×

A munkaviszony megszüntetése

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. március 16.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 97. számában (2006. március 16.)
A munkaviszony vagy megszűnik, vagy megszüntetik. Előbbi esetben a munkaviszony a felek (munkáltató és munkavállaló) külön jognyilatkozata nélkül befejeződik. A munkaviszony megszüntetését mindig valamelyik fél kezdeményezi (közös megegyezés esetén is az egyik fél teszi meg az erre vonatkozó ajánlatát). Az ehhez vezető okok, feltételek és az azokat kísérő szankciók eltérnek egymástól; cikkünkben ezekkel a különbségekkel foglalkozunk.

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel

A munkaszerződést kötő feleknek bármikor lehetőségük van arra, hogy közös megegyezéssel megszüntessék a munkaviszonyt. Ilyenkor a munkaviszony megszüntetése a felek kölcsönös érdeke, amely a felek akarategyezésén alapul. Nincs akadálya például annak, hogy a felek a közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszűnés esetére az egyébként törvény alapján nem járó végkielégítést vagy munkavégzés alóli mentesítést kössenek ki. Nem lehet azonban a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésének tekinteni azt az esetet, ha a munkáltató – közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetésre irányuló – egyoldalú nyilatkozatára a munkavállaló semmilyen formában nem reagál.

Munkaviszony megszűnésének időpontja közös megegyezés esetén

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése lehet azonnali hatályú, de a felek úgy is megállapodhatnak, hogy a jogviszony csak a közös megegyezést követően, meghatározott időpontban szűnik meg. A munkáltatónak és a munkavállalónak a munkaviszony időpontjának megszűnésében meg kell egyezniük, mert arról vita esetén a bíróság nem dönt.

A megegyezés írásba foglalása

Formai szempontból a munkaviszony e módon történő megszüntetése esetén is fontos, hogy a felek a megszüntetésre vonatkozó szándékukat, illetve megegyezésüket írásba foglalják. Célszerű rögzíteni, hogy a munkaviszony megszüntetése mindkét fél határozott és egyértelmű szándéka, továbbá hogy a megállapodást mindkét fél elolvasta, megértette, s mint akaratukkal mindenben egyező dokumentumot, aláírják. Az írásbeliség hiánya érvénytelenné teszi a megegyezést.

Közös megegyezés – kényszerből

A közös megegyezés veszélye, gyenge pontja lehet az akaratnyilatkozatok szabadsága - különösen a munkavállaló részéről. Előfordulhat ugyanis, hogy a munkáltató kilátásba helyezi a rendes vagy rendkívüli felmondást akkor, ha a munkavállaló nem hajlandó beleegyezni a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésébe. Ilyenkor a kényszer vagy a fenyegetés miatt nem teljesen szabad a munkavállaló közös megegyezésre vonatkozó akaratnyilatkozata, vagyis "akarathibás". Ezekben az esetekben a munkavállaló bíróság előtt megtámadhatja a közös megegyezést. A bírósági gyakorlat az ilyen fenyegetést akkor tekinti jogellenesnek, ha a munkáltatónak egyébként nem lett volna joga a rendes vagy rendkívüli felmondáshoz. Ha a munkáltatónak joga van a rendes vagy rendkívüli felmondás foganatosításához, akkor nyugodtan kilátásba is helyezheti.

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén természetszerűleg nem kell alkalmazni a rendes felmondásra vonatkozó szabályokat, így a rendes felmondásra vonatkozó korlátozásokat sem.

Rendes és rendkívüli felmondás

A határozatlan idejű munkaviszonyt – a közös megegyezés lehetősége mellett – mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet. Semmis az olyan megállapodás, amelyben a munkavállaló kötelezi magát arra, hogy a munkaviszonyát rendes felmondással például egy éven belül nem szünteti meg, vagy lemond a rendkívüli felmondás jogáról.

A munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást, illetve jognyilatkozatokat írásba kell foglalni. A jognyilatkozatok közös szabálya, hogy azokat érvényesen csak írásban lehet megtenni.

A végkielégítés mértéke

Munkáltatónál munkaviszonyban töltött évek

Végkielégítés mértéke az átlagkeresethez

3 év után

1 havi

5 év után

2 havi

10 év után

3 havi

15 év után

4 havi

20 év után

5 havi

25 év után

6 havi

A végkielégítés általános (munkaviszonyban eltöltött időn alapuló) összege megemelkedik további háromhavi átlagkeresettel akkor, ha a munkavállaló munkaviszonya az öregségi nyugdíjra, továbbá a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Ez az összeg, amellyel a végkielégítés megemelkedik, egyfajta "kárpótlás" a munkavállalónak hosszabb időn át a munkáltatónál fennállott munkaviszonya elvesztéséért.

Rendes felmondás

A rendes felmondás a munkaviszony egyoldalú megszüntetése valamelyik fél részéről. Feltétele a felmondási időnek megfelelő előzetes közlés. A rendes felmondás a munkaviszony leggyakoribb megszüntetési módja, amelyet valamelyik szerződő fél körülményeiben beállt változás tesz indokolttá. Nem szükséges, hogy a másik félnek is érdekében álljon a munkaviszony megszüntetése, mint ahogyan az a közös megegyezés esetében elengedhetetlen feltétel.

A rendes felmondás joga a munkáltatót és a munkavállalót is megilleti, ez a jog nem zárható ki érvényesen még közös (akár például a munkaszerződésben lefektetett) megegyezéssel sem, azaz nem lehet élethossziglan alkalmazni valakit. Nem lehetséges, hogy határozott idő gyanánt a munkaszerződés a munkaviszony időtartamának a munkavállaló nyugdíjba vonulásának idejéig állapítsa meg. (Határozott idejű munkaviszonyt legfeljebb 5 évre lehet kötni, amely azonban természetesen meghosszabbítható.) A dolog természeténél fogva a munkaviszony csak a maga egészében mondható fel, tehát nem lehet részletekben vagy csak részben felmondani.

A felmondás joga

A rendes felmondás joga személyesen a munkavállalót, illetve a munkáltatót illeti, vagy azt, aki a munkáltatói jogkört ténylegesen gyakorolja. A rendes felmondás alaki kelléke az írásbeliség. A rendes felmondás címzettje a másik fél.

A felmondás hatálya

A felmondás akkortól válik hatályossá, amikor az erről szóló írásos dokumentumot a másik félnek átadják.

A felmondás visszavonása

A felmondás a nyilatkozatot megtevőt köti, vagyis miután a címzett másik félhez eljutott, már csak annak egyetértésével vonható vissza. Amíg a címzetthez el nem jut, addig vissza is vonható, hiszen még nem vált hatályossá. A hatályosulástól kezdve a felmondási nyilatkozat tartama – például a felmondási időpont megváltoztatása - is már csak a másik fél beleegyezésével lehetséges.

A munkaviszony megszűntének időpontja

A munkaviszony megszűnik, ha a felmondás tényét közlő levélben kitűzött időpont bekövetkezik. Ilyenkor a felmondás nem vonható vissza, legföljebb olyan új munkaviszony köthető a felek beleegyezésével, amely a réginek (a megszűntnek) minden tekintetben megfelel.

Rendes felmondás a munkáltató részéről

A munkavállalói pozíció védelme érdekében a munkáltatói rendes felmondás szabályai kötöttebbek: bizonyos esetben nem lehet felmondani a munkavállalónak, bizonyos esetben pedig csak szigorú korlátozások között van erre mód. A munkáltatónak meg kell indokolnia a rendes felmondást (bár van ez alól is kivétel), méghozzá valós és okszerű indokkal.

A rendes felmondás indoka

A munkáltató - bizonyos kivételtől eltekintve – köteles felmondását megindokolni. A rendes felmondásban közölt indokból a felmondás okának világosan ki kell derülnie. Világossá kell tenni, hogy a munkavállaló munkájára a továbbiakban miért nincs szükség. A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

A munkáltató oldalán fölmerült okra alapított rendes felmondás feltétele továbbá, hogy indokának világosnak, érthetőnek kell lennie nemcsak a munkavállaló, hanem a kívülálló számára is.

Ám ez a követelmény nem válhat a munkáltató rendes működésébe történő beavatkozás forrásává. Ezért például nem vizsgálható az esetleges átszervezések vagy munkakör-módosítások, -összevonások célszerűsége. A felmondást a munkaügyi bíróság hatálytalanítja, ha az abban megjelölt ok valótlan.

A munkavállaló személyét közvetlenül érintő felmondási okok

A munkavállaló személyét közvetlenül érintő felmondási okok a következők lehetnek:

- a munkavállaló képességei vagy szakmai alkalmassága,

- a munkavállaló egészségi állapota,

- a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása.

A munkáltató működésével összefüggő felmondási okok

A munkáltató működésével összefüggő felmondási okok:

- a munkarend átszervezése,

- létszámleépítés,

- egyes munkakörök megszűnése, megszüntetése vagy összevonása.

A rendeltetésszerű joggyakorlás itt is kiemelt követelmény a munkáltató részéről, ugyanis ellenkező esetben jogellenes lenne a felmondás.

A magyar joggyakorlat szerint, ha a bíróság hatálytalanította a munkáltatói rendes felmondást, akkor ugyanazon indokkal még egyszer nem lehet felmondani a munkavállalónak, kivéve, ha a hatálytalanítás nem érdemi (hanem például formai) okból történt.

Indokolás nélküli felmondás

Kivételként nem kell megindokolnia a munkáltatónak a rendes felmondást akkor, ha a munkavállaló

- elérte a 62. életévét, és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel - vagyis jogosult öregségi nyugdíjra -, vagy

- 62. életéve betöltése előtt öregségi nyugdíjban,

- korengedményes öregségi nyugdíjban,

- előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy

- szolgálati nyugdíjban, vagy

- korengedményes nyugdíjban, vagy

- más, az öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá tartozó, vagy szolgálati nyugellátásban részesül.

Felmondási tilalmak és korlátozások

A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

- a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,

- a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,

- a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság,

- a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság,

- a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság,

- a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított

időtartama.

A felmondási idő, ha a felmondási védelem időtartama

- a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,

- a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap

elteltével kezdődhet el.

Ez a védelem nem vonatkozik a nyugdíjasnak minősülő munkavállaló munkaviszonyának felmondására.

A munkaviszony időtartama és a felmondási idő

Munkáltatónál munkaviszonyban töltött évek

Felmondási idő alakulása

3 év alatt

30 nap

3 év után

35 nap

5 év után

45 nap

8 év után

50 nap

10 év után

55 nap

15 év után

60 nap

18 év után

70 nap

20 év után

90 nap

Felmondási idő

A felmondási idő hossza legalább harminc nap, legfeljebb egy év lehet. Sem a munkaszerződésben, sem a kollektív szerződésben ennél hosszabb vagy rövidebb idő érvényesen nem köthető ki. Ha a felmondási nyilatkozat helytelenül állapítja meg a felmondási idő hosszát, attól még a felmondás érvényes, de hatálya a törvénynek (vagy az esetlegesen a törvényes határok között jogszerűen megállapított mértéknek) megfelelően alakul.

A folytatólagosan (ugyanannál a munkáltatónál) eltöltött háromévi munkaviszony után a harmincnapos alap-felmondási idő öt nappal meghosszabbodik. A felmondási idő hosszabbodása folyamatos, így húsz év után hatvan nappal, azaz összesen kilencven napra emelkedik.

Felmentés a felmondási idő alól

A felmondási idő felére a munkáltató köteles a munkavállalót munkavégzése alól felmenteni, hogy megfelelő állást kereshessen magának. Természetesen erre az időre is jár a munkavállalónak az átlagkeresete.

A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban – a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

A felmondás anyagi vonatkozása

Átlagkereset a felmentés időtartamára

A munkavégzés alóli felmentés időtartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg. Nem illeti meg átlagkereset a munkavállalót arra az időre, amely alatt munkabérre egyébként sem lenne jogosult. Ha a munkavállalót a felmondási idő letelte előtt a munkavégzés alól végleg felmentették, és a munkabér fizetését kizáró körülmény a munkavállalónak a munkavégzés alóli felmentése után következett be, a már kifizetett munkabért visszakövetelni nem lehet. A felmentés tartamára kifizetett átlagkereset akkor sem követelhető vissza, ha a munkavállaló a felmentési idő alatt munkavégzéssel járó jogviszonyt létesít.

Végkielégítés

Ha a munkáltató rendes felmondással él (vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg a munkaviszony), a munkavállalónak végkielégítés jár, amelynek mértéke az adott munkáltatónál eltöltött idő függvényében a munkavállaló egytől hat hónapig terjedő átlagkeresete.

Nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

A végkielégítés feltétele:

- munkáltatói rendes felmondás vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése,

- legalább három év megszakítás nélküli munkaviszony az adott munkáltatónál, és

- kizáró ok hiánya.

A végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni:

- a szabadságvesztés,

- a közérdekű munka, valamint

- a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság

időtartamát.

Rendkívüli felmondás

A munkajogban a rendkívüli felmondás mindkét felet azonos szabályok szerint illeti meg. A tartós jogviszonyokat (így a munkaszerződésből származó jogviszonyt is) nagyon fontos okból azonnali hatállyal is meg lehet szüntetni, ez a rendkívüli felmondás intézménye.

A rendkívüli felmondás a másik félhez intézett, írásba foglalt egyoldalú jognyilatkozat, amely bizonyos feltételek fennállása esetén (a törvényi indokoknak megfelelő, világos, valós és okszerű indoklás, rövid határidőn belüli megtétel) azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyt.

A rendes felmondás szabályai néhány kivételtől eltekintve nem alkalmazhatók a rendkívüli felmondásra is. A rendkívüli felmondás a munkaviszony szankciós jellegű megszüntetését jelenti, ezért hatályosul (általában) azonnal, és ezért rögzítettek azok az okok, amelyek megléte esetén lehet csak élni vele.

A rendkívüli felmondás okai

A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással a másik fél minősített kötelességszegése esetén megszüntetheti. Ilyen kötelességszegésnek számít, ha valamely fél

- a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

- olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony további fenntartását lehetetlenné teszi.

A rendkívüli felmondás ideje

Csak a fenti két alapfeltétel valamelyikének teljesülése esetén lehet élni a rendkívüli felmondással, amelynek időhatára is szigorúan kötött. Csak a rendkívüli felmondáshoz vezető okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül és az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül gyakorolható. Ha a munkáltatói jogkört testület gyakorolja, akkor a tudomásszerzésnek az az időpont tekinthető, amikor az okot a testülettel közlik, tehát nem elég a testület vezetőjével, képviselőjével vagy egy tagjával tudatni.

Átlagkereset, végkielégítés, kártérítés rendkívüli felmondáskor

A (vétlen) munkavállaló védelme érdekében a rendes felmondás egy szabálya mégis alkalmazandó a rendkívüli felmondásra: ha a munkavállaló él a rendkívüli felmondással, akkor a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet részére kifizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna. Ezenkívül végkielégítés is megilleti a munkavállalót, sőt ezenfelül kártérítést is követelhet, ha kára merült föl a munkáltató kötelességszegéséből.

A munkaviszony jogellenes megszüntetése és jogkövetkezménye

Amennyiben akár a munkaadó, akár a munkavállaló nem tartja be a munkaviszony megszüntetése esetén alkalmazandó szabályokat, számolnia kell a munkaviszony jogellenes megszüntetésének következményeivel.

A munkaviszony jogellenes megszüntetéséről beszélhetünk például, ha a munkaadó nem a törvényben megjelölt felmondási okok valamelyikére hivatkozik, azokat nem indokolja, ha a felmondást nem foglalja írásba, vagy nem ad lehetőséget a munkavállalónak arra, hogy védekezzen a vele szemben felhozott kifogások ellen.

Eredeti munkakörbe visszahelyezés

Ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, a munkavállalót – kérelmére – eredeti munkakörében kell továbbfoglalkoztatni.

A munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését, ha a munkavállaló továbbfoglalkoztatása a munkáltatótól nem várható el.

A bíróság nem veszi figyelembe a munkáltató tiltakozását azzal kapcsolatban, hogy visszahelyezzék a munkavállalót, ha

- a munkáltató intézkedése a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe,

- az egyenlő bánásmód követelményébe,

- illetve felmondási védelembe ütközik, vagy

- a munkáltató a választott szakszervezeti tisztségviselőre előírt munkajogi védelemben részesülő munkavállaló munkaviszonyát a Munka Törvénykönyvében meghatározott módon szüntette meg.

2-12 havi átlagkereset megfizetése a munkavállalónak

Ha a munkavállaló nem kéri vagy a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését, és a munkáltatót – az eset összes körülményeinek, így különösen a jogsértés és annak következményei súlyának mérlegelésével – a munkavállaló legalább két, legfeljebb tizenkét havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezi.

Ha a munkavállaló nem kéri vagy a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését, a munkaviszony a jogellenességet megállapító határozat jogerőre emelkedése napján szűnik meg.

Elmaradt munkabér és kártérítés, végkielégítés

A munkaviszony jogellenes megszüntetése esetén meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét (egyéb járandóságait) és felmerült kárát is. Kárként csak olyan jövedelemcsökkenés, kiadás megtérítése igényelhető, ami a munkaviszony jogellenes megszüntetésével oksági összefüggésben áll. Nem kell megtéríteni a munkabérnek (egyéb járandóságnak), illetve a kárnak azt a részét, ami máshonnan megtérült.

A munkavállalót, ha munkaviszonya nem rendes felmondással szűnt meg, megilleti a felmentési időre járó átlagkeresete és a rendes felmondás esetén járó végkielégítés is.

A munkavállaló fizetési kötelezettsége

A munkavállaló, ha határozatlan időre kötött munkaviszonyát nem a Munka Törvénykönyve szabályai szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni. Ugyancsak ez vonatkozik arra, ha a munkavállaló a határozott időtartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen. A munkáltató ezenfelül kárának megtérítésére is jogosult.

Próbaidő alatti munkaviszony-megszüntetés

A próbaidő sajátossága éppen az, hogy adott esetben könnyű megszüntetni az ideiglenes munkaviszonyt. Így a próbaidő alatt bármelyik fél a másikhoz intézett írásbeli nyilatkozattal akár azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. A próbaidőre nem terjed ki a felmondási védelem (korlát), és nem kell alkalmazni rá a felmondás egyéb szabályait sem. A próbaidő alatti egyoldalú munkaviszony-megszüntetés nem felmondás.

A próbaidő a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös megismerését szolgálja, célja, hogy a munkavállaló tájékozódjon a vele szemben támasztott elvárásokról, követelményekről, a munkáltató pedig meggyőződjön a munkavállaló alkalmasságáról, felismerje képességeit. Ezért indokolt az a lehetőség, hogy a létrejött munkaviszonyt az általános szabályoknál jóval egyszerűbben lehessen felbontani, ha a felek elképzelései nem felelnek meg a várakozásoknak.

Így a munkaviszonyt a próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti. Amennyiben azonban a munkaviszony létesítésekor megkötött munkaszerződésben kikötött próbaidő eltelt, azt követően a munkaviszonyt egyik fél sem szüntetheti meg indoklás nélkül és azonnali hatállyal.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. március 16.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem