×

A gyakorlatorientált képzéseké a jövő

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 82. számában (2004. december 15.)
Meglepő talán, de a magyarországi cégeknek hozzávetőlegesen 90 százaléka képezi dolgozóit. A legtöbb munkaadó a számítógépes ismeretek elsajátítására és a nyelvi képzésekben való részvételre buzdítja alkalmazottait. A tapasztalatok tanúsága szerint a cégek készek és képesek áldozni munkavállalóik oktatására, s ma már nem igaz, hogy feltétlenül ezen takarékoskodnának. A tavalyi adatok szerint a vállalkozások – hozzávetőlegesen – 7 milliárd forintot fordítottak saját dolgozóik okítására a szakképzési hozzájárulás felhasználásával.

Rendre hallani arról, hogy a sikeres karrier, a biztos állás kulcsa az egész életen átívelő tanulás. Ezt szorgalmazza a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) is különféle pályázatokkal. A munkavállalók közül ugyancsak sokan vélik úgy, hogy az újabb és újabb ismeretek elsajátítása garanciát jelenthet munkahelyük megőrzésére és előmenetelükhöz is.

Szabályozási anomáliák

Mára a cégek jó része felismerte: mindenképpen előnyös számára, ha így vagy úgy bekapcsolódik a felnőttképzésbe. Nem lehet pontosan megmondani, hány vállalat tart, illetve tartat képzéseket alkalmazottainak, a mai informatikai rendszer ugyanis nem teszi lehetővé, hogy erre vonatkozóan összesítsék az adatokat – tudtuk meg Szilágyi Antaltól. A Felnőttképzési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke azonban úgy becsüli, a cégek 90 százaléka gondot fordít arra, hogy időről időre képezze dolgozóit.

A különböző területeken ténykedő és eltérő méretű vállalkozások vezetőit más és más okok késztethetik erre, az mindenesetre jól látható, hogy a korábbi évekhez, évtizedekhez képest ugrásszerű változás következett be. Van, aki főként azért szánja el magát a kiadással járó képzésre, mert ez az előírások szerint szükséges, más esetekben a külső környezet igénye a meghatározó. Utóbbira példa a nyelvoktatás, hiszen az idegen nyelvek ismeretének hiánya – adott esetben – a szakmájában jól képzett, sokéves gyakorlattal rendelkező dolgozók munkáját is megnehezítheti.

Szilágyi Antal szerint a cégek sok pénzt fordítanak a képzésre, s ma már nem igaz, hogy feltétlenül ezen takarékoskodnának. Átrajzolta persze a képet a szakképzési hozzájárulás bevezetése is. Saját dolgozóik képzésére a szakképzési alap egyharmadát fordíthatják a cégek. Figyelemre méltó azonban, hogy e keret nagy részét nem használták fel. Ennek oka abban keresendő, hogy a mikro- és kisvállalkozásoknál olyan kevés a képzési alapban összegyűlt forrás, hogy az nem elegendő egy-egy képzés finanszírozására.

Vállalati tréningek

Éppen ezért változtatni kell a rendszeren – szögezte le a szövetség elnöke. Méghozzá úgy, hogy leegyszerűsödjenek az adminisztrációs követelmények. Pillanatnyilag ugyanis főként a közepes és a nagyobb cégek számára adott a lehetőség, hogy képzéseket finanszírozzanak, s azok javarészt meg is teszik. Részben OKJ-s, részben saját maguk által szervezett oktatásokon képzik dolgozóikat. A lényeg, hogy a megyei munkaügyi tanácsok számára ezt be kell jelenteni, s ott regisztrálják a képzéseket. A jelenlegi szabályozás azonban nem megfelelő, ezért meg kell újítani az általános elveket.

Elengedhetetlenül fontosak a vállalati tréningek is – állítja Szilágyi Antal. Ezekre azonban a cégek – egyelőre – nem fordíthatják a szakképzési alap hozzájárulásait, ami nehezen indokolható szigor a rendszerben. Érthetetlen, miért nem költhető olyan képzési elemre az amúgy is oktatásra szánt pénz, amely kifejezetten jó szolgálatot tenne a hatékonyság és a jobb munka elérésében – magyarázza az elnök, hozzátéve, hogy ez a rendelkezés nem alkalmas másra, mint hogy a cégek indokolatlan vegzálásnak érezzék azt.

Persze tudható, hogy a jogalkotók miért döntöttek emellett. Egyes vélemények szerint ugyanis, ha engedélyeznék a tréningek finanszírozását a szakképzési hozzájárulásra szánt forrásból, akkor könnyen elkapatnák magukat a cégek első emberei, s vezetői tréningek költségeit fedeznék a pénzből. Ez pedig alapvetően ellentmond az eredeti szándéknak, hiszen így nem a munkavállalók széles köre, hanem csupán egy szűk felső elit részesülne a tréningek előnyeiből.

A szövetségi elnök úgy látja: nem indokolt ez az aggodalom, hiszen a vállalatvezetőknek sem céljuk, hogy fejenként félmillió forintot áldozzanak egyetlen kurzusra. Viszont adott esetben igenis jó szolgálatot tehet éppen a társaság működése szempontjából egy-egy jól szervezett és sikeresen lebonyolított vállalati tréning.

A nagyvállalatokra jellemző, hogy azok nem csupán a szakképzési járulék egyharmadát költik saját szervezésű tanfolyamokra, hanem annál jóval nagyobb összeget áldoznak erre. Egyre több cégvezető és tulajdonos ismeri fel ugyanis, hogy az oktatás éppoly eredményes és megtérülő befektetés lehet, mint mondjuk egy új eszköz vagy egy új számítógépes program beszerzése.

A cégek többsége elsősorban alkalmazottai nyelvi és számítógépes ismereteit bővítené. Érthető ez a szándék, hiszen Magyarország uniós taggá válásával még szabadabbá váltak az üzleti kapcsolatok. Ez pedig éppúgy magasabb szintű nyelvismeretet és -használatot követel a foglalkoztatottaktól, mint ahogy ez alapkövetelmény a multinacionális vállalatok munkatársai esetén. A számítógép legalább felhasználói szintű ismerete pedig ma már nélkülözhetetlen. Mindemellett a cégek egyéb szakmai oktatásokkal is bővítik alkalmazottaik tudását. Ezt elsősorban a technológiai megújulás, illetve a szerkezetátalakulás teszi szükségessé.

Hétvégi kurzusok

A képzési paletta jól mutatja, hogy a cégek azokat a felkészítőket szervezik meg dolgozóiknak, amelyekre a munkavállalóknak a gyakorlatban szükségük van. A munkaadók azonban hosszú időre nem szívesen nélkülözik beosztottaikat, ezért döntően rövid kurzusokban gondolkodnak. Jellemzőek a délutáni és az esti elfoglaltságok. Tapasztalatok szerint a legkurtább tanfolyamok 40 órásak, a legbővebb tudásanyagot terjesztők pedig 200-300 órát vesznek igénybe. Előfordul az is, hogy koncentráltan, a lehető legrövidebb időre összesűrítve oktatnak: egy-egy hétvégi képzésre is sor kerül, tipikusan csütörtök-péntek-szombati napokon.

A vállalati tréningekhez rendszerint nyugalmas helyet igyekeznek választani a cégek. Előszeretettel utaznak a főváros nyüzsgésétől távolabbi, békés helyekre – erősítette meg lapunknak Hasitz Dávid. Aparádfürdői Erzsébet Királyné Park Hotel értékesítési vezetője elmondta: a cégek tapasztalata szerint vidéken semmi sem vonja el alkalmazottaik figyelmét a tréningről. A parádfürdői szállodába egyébként jellemzően 20-40 fős csoportok érkeznek. Acsapatépítő tréningek sikerét igazolja, hogy akad olyan cég is, amely visszatérőnek számít. A szálloda dolgozói számára egyébként még egyetlen alkalommal sem rendeztek tanfolyamot vagy pár napos tréninget, amit a szakember a dolgozók kis létszámával – 30-40 fő – magyarázott. Mint mondta, a tulajdonos elvárása, hogy az alkalmazottak maguk gondoskodjanak szakmai felkészültségük fejlesztéséről.

A tavalyi adatok szerint a cégek 5 milliárd forintot fordítottak saját dolgozóik képzésére a szakképzési hozzájárulás felhasználásának egyik lehetséges módjaként – tudtuk meg Kapuvári Bélától. Az Oktatási Minisztérium alapkezelőjének vezetője azonban nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy ez az adat a vállalkozások saját bevallásán alapszik. A valóságban feltehetően ennél jóval több pénzt költöttek el ily módon, a szakember szerint hozzávetőlegesen 7 milliárd forintot. A statisztikai adatok azt tükrözik, hogy a cégek bérköltségeik 3-6 százalékát költik képzésre. A szakképzési hozzájárulásuknak egyébként egyharmadát költhetik arra, hogy saját szervezésű képzéseket tartsanak. Ez a cégek bérköltségének valójában 0,5 százalékát teszi ki.

Egy korábbi felmérés egyértelműen rámutatott: ez a mérték arra elegendő, hogy a nagyobb cégeknek megérje a tanfolyamok szervezése. Jellemzően az 50-100 fős, illetve az annál nagyobb vállalatok számára célszerű a bérköltség 0,5 százalékának megfelelő összeget úgy felhasználni, hogy abból házon belül indítsanak kurzusokat az alkalmazottak továbbképzésére. Főként tehát a közepes és nagyobb cégek élhetnek a lehetőséggel, hiszen az oktatási elvek kidolgozása, a stratégia kimunkálása nem kis feladat, s csak meghatározott öszszeg megléte esetén gazdaságos oktatásba fogni. A kisebb cégek számára jövedelmezőbb, ha inkább beiskolázzák alkalmazottaikat valamely képzési intézménybe.

Változtak a szabályok

Egyébként 2000 előtt a bérköltségeknek csupán 0,2 százalékát lehetett saját képzésre fordítani. Ez tehát két és félszeres emelkedést jelent, ami néhány esztendő alatt számottevő növekedésnek számít. Nem ez volt azonban az egyetlen újítás négy és fél esztendővel ezelőtt: 2000-től ugyanis változott a szakképzési hozzájárulás felhasználásának mikéntje is. Akkor nyílt meg a vállalatok számára a lehetőség, hogy ne csak az arra működtetett szakintézményekben képeztessék dolgozóikat, hanem ebből az összegből finanszírozhassák saját szervezésű tanfolyamaikat is. (Korábban ugyanis OKJ-s képzésekre költhették el a szakképzési hozzájárulást a gazdasági társaságok.) A változás nyomán a saját képzésre fordítható harmadot nem kis számban fizetik be a cégek, így az idén 22 milliárd forinttal számol az alapkezelő a szakképzési alap bevételeként az egyharmadnyi összeget figyelembe véve (a teljes bevétel a várakozások szerint 60 milliárd forint lesz).

Speciális igények

A saját képzések finanszírozását szavatoló rendelkezést 2000-ben már régóta sürgették a multinacionális cégek, így az ő lobbizásuknak is köszönhető, hogy kibővítették a szakképzési hozzájárulás – legalább egy részének – felhasználásával finanszírozható képzések körét.

A tapasztalatok szerint amúgy is a nagy nemzetközi háttérrel rendelkező vállalatoknál van a legnagyobb hagyománya a saját szervezésű kurzusoknak. Ezek ugyanis elégedetlenek voltak az OKJ-s képzésekkel. Speciális igénnyel álltak elő, s nemcsak a képzési intézmények által szervezett tanfolyamok tudásanyagát kifogásolták, de annak időtartamával is elégedetlenek voltak. Úgy gondolták, saját maguk lényegesen rövidebb idő alatt sokkal hatékonyabban tudják kiképezni dolgozóikat – részletezte Kapuvári Béla. Példaként említette az egyik gyorséttermi hálózatot, amelynél a hidegkonyhai munkavállalókat 3 hét alatt kívánják betanítani. Ennél magasabb képesítést nem várnak tőlük, sokkal inkább a munkájukra tartanak igényt. Egy idő után ugyanis a munkaadó számára sokkal drágább a felesleges tanulásra fordított idő miatti kiesés, mint amennyi haszonnal jár, hogy a foglalkoztatott ismeretei bővülnek.

A 2000-es változások hatásaként immár a szakképzési hozzájárulás jelentékenyebb részét költik el maguk a cégek. Az 1972-ben életre hívott szakképzési hozzájárulást egyébként kezdetben csak a szakmunkásképzésre fordíthatták, ma már a felnőttképzés szélesebb palettájáról válogathatnak a munkaadók és a munkavállalók. Az igény ma már óriási, s az alapkezelő vezetője biztos benne, hogy ha megnövelnék a dolgozók képzésére költhető összeget, akkor a cégek az eddiginél is több alkalmazottjuk oktatásához járulnának hozzá. A munkáltatók fogékonyak tehát, s ma már szép számmal akadnak olyanok is, amelyek inkább más területeken szorítják lejjebb a költségeket annak érdekében, hogy több jusson a képzésre.

Régiós eltérések

A képzési hajlandóságot Kapuvári Béla szerint egyértelműen befolyásolja, hogy az ország mely területén helyezkedik el az adott cég. A nyugati országrészben érzékelhetően stabilabb a munkaadók anyagi háttere, magasabbak a bérek, így többet fordíthatnak oktatásra is. Kelet-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon vagy éppen Békés megyében lényegesen rosszabbak a cégek pozíciói, ezért a felnőttképzésre is kevesebb pénz és energia jut. Sehol sem akadályozza viszont a munkavállalók képzését a képzői kapacitás szűkössége: az érintettek ugyanis felismerték, hogy ez jó üzlet, s mindenütt kínálják szolgáltatásaikat – tette hozzá a szakember.

Kapuvári Béla szerint nem véletlen, hogy a kontinens nyugati országaiban nagy gondot fordítanak a tudás karbantartására, hiszen felismerték: az üzleti siker forrása a dolgozók ismereteinek rendszeres bővítése. Magyarországon egyelőre még szűkösek a vállalkozások költségvetésében képzésre szánt források, a helyzet azonban javul. A szegényebb vállalkozások alaposan megfontolják, hogy akár csak egyetlen alkalmazott képzését finanszírozzák-e. Csak azoknál a munkaadóknál természetes, hogy ez a tétel külön szerepel a költségek között, amelyek rendelkeznek kisebb-nagyobb tartalékokkal. Ez a befektetés ugyanis nem azonnal hoz hasznot, csak később térül meg, jellemzően két-három év alatt. Addig csupán a kiadásokat gyarapítja az oktatás. Ama működő cégek jelentős része ezt még nem engedheti meg magának.

Az Union Biztosítónál a vezérigazgatóságon dolgozók iskolarendszerű szakképzésekben és továbbképzésekben vesznek részt, s frissítő tanfolyamokra is elküldik őket, például az adó- és a számviteli törvény változásainak elsajátítása érdekében. Emellett informatikai képzéseken is gyarapítják felhasználói szintű tudásukat az alkalmazottak, s készségfejlesztő tréningeket is tartanak a vezetőknek és a leendő irányítóknak. Az anyacéggel közösen tréningeket, workshopokat is szerveznek szakterületek szerint – tudtuk meg Maják Viktor szóvivőtől. Szintúgy rendszeresen képzik az értékesítő munkatársakat: az oktatás kiterjed a biztosításszakmai, az eladástechnikai és a termékspecifikus ismeretekre. A leggyakrabban a felső- és középvezetőket, a leendő irányítókat, a biztosítási szakembereket, illetve a területi és üzleti igazgatókat oktatják, de nem maradnak ki a sorból az üzletkötők sem.

Mérési módszerek

A képzések változatosak, az egynapostól a több hónaposig szinte minden fellelhető a palettán. A tanfolyamok szervezésekor és kiválasztásakor fontos kritérium a gyakorlatorientáltság, de ennek a mérésére még nem dolgozták ki a megfelelő módszert. A hétvégéken hagyományos ismeretbővítő tanfolyamokat nem rendeznek, ilyenkorra időzítik viszont a csapatépítő tréningeket. Nem szokás a biztosítótársaságnál, hogy a dolgozók a többnapos kurzusok esetében a helyszínen töltik az éjszakát is, hasonlóképpen nem gondolkodnak hosszú hétvégés tréningekben sem. Sokkal inkább hétköznapokon oktatják a kollégákat, méghozzá hetente egy-két alkalommal.

A képzések hatékonyságát utólag csupán a szokásos feedback sheeten mérik, ebből a dolgozók visszajelzéseit ismerhetik meg. Jellemző még, hogy mielőtt újabb embert küldenének az adott képzőcég vagy oktatási központ egyik vagy másik tanfolyamára, rákérdeznek a korábban tanultak hasznosságára. A biztosításszakmai oktatásoknak jól behatárolt a piaca, így ismertek a partnerek is – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy az IT-cégek vagy egyéb tréningszervezők kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a hasznosság.

Az értékesítők oktatásának hatásfokát az értékesítési eredmények igazolják vissza. Az Unionnál egyébként a szakképzési hozzájárulás saját dolgozók képzésére fordítható harmadát főként tanulmányi szerződések finanszírozására, szakképesítést nyújtó OKJ-s képzésekre – például bérszámfejtők oktatására -, illetve IT-tréningekre fordítják. A hozzájárulás kétharmadnyi részét támogatásként juttatják szakképző iskolák eszközfejlesztésére. Ecélból olyan intézményeket választanak ki, amelyek a biztosítási szakma igényeivel összefüggésbe hozható képzést folytatnak.

Szituációs játékok

A K&H-nál a többi között bankszakmai témákban oktatják dolgozóikat, például havonta a banki termékekről és folyamatokról szerveznek felkészítést. Hasonló gyakorisággal kerül sor a számlavezető rendszerekkel kapcsolatos oktatásra, s folyamatosan indítanak specifikus értékesítési tréningeket is – tudtuk meg Szabó Magdolna HR-fejlesztési vezetőtől. Emellett nem maradnak el a jogszabály által előírt képzések, a többi között a forint- és valutapénztárosi, értékpapír-piaci és jogi tanfolyamok, de szerveznek a pénzmosás megelőzésére felkészítő képzéseket is.

Nyílt szemináriumokra és konferenciákra is delegálja dolgozóit a bank, például akkreditált bankszakmai képzésekre küldik kollégáikat a Nemzetközi Bankárképző Központba. A hitelintézet fontosnak tartja azt is, hogy készségfejlesztő tréningeken vegyenek részt a foglalkoztatottak: az érintettek különböző vezetői, kommunikációs, prezentációs és tárgyalástechnikai ismeretekkel bővíthetik tudásukat évente egy-két alkalommal. A legsűrűbben az értékesítési területen dolgozó munkatársakat – ügyintézőket, tanácsadókat, ügyfélkapcsolati menedzsereket és a kapcsolattartókat – ültetik le a tankönyv mellé. Aképzések átlagosan egy-öt napig tartanak, egy dolgozó évente átlagosan hat-hét napot vesz részt képzéseken. Leginkább a gyakorlatias tanfolyamok hasznosíthatók, ezért a bank a praktikus elemeket tartalmazó oktatások megszervezésére törekszik. Ezért előtérbe kerülnek a készségfejlesztő tréningek, banki helyzetgyakorlatok, szituációs játékok, illetve bankszakmai képzések esetében az esettanulmányok és az interaktív csoportmunka is.

Blokkosított oktatás

A UPC Magyarország Kft.-nél a leggyakrabban az ügyfélszolgálaton és az értékesítésen dolgozókat, illetve a középvezetőket küldik tanfolyamra – tudtuk meg Mezővári Johannától, a társaság humánpolitikai vezetőjétől. Rendszeresen kerítenek sort az új dolgozók orientációs és szakmai képzésére, s hasonlóképpen folyamatosan tanítják az angol nyelvet. Afoglalkoztatottak kisebb-nagyobb hányada évente két-három alkalommal vesz részt műszaki és informatikai oktatáson. Az ismeretbővítésből a vezetők sem maradnak ki: képzésükre egy esztendőben négy-öt alkalommal nyílik lehetőség. Ennél valamivel ritkábban oktatják az ügyfélszolgálat munkatársait: számukra 12 hónap leforgása alatt kétszer-háromszor adódik alkalom, hogy részt vegyenek tanórákon. Az értékesítési tréning évi 2-4 alkalommal érhető el a munkavállalók számára, csapatépítést pedig – osztályoktól függően – évente egyszer szerveznek. Szakmai tanfolyamokra, konferenciákra, iskolarendszerű képzésekre a vezetők jelölik ki beosztottjaikat, természetesen a munkatársak igényeinek figyelembevételével.

Az oktatás hossza eltérő: a bevezető kurzus a UPC ügyfélszolgálatára felvettek számára két hét. A tréningek általában egy-két naposak, a tanfolyamok pedig véget érhetnek egy nap alatt is, ám a leghosszabbak ötnaposak.

A tapasztalatok egyértelműen igazolják a képzések hatékonyságát: a szakmai, illetve a gyakorlati tanfolyamok hasznossága munkavégzés közben azonnal tetten érhető, a viselkedésbeli változások észlelését pedig a teljesítményértékelési rendszer teszi lehetővé. A szakképzési hozzájárulást a UPC Magyarország a saját dolgozói iskolarendszerű oktatására, illetve szakmai tanfolyamokra – műszaki, marketing – fordítja, emellett ebből támogatják a távközlési és ügyfélszolgálati képzést folytató iskolák fejlesztéseit is.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. december 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem