×

Munkahelyi tehetséggondozás

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 17.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 99. számában (2006. május 17.)
A magyarországi nagyvállalatok többségének HR-stratégiájában kiemelt szerep hárul a tehetséggondozásra. A cégek egyre nagyobb hányada véli úgy, hogy az erre fordított forintok – ha tudatosan tervezik és támogatják a kiemelkedő kvalitású szakemberek előmenetelét – megtérülnek. A tapasztalatok azt jelzik, hogy a munkavállalók is előnyben részesítik azokat a munkáltatókat, ahol működőképes a karrierstratégia.

Utánpótlás-nevelés vagy átigazolás egy adott posztra – ez a kérdés nemcsak a sportban, hanem a munka világában is felmerülhet. A tehetséggondozás mellett érvelők úgy vélik: a cégeknek azért érdemes ezt az utat járniuk, mert komoly sikertartalék, ha olyan munkatársaik vannak, akik ezer szállal kötődnek a munkahelyükhöz. Az ellenzők viszont azt hangoztatják, hogy a kívülről hozott dolgozókat szélesebb körből lehet kiválasztani.

Motivált munkatársak

Hadi László, a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a karrierstratégiát illetően kétféle nézet uralkodik a cégeknél. Van, ahol nemcsak a vezetők, hanem a munkatársak karriermenedzselését is kiemelten kezelik, másutt pedig még az esetlegesen megüresedő vezetői posztokra is hirdetés, pályázat útján keresnek embereket.

Elsősorban a multinacionális vállalatokra jellemző, hogy a karriermenedzselés kiemelt területe a humánstratégiának. E vállalatoknál gyakori, hogy a távozó, nyugdíjba vonuló vezetőket is igyekeznek házon belülről pótolni, miként az alsóbb szinteken dolgozó beosztottak körében is figyelnek a tehetségekre, a pályakezdőknél pedig működik a mentori rendszer. A karrierstratégia előnye, hogy a munkatársak tudják: a cég hosszú távon is számít rájuk, s ez a stabilitásérzet többletmotivációt jelenthet.

Bizonyított, hogy az érdekeltté tett munkatársak teljesítménye kedvezően hat a vállalati eredményekre. A magyarországi, még állami tulajdonban lévő nagyvállalatoknál azonban az egyén előmenetelének megtervezésekor még mindig elsősorban a papír számít, az, hogy kinek milyen végzettsége van s mennyi szolgálati idővel rendelkezik.

Vállalati tehetségbank

Azzal természetesen számolni kell, hogy a tehetséggondozás nem kevés pénzbe kerül. A megfelelő szakemberek és eszközök, a szoftverprogramok alkalmazása, a különböző képesség- és készségfejlesztő kurzusok jelentős költségeket emészthetnek fel.

Számba kell venni ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjét is, nevezetesen: ha adott a szakmai-vezetői utánpótlás, kevesebb pénzt kell költeni toborzásra, hirdetésre. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a munkavállalók körében is népszerűbbek azok a vállalatok, ahol komolyan foglalkoznak karriermenedzseléssel. Jól példázzák ezt az egyetemi állásbörzék is, ahol a fiatalok zöme nyilatkozott úgy, szeretne olyan helyre kerülni, ahol működik a mentori rendszer, s a cég rendelkezik karrierstratégiával. Esetükben ez az elsődleges szempont, s nem kizárólag az, hogy mennyi lesz a kezdő fizetésük.

Hadi László hangsúlyozta: ügyelni kell arra is, hogy azok a munkatársak se érezzék magukat hátrányos helyzetben, akik egyelőre nem kerültek be a vállalati tehetségbankba. Tudomásul kell venni, hogy minden cégnek szüksége van jól teljesítő kiegészítő emberekre, úgynevezett "vízhordókra" is, s az ő motiválásukról sem lehet elfeledkezni. Várható, hogy pár éven belül a nemzetközi cégeknél működő gyakorlatot egyre több magyarországi munkáltató is átveszi. Feltehetően a karrierstratégiát mellőző gazdálkodóknál a csalódásra vezethető vissza, hogy ódzkodnak e gyakorlattól. Ha ugyanis az általuk kinevelt szakemberek utóbb elhagyták a céget, a tulajdonosok arra a megállapításra juthattak, hogy a képzésbe fektetett pénzük elveszett.

Vállalati stratégiák

Bár számos cégnél működik karrierstratégia, a követett út azonban eltérő lehet. A Magyar Telekom Rt.-nél három szinten – felső- és középvezetői, illetve szakmai tehetségmenedzsment-programok – teremtenek előmeneteli perspektívát a kiemelkedően tehetséges kollégáknak.

Az egyéni és csoportos tudás- és készségfejlesztésen kívül az akciótanuláson keresztül – amikor a célcsoportok különböző stratégiai vállalati témán dolgoznak – lehetőséget nyújtanak a tehetséges munkatársaknak, hogy kipróbálhassák és megmutathassák magukat új területeken, új feladatokban, amire egyébként a mindennapi munkájuk során nem nyílna lehetőségük.

A másfél éves képzések során a cég olyan információkat szerez a célcsoportokról, amely – az előléptetésekkor, az új pozíciók betöltésekor – egy hatékony merítési bázis lehetőségét teremti meg. A három szinten szervezett másfél éves programok során egyéni és csoportos készség- és tudásfejlesztésben részesülnek a kiemelt munkatársak – a teljesítményértékelés outputjai és ez egyéni igények egyeztetése alapján -, de alapvetően a vállalati stratégia által meghatározott irányok mentén. Ekképpen mind az egyéni készségek tekintetében, mind csoportonként megkaphatják a piacon elérhető leghatékonyabb képzési és fejlesztési formákat.

A társaságnál a különböző célcsoportoknak eltérő készség- és képességfejlesztő kurzusokat tartanak. A felsővezetői körben – az egyéni igények alapján – a készségfejlesztés teljes tárháza szóba kerül. A középvezetők a tapasztalati tanulás módszerével – saját mindennapi helyzeteiken keresztül – dolgoznak fel kiscsoportban klasszikus vezetői témákat, de egyéni igények alapján szintén bármi szóba kerülhet. A szakmai célcsoport a tapasztalati tanulás módszerével fejleszthető a kommunikációban, az érdekérvényesítésben, illetve a konfliktuskezelésben, valamint készségfejlesztő kurzusokon vehetnek részt a prezentációs technika, a projektmenedzsment és asszertivitás témákban.

A Magyar Telekom Rt.-nél azt vallják: a tehetségmenedzselés lényege, hogy merítési bázis jöjjön létre az olyan tehetséges munkatársakból, akikről elegendő információval rendelkeznek ahhoz, hogy őket a leghatékonyabban bevonják a vállalati utánpótlásba – a cég és a munkatársak maximális megelégedettsége érdekében.

Assessment Center

Magyarország második legnagyobb munkáltatója, a Magyar Posta Rt. egyelőre monopolhelyzetben van, de a társaság vezetése úgy véli, felkészülten kell várni a piacnyitást; a cég akkor lehet versenyképes, ha a szakképzett, kvalifikált munkatársak kellő számban állnak rendelkezésre.

A társaság HR-stratégiájában kiemelt szerepet szánnak a karrierépítésnek, a tehetségmenedzselésnek, az utánpótlás-nevelésnek. A vállalatnál négy évvel ezelőtt kezdte meg működését a tehetségbank, amelybe önként jelentkezhetnek a felsőfokú végzettségű, negyvenöt év alatti munkatársak. A jelentkezőket a készséget, a képességet és a tudást egyaránt felmérő, úgynevezett AC (Assessment Center) mérésen tesztelik. Akik bekerülnek a tehetségbankba, másfél éves képzési programon vesznek részt, melynek csoportos és egyéni eleme is van.

A havi rendszerességű tréningek a képességek és a készségek fejlesztését, valamint a tudásbővítést szolgálják. A csoportos program vizsgával zárul; a hallgatók dolgozatait, illetve prezentációját vizsgabizottság bírálja el. Ezt követi az egyéni fejlesztési program, melynek keretében a jelöltek egy-egy vezető mellett, rotációs rendszerben ismerkednek meg több szakterület munkájával. A másfél éves program méréssel fejeződik be, amely azt vizsgálja, hogy a képzés elérte-e célját.

A tehetségbank életképességét bizonyítja, hogy az első kurzus programjában részt vevők közül (hamarosan a harmadikat is elkezdik) ma már tízen vezető beosztásban dolgoznak a vállalatnál. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a tehetségbank iránt egyre nagyobb az érdeklődés, s vannak olyan munkatársak is, akiknek a jelentkezését el kell utasítani.

A képzési program kidolgozásába a Közép-európai Egyetemet (CEU) is bevonták. Azt szokták mondani, hogy a jó és hasznos dolgokat nem kell újra feltalálni, a tehetségbank a világ számos országában bevett képzési forma, de vannak olyan cégek, ahol a jelentkezés nem önkéntes, hanem csak vezetői javaslatra történhet. Az önkéntes jelentkezéssel viszont ki lehet küszöbölni, hogy valaki azért ne kerüljön be a tehetségbankba, mert a főnöke – mivel esetleg félti a saját helyét – nem jelöli az illetőt. Tavaly óta vezetőkiválasztási irányelv is működik a Postánál, amelynek célja az objektív mérés és kiválasztás.

Passzív kkv-k

Közel sem ilyen kedvező a helyzet a hazai kis- és középvállalkozásoknál, amelyek többsége még tervszerű HR-stratégiával sem rendelkezik. Ezt nemcsak a külső szakértők és a tanácsadó cégek állítják, hanem maguk a vállalkozások vezetői is elismerik. HR-stratégia hiányában természetesen tervszerű karriermenedzselésről sem beszélhetünk e cégek esetében.

Cserhegyi Anna, a HR Service Személyzeti Tanácsadó Iroda cégvezetője szerint a karriermenedzselés mikéntjét az is befolyásolja, hogy mekkora a gazdálkodó szervezet, illetve milyen a piaci és financiális helyzete, a tőkeereje. Döntő, hogy a felsőszintű vezetők miként becsülik meg a kollégáikat. Van-e hajlandóságuk arra, hogy áldozzanak a beosztottak képzésére, illetve anyagilag és erkölcsileg is motiválják-e azokat az embereket, akik munkájára hosszú távon is számítanak, megteremtve ezzel egyéni előmeneteli lehetőségüket. Minden jel arra utal, hogy jelenleg a kkv-k hátrányban vannak a nagyvállalatokkal szemben. Visszahúzó erőt jelentenek a pénzügyi korlátok, hiszen költségmegtakarítás címén sok helyütt éppen a HR területén igyekeznek spórolni.

Szemléleti deficit

A szemléletbeli kérdéseket sem lehet elhanyagolni. Sok magyar vállalkozásnál megfigyelhető, hogy a tulajdonos, illetve a cégvezető minden kérdésben egyedül dönt, saját maga építi fel a vállalkozást, keresi meg a kollégákat, s hozzászokott ahhoz, hogy a karriermenedzsment kérdésében is maga hoz egyszemélyi döntéseket. Pedig – szakemberek szerint – azok a középvállalatok, ahol érdemben össze tudják hangolni a képzési terveket az egyéni ambíciókkal, sok esetben sikeresebb, emberközeli karrierlehetőséget garantálnak az egyén számára, mint a nagyvállalatok.

A tapasztalatok szerint a kisebb munkáltatók azért sem fordítanak kellő hangsúlyt a vezetői utánpótlásra, mert előfordulhat: ha valaki kap egy jó ajánlatot egy másik cégtől, akkor továbbáll, s nem várja meg, amíg a jelenlegi helyén "tűzközelbe kerülhet".

Arra sincs biztosíték - még a tanulmányi szerződés sem az -, hogy a legértékesebb munkatársak – akiknek képzésére nem kevés pénzt költ egy vállalat – hosszú távon is a cégnél képzelik el a jövőjüket. Ráadásul ma már nem érték, ha valaki egy munkahelyen hosszabb időt tölt el, sőt: inkább "gyanússá válik", ha egy idő után nem csábítják máshová. Ezért sok helyen a megüresedett vezetői posztokra hirdetés útján vagy fejvadász cég segítségével keresnek szakembert. Előfordul azt is, hogy a frissen végzett diplomások – miután gyakorlatot szereznek egy kisebb cégnél - sikeresen pályáznak egy-egy multinacionális vállalat állásajánlatára. Ez azonban fordítva – jellemzően – kevésbé működik.

 

Előmenetel a szervezetben

Szaktanácsadók definíciója szerint a karrier – tágabb értelemben – az életpályán való érvényesülést jelenti. Szűkebb, vállalati viszonylatban:

– előrejutás a hierarchia lépcsőfokain, befolyás a szervezetben, az erőforrások feletti rendelkezés növelése, amely gyakorta jövedelemnövekedéssel is jár;

– a szakmai presztízs növelése;

– az új feladatoknak és az új kihívásoknak való megfelelés.

A karriertervezési rendszer (KTR) elemei:

– a KTR-ben figyelembe vehető munkatársak kiválasztása;

– a szervezeten belüli karrierfejlesztési lehetőségek meghatározása;

– az előmenetel megtervezése;

– a KTR-ben részt vevők támogatása;

– az előrehaladás értékelése;

– lehetőség a karriert biztosító munkakörök betöltésére;

– a karriertámogatási folyamat értékelése.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 17.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem