálat honlapjáról kell letölteni az illetékbefizetési utalványmintát, valamint a közzétételi költségtérítési utalványmintát. Segítséget jelent, hogy az utalványminta tartalmazza a kérelem típusának megfelelően a fizetendő illetéket, illetve a költségtérítés összegét.

Mindenesetre lényeges szabály, hogy az illeték és a költségtérítés befizetésének összegéről és időpontjáról szóló, a Magyar Államkincstár által egy munkanapon belül, a jogi képviselő kérelmére megküldött igazolást a bejegyzési (változásbejegyzési) kérelemhez mellékelni kell.

Szükséges és kötelező okiratok

Az új Gt. követi a hatályos szabályozást annyiban, hogy változatlanul külön meghatározza azokat a mellékleteket, amelyek hiánya hiánypótlás nélküli elutasításhoz vezet, de ezeket a választott bejegyzési eljárástípushoz igazítja. Így tehát koncepcionális változás, hogy a törvény az adott eljárástípus alapján határozza meg, hogy milyen okiratokat kötelező, illetve a bejegyzési kérelem tartalmára tekintettel szükséges csatolni.

Eljárástípusok

A törvény a cég alapítására vonatkozó bejegyzési eljárás három típusát határozza meg:

1. Az új cégjogi törvény változatlanul főszabályként kezeli azt az esetet, amikor a cég tagjai olyan létesítő okiratot készítenek, amelynek tartalmát a cégformára vonatkozó anyagi jogi szabályok keretei között maguk állapíthatják meg.

2. Változik az eljárási rend, amikor az új Gt. 10. §-a (4) bekezdésének megengedő szabályozása alapján egyes gazdasági társasági formák (kkt., bt., kft.) tagjai úgy döntenek, hogy e törvény mellékleteiben meghatározott valamelyik szerződésminta felhasználásával alkotják meg a létesítő okiratukat.

3. Egyszerűbb és olcsóbb lehet a cégbíróság eljárása akkor, ha a szerződésmintát alkalmazó cég a bejegyzési kérelmet és a törvény által bevezetni kívánt egyszerűsített cégeljárás más feltételeit is elektronikus úton nyújtja be.

Mellékletek

Mindenesetre általános érvénnyel rögzíti a törvény, hogy a cégbejegyzési kérelemhez – e törvényben meghatározott kivétellel – valamennyi cég esetében csatolni kell a cégforma, illetve a választott cégeljárás szerint szükséges okiratokat. Nem jelent változást az 1997-es Ctv.-ben foglalt szabályozáshoz képest, hogy az új Ctv. 41. § (2) bekezdése, a bejegyzési kérelem, illetve a csatolandó mellékletek kötelező példányszámát és azoknak a bejegyzést kérő részére történő visszajuttatását szabályozza. Az új Ctv. szintén önálló mellékletekben határozza meg a csatolandó iratok körét.

Az I. számú társasági jogi irányelv módosításával összhangban épült be a hatályos cégtörvénybe az a rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy a cég a cégbejegyzési kérelemhez csatolja a cégjegyzékbe bejegyzendő adatoknak, illetve a cégiratoknak, de legalább a létesítő okiratnak az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén készült hiteles fordítását. Ebben az esetben a cégbíróság a céget a választott idegen nyelven is nyilvántarthatja.

Változatlan rendelkezésként tartja fenn az új Ctv., hogy a korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság bejegyzésére (változásbejegyzésre) irányuló kérelem esetében a bejegyzési kérelem valamennyi mellékletét elektronikus okirattá kell alakítani, ám a hatályos szabályozástól eltérően a kérelem érkezésétől számított 2 munkanap határidőt állapít meg a jelenlegi 8 nap helyett.

Ügyintézési határidők

Kétségtelen, a vállalkozások mielőbbi piacra lépése miatt komoly igény mutatkozott arra, hogy az 1997-es Ctv.-ben meghatározott ügyintézési határidőket az új cégjogi törvényben lerövidítsék, egységesen az eljárás rendjéhez, illetve a cégbírósági munka fokához igazodóan. Változást jelent, hogy az új Ctv. a cégbírósági bejegyzési eljárása során egységesen, minden esetben munkanapban állapítja meg az ügyintézési, eljárási határidőket.

Elutasítás – hiánypótlás nélkül

Az új Gt. egyértelművé teszi azt a bírói gyakorlat által kimunkált elvet, hogy a cégbíróság a bejegyzési kérelmet először csak formai szempontból, alakilag vizsgálja meg. A hiánypótlás nélküli elutasítást eredményező mellékletek számának, fajtájának jelentős szűkítése alapot ad arra, hogy a cégbíróság e formai vizsgálatot a jelenleginél rövidebb időn belül, három munkanapon belül végezze el.

A cégbíróság a cégbejegyzés iránti kérelmet legkésőbb ezen időtartam lejártával hiánypótlási eljárás lefolytatása nélküli elutasítja, ha

- a cégbejegyzési kérelemhez nem nyújtották be a nyomtatványt vagy a törvény 1. számú mellékletében felsorolt valamennyi szükséges okiratot,

- az illetéket vagy a költségtérítést nem, vagy csak részben fizették meg.

Változatlan szabály, hogy a bejegyzési kérelmet hiánypótlási eljárás lefolytatása nélkül elutasító végzés kézhezvételekor a cég működését meg kell szüntetni, és a mulasztás igazolási kérelem előterjesztése útján nem menthető ki.

Mivel az elutasítás oka technikai jellegű, a törvény változatlanul biztosítja a cég számára, hogy a végzés írásbeli közlését követő 8 napon belül a bejegyzési kérelmet újra benyújthassa. Ez esetben az elutasítás jogkövetkezményei nem alkalmazhatók, és a korábbi eljárásban benyújtott okiratokat is felhasználhatja a cég, a 8 napos határidő elmulasztása miatt igazolásnak nincs helye.

Érdemi vizsgálat

A cégalapítás bejegyzésére irányuló kérelem érdemi vizsgálata során irreleváns, hogy a cég a bejegyzési kérelmet papíralapú formában vagy elektronikus úton nyújtotta-e be, ennek csak az elbírálást megelőző szakaszban és kizárólag eljárásjogi szempontból van jelentősége, azt követően a kérelem előterjesztési módja már nem bír jelentőséggel.

Ha a kérelem előzetes formai vizsgálata során a hiánypótlás nélküli elutasításra nincs szükség, az eljáró bírósági titkár, fogalmazó vagy a bírósági ügyintéző továbbítja az ügy iratait az ügy elbírálására kijelölt cégbírónak, hisz továbbra is változatlan szabály, hogy a cég tagjai által meghatározott tartalmú létesítő okirat alapján benyújtott cégbejegyzési kérelem elbírálásáról csak cégbíró dönthet.

A cégbíróság döntés előtti érdemi vizsgálata során a kérelem érkezését követően, legkésőbb nyolc munkanapon belül megvizsgálja, és ha a bejegyzést kérő nem csatolta a törvény mellékleteiben felsorolt szükséges iratokat, illetve ha a cégbejegyzési kérelem, valamint mellékletei nem felelnek meg a jogszabályoknak, a cégbíróság elutasítás terhe mellett hiánypótlásra felhívó végzést ad ki. Ezt a végzést legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolcadik munkanapon kell meghoznia. A hiánypótlásra megfelelő határidőt kell biztosítani, amely azonban legfeljebb negyvenöt nap lehet.

Az új Ctv.-nek a hiánypótlásra vonatkozó rendelkezései lényegében megegyeznek a hatályos szabályokkal, azzal együtt, hogy a cégbíróság a hiánypótlás elmulasztásának késedelmes vagy nem megfelelő teljesítésének jogkövetkezményeként a bejegyzési kérelmet elutasítja.

A cégbíróság a forgalom biztonsága, a hitelezői érdekek védelme érdekében – ha e törvény másként nem rendelkezik – köteles legkésőbb a cég bejegyzésére irányuló kérelem érkezésétől számított tizenöt munkanapon belül dönteni a bejegyzésről vagy a kérelem elutasításáról.

Az új Ctv. is megőrzi azon hatályban lévő rendelkezést is, hogy a cégbírósági ügyintézési határidő elmulasztása esetében a bejegyzési kérelem elbírálásáról a cégbíróság vezetője gondoskodik, legkésőbb három munkanapon belül intézkedik a bejegyzési kérelem elbírálásáról. Ennek során hiánypótlásra történő felhívásnak nincs helye.

Ha a bejegyzési kérelem elbírálására ily módon nem került sor, a cégbejegyzés ezen határidő leteltét követő munkanapon a törvény erejénél fogva – a kérelem szerinti tartalommal - létrejön.

Szerződésminta

Az új Gt. 10. §-ának (4) bekezdése lehetővé teszi, hogy a közkereseti, betéti vagy korlátolt felelősségű társaság alapításakor a tagok a bejegyzése iránti kérelemhez a törvény mellékletében foglalt szerződésminta alapján készült létesítő okiratot csatoljanak.

A Ctv. indoklása szerint a szerződésminta alkalmazása módot adhat a bejegyzési és változásbejegyzési eljárások jelentős mértékű felgyorsítására, ami egyben a cégek alapítási költségeinek csökkentését is eredményezi.

A szerződésminta alkalmazása esetében a társasági szerződés tartalmát kizárólag a kitöltött mintában foglalt rendelkezések adják, egyébként a létesítő okirat tartalmát a társaság tagjai szabadon határozzák meg.

Kétségtelen, hogy a létesítő okirat tartalmi ellenőrzése lényegesen egyszerűbb, mint ha az okirat tartalmát a társaság tagjai maguk határoznák meg. A bejegyzési kérelemből viszont világosan ki kell tűnnie, hogy a létesítő okirat szerződésminta alkalmazásával készült.

A szerződésminta alkalmazásával előterjesztett bejegyzési kérelmet a cégbíróságnak legkésőbb a bejegyzési kérelem érkezésétől számított nyolc munkanapon belül el kell bírálnia. (A hiánypótlás nélküli elutasítás, a hiánypótlási végzésre vonatkozó rendelkezések lényegében azonosak a fentebb ismertetett eljárási szabályokkal.)

Egyszerűsített cégeljárás

Az új cégjogi törvény 49. §-a egy teljesen új intézményt teremt meg, a gyors cégalapítást elősegítő egyszerűsített cégeljárást, amelyre kizárólag a cég alapításának bejegyzésére irányuló eljárásban kerülhet sor.

Az eljárás alkalmazhatóságának három együttes feltétele:

- a cégalapítás során a létesítő okirat szerződésminta alkalmazásával készüljön el,

- a leendő cég előzetes névfoglalással éljen a törvény 6. §-ában foglaltak szerint, ezzel is szűkítve a cégbíróságnak a bejegyzés körében felmerülő vizsgálati kötelezettségét,

- továbbá a bejegyzés iránti kérelmet a cég elektronikus úton nyújtsa be.

Mindenesetre a bejegyzési kérelemhez csatolt nyomtatványon fel kell tüntetni, ha a cég egyszerűsített cégeljárás lefolytatását kéri.

Az eljárás lényege annak gyorsasága, így ha a bejegyzést kérő nem nyújtotta be az új Ctv. 3. számú mellékletben felsorolt, kötelezően, illetve szükség szerint csatolandó iratokat, illetve a benyújtott iratok tartalma nem felel meg a jogszabályoknak, a cégbíróság hiánypótlásra felhívó végzést nem bocsát ki, a bejegyzési kérelmet elutasítja.

Az egyszerűsített eljárás során egyebekben a cég bejegyzésére irányuló, szerződésminta alkalmazásával készült és papíralapon benyújtott kérelem elbírálására irányadó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 17.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem