×

Hálózatban a vállalkozások

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 17.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 99. számában (2006. május 17.)
Az éles piaci verseny arra kényszeríti a cégeket, hogy minden lehetséges eszközt megragadjanak helyzetük megszilárdításáért. Egy ideje előtérbe került a különböző együttműködési formákban rejlő lehetőségek kihasználása. Mindez elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak kínál esélyt arra, hogy erőik egyesítésével leküzdjék a méretükből és a tőkehiányukból fakadó hátrányaikat. Az új típusú formák a fejlett országok gyakorlatában hatékonynak bizonyultak.

Nyugat-Európában és a tengerentúlon – a 90-es évek eleje óta – az egyik legmeghatározóbb gazdaságfejlesztési irányzat a hálózatosodás vagy klaszterorientált fejlesztés. Ennek célját a hazai kutatók az egy adott iparágban vagy hasonló értékek mentén szerveződő vállalkozások, valamint kutatóintézetek, gazdaság- és területfejlesztési szervezetek, szolgáltató cégek együttműködésének elmélyítésében, közös projektek kidolgozásában és finanszírozásában jelölik meg.

Versenyben a "nagyokkal"

Sokan a hálózatok megfelelőjének tekintik a területileg behatárolható együttműködési formákat. Az ipari park, az inkubátorház, a technológiai, a tudományos vagy tudáspark, a vállalkozói övezet, a vámszabad terület, a logisztikai, az innovációs központ, illetve a vállalkozók háza általában más-más feltételeket kínál s eltérő feladatokat lát el. Az is igaz viszont, hogy az utóbbi időben mind többen ismerik fel: a korszerű ipari park vagy inkubátor nem feltétlenül csak infrastruktúra egy valóságosan vagy virtuálisan létező kerítésen belül, hanem egyszersmind az innovatív vállalkozások gazdasági együttműködési lehetősége is.

A gazdaságirányítók a kutatókhoz hasonlóan vélekednek a kis- és középvállalkozások együttműködéséről, s a hálózatokat az egyik leghatékonyabb eszköznek tekintik a hátrányok mérséklésére. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM) úgy látják: a kkv-k szerveződése az ország általános gazdasági fejlettségének megfelelő mértékű, de erősödő tendenciájú. Számos példa nyomán egyértelműen bizonyított, hogy a hálózatok – általában – állják a versenyt a nagyvállalatokkal.

A folyamat szerves jellegét mutatja, hogy viszonylag gyakoriak az egyszerűbb és informális kapcsolatok, s rendszerint ezekre épülve terjednek a formális együttműködési formák. Az állam szerepét illetően megoszlanak a vélemények. Kállay László, a gazdasági tárca kis- és középvállalkozási főosztályának helyettes vezetője szerint egyáltalán nem biztos, hogy a szerveződésben sok teendője lenne a kormányzatnak. Jóllehet, pályázatok s más egyéb eszközök segíthetnek a folyamat felgyorsításában, de a tárca véleménye szerint az együttműködés a vállalati menedzsmentkultúra fejlődésével fog igazán teret nyerni Magyarországon. S ennek már láthatóak a kedvező jelei.

A vállalkozói hálózatok intézményét tehát kormányzati szinten jónak tartják, ahhoz a jogszabályi keretek megteremtődtek. A kormányzati támogatás szándéka nyilvánult meg abban a törvényi intézkedésben is, amely megengedi például a könyvelő cég felelősségmegoszlását az adózóval, vagy az útépítéseknél a részteljesítési pályázati lehetőségeket. Ezt a célt szolgálja általában a beszállítói vagy alvállalkozói pozícióban lévő vállalkozások lehetőségeinek erősítése is. Mindez hozzájárulhat az erősödő versenyhez, és kedvező hatással lehet a foglalkoztatásra is.

Logisztikai bázis

Kállay László szerint elvileg könnyebben jöhet létre együttműködés ott, ahol fizikai értelemben is közelebb vannak egymáshoz a vállalkozások, például az ipari parkokban, klaszterekben, inkubátorházakban, de a fizikai determináltság nem feltétlenül követelmény. Jól bizonyítja ezt az ország második legnagyobb, tisztán magyar érdekeltségű kereskedelmi lánca, a magas szervezettséggel működő CBA, amely hálózatok hálózatának tekinthető.

A CBA-t olyan kisvállalkozók hozták létre, tartják fenn, akik maguk is egyfajta üzletlánccal, 5-10 üzlettel rendelkeznek, dinamikusan fejlődnek és fejlesztenek. A hálózat mára eljutott a fejlődésnek arra a fokára, hogy logisztikai bázist képes építeni, komoly termeltető és termelő kapacitással rendelkezik, s határainkon túl is terjeszkedik. De hasonló utat jár be például a Reál is, miként található ilyen hálózat az italkereskedelemben is.

A minisztériumi szakember szerint az együttműködési lehetőség és a gazdasági kényszer általában együtt jár, s ez utóbbi csaknem mindenütt fellelhető. Ez működteti a többi között a beszállítói hálózatokat, amelyeket többnyire az úgynevezett vásárló cégek szerveznek meg, olyannyira, hogy a beszállítók talán nem is ismerik egymást. A vásárló cégek koordinálnak, ezek vannak az információ, a kezdeményezés, a tudás birtokában, a beszállítók pedig teszik a dolgukat. És miként a világon mindenütt, Magyarországon is erős nyomás, állandó hatékonysági kényszer alatt élnek.

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az együttműködés javítja a gazdálkodás hatékonyságát, a résztvevők versenyképességét – olcsóbbak, gazdaságosabbak -, ám kedvezőtlen hatások is lehetnek. Előfordulhat például, hogy munkahelyek megszűnéséhez járulnak hozzá. Ha javul vállalkozásaik piaci pozíciója, könnyen lehet, hogy másoké romlik. Közismert: a jól szervezett, gazdaságos üzletláncok nyomán gyakran bezárni kényszerülnek a kívülálló kis boltocskák.

A főosztályvezető-helyettes szerint viszont az is igaz, hogy utóbbiak – és általában a hasonló kisszervezetek – szintén versenyhelyzetbe kerülnek, ami innovációra, esetleg profilváltásra késztetheti őket.

 

Új projektek az ipari parkokban

Az ipari parkok nem egészen tízéves történetük során szervesen beépültek a magyar gazdaság szerkezetébe. Számuk mára elérte a 179-et, 90 százalékukban érdemi és eredményes tevékenység folyik. Több mint 9 ezer hektár területtel rendelkeznek, több mint 2 ezer 500 vállalkozásnak adnak helyet, amelyekben 140 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A fejlődést jelzi, hogy tavaly, az év végéig az ipari parkokban mintegy másfél száz új vállalkozás kezdte meg működését, és csaknem 60 új projekt megvalósítása van folyamatban. A jövőt illetően az is biztató, hogy az elsőhöz hasonlóan a második Nemzeti Fejlesztési Tervben is fontos gazdasági szerepet kapnak, ugyanis az ipari parkok a többi között nagyobb, regionális léptékű, integrált hálózati gazdaságszervezésre, innovációra is képes egységek.

Inkubátorok szövetsége

A vállalkozói együttműködések egyik első, szélesebb körben ismert formái az inkubátorházak vagy inkubátorok, amelyeknek immáron másfél évtizede érdek-képviseleti szervezete is működik, székesfehérvári székhellyel.

Annus István, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségének társelnöke szerint az elmúlt évtizedben tömegesen alakultak vállalkozások, nagyon gyakran mindenféle eszköz és elképzelés nélkül. A nyugati mintára született inkubátorok védőburok-szerűen ezeket kívánták segíteni; infrastruktúrát, kedvezményes telephelyet, szakmai és jogi támogatást kínálva mindaddig, amíg meg nem erősödnek, saját lábukra nem állnak. Ezen azonban túljutottak, s új funkciókkal kiegészülve a gazdasági életben ma is fontos szerepet töltenek be. Céljuk is módosult. A szövetség legutóbbi közgyűlésén elfogadott meghatározás szerint az inkubátoroknak már nemcsak a kezdő mikro- és kisvállalkozások támogatása, hanem az új fejlődési, innovációs szakaszba lépő mikro-, kis- és közepes vállalkozások induló és átmeneti szakaszban történő segítése is a feladata.

Az eltelt másfél évtized során sokrétűvé váltak a segítés formái, eszközei is. Az inkubátorházak ma már gyakran egyfajta tudásközpontként információs rendszert működtetnek, segítenek vállalkozóiknak a termelőeszköz-, az anyag- és az alkatrészbeszerzésben. Sok helyütt közreműködnek a piacok felkutatásában, oktatásokat, szakmai tanfolyamokat, tanulmányutakat szerveznek, illetve szerepet vállalnak a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében is.

Az inkubátorok néhány külsődleges hasonlóságtól eltekintve céljaikban és funkcióikban lényeges vonásokban különböznek a többi együttműködési formától, mindenekelőtt az ipari parkoktól, amelyekkel gyakran összetévesztik előbbieket. Míg az inkubátorok ugyanis a kisvállalkozókat részesítik előnyben, az ipari parkokban főként a nagyvállalatok, gyakran a multinacionális cégek telepednek meg.

Alvállalkozói együttműködés

Az ipari parkok szám szerint is túlsúlyban vannak. Jellemző például, hogy Székesfehérváron a hat ipari parkkal szemben csupán egy, az önkormányzati Vállalkozói Központ Közalapítvány által fenntartott inkubátorház található. Egymáshoz nincs közük. Legfőképpen a termelési, a gazdasági együttműködés hiányzik a két hálózat napi gyakorlatából.

A szövetség társelnöke, egyben a közalapítvány ügyvezető igazgatója ennek magyarázatát kutatva arra a következtetésre jutott, hogy a nagyvállalatok, a városban szép számmal található nemzetközi cégek döntően a korábbi, a magukkal hozott beszállítói hálózattal dolgoztatnak. Nem látnak okot a változtatásra, érdekük sem fűződik hozzá. Igaz, ezt erősíti az is, hogy az inkubátorház vállalkozóinak szolgáltatása, termékkínálata a nagyvállalati igényekkel nem mindig egyezik.

Annus István szerint itt a "döntően" és a "nem mindig" kifejezéseknek jelentőségük van, ugyanis kivételek szerencsére akadnak. Az ALCOA-KÖFÉM példája jól mutatja, hogy miként lehet magyar alvállalkozókkal is együttműködni, s hasonló gyakorlatot folytatott néhány éve az IBM is. Az amerikai óriáscég az inkubátorház egyik bérlőjével, egy műszaki tervező és kivitelező társasággal dolgoztatott, egészen addig, amíg váratlanul el nem távozott. Minden olajozottan ment, olyannyira, hogy a kft.-nek arra már nem futotta erejéből, hogy más megrendelőjét is kielégítse, hogy "több lábon álljon". Ezért aztán az IBM váratlan távozásával majdnem tönkre is ment.

Nem egyszerű tehát a vállalkozások, főleg a "kicsik" és a "nagyok" együttműködése, erre utal a szövetség egyik nemrég végzett országos felmérése is. Huszonhárom tagszervezetükhöz juttatták el írásban kérdéseiket, amelyekre 17-en válaszoltak. Kiderült, hogy az inkubátorházak bérlőinek túlnyomó többsége "kicsi" gazdasági szervezet, pontosan: 365 mikro-, 98 kis- és 24 közepes vállalkozás, ebből adódóan alig képesek nagyobb tételű megrendelések teljesítésére.

Tevékenységük is behatárolja a gazdasági együttműködés lehetőségeit; 281-en ugyanis irodai, 101-en pedig kereskedelmi szolgáltatást végeznek, és 100-nál alig valamivel többen működtetnek csak termelő vállalkozást. Más megközelítésből vizsgálva 424-en "hagyományosként" jellemezték tevékenységüket, 21 vállalkozás kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, s csak 42-nek áll a munkája előterében a kutatási eredmények alkalmazása.

Személyes kapcsolatok

A kisvállalkozásoknak egymással kialakítandó kapcsolataiban nagy szerepet játszik a véletlen, a szerencse és az ismeretség, a személyes kapcsolat. Ezektől nem teljesen függetlenül a szövetség és az inkubátorokat fenntartó nonprofit, civil szervezetek is tudnak segíteni, ennek kiteljesedése azonban jobbára még a jövő feladata.

A lehetőségek érzékeltetésére Annus István saját példát említ. A Vállalkozói Központ Közalapítvány alapellátása, teljes irodai szerviz- és informatikai szolgáltatása, pályázatfigyelő és segítő szolgálata mellé 17 millió forintból menedzserirodát és korszerű térinformatikai szolgáltatást is nyújtó tervezőlabort készül kialakítani.

A beruházással az inkubátorház mindenekelőtt közvetlen partnerei, az inkubált 35 vállalkozás gazdasági fejlődéséhez, közvetve a térség foglalkoztatásához szeretne hozzájárulni, de terveiben a környező nagyvállalatokkal történő együttműködés is szerepel. A foglalkoztatás bővítéséhez a szövetség társelnöke szerint az inkubátorok közvetlenül is hozzájárulhatnak. Maguk például nemrég sikerrel szerepeltek a Regionális Operatív Program (ROP) egyik pályázatán, aminek révén a fehérvári inkubátornak módja nyílik 32 munkavállaló foglalkoztatására különböző területen. Közülük 14-en civil szervezeteknek készítenek majd projektpályázatokat.

A jelenlegi épület szomszédságában egy új inkubátorház telepítését is tervezik. Egyik részében átmeneti foglalkoztatót indítanának, kettős céllal. Egyrészt képzést nyújtanának, illetve rövidebb-hosszabb ideig munkát adnának szakembereknek, másrészt az átmeneti foglalkoztató egyfajta munkaerőpiacként szolgálna vállalkozóknak, tevékenységük bővítéséhez.

Versenytársak – klaszterben

A kis- és középvállalkozások, vállalkozói hálózatok kialakítását a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) pályázatokkal támogatja. Köztük a hálózatok viszonylag új, jobbára az utóbbi egy-másfél évtizedben kialakult formáit, az egymáshoz kapcsolódó, egymástól függő cégek, intézmények együttesét alkotó klasztereket is.

A klaszterek hazánkban viszonylag újkeletűek, számuk mintegy kéttucatra tehető. Profiljuk változatos, megtalálhatók az építőiparban, a fa- és bútoriparban, az autó-, a textil-, az elektronikai, az élelmiszeriparban, illetve az idegenforgalmon belül a termálvíz-hasznosításban. Közülük az egyik legsikeresebb a határokon átnyúló kapcsolatokkal is rendelkező Pannon Autóipari Klaszter, a PANAC, amely 2000-ben osztrák mintára, győri székhellyel, a gazdasági tárca és a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács kezdeményezésére alakult.

Alapítói, többek között az Audi, az Opel, a Rába, a Suzuki gyár azzal a céllal szövetkeztek, hogy együttműködésük jótékony hatással lesz a gazdaságosságra, a beszállítói kapcsolataikra, az innovációra, a kereskedelmükre. Nem is csalódtak. Kabács Zoltán klasztermenedzser szerint döntően ezzel magyarázható, hogy csakhamar újabb szervezetek kérték felvételüket a hálózatba; a taglétszám gyorsan megkétszereződött, mára pedig elérte a nyolcvanat, s tíz új tag felvétele folyamatban van. A tagok között a bank csakúgy megtalálható, mint az alkatrészt gyártó nagyvállalat, az ipari kutató, a tanácsadó intézet vagy a közlekedési profilú felsőoktatási intézmény, a Széchenyi István Egyetem.

Képzések, konferenciák

A klaszter jó keretet teremt a szakmai rendezvényekhez, képzésekhez, klubfoglalkozásokhoz, nemzetközi konferenciákhoz, az egymásra találáshoz. Kitűnő terep ahhoz, hogy különböző célú szakmai együttműködési kapcsolatok alakuljanak ki egymás, valamint az úgynevezett partnertagok között.

Kabács Zoltán különösen nagy jelentőségűnek tartja, hogy az eltelt viszonylag rövid idő alatt tekintélyes számú partner, gyártó, tényleges vagy lehetséges bedolgozó, nagyvállalat, kistermelő, középvállalkozó, kereskedő, szolgáltató tűnt fel a láthatáron, regisztrálta magát adatbázisukban. Közvetlenül-közvetve valamennyien a járműiparhoz kapcsolódnak, számuk meghaladja a félszázat. Jó részük maga jelentkezett, másokat internetes kereséssel kutattak fel, vagy éppen az alapítók és az újabb tagok ajánlottak, ajánlanak tagtársaik, esetenként konkurenseik figyelmébe.

A Pannon Autóipari Klaszter behálózza csaknem az egész Dunántúlt, Tatabányától Veszprémig, Ajkától Székesfehérvárig, s hasonlóan változatos a termelők, a kereskedők szakmai térképe is. Az alapítók és a partnertagok tájékozódását és egymásra találását különböző programok – üzletember-találkozók, üzemlátogatások – szolgálják, a beszállítói napokon pedig a vásárló és a kereskedő cégek a beszállítókkal ülnek egy asztalhoz, mérik fel egymás igényeit és lehetőségeit.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 17.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem