×

Ami jár, és ami adható

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. november 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 93. számában (2005. november 15.)
A munkáltatók által a dolgozóknak szánt juttatások a javadalmazás azon elemei, amelyeket a foglalkoztató a béren felül nyújt a munkavállalóknak, s értékük pénzben is kifejezhető. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a kompenzációs csomagként is emlegetett díjazás jelentősége Magyarországon is nőtt az utóbbi években. Jóllehet, vannak kötelezően előírt, törvényi úton szabályozott szolgáltatások – amelyek teljesítését hatóságok kérik számon az érintettektől –, túlnyomó többségük a munkáltatóktól, illetve az érdekképviseletek érdekérvényesítő képességétől is függ.

z ellátások a legkülönfélébb formák lehetnek; a munkáltatók elsősorban a cég gazdasági helyzetétől függően élnek a jogszabályok adta lehetőségekkel. A juttatások az iskoláztatási segélytől a részvényekig terjednek, s az idők során a társadalmi körülmények, valamint a törvényi előírások változásával módosulnak. Megfigyelhető, hogy a cégek mind gyakrabban helyezik előtérbe a kollégák tudására alapozott hosszú távú érdekeket, és munkaidő-kedvezménnyel, díjak térítésével támogatják a képzést.

Jogszabályi háttér

A jogszabályok elsősorban a munkavédelemmel és a munkabiztonsággal, valamint a foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos kötelezettségeket határozzák meg. A végrehajtandó teendőket alapvetően a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, a Munka Törvénykönyve (Mt.) és foglalkozás-egészségügyi rendeletek rögzítik. Ezek szerint a munkáltatóknak dolgozóikat el kell látniuk egyéni védőeszközökkel, védőitallal és tisztálkodószerekkel. Szintén a munkaadók felelőssége, hogy gondoskodjanak a veszélyes munkakörökben foglalkoztatottak megfelelő védőoltásáról, továbbá arról, hogy az eszközöket a munkavállalók rendeltetésszerűen használják, és azok rendelkezésre álljanak.

A védőruhát és a munkaruhát megkülönböztetik a jogszabályok. Az előbbit a védőeszközök sorában kötelezően írják elő, míg utóbbit csak azoknak kell adni, akiknek az öltözékük a munka természetéből adódón nagymértékben szennyeződik vagy elhasználódik.

A munkavédelmi törvény, illetve a hozzá kapcsolódó 1995-ös kormányrendelet a munkáltatók kötelezettségévé teszi, hogy a szervezett munkavégzésben foglalkoztatott dolgozóik foglalkozás-egészségügyi ellátásáról gondoskodjanak. Az ezt végző szakorvosok feladata a betegségek megelőzése, illetve tennivalóik sorába tartozik az alkalmassági vizsgálatok lebonyolítása, a foglalkozási megbetegedések, a munkavégzés károsító hatásainak és a veszélyforrásoknak a felderítése, valamint az ergonómiai és higiénés problémák megoldásában való közreműködés.

A „pénztárcán” múlik

A munkáltatók gazdasági helyzetük függvényében munkahelyi ellátási rendszert működtetnek. Ez alól kivételt képeznek a bizonytalan egzisztenciájú mikro- és kisvállalkozások, másrészt azok a hazai középvállalkozások, amelyek úgy ítélik meg, hogy képesek pusztán európai szintű bérekkel magukhoz kötni a jó szakembereket.

Az ellátási rendszereket – döntően – az úgynevezett adható juttatások alkotják, amelyek a munkavállalók teljes körére vagy egyes csoportjaira terjednek ki. A hagyományos vagy a korszerűbb, úgynevezett cafeteria-rendszerű juttatásokat kollektív szerződésbe vagy más, hasonló célt szolgáló megállapodásba foglalják. Bizonyos juttatások teljes egészében, illetve mások törvényekben meghatározott mértékig adó- és járulékmentesek, ezért mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak előnyösebbek a bérnél, a bérjellegű fizetéseknél. Céljuk a dolgozók megtartása, közérzetük javítása, kötődésük erősítése munkahelyükhöz.

Egy kutatócsoportnak a múlt esztendőben végzett széles körű felmérése szerint a hazai vállalatok mintegy két tucat juttatási formát alkalmaznak munkavállalóik béren felüli elismerésére. Ezek egy része általánosan elterjedt, illetve a sajátos dolgozói körhöz igazított.

Az úgynevezett alapjuttatások közé sorolták a munkába járás költségeinek részben vagy egészben történő megtérítését. A jogszabályok szerint ugyanis ha a dolgozó munka- és lakóhelye két közigazgatási egységben van, akkor a munkáltató az utazás költségeinek 80-86 százalékát adómentesen adhatja, és ezzel a munkáltatók széles köre él.

A cégek megtérítik dolgozóik képzésének, továbbképzésnek a költségeit, ha a tanulást maguk rendelték el és az a munkakör ellátásához szükséges. Bizonyos esetekben különmegállapodás alapján a nyelvtanulás díja is ebbe a körbe sorolható. Ugyanakkor a munkáltatóknak nincs anyagi kötelezettségük az egyéni célú tanulás esetén, s munkaidő-kedvezményt sem kell adniuk, jóllehet, sok helyütt ez utóbbival mégis segítik dolgozóikat.

Étkezés, üdülés

Országosan a munkáltatóknak mintegy 90 százaléka étkezési támogatást nyújt munkavállalóinak. Egyes munkahelyeken még ismert az üzemi konyha intézménye, de mindinkább háttérbe szorítja ezt a támogatás korszerűbb módja, az étkezési jegy. Az úgynevezett melegétel-utalványok meghatározott vendéglátóhelyeken, a hidegétel-csekkek üzletekben, vásárlóközpontokban válthatók be. Az előbbi évente folyamatosan emelkedő értékben, az idén havi 8 ezer, az utóbbi 4 ezer forint értékben adható adó- és járulékmentesen, helyenként azonban adózott összegekkel felkerekítik ezt az értéket. Felmérések tanúsága szerint e forma előnyeit a magyar munkavállalók nyugati társaiktól eltérően még nem igazán használják ki, amit az is bizonyít, hogy választhatósága miatt meglepően sokan részesítik előnyben a nem csak élelmiszerekre beváltható hidegutalványokat.

Általánosan elterjedt az iskolakezdési támogatás is, mely szülőnként és gyermekként kedvezményesen évi 17 ezer forint. Adómentes természetbeni juttatás a minimálbér erejéig az üdülési támogatás is, amelynek mind ismertebb és elfogadottabb formája az üdülési csekk.

Míg bizonyos juttatások - hallgatólagosan – az alapjuttatások közé sorolhatók -, általában ezen a körön kívül esnek az ajándékutalványok, amelyek évente háromszor a minimálbér 10 százalékáig, az idén összesen 17 ezer forintig adó- és járulékmentesek.

Külön nagy csoportot alkotnak az öngondoskodás különböző formái, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak, amelyek megalakítását az 1993/XCVI. törvény tette lehetővé. A magánnyugdíjpénztárak alapítását és működését az 1997-es LXXXII. törvény szabályozza.

Az adható – és választható – juttatások sorában az étkezés után a nyugdíjpénztárak a második helyet foglalják el. Legtöbbjük vállalati, munkáltatói és érdekvédelmi csoportok kezdeményezésére jött létre, majd idővel nyílt pénztárakká alakultak; jó részüket hazai pénzügyi csoportok támogatják.

Vezetők juttatásai

A magyarországi cégek túlnyomó többségénél a kollektív szerződések vagy más szabályozók szerint részesülnek béren kívüli juttatásokban a munkavállalók, azonban a vezetők javadalmazását rendszerint különmegállapodások rögzítik. Van, ahol az ő juttatásaikat újabbakkal egészítik ki, másutt speciális kategóriákat iktatnak be a munkaszerződésekbe.

Juttatásaik sorában általános a mobiltelefon, a szolgálati autó, a hordozható személyi számítógép, bár ezeket mind több helyen munkaeszköznek tekintik, és mindinkább így tartja számon a szakirodalom is. Egy tavalyi, 250 vállalatnál végzett, reprezentatívnak tekinthető felmérésből azonban kiderült, hogy a megkérdezettek kétharmada ezenfelül is ad a vezetőknek valamilyen többletet, amelynek értéke középszintű irányítók esetében átlagosan az alapjövedelem ötöde, felső vezetőknél az egyharmada. A cégek nagyságával egyenes arányban nő a kiemelt juttatások gyakorisága, értékük pedig a külföldi érdekeltségűeknél magasabb a hazaiakénál.

A felmérés szerint is a mobiltelefon, a laptop, a céges autó mind több helyen „jár” a vezetőknek, sőt helyenként a középszintű irányítóknak is, és népes azon vállalatok száma, ahol a baleset-biztosítás is béren felüli juttatás. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdaságilag szilárd alapokon álló cégek általában nagy értékű juttatásokkal is „díjazzák” a menedzserek munkáját, igaz, azt többnyire meghatározott teljesítmény eléréséhez kötik. Nem utolsósorban a pénzintézeteknél figyelhető meg ez a jelenség.

Kutatók más csoportja lényegében megerősíti az említett felmérés tapasztalatait, hozzátéve, hogy számottevő különbség nem mutatható ki a multinacionális és a magyar tulajdonú vállalatok gyakorlata között.

A csaknem félezer munkavállalót foglalkoztató, biztos gazdasági alapokon nyugvó Ganz Mérőgyár Kft. az Actaris cégcsoport része, száz százalékig francia tulajdonú.

Almássy Sándorné, a szakszervezeti, valamint az üzemi tanács elnöke szerint a gödöllői üzem juttatási rendszere szociálpolitikai hagyományokra és az ugyancsak nagy múltú, nem kis mértékben a szakszervezeti harcok nyomán formálódott francia gyakorlatra támaszkodik. A juttatások hagyományos körén kívül eső végkielégítés mértéke például lényegesen meghaladja a Munka Törvénykönyvében előírtat, de a keresetek és a klasszikus béren kívüli juttatások miatt sem kell szégyenkeznie senkinek.

A szolgáltatásokat a kollektív szerződésben rögzítik, s azok körét, értékét a munkahelyi vezetők és az érdekképviseletek képviselői az évenkénti bér- és szociális tárgyalásokon beszélik meg. A juttatások ugyanis a különböző igényekhez és feltételekhez igazodnak, valamint a módosuló jogszabályok, adótörvények miatt változhatnak, ezért a tárgyalások eredményét a kollektív szerződés mellékletébe foglalják.

Az egyeztetéseknek jól bevált menetük van. A szakszervezeti, illetve az üzemi tanács vezetői a munkavállalók véleménye alapján – a dolgozók 75 százaléka szervezett - összeállított javaslatcsomaggal ülnek tárgyalóasztalhoz, majd kemény alkudozások, ám rendszerint kompromiszszumok után állnak fel. A javaslatok kevésbé a juttatások körére, inkább azok mértékére, értékére vonatkoznak.

A partnerek különleges figyelmet fordítanak a munkavállalók különböző csoportjainak helyzetére és eltérő igényeire. A Ganz Mérőgyár Kft. dolgozóinak jelentős hányada munkás, ez például a segélyekre fordítható viszonylag magas keretösszegben is tükröződik. Tekintettel vannak arra is, hogy nagyon sokan bejárók, nem Gödöllőn, hanem a közelebbi-távolabbi településeken laknak, így érzékenyen érinti őket az utazási hozzájárulás. Emiatt már tavaly is szerették volna elérni, hogy az üzem a törvényes határokon felül, 100 százalékban térítse meg az utazási költségüket, de ezt a cég vezetői – méltányolható gazdasági okokból – kénytelenek voltak akkor is és az idén is elutasítani. Ugyancsak pénzügyi megfontolások miatt szűnt meg a saját, üzemi fogorvosi rendelés is, amit viszont a jelek szerint jövőre sikerül visszaállítani.

Lakáscélú támogatás

Tárgyalások eredményeként került be a kollektív szerződésbe korábban a nyugállományba vonuló dolgozók jutalmazása, ennek összegét többszöri próbálkozás után tavaly emelték meg. Ezenfelül bekerült a szerződés mellékletébe a nyugdíjba vonulóknak 15 ezer forintig adómentesen adható tárgyjutalom is.

Érdemi segítség a fiatalabbaknak a lakásvásárlási, építési és korszerűsítési támogatás, amit Gödöllőn kamatmentes hitel formájában kaphatnak a rászorulók. Az erre elkülönített vállalati keretet évről évre emelték, aminek eredményeként az idén maximum 900 ezer forintra nőtt a támogatás. A munkahelyi ellátás nélkülözhetetlen eleme az iskolakezdési hozzájárulás is.

A munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatban a gyár vezetői arra törekszenek, hogy a munkavállalók ténylegesen étkeztetésre, áttételesen egészségük megóvására használják a hozzájárulást, ezért az úgynevezett melegétel-utalványokat részesítik előnyben. Az üzemben büfé és – a szolgáltató vállalatok által helybe hozott, étlapról választott ebéd elfogyasztására - kulturált helyiség áll rendelkezésre. A törekvés hiánytalan megvalósítását azonban a három műszakos munkarend gátolja.

Sajátos helyzetben van a Ganz Mérőgyár Kft. az üdültetést illetően. A rendszerváltást követő időkben veszélybe került a vállalat nagy értékű, balatonalmádi üdülője, fennállt annak a lehetősége, hogy idegen kezekbe kerül. Tárgyalások, éles viták után végül is a szakszervezeti tanács vásárolta meg, ma is az övé, és vállalati támogatással üzemelteti. Évente 350-en üdülnek itt, kedvezményesen. Mindemellett él a támogatás csekk formájában is, tavaly 70-en igényelték és kapták meg fejenként 50 000 forint értékben.

Családi nap

Évente megrendezik a dolgozók szórakozására, pihenésére, sportolására a júniusi vállalati családi napot, azonkívül az „egyebek” sorában kedvezményes mobiltelefonkészülék-vásárlás található, csaknem egy éve „saját” közönségszervező hozza helybe a pesti színházak jegyeit, uszodabérlet áll rendelkezésre, és a szakszervezeti kirándulásokhoz hozzájárul a vállalat.

A terv szerinti képzések, továbbképzések természetesen ingyenesek, a cég érdekeivel egybeeső továbbtanuláshoz kedvező munkaidő-beosztással járul hozzá a kft., és aki idegen nyelvet akar tanulni, a vállalaton belüli nyelvórákon díjtalanul megteheti.

A különböző ismert önkéntes biztosítópénztári hozzájárulások egyelőre hiányoznak a gödöllői palettáról. A Vasas Szakszervezeti Szövetség viszont 1999-ben megalakította az Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Pénztárt, melynek minden mérőgyári szervezett dolgozó a tagja. A cafeteriát pénzügyi okokból fokozatosan kívánják kiterjeszteni. Az eddigi elképzelések szerint mindenekelőtt első lépésként étkezési hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, üdülési csekk, kultúra- és sportutalvány, egészségpénztári hozzájárulás és otthoni internethasználat közül választhatnának a munkavállalók, valószínűleg egységesen évi 130 ezer forint értékben. Az üdülési csekk elfogadására jogosult helyek közé szeretnék felvetetni a balatonalmádi üdülőt is.

A szabályzatok kidolgozása lényegében már befejeződött, ezek megismertetése ezután következik. Acafeteria jelenleg nem tartalmazná a kollektív szerződésben megtalálható többi juttatást, azokhoz az eddigi feltételek szerint lehetne hozzájutni.

Nagy értékű cafeteria

A Mol-Vegyész Szakszervezet, valamint a Mol Csoport Európai Üzemi Tanácsának elnöke, Győri Gábor szerint a Mol Rt. munkahelyi ellátási rendszerét valószínűleg nemcsak azért emlegetik a szakmában példaként, mert a cafeteriában kínált szolgáltatási csomagja viszonylag nagy értékű, évi 450 000 forint, hanem mert – kollektív szerződésbe foglaltan – a cég valamennyi munkavállalójára vonatkozik, s a dolgozók érdekeit messzemenően figyelembe veszi.

Győri Gábor hangsúlyozza: a munka, a teljesítmény elismerésének fő eszköze náluk is az alapbér, élnek azonban béren kívüli juttatások lehetőségével is, mert az állami kedvezmények miatt ez a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt előnyös. Mindezt – ahogyan az a választható béren kívüli juttatások rendszerét, a VBK-t ismertető füzetben olvasható – „a munkavállalók megfelelő teljesítményének elérése, a szükségleteikhez igazodó nem bérjellegű juttatások garantálása” érdekében teszik.

Nem szorul háttérbe azonban, hogy az albérleti, lakásbérleti hozzájárulás közvetlen célja például „a munkavállalók lakásgondjainak enyhítése,” a nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulás és támogatás a munkavállalók azon törekvését segíti, hogy „nyugdíjas éveikben anyagi biztonságban élhessenek”, az üdülés költségeinek teljes vagy részbeni átvállalásával pedig a munkavállalók „egészségének megőrzését, szervezetük rekreációját” szeretnék elősegíteni.

A cégnél a dolgozók élet- és munkakörülményei régről ismert fogalmak, de ebből a szempontból mégis fordulópont volt 1997, a korszerűsített ellátási rendszer és a VBK bevezetése. A humán, valamint az érdek-képviseleti vezetők áttekintették a különböző juttatásokat, és „nem válaszható alapellátások”, valamint „választható béren kívüli juttatások” csomagot alakítottak ki.

Ami nem választható

Eszerint – az előbbi kategóriába illeszkedően – a Mol Rt. minden munkavállalójára azonos mértékben vonatkozik a csoportos élet- és baleset-biztosítás, az ÁNTSZ-rendelet szerinti foglalkozás-egészségügyi ellátás, valamint a dolgozók megvendégelése bányásznapon, Mol-napon. Szociális rászorultság alapján adható szociális, születési, temetési, rendkívüli és tehetséggondozási segély, meghatározott kört érint viszont a nyugdíjasok megvendégelése, a társasági érdekből áthelyezett munkavállalók lakáskölcsöne, a nyugdíjba vonulók ajándékozása, a munkásszállítás és a munkaruha-juttatás.

A juttatásokat a kollektív szerződésben rögzített jogosultságok alapján és feltételek között a társasággal munkaviszonyban álló munkavállalók vehetik igénybe. A válaszható béren kívüli juttatások sora évenként, a változó anyagi lehetőségek és a külső feltételek, a jogszabályok szerint módosul, s azokat a rendszeresen kiegészített tájékoztatók tartalmazzák. A dolgozóknak döntésükről legkésőbb december 20-áig kell írásban nyilatkozniuk.

Többségük maga állítja össze „egyéni csomagját”, a humánszakemberek azonban a választást segítendő „kész csomagokat” is ajánlanak. Ezeket a különböző rétegek speciális igényei szerint állítják össze. Ennek megfelelően a fiatal munkavállalóknak például „Édes otthon”, a gyermekes családoknak „Hurrá, nyaralunk!”, a nyugdíjhoz közeledőknek „A jövő nyugalma”, az egészségükkel jobban törődőknek „Egészségünkre!” és/vagy „Éltető koktél” csomagot kínálnak.

Ami választható

A választható juttatások élén hagyományosan az étkezési hozzájárulás szerepel, amely utalványok formájában vehető igénybe. A kultúrautalványok a forgalmazó céggel szerződött állami vagy önkormányzati tulajdonú kulturális intézményeknél válthatók be. Hagyományos forma az iskolakezdési támogatás, újabb keletű viszont, 2005-ben került a cafeteria kínálatába az internetutalvány. Az üdülési támogatást üdülési csekkek közvetítésével nyújtják.

Változatos formákban segíti a társaság a munkavállalók lakhatásának vagy otthonának megteremtését. Az egyik a munkásszállók, lakásbérlemények igénybevételét segíti, egy másik a lakás-takarékpénztári hozzájárulás az előtakarékossági betétbefizetésekre vehető igénybe, a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás elsősorban lakásvásárlásra, építésre, korszerűsítésre és bővítésre használható. Harmadik éve van lehetőség a VBK-ból finanszírozott kamatmentes lakáskölcsön-szerződés megkötésére, miként lakáskölcsön-törlesztési támogatást is választhatnak a társaság dolgozói.

A választható csomagon belül jelentős helyet foglalnak el az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak, az önsegélyező, a nyugdíj-, valamint az egészségpénztáritagdíj-hozzájárulások és támogatások. Igénybevételük feltétele a pénztári tagság. A VBK a Molhoz kapcsolódó Mobilitás Nyugdíjpénztár, a Mobilitás Plusz Önsegélyező Pénztár, a Tempo Egészségpénztár, a Tempo Optimum Önsegélyező Pénztár, valamint a Nyugdíjbiztosító Egyesület szolgáltatásait ajánlja.

Speciális elem az üzemanyag-hozzájárulás, amellyel – érthetően – csak a Mol Rt. munkavállalói élhetnek, Mol-kártya felhasználásával, akár a teljes VBK-keret terhére. Ami a közlekedést illeti, a munkába járók választásához igazodva a társaság az idei esztendőtől már nemcsak a MÁV- és a Volán-járatok jegyáraihoz járul hozzá meghatározott mértékig, hanem a munkáltató saját vagy bérelt járatainak költségéhez is.

A cafeteria részeként kiváltható a befektetéshez kapcsolt életbiztosítások díja, elismert forma a részvényjuttatás és az idei esztendőtől választható elem bizonyos készpénzjuttatás is. Ez természetesen adó- és járulékköteles jövedelemként.

Országos felmérés

A vezetési tanácsadó piac meghatározó szereplője, az amerikai érdekeltségű HayGroup magyarországi irodája 1991-es megnyitása óta rendszeresen végez vállalati jövedelemszint-felméréseket, és ennek részeként vizsgálja a béren kívüli juttatásokat is. A felmérésbe általában az eredményesen gazdálkodó, igényesebb vállalatok kapcsolódnak be, olyanok, amelyeket érdekel saját gyakorlatuk külső megítélése és az, hogy milyen helyet foglalnak el a hazai mezőnyben. Számuk évről évre emelkedik, az idén elérte a 220-at.

A HayGroup a törvény által biztosított elemekkel – a munkavédelmi és a foglalkozás-egészségügyi ellátással – nem foglalkozik, dr. Bábosik Mária, a kft. ügyvezető igazgatója szerint ugyanis a vizsgált vállalatok szintjén nem kérdés, hogy betartják-e a vonatkozó törvényi előírásokat. Ennek azért is van jelentősége, mert nemcsak nagyvállalatok és tekintélyes magyar multinacionális cégek szerepelnek a mintában, hanem néhány száz- vagy ezerfős vállalkozások is. A 100-300 munkatársat foglalkoztató középvállalati kategóriában például 63 cég található. Eltérések legfeljebb a szolgáltatások minőségében fedezhetők fel.

A vizsgálódások középpontjában tehát a béren kívüli úgynevezett adható juttatások állnak. Az elemzésekből kiderül, hogy a munkáltatók többségét a döntések meghozatalakor a munkavállalók anyagi és szellemi gyarapítása, ezáltal munkahelyükhöz való kötődésük erősítése, áttételesen munkateljesítményük növelése vezeti. A juttatások hosszú sorát vetik be, az étkezési támogatástól az utazási hozzájárulásig, az iskolakezdési utalványtól a képzési-továbbképzési kedvezményekig, a különböző biztosításoktól a közösségi, kulturális vagy egészségmegőrző programokig. A különböző ellátási formákat kollektív szerződésekben és helyenként külön hozzájuk csatolt mellékletekben rögzítik, az utóbbi néhány évben pedig mind több vállalatnál szolgáltatási csomagokban, úgynevezett cafeteria-rendszerben kínálják.

A béren kívüli juttatások Magyarországon több évtizedes múltra tekintenek vissza; a különböző ellátások korábban a szociálpolitika jegyében jutottak el a dolgozókhoz. A szociális elemek a HayGroup tapasztalatai szerint ma is jelen vannak, de az ellátási rendszerek alapvetően termelési-gazdasági indíttatásúak.

A juttatások formái a nemzetközi cégek esetében nagymértékben kapcsolódnak az anyavállalatok gyakorlatához. Dr. Bábosik Mária szerint jól megkülönböztethetők egymástól például a szigorúan termeléscentrikus amerikai cégek magyarországi leányvállalatai a szélesebb körű juttatások iránt fogékonyabb skandinávokétól, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy mind több helyen veszik figyelembe a magyar sajátosságokat, hagyományokat, szokásokat.

A cégek a jó szakembereket jellemzően elsősorban a fizetéssel és a hozzá kapcsolódó különböző bérelemekkel próbálják magukhoz csalogatni. Ugyanakkor a színvonalas üzemorvosi ellátás, pénztártagsági hozzájárulások, széles körű sportolási lehetőségek egy jó mérnök, közgazdász, számítástechnikus esetében még a HayGroup által vizsgált vállalatok esetében sem nyomnak annyit a latban, mint egy európai szintű fizetés és néhány, a folyószámlán megjelenő kiegészítés.

A tapasztalatok szerint a béren kívüli, természetbeni juttatások ma Magyarországon nem a munkaerővonzás, -csábítás eszközei, inkább a munkaerő-megtartást és még inkább az ösztönzést kívánják szolgálni.

A kevésbé jól fizetett, alacsonyabb besorolású, ám nélkülözhetetlen munkakörökben nagy jelentőségük van azoknak a juttatásoknak, amelyek tehermentesítik a családi költségvetést. A különböző – akár csekk – formában adott üdülési támogatások például a szocialista időszakhoz hasonlóan széles munkavállalói rétegeknél ma is előkelő helyet foglalnak el a sorban.

Külön csoportot alkotnak a felső vezetők. Körükben az étkezési támogatásnak aligha van szerepe a vállalathoz kötődés, az elkötelezettség erősítésében, kiemelt értékű viszont például a szolgálati gépkocsi. Ez bizonyos fokig magyar specialitás. A nagy nyugati cégcsoportok irányítói nem is nagyon értik, hogy miért olyan fontos a gépkocsijuttatás a kelet-közép-európai régióban, a menedzseri munkakörökben. Pedig az, mert aránytalanul magas értéket képvisel. A mobiltelefon, a hordozható számítógép már munkaeszköznek minősül, juttatás viszont a vállalati kötvény, a külföldi üdülés.

Generációs igények

Eltérőek a különböző generációk igényei is. Más-más juttatással lehet a vállalat céljainak megvalósításában érdekeltté tenni a nyugdíjhoz közeledőket, a derékhadat vagy a pályakezdő, családalapító fiatalokat. Nem érik el céljukat a juttatások ott, ahol a humánerőforrás-vezetők például wellness-hétvégéket kínálnak „mindenkinek”, azoknak is, akiknél az önkéntes nyugdíj-biztosítói hozzájárulás lenne a fontosabb igény, vagy akik inkább a saját otthon megteremtéséhez várnának segítséget. Dr. Bábosik Mária szerint az ilyen helyzetek feloldására szolgálhat a cafeteria-rendszer, amelyből kellően széles kínálat esetén mindenki kiválaszthatja – azonos értékben – a magának legmegfelelőbb juttatásokat. A vezetési tanácsadó által idén vizsgált cégek mintegy negyedénél működik ez a forma, elsősorban a tőkeerős, a piaci versenyben szilárdan helytálló munkahelyek élnek ezzel a lehetőséggel.

A szakértők azt tapasztalják, hogy mind több helyen tervezik a bevezetését, bár a törvényi szabályozók változásai befolyásolják ezt. Természetesen kedvezőtlenül hatnak - és nemcsak a cafeteria formáira, hanem általában a juttatásokra -, különösen, ha év közben módosítják az adózási és járulékfizetési kötelezettségeket. A cégek még akkor is könnyen elbátortalanodnak, ha egy-egy intézkedés közvetlenül esetleg nem érinti őket. A HayGroupnál már kaptak olyan jelzéseket, hogy vállalatok a 2006-ra tervezett juttatások összeállításával „kivárnak”, míg ismertté nem válnak például az új adótörvények. Azoknak ugyanis komoly, esetenként sok tízmillió forintos költségvonzatai lehetnek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a vizsgált cafeteria-rendszereken belüli juttatások gyakorisága. Az élen az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás áll, majd ezt követi leggyakrabban az egészségpénztári befizetés, az iskolakezdési támogatás, a sport- és kultúrautalvány, az étkezési hozzájárulás, a vállalati termékek megvásárlásához adott kedvezmény, valamint az „egyebek”. Ebben olyan tételek találhatók, mint az ajándékutalvány, az üdülési csekk, az oktatás és továbbképzés segítése, az üzleti ajándék, a könyvek és a folyóiratok előfizetése, az albérleti támogatás, a közlekedési jegy vagy bérlet.

Egyes vállalatok olyan juttatási rendszert dolgoztak ki, amelyben bizonyos alapjuttatásokat mindenki számára hozzáférhetővé, illetve azonfelül a többit – meghatározott értékben - választhatóvá teszik, de ezek a vállalatok a kisebbséget alkotják. A többség a hagyományos, a kollektív szerződésben rögzített formákat vagy a klasszikus cafeteriát alkalmazza. Olyan gyakorlattal, amely az angolszász országokban eléggé elterjedt, jelesül, hogy a munkavállalók a fizetésüknek akár a nagyobb hányadát is kérhetik juttatások formájában, a nemzetközi hátterű HayGroup kutatói Magyarországon nem találkoztak.

Dr. Bábosik Mária szerint a hazai munkavállalók általában nincsenek tisztában azzal, hogy munkahelyük mennyit költ ilyen célra, azt pedig végképp nem tudják, hogy az adókedvezmények révén a juttatások mennyivel vastagítják jelképes fizetési borítékjaikat.

Azoknak a cégeknek tehát, amelyek azt szeretnék, hogy törekvéseik elérjék eredeti céljukat, hatékonyan kell kommunikálniuk a juttatásokat, hogy értékén ismerjék és méltányolják a munkavállalók azokat. A fizetésnek is fontos üzenetértéke van, de a juttatásokra ez fokozottabban igaz.

Az elégedettség tényezői

A Debreceni Hőtáv Rt. 2004-ben harmadik lett a Hewitt Inside Consulting Kft. közreműködésével, öt kelet-közép-európai országban végzett vizsgálaton, amelyben 143 cseh, lengyel, magyar, osztrák és szlovák vállalatot mértek fel a munkahely minősége szempontjából. Az első helyen egy csehországi, a másodikon egy szlovákiai cég végzett, a tizenötös listán a magyarok túlnyomó többséggel szerepelnek.

Veres Rita üzletágvezető szerint a régióban általában a kollegiális kapcsolataikkal, a munkakörnyezetükkel és a felettesük támogatásával a legelégedettebbek a dolgozók, sőt, a nyugat-európaiaknál jobb kapcsolatokat ápolnak közvetlen felettesükkel.

A Hewitt Inside kutatói számba vették azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a cégek minden vagy legtöbb dolgozójuknak nyújtanak, s például ingyenes étkeztetéssel sehol sem találkoztak. Az összes vizsgált vállalat 90, a legjobb tíz 70 százaléka gondoskodott viszont támogatott munkahelyi étkeztetésről, vagy adott utalványt. Az „ingyenesség” azonban mégsem hiányzik a szótárból, a „Top 10” 70 százalékánál üdítő, kávé, „ropogtatnivaló” áll a munkavállalók rendelkezésére. Díjtalan vagy támogatott a munkába utazás a legjobbak felénél, hasonló arányban és formában juthatnak hozzá a dolgozók otthoni számítógéphez, s a cégek tekintélyes hányadánál a parkolási hozzájárulás is a juttatások körébe tartozik.

Az első helyen a kedvezményes vállalati hitel, illetve a cégkölcsön áll, az összes vizsgált vállalat 63, a legjobb tíz 80 százaléka nyújt ilyet dolgozóinak. Népszerű, 50 százalékos a kedvezményes cégtermékjuttatás, viszonylag magas, 40 százalékos a személyes adótanácsadást igénybe vevők aránya.

 

Étkezési utalványok

Az étkezési utalványok piacának ötven százalékát három francia érdekeltségű forgalmazó cég uralja, a másik ötven százalékon nagyobb hazai tulajdonú szövetkezetek, vállalatok, vállalkozások osztoznak. Míg az előbbiek utalványokat juttatnak el a megrendelők kérésére ezek munkavállalóihoz, az utóbbiak étlapról választható, jutányos árú menüket, egytálételeket készítenek és szállítanak kívánságra akár helybe is: munkahelyre, tálalókonyhákba, lakásra. Fizetség fejében az utalványforgalmazó cégekkel kötött megállapodás szerint elfogadják az étkezési csekkeket is.

Az utalványforgalmazók kínálata nem csak az étkezési jegyekre korlátozódik. Az Accor Services Magyarország Kft. palettáján például a Ticket Restaurant élelmiszer-vásárlásra jogosító étkezési, valamint melegétel-utalvány mellett Top Prémium ajándékozási, Ticket Wellness, Ticket Web és Ticket Services utalvány szerepel. A La Cheque Déjeuner Kft. az étkezési bonokon kívül kultúra- és ruhacsekket, a lakás szépítésére, gazdagítására szolgáló otthoncsekket, utazási, valamint egészségutalványt is kínál, a Sodexho Pass Hungária Kft.-nél pedig az ENNI-KÉK étkezési bonok, valamint internet-, iskolakezdési, sport-, kultúra- és ajándékutalványok közül lehet választani. Ugyanakkor az utóbbi egy-két évben megnőtt azon cégek száma, amelyek dolgozóik pihenését a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által forgalmazott üdülési csekkel segítik.

Széles a választék az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak piacán is. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jelenleg 25 magánnyugdíjpénztár, 113 önkéntes nyugdíjpénztár, 41 önkéntes önsegélyező pénztár és 60 önkéntes egészségpénztár működését tartja nyilván és kíséri figyelemmel.

 

Versenyben a szolgáltatók

A munkahelyi ellátás teendőinek teljesítésében piaci szolgáltatók sora segíti a munkaadókat. A kínálat többnyire bőséges, és a legmagasabb igényeket is kielégíti.

Különösen sok cég található az egyéni munkavédelmi eszközök piacán, a gyártók és a forgalmazók száma – becslések szerint – meghaladja a 300-at. Találhatók köztük jó nevű nemzetközi és hazai vállalatok és a munkavédelemben bizniszt látó ismeretlenek. Ugyanaz mondható el a forgalmazott termékekről is. A munkaügyi felügyelők rendszeresen találkoznak jeltelen eszközökkel, annak ellenére, hogy az erre hivatott szakmai intézetek évente több száz minősítést adnak ki. A legnagyobb választék védőkesztyűből és -lábbeliből, védőruhából és légzésvédőből, valamint az építőiparban használatos, leesést gátló berendezésből van.

A foglalkozás-egészségügyi ellátásról többnyire gazdasági társaságokban, vállalkozásokban dolgozó szakorvosok, szakápolók gondoskodnak; a cégeknél található mintegy háromezer szakember többsége ilyen. Kiválasztásuk útja-módja rendszerint a személyes ismeretség, a megbízható referencia, de gyakran írnak ki számukra pályázatokat a cégek. A keresletről és a kínálatról az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területi szerveinek jó áttekintésük van.

A nagyobb vállalatok munkatársaik képzésére, továbbképzésére kisebb-nagyobb saját képzőszervezetet, mások – és bizonyos feladatokra, például nyelvoktatásra maguk is – külső szolgáltatókat bíznak meg. A szolgáltatók szakmai munkájának színvonalát állami akkreditációs eljárás során ítélik meg. Becslések szerint a mintegy háromezer felnőttképző intézmény közül több mint ezren már akkreditáltatták magukat, gazdag tehát a kínálat e téren is.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. november 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem