×

Jogmagyarázó

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. szeptember 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 67. számában (2003. szeptember 15.)
Rovatunkban körbejárjuk a munkáltató tájékoztatási kötelezettségének, az általánostól eltérő munkaidő-beosztások egyes eseteinek, valamint a részmunkaidős foglalkoztatásból eredő szombat-vasárnapi munkavégzés lehetőségét. Kitérünk a munkaviszony melletti tanulás kérdésére, továbbá – a kollektív munkajog területén – megvizsgáljuk, mire terjed ki a felek együttműködési kötelezettsége a sztrájk során. Tárgyalunk egy "modern" témát, jelesül az SMS alkalmazhatóságát a munkajogban.

A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége

Uniós követelménynek megfelelően kerültek be a Munka Törvénykönyvébe a 2001-es módosítás során a munkáltató tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó szabályok. Valójában e rendelkezések a magyar jogban túlbiztosítást jelentenek. Több európai országban – ellentétben hazánkkal – nem kötelező a munkaszerződés írásba foglalása, így a munkaszerződés helyett írják elő a munkavállalók tájékoztatását a legfontosabb munkavégzési feltételekről, körülményekről. Garanciális szerepe a tájékoztatásnak igazából ilyen esetben van.

Az általános szabály a munkaviszony létesítésével egyidejű tájékoztatásra vonatkozik, azonban bizonyos speciális esetekben máskor is sor kerülhet ilyen munkáltatói kötelesség teljesítésére. A tájékoztatás három speciális esete közé tartozik a külföldi munkavégzéssel, a munkaerő-kölcsönzéssel, valamint a munkafeltételek változásával összefüggő esetkör.

A munkaviszony létesítése

A munkaviszony létesítésekor, a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg szóban, továbbá a megkötéstől számított 30 napon belül írásban is köteles a munkáltató tájékoztatni a munkavállalót

– az irányadó munkarendről,

– a munkabér egyéb elemeiről,

– a bérfizetés napjáról, a munkába lépés napjáról,

– a rendes szabadság mértékéről,

– a felmondási időről,

– a kollektív szerződés hatályáról.

A tájékoztatás értelemszerűen jogszabály, illetve kollektív szerződés rendelkezésére történő hivatkozással is megadható [Mt. 76. § (7) bekezdés].

A munkafeltételek változása

A munkafeltételek megváltozásával összefüggésben nem minden esetben kell a munkáltatónak tájékoztatást adnia. Ha például a munkaviszony létesítésekor valamely jogszabályi vagy kollektív szerződéses helyre történő utalással tett eleget ennek a kötelezettségének, és a szóban forgó rendelkezés időközben megváltozott, akkor erről külön értesítést nem kell adnia. Tájékoztatnia kell viszont a munkavállalót, ha megnevezése, lényeges adatai, illetőleg az egyéb, fent felsorolt körülmények változnak meg.

Külföldi munkavégzés

Ha a külföldi munkavégzés (kirendelés) időtartama a 30 napot meghaladja, a kiutazást megelőzően írásban kell teljesítenie a munkáltatónak a munkavállalóval szemben fennálló informálási kötelezettségét, melynek ki kell terjednie a külföldi munkavégzés tartamára, a juttatásokra, a díjazás, juttatás pénznemére, valamint a hazatérésre irányadó szabályokra [Mt. 76/A § (1)-(2) bekezdés].

Munkaerő-kölcsönzés

Munkaerő-kölcsönzés esetén a tájékoztatási kötelezettség kettős. Egyfelől a munkaszerződés megkötését követő két héten belül, írásban kell tájékoztatást kapnia a munkavállalónak

– a munkavégzés helyéről,

– a munkabér elemeiről,

– a bérfizetés napjáról,

– a munkába lépés napjáról,

– a szabadságról, valamint

– a munkaviszony megszüntetésének szabályairól [Mt. 193/H § (3) bekezdés].

A munkavégzés tényleges megkezdése előtt pedig – szintén írásos formában – arról kell tájékoztatni a dolgozót, melyek

– a kölcsönbevevő adatai,

– a munkába járás,

– a szállás,

– az étkezés,

– a munkarend,

– a munkaidő,

– a pihenőidő, valamint

– az elvégzendő munka feltételei [Mt. 193/H § (6) bekezdés].

Mindkét kötelezettség a kölcsönbeadót terheli. Az elsőként ismertetett tájékoztatás megtörténhet úgy is, hogy azt a munkaszerződésbe foglalják.

Rugalmas és kötetlen munkaidő

Az általánostól eltérő munkaidő-beosztás alkalmazására általában akkor kerülhet sor, ha a munkáltató működése vagy az ellátandó munka jellege – a munkakör – azt indokolja. Ez nem csupán a vezető állású, hanem a beosztott munkatársak esetében is így alakulhat.

A rugalmas, kötetlen, részben kötetlen munkaidő-beosztás fogalmát a Munka Törvénykönyve nem határozza meg, így annak megítélésénél a bírói gyakorlatból lehetséges kiindulni. Rugalmas munkaidő-beosztás esetén törzsidőre és peremidőre oszlik a munkaidő, kötetlen munkarendnél a munkaidő-beosztását a munkavállaló részben vagy egészben maga határozza meg. A részben kötetlen munkaidőbeosztás a rugalmastól abban különbözik, hogy az előbbi esetben nem kizárólag a munkavállaló döntésén múlik, mikor jelenik meg a munkahelyén, hanem abba a munkáltató is beleszólhat, de a megjelenés kötelezettsége a feladat ellátásához kötődik, nem pedig a munkaidőhöz, mint az utóbbi esetben.

Munkaidőkeret

Mind a rugalmas, mind a (részben) kötetlen munkaidő-beosztás esetén szükséges meghatározni egy ledolgozandó óraszámot (munkaidőkeretet), amelyek mértékére az általános szabályok vonatkoznak. Az ilyen munkarend tehát nem azt jelenti, hogy a munkaidő felső mértékétől korlátlanul el lehet térni. Ezt nem befolyásolja az sem, hogy az Mt. 147. §-ának (6) bekezdése értelmében a rendkívüli munkavégzés ellenértékére vonatkozó előírásokat – eltérő megállapodás hiányában – ilyen esetben nem kell alkalmazni. Ez a szabály ugyanis csak a rendkívüli munka ellenértékére vonatkozik, nem arra, hogy ilyen esetben nem beszélhetünk rendkívüli munkáról. Természetesen ilyen esetben is megtagadhatja a munkavégzést a munkavállaló, ha ezzel a napi vagy heti munkavégzés maximumát átlépné. A különbség csak az, hogy ebben az esetben – jól felfogott érdekében – neki kell nyilvántartania, hol tart ezekhez a felső határokhoz képest.

A munkaidő-nyilvántartás hiánya

Ha a munkavállaló munkaidő-beosztását maga határozza meg, az Mt. 140/A §-ának (2) bekezdése nem teszi kötelezővé a rendes és rendkívüli munkaidővel, ügyelettel, készenléttel kapcsolatos adatok munkáltatói nyilvántartását – erre nem is lenne lehetősége, hiszen nincs rálátása arra, hogy a munkavállaló a munkaidejét hogyan osztja be.

A munka jellege

Az ismertetett liberális rendelkezések azonban nem adhatnak alapot arra, hogy alkalmazásukkal – a rendkívüli munkára, annak díjazására, nyilvántartására vonatkozó általános rendelkezések megkerülése érdekében – olyan esetben is kötetlen munkaidő-beosztás alkalmazására kerüljön sor, amikor azt az elvégzendő munka jellege nem indokolja. Ez már a jóhiszemű, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének (Mt. 3-4. §) megsértését veti fel.

Idénymunka

Az Mt. 117. §-a (1) bekezdésének j) pontja határozza meg, mi tartozik munkajogilag az "idénymunka" fogalmába. Így idénymunkáról beszélünk, ha az előállított áru vagy a nyújtott szolgáltatás, ezek természete miatt – a munkaszervezés körülményeitől függetlenül – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Ez a definíció nem mond kevesebbet, mint azt, hogy az idényszerűen felmerülő munkavégzésnek külső – munkáltatón kívüli – okra visszavezethetőnek kell lennie, mégpedig oly módon, hogy a munkaszervezéssel a munkáltató semmiképpen sem ellensúlyozhatja a külső ok hatását. Ez esetben olyan objektív okról van szó, amely a munkáltatótól független, általa nem befolyásolható.

Az idénymunka esetei

Idényjellegű munka tehát pl. egy sífelvonó üzemeltetése, karácsonyfák árusítása, gabona betakarítása, könyvelők esetén adóbevallások elkészítése: ezeket a munkákat akkor kell elvégezni, amikor a természeti, társadalmi vagy jogi tényezőkre visszavezethető szükségességük felmerül. Nem tartozik azonban ebbe a kategóriába az olyan, egész évben előállítható áruk – pl. mirelit áruk, sör – termelése, amelyek iránt az év bizonyos szakában nagyobb a kereslet, vagy olyan szolgáltatások nyújtása, amelyek az év meghatározott szakaszaiban jobban előtérbe kerülnek (pl. idegenvezetés). Pusztán az a tény, hogy a termelés, szolgáltatás volumene az év folyamán egyenlőtlenül oszlik meg, még nem elegendő a szóban forgó tevékenység idénymunkává minősítéséhez.

Eltérés a kollektív szerződésben

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a törvényi meghatározástól az Mt. 117. § (2) bekezdése alapján kollektív szerződéssel el lehet térni, tehát a szakszervezet és a munkáltató ilyen irányú kollektív szerződéses megállapodása alapján annak sincs akadálya, hogy a fent említett tevékenységet idénymunkának minősítsék. Ennek hiányában azonban a törvény szigorúbb megszorító rendelkezései érvényesülnek.

Az idénymunka általában úgy jelenik meg a Munka Törvénykönyvében, mint a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó általános szabályok munkáltató általi áttörésére alapot adó körülmény. Mivel a törvény a rendelkezéseitől a munkavállaló javára való eltérést minden további nélkül lehetővé teszi [Mt. 13. § (3) bekezdés], ezek a kifejezett eltérésre feljogosító joghelyek a munkavállaló hátrányára történő eltérést teszik lehetővé, elsősorban a munka jellege által megkívánt rugalmasabb munkaidő-beosztás alkalmazása érdekében.

Így a törvény az idénymunkát végző munkavállaló esetén lehetővé teszi kollektív szerződésben

– a legfeljebb éves, illetve 52 heti munkaidőkeret megállapítását [118/A § (3) bekezdés d) pont],

– a napi pihenőidő 8 órára történő leszállítását [123. § (2) bekezdés d) pont],

– a heti pihenőidőnek pihenőnapok helyett 48 órát kitevő, megszakítás nélküli időtartamban történő biztosítását [124. § (3) bekezdés e) pont],

– a pihenőnapok 6 havonkénti összevont kiadását [124. § (6) bekezdés d) pont], ennek során a 6 munkanapot követően 1 szabadnap kiadására vonatkozó szabálytól való eltérést [124. § (7) bekezdés]. Esetükben lehetséges vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzést elrendelni [124/A § (1) bekezdés b) pont], ekkor azonban vasárnapi pótlék nem illeti meg őket (149/A §).

Amennyiben az adott munkavállaló munkaviszonya fennállása alapján már nem olyan munkát lát el, amelynél az idényjelleg megállapítható, akkor munkarendjét illetően is vissza kell térni az általános szabályokhoz.

A dolgozó által folytatott tanulmányok

Számtalanszor előfordul, hogy munka mellett – akár önszorgalomból, akár a munkáltató utasítására – a dolgozók különféle tanulmányokat folytatnak. Sok esetben jogszabály írja elő az állás betöltéséhez szükséges végzettséget, és szab határidőt a megszerzésére, például az egészségügy területén. A munkavállalók sokoldalú képzettsége a munkaerőpiacon való jobb érvényesülésük feltétele is. A munkajogi szabályok – elismerve a képzett munkaerő fontosságát – különféle rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek célja, hogy a tanulmányok folytatását elősegítsék, illetve hogy a munkavállalók részére valamiféle garanciát nyújtsanak abban az esetben, ha munkaadójuk visszafogná őket ezen a téren.

A munkajogi szabályok két nagy területet fognak át: a tanulmányi szerződés és a tanulmányi szabadság kérdését.

Tanulmányi szerződés

A tanulmányi szerződés a munkáltató és a munkavállaló által kötött olyan megállapodás, amelyben a munkavállaló kötelezi magát, hogy a munkáltató által nyújtott támogatás fejében tanulmányokat folytat, és azok befejezését követő meghatározott ideig a munkáltatóval fennálló jogviszonyát fenntartja, nem szünteti meg.

A tanulmányi szerződés célja a Munka Törvénykönyve szerint, hogy a munkáltató szakemberszükségletét biztosítsa. A tanulmányi szerződés mindig a két fél szabad akaratából jön létre, éppen ezért a törvény ki is zárja, hogy tanulmányi szerződés köttessék a munkaviszonyra vonatkozó valamely szabályban (törvényben vagy kollektív szerződésben) amúgy is biztosított kedvezményekre, illetve abban az esetben, ha a tanulmányok folytatására a munkáltató kötelezte a dolgozót. E tilalmak indoka az, hogy a tanulmányi szerződésben foglalt feltétel, miszerint a munkavállaló a jelenlegi munkahelyén a munkaviszonyát meghatározott időn át fenntartja, olyan hátrányos kötelezettség, amely korlátozza a dolgozó szerződéskötési szabadságát, jobb munkahelyen való elhelyezkedési lehetőségét. Ennek a korlátozásnak a vállalására minden esetben csakis önként és megfelelő ellentételezés ellenében kerülhet sor. Joggal fordulhat tehát bírósághoz a munkavállaló, ha a munkáltató egyoldalúan kényszeríti őt a tanulmányok folytatására és egyidejűleg a nála való meghatározott ideig tartó munkavégzésre, esetleg oly módon is, hogy a tanulmányok elvégzéséhez sem anyagi, sem egyéb támogatást nem nyújt.

Kötelezően előírt végzettség megszerzése

Abban az esetben, ha a munkavállaló nem rendelkezik a munkaköre betöltéséhez jogszabályban vagy kollektív szerződésben előírt végzettséggel, a munkáltató az alkalmazáskor kiköti a végzettség meghatározott időn belüli megszerzését, amely ez esetben alkalmazási feltétel. Ebben az esetben nem lehet munkáltatói kötelezésről beszélni, hiszen nem a munkáltató egyoldalú döntése, hanem egyfajta szabály írta elő a megfelelő végzettséggel való rendelkezést. Így ebben az esetben a fenti érvelés nem zárja ki, hogy a két fél között tanulmányi szerződés is létrejöjjön. Ilyenkor a munkavállaló a saját érdekében vállalja a tanulmányok folytatását, és nem lehet a szabad akarat korlátozásáról beszélni.

Szerződés többes munkaviszonyban

Nem lehetetlen, hogy az egyszerre több munkaviszonyban álló dolgozó köt tanulmányi szerződést. Ilyenkor a másik munkáltatót a tanulmányi szerződésben való elkötelezettségéről előzetesen értesíteni köteles, de a munkáltató beleegyezésének hiánya nem gátolja a szerződés létrejöttét.

A szerződés formája és tartalma

A tanulmányi szerződést írásba kell foglalni, abban ki kell térni egyrészt a munkáltató által nyújtott támogatás formájára és értékére, másrészt a munkavállaló lekötöttségének idejére, amelynek a támogatással arányosnak kell lennie. Az arányosság kérdéséről bővebbet a törvény nem mond, mindenesetre öt évben maximálja a munkavállaló szerződéskötési szabadsága korlátozásának idejét.

A szerződés megszegése

A tanulmányi szerződés megszegésének minősül, ha bármelyik fél nem teljesíti az általa vállalt kötelezettségeket, tehát a munkavállaló nem vagy nem megfelelő eredménnyel folytatja tanulmányait, illetőleg nem lép az előírt időpontban a munkáltatónál munkába, vagy nem tölti le a szerződésben szereplő időtartamot, a munkáltató pedig nem biztosítja a támogatást.

Jog a kikötött idő letöltéséhez

Kérdéses, hogy szerződésszegésnek minősül-e, ha a munkáltató a tanulmányok elvégzése után nem kívánja fenntartani a kikötött időn át a munkavállalóval a munkaviszonyt, annak ellenére, hogy az a tanulmányi kötelezettségének eleget tett. A meghatározott időn át történő munkaviszony-fenntartási kötelezettség nem csupán a munkavállaló, de a munkáltató szerződéskötési szabadságát is korlátozza. Másképpen fogalmazva, a munkavállaló számára a munkaviszonyban állás nem csupán kötelezettség, de jog is – cserébe a tanulmányokban való részvételért elvárhatja a munkáltatótól, hogy az garantálja a biztos állást a szerződésben foglaltak szerint. A fent felsorolt igények tehát abban az esetben is megilletik őt, ha munkáltatója a kikötött idő letelte előtt munkaviszonyát felmondja, vagy munkaszerződését határozott – és rövidebb – idejűvé kívánja módosítani.

Jogkövetkezmények

A törvény meghatározza a szerződésszegés jogkövetkezményeit. A munkavállaló kötelezettségszegése esetén a munkáltató követelheti a ténylegesen nyújtott támogatás vagy annak arányos része visszatérítését, és a támogatás esetlegesen hátralévő részét visszatarthatja. Nincs kizárva az sem, hogy a munkáltató rendkívüli felmondással éljen, ha a munkavállaló magatartása nem csupán a tanulmányi szerződésből, de a munkaszerződésből eredő lényeges kötelezettségeinek vétkes megszegését is megvalósította, illetőleg, ha emiatt a munkáltatótól nem várható el, hogy a munkaviszonyt továbbra is fenntartsa.

Ugyanígy, ha a munkáltató követ el szerződésszegést, a munkavállaló mentesül a tanulmányi szerződésből folyó kötelezettségei – a tanulmányok folytatása, illetve a munkavégzés – alól, és a szerződésszegésből folyó esetleges kárát érvényesítheti. Az ő esetében sem lehetetlen, hogy rendkívüli felmondással éljen, ha annak feltételei fennállnak. Kárigénye eredhet például a tanulmányok őt terhelő költségeiből (a tandíj rá eső részéből vagy a tananyagok beszerzéséből), illetőleg abból az összegből, amelyet a munkaviszony-fenntartási kötelezettség miatt elszalasztott jobban fizető állásban kereshetett volna stb.

Igényérvényesítés

A szerződés megszegésével kapcsolatos igényét a munkáltató bérlevonással nem, csak fizetési felszólítással érvényesítheti az Mt. 162. §-ának (3) bekezdése értelmében. Ennek tartalmaznia kell az indokolást és a jogorvoslat lehetőségére való kioktatást.

A tanulmányi szerződéssel kapcsolatban a felek között felmerült vita munkaügyi jogvitának minősül, tehát a feleket terheli az egyeztetési kötelezettség a perindítás előtt.

Tanfolyam, továbbképzés

A munkavállaló – munkabérének és költségeinek megtérítése mellett – köteles a munkáltató által kijelölt tanfolyamon vagy továbbképzésben részt venni és az előírt vizsgákat letenni, kivéve ha ez személyi vagy családi körülményeire tekintettel reá aránytalanul sérelmes, mondja a Munka Törvénykönyve. Ebben az esetben a tanulmányi szerződés megkötése kizárt. Azonban ekkor is terhelik bizonyos jogszabályból eredő kötelezettségek a munkáltatót. Ezek – a költségek megtérítése mellett – elsősorban a tanulmányi szabadság biztosításából állnak.

Szabadidő

A Munka Törvénykönyve előírja, hogy fizetetlen szabadságot kell biztosítani a munkavállalónak, ha iskolai rendszerű (tehát tanulói, hallgatói jogviszony alapján történő) képzésben vesz részt. A tanulmányok folytatásához szükséges szabadidő mértékét az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolás alapján kell megállapítani.

A tanulmányok folytatásához szükséges szabadidő mellett a vizsgák letételéhez szükséges szabadidő is megilleti a dolgozót, amely vizsgánként, illetőleg – ha egy napra több vizsga is esik – vizsgatárgyanként, a vizsga napját is beszámítva négy munkanappal egyezik meg. (A vizsga lehet írásbeli vagy szóbeli.) Ezenkívül a diplomamunka, szak- vagy évfolyamdolgozat elkészítéséhez – a tanulmányok folytatása alatt egy ízben – tíz munkanap szabadidő is jár.

Ha a dolgozó általános iskolai tanulmányokat folytat, részére nem fizetés nélküli, hanem távolléti díjjal fizetett ez a szabadság.

Ha a munkavállaló iskolarendszeren kívüli – például tanfolyami – képzésben vesz részt, csak akkor illeti meg szabadidő, ha ezt kollektív szerződés vagy tanulmányi szerződés írja elő.

Túlmunkadíj

A tanulmányi szabadság mellett figyelemmel kell lenni arra is, hogy mivel a tanulmányok folytatása ebben az esetben munkaszerződésből eredő kötelezettsége a dolgozónak – hiszen a munkáltató utasítási jogával élve írta ezt elő a számára -, az erre fordított idő fizetett munkaidőnek minősül, mégpedig a tanulmányok folytatásának időpontjától függően, rendes vagy akár rendkívüli munkaidőnek. Tehát pl. a rendes munkavégzés után való oktatásban való részvétel idejére túlmunkadíj is megilleti a dolgozót.

Természetesen, ha a tanulmányok folytatását nem a munkáltató írta elő a munkavállalónak, a tanulmányi szabadságot biztosítania kell, de a költségeket nem köteles állni, és a tanulásra fordított idő sem minősül munkaidőnek.

A munkáltató és a dolgozók együttműködése a sztrájk során

A sztrájk a munkavállalók érdekérvényesítésben használt végső, a jog által engedélyezett eszköze. A dolgozók azáltal gyakorolnak nyomást a munkáltatóra, hogy munkabeszüntetésükkel – esetenként igen jelentős – gazdasági hátrányt okoznak neki. A sztrájk a munkáltató működési rendjének felborulását eredményezi. Mindkét félnek az az érdeke, hogy minél rövidebb ideig álljon fenn ez a rendkívüli helyzet, vagyis hogy minél kisebb hátrány okozásával legyen elérhető a munkavállalók követeléseinek teljesítése.

A sztrájk tehát eszköz, és nem öncél. A sztrájkjogi szabályok minden esetben a sztrájk eszköz voltára építenek, éppen ezért szigorúan szabályozzák a munkáltató és a munkavállalói oldal kötelezettségeit a helyzet megoldására – mindkét fél számára elfogadható alku létrehozására – koncentrálva. Ugyanakkor a sztrájk érintheti a kívülállóknak nyújtott szolgáltatásokat is, így e szempontra tekintettel is indokolt a sztrájk korlátozása a lehető legrövidebb időtartamra.

Minden részkötelezettség a felek közötti együttműködési kötelemre vezethető vissza. Ez a munkajog általános alapelve, amely a Munka Törvénykönyvében is szerepel, de a sztrájktörvény is kimondja [Sztv. 1. § (3) bekezdés]. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató, az üzemi tanács, a szakszervezet és a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

Egyeztetési kötelezettség

Az együttműködés elsősorban a párbeszéd folyamatosságának fenntartását jelenti: a felek mind a sztrájkot megelőzően, mind annak folyamán egyeztetni kötelesek egymással a vitás kérdésekről. A sztrájk kezdeményezésének önmagában feltétele, hogy azt a vita tárgyát, valamint egyéb járulékos kérdéseket – mint például az alább tárgyalandó, még elégséges szolgáltatás mértékét – illetően egyeztetés előzze meg. A sztrájktörvény 2. §-a két esetben teszi lehetővé a sztrájkindítást: ha az egyeztetés hét napon belül nem vezetett eredményre, vagy arra – nem a munkavállalói oldalnak felróhatóan – nem is került sor.

Az egyeztetési kötelezettség alóli mentesség egyetlen esete a szolidaritási sztrájk, vagyis az az eset, amikor a dolgozók egy már megindított másik sztrájk törekvéseivel való egyetértésüket fejezik ki munkabeszüntetésükkel [Sztv. 1. § (4) bekezdés].

Egyeztető eljárás a sztrájk előtt

Az egyeztető eljárást az Mt. kollektív munkaügyi vitára vonatkozó szabályai (194-198. §-ok) szerint kell lefolytatni (a sztrájktörvény ugyan az Mt. 66/A §-ára utal, ami a korábbi Mt., az 1967. évi II. törvény megfelelő rendelkezése volt, ez alatt azonban a jelenlegi Mt. 194-198. §-ai értendők). Az Mt. értelmében a kollektív munkaügyi vita az azt kezdeményező fél írásbeli álláspontjának a másik fél részére történő átadásával kezdődik. A vitában közvetítő vagy döntőbíró közreműködése is igénybe vehető. Mivel az Mt. nem szab időhatárt a kollektív munkaügyi vita lefolytatására, ezt a sztrájktörvény tette meg, a fenti hét nap meghatározásával. Az Mt. 194. §-a a sztrájktörvény idézett rendelkezésével egybevágóan kimondja, hogy az egyeztetés időtartama alatt, de legfeljebb hét napig, a felek kötelesek tartózkodni minden olyan cselekedettől, ami a megállapodást veszélyeztetheti – ideértendő természetesen a sztrájk is. Az egyeztetés ideje alatt csak figyelmeztető sztrájk tartható egy alkalommal, maximum 2 órán át, a sztrájktörvény 2. §-ának (3) bekezdésében adott felhatalmazás alapján.

Egyeztetés a sztrájk alatt

Ha a sztrájk megindítására sor került, az nem jelenti, hogy az egyeztetési kötelezettség megszűnne. Az egyeztetést a felek a tényleges sztrájk ideje alatt is kötelesek tovább folytatni [Sztv. 4. § (1) bekezdés]. Erre az egyeztetésre már nem szab időhatárt a törvény, a konkrét helyzet és erőviszonyok döntik el, hogy milyen áron sikerül megegyezésre jutni.

Szükségmunka

A sztrájktörvény külön is kiemeli, hogy a felek kötelesek gondoskodni a sztrájk időtartama alatt is a személy- és vagyonvédelemről [Sztv. 4. § (1) bekezdés]. A későbbi munkafelvétel zökkenőmentes lehetővé tétele, illetve annak érdekében, hogy a sztrájk által okozott hátrány a dolgozók követeléseihez képest ne legyen túlzott, a munkavállalók a sztrájk során is kötelesek bizonyos fenntartási, állagmegóvási munkákat elvégezni, ilyen munkavégzésre rendelkezésre állni, illetve a munkáltató azon utasításait teljesíteni, amelyek nem terjednek túl ezen a körön. Ez az úgynevezett szükségmunka-kötelezettség, melynek megtartásáért a sztrájk szervezői felelősek. Az ilyen munkáért a dolgozókat díjazás nem illeti meg.

Járulékos kötelezettségek

Nem lehet eltekinteni bizonyos, a munkavégzéshez kötődő járulékos kötelezettségek teljesítésétől sem, mint amilyen például az üzemi, üzleti titok megtartása. A sztrájk e kötelezettségek alól sem ad felmentést.

Személy- és vagyonvédelem

Ha a sztrájk az életet, az egészséget, a testi épséget vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, vagy gátolja elemi kár elhárítását, jogellenesnek minősül [Sztv. 3. § (3) bekezdés]. A felek kötelezettségei közé tartozik – éspedig elsősorban a sztrájkolók feladatai közé, de a munkáltató sem vonatja ki magát e kötelezettség alól -, hogy mindent megtegyenek az ilyen helyzetek kialakulásának megakadályozására vagy bekövetkeztük esetén elhárításukra.

Elégséges szolgáltatás

A kívülállók érdekében írja elő a törvény a még elégséges szolgáltatás teljesítésének kötelezettségét. Különösen azoknál a munkáltatóknál van ennek jelentősége, amelyek a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végeznek (tömegközlekedés, távközlés, energiaszolgáltatás, egészségügyi, oktatási intézmények stb.). Azt, hogy a szolgáltatás milyen szintje tekinthető még elégségesnek, a kollektív szerződésben lehet, vagy a felek közötti előzetes egyeztetéseken kell meghatározni. Azonban, megegyezés hiányában, bírósági döntés is pótolhatja a megállapodást [Sztv. 4. § (2) bekezdés].

A még elégséges szolgáltatás keretében a munkáltató alaptevékenysége körében kerül sor munkavégzésre, tehát szélesebb körben, mint a személy- és vagyonvédelem, illetve a kárelhárítás érdekében végzett munka esetén. Ilyenkor áll elő az a különös helyzet, hogy a munkabeszüntetés ellenére a mégis munkát, mégpedig munkakörükbe tartozó munkát végző dolgozók nem minősülnek sztrájktörőnek.

Tiltott magatartások

Az együttműködés alapelvéből vezethetők le azok a kötelezettségek is, amelyek bizonyos magatartásoktól való tartózkodást írnak elő a munkáltató, illetve a dolgozók számára. Így a munkáltató nem élhet olyan eszközökkel, amelyek hátrányt okozhatnak a jogszerű sztrájkban részt vevő munkavállalóknak – nem szüntetheti meg a munkaviszonyukat, nem tehet velük szemben az Mt. 109. §-a alapján olyan hátrányos intézkedéseket, amelyeket a kollektív szerződés meghatároz [Sztv. 1. § (2) bekezdés, 6. §]. Nem élhet korlát nélkül utasítási jogával, például nem utasíthatja a sztrájkban részt nem vevő dolgozókat, hogy munkakörükbe nem tartozó munkát elvégezve lényegében sztrájktörőként pótolják a kieső munkavállalók munkáját, nem alkalmazhat külső munkaerőt sztrájktörésre stb.

E kötelezettségek tükörképeként a munkavállalóknak fenn kell tartaniuk a sztrájk békés jellegét; kötelesek tartózkodni az erőszakos vagy romboló cselekményektől és minden olyan magatartástól, amely szükségtelen, a sztrájkból eredő hátrányon túlmenő kárt okozna a munkáltatónak. Az e körbe sorolható kárt a szervező szakszervezet, vagy – ha a sztrájkot a dolgozók közvetlenül szervezték – a kárt okozó munkavállalók viselik.

Foglalkoztatási kötelezettség

Abban az esetben, ha a sztrájkban nem vesz részt valamennyi dolgozó, a munkáltató foglalkoztatási kötelezettsége a sztrájk alatt is fennáll azon munkavállalók tekintetében, akik nem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Ezeket sztrájkoló társaik sem akadályozhatják meg a munka felvételében. Abban az esetben, ha – pl. a munkafolyamatok egymásra épülése, összefüggése miatt – az ő munkavégzésük is objektíve lehetetlenné válik, az Mt. 150. §-a szerinti állásidőre járó munkabér illeti meg őket.

Felmondhat-e a munkáltató SMS-ben?

A technológiai feltételek változása a munkajogot sem hagyja érintetlenül, így például az e-mail vagy a mobiltelefonon küldhető SMS elterjedése olyan problémákat vet fel, melyek jelzik a "papíralapú világ" részbeni idejétmúltságát. A Munka Törvénykönyve (Mt.) 87. §-ának (2) bekezdése szerint a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást, illetve nyilatkozatokat írásba kell foglalni. Az írásba foglalást hagyományos gondolkodásunk szerint papírra vetve tartjuk megfelelőnek, ugyanakkor kétségtelen, a mobiltelefonon elküldött SMS is írásba foglalt üzenetet közvetít a címzettnek. Nincs jogi akadálya, hogy a munkáltató bizonyos jognyilatkozataihoz SMS-t használjon, így küldjön például utasításokat a kiküldetést teljesítő alkalmazottnak, vagy ily módon rendelje be a készenlétet töltő személyt munkavégzésre.

A csak írásban érvényes és egyébként a munkavállalói státust érintő megnyilatkozásoknál már jóval óvatosabbnak kell lennünk. A következőkben sorra veszünk néhány gondolatot arról, hogy egy munkáltatói rendes felmondás érvényessége vonatkozásában az SMS használata milyen kérdéseket vet fel, miért nem tanácsoljuk a "Short Message Service" – magyarán az SMS – alkalmazását, ha a jogviszony léte a tét.

A küldő ellenőrizhetetlensége

Sokan voltunk már telefonos tréfa áldozatai, rossz viccként akár az is megtörténhet, hogy valaki szórakozásból küld mobiltelefonon ismerősének a munkaviszonyból elbocsátó üzenetet. A tréfán keresztül a munkáltatóijogkör-gyakorlás törvényi kívánalmaihoz jutunk el. Az Mt. 74. §-ának (2) bekezdése ugyanis kimondja, ha munkáltatói jogkört nem az arra jogosított szerv vagy személy gyakorolta, eljárása érvénytelen. Kivétel ez alól, amennyiben a munkavállaló a körülményekből alappal következtethetett az eljáró személy (szerv) jogosultságára. SMS alkalmazása esetén kétséges, vagy utóbb többnyire bizonyíthatatlan, valóban a szervezeti és működési szabályzat szerinti munkáltatóijogkör-gyakorlótól származik-e a jognyilatkozat.

Aláírás hiánya

A rendes felmondás a mobiltelefonos üzenetben hitelesen nem írható alá. Az érvényességgel összefüggésben pedig általános munkajogi elvárás, hogy a munkáltató nevében megtett írásbeli nyilatkozatot annak a személynek alá kell írnia, aki a rá vonatkozó belső szabályok (pl. alapító okirat, SZMSZ, cégbíróságnál nyilvántartott aláírási címpéldány aláírása) szerint az érintett munkáltatói intézkedés megtételére hatáskörrel rendelkezik.

Kétségek a közléssel kapcsolatban

Az Mt. 6. §-ának (4) bekezdése alapján az írásbeli nyilatkozat akkor tekinthető közöltnek, ha azt az érdekeltnek vagy az átvételre jogosult személynek adják át. Az SMS-en történő közlés esetén a munkavállalói átvétel tényének és időpontjának bizonyíthatósága erősen megkérdőjelezhető. Önmagában ugyanis az üzenet elküldése nem minősül közlésnek, mindehhez az is szükséges, hogy az SMS-t fogadó azt igazoltan megkapja.

Nem győződhetünk meg egyértelműen arról, hogy az üzenet elküldése egyben sikeres kézbesítést is jelent-e. A téma korábbi szakirodalma, bár nem zárta ki a közönséges levél vagy távirat útján történő közlést, a kézbesítés sikerességével kapcsolatos garanciák hiánya miatt mégsem javasolta e praktikus, de az indokolt biztosítékok híján lévő megoldást. Ugyanez a vélemény fogalmazódott meg korábban az akkor még újdonságként számon tartott telefaxon küldött írásbeli nyilatkozatokkal, így egy esetleges munkáltatói rendes felmondással kapcsolatban is.

Bizonyítási nehézségek

SMS alkalmazása esetén a telefon egy gombjának téves megnyomásával is törölhető a munkáltató által közölt jognyilatkozat, amely egyben meghiúsítja a bizonyítható kézbesítést is. Természetesen a munkáltató kötelezheti alkalmazottját arra, hogy a részére a munkavégzési eszközként átadott mobiltelefonra érkező üzeneteit elolvassa, ennek hiányában azonban a munkavállaló nem feltétlenül köteles a beérkező rövid üzeneteket megnézni.

Kézbesítés

Az SMS-használat e tárgyban a szükséges garanciák vonatkozásában távol áll a bírói gyakorlat követelményeitől is, mely szerint a kézbesítést akkor lehet szabályszerűnek tekinteni, ha annak megtörténtét a jogszabályban jogosultként megjelölt személy aláírásával tértivevényen igazolja. A megfelelő kézbesítés esélyét minimalizálhatja az a körülmény, ha a munkavállaló telefonjához időközönként mások is, így például családtagjai hozzáférhetnek.

A munkáltatói rendes felmondás esetén különösen hangsúlyos a jognyilatkozat következményeinek érvényesülése, a munkaviszonynak a felmondási idő leteltével történő felszámolása. A kézbesítést kétség esetén a munkáltatónak kell bizonyítania, hiszen arra ő alapít jogot. E körülmény is feltétlenül az SMS alkalmazása ellen szól. A lényeges joghatással járó nyilatkozatokat célszerű a hagyományos és költségesebb, de biztosabb módon közölni.

Tartalmi aggályok

Az SMS alkalmazása ezen túlmenően külön is problematikusnak tűnik a munkáltatói rendes felmondással szemben támasztott törvényi tartalmi feltételek tükrében. A munkaadónak felmondását indokolnia kell, közölni szükséges a keresetindítással kapcsolatos tájékoztatást is. Az indokolásban meg kell jelölni azt a tényt, körülményt, amelyre megszüntető nyilatkozatát a munkáltató alapítja, és abból – függetlenül attól, hogy azt összefoglalóan vagy részletezően határozta-e meg – megállapítható kell hogy legyen, miért nincs szükség a továbbiakban a munkavállaló munkájára. Minderre az SMS – karakterénél, adottságánál és korlátainál fogva – nem tekinthető igazán a megfelelő eszköznek.

Amennyiben a munkavállaló keresetével a munkaviszonyt rendes felmondás címén megszüntető munkáltatói nyilatkozatot megtámadja, SMS-en közölt felmondás esetén lehetetlenné válhat a bizonyítás. Nemcsak a felmondás indokának valóságával, megalapozottságával és okszerűségével kapcsolatban, hanem az említett alaki kötöttségek megtartásának kérdésében is. Nem kizárólag a mobiltelefonon elküldött SMS tartalma lehet vitatott, hanem az is, hogy egyáltalán a munkáltató közölte-e a munkaviszony megszüntetésére irányuló nyilatkozatát. És ha mindez igazolt is lenne, még mindig vitatható, hogy valóban a munkáltatóijogkör-gyakorló intézkedett-e.

Az SMS formájában írott üzenetek egy munkaügyi perben nem dokumentálhatók, nem csatolhatók be az ügy irataihoz, meghiúsítva ezzel a munkáltatót terhelő sikeres bizonyítást.

Az SMS nem felmondásra való

Összegzésként leszögezhetjük, hogy érvényesen csak írásban megtehető jognyilatkozatok esetén célszerű a hagyományos formákhoz ragaszkodni, különösen abban az esetben, ha utóbb a nyilatkozónak – mint érdekelt félnek – bizonyítania szükséges, nyilatkozatát a leírt formában, a törvény által megkövetelt tartalommal tette meg. A "Short Message Service", azaz a rövid üzenet szolgáltatás minderre alkalmatlan, s nem csak jogi okokból.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. szeptember 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem