×

Személyzeti munka és az Európai Unió

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. augusztus 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 66. számában (2003. augusztus 15.)
A HR szakemberei egyelőre csak találgatni tudják, hogy milyen hatással lesz hétköznapjaikra az uniós csatlakozás. Bár "világrengető" változásokra nem kell számítaniuk, a humánerőforrás-menedzsment egyes részterületein egyáltalán nem elhanyagolható kihívásokkal kell szembesülniük. Ha azonban a személyzeti vezetők nem készülnek fel a ma még csak körvonalazható akadályok leküzdésére, vállalatuk versenyképességét teszik kockára egy sokkal kiélezettebb piaci helyzetben.

rra kérdésre, hogy uniós csatlakozásunk okoz-e érdemi változást a hazai humánerőforrás-menedzserek hétköznapjaiban, egyelőre nem könnyű választ adni. Amikor az Országos Humánpolitikai Egyesület (OHE) szakemberei tavaly októberben Németországban jártak tapasztalatcserén, feltették ezt a kérdést német kollégáiknak is. Ők azt válaszolták, hogy a várható változások a munkaerő szabad áramlásával hozhatók összefüggésbe, ez pedig Magyarországot egy jó ideig még nem igazán érinti – számol be tapasztalatairól Bóday Pál, az OHE ügyvezető elnöke. Amikor azonban a jóval később csatlakozó Ausztria vezető HR-szakembereit faggatták ugyanerről a kérdésről, már egészen más választ kaptak: számukra ugyanis több új elemet hozott a csatlakozás.

Harmonizált munkajog

Az nem kérdéses, hogy a munka világának jogi szabályozásában az uniós csatlakozásra való felkészülés is számos változást hozott, de ezek mára közismertek, s aligha okoznak meglepetést a felkészült HR-eseknek.

A Munka Törvénykönyvének (Mt.) július elsején életbe lépett módosításával lezárult a jogharmonizáció folyamata. Nem elég azonban a törvényi megfelelés, a normák gyakorlatban való érvényesítése még fontosabb. Bóday Pál szerint éppen a gyakorlatnak az elmélethez való közelítése okozott problémát, s tény: még mindig nem fejeződött be az összhang megteremtésének folyamata.

A jövőben a hazai személyzeti vezetőknek és a tanácsadóknak a puszta érdeklődésnél sokkal többet kell foglalkozniuk azzal, hogy miként működik a munka világa az Európai Unióban – mondja Deák Andrea, a fejvadászattal és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Neumann-Take it Kft. ügyvezető igazgatója. A HR-szakembereknek nemcsak alaposan ismerniük kell azokat az uniós szabályokat, amelyeknek Magyarországon eddig nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget, de meg is kell próbálniuk ezeket átültetni a gyakorlatba. Ilyen újdonság például az európai üzemi tanácsok működésével vagy az esélyegyenlőség biztosításával kapcsolatos, illetve a munkaidőre vonatkozó irányelvek beépítése a magyar munkajogba.

A hazai személyzeti vezetők és a tanácsadók például az esélyegyenlőséget emelik ki olyan témaként, amellyel kapcsolatban minden bizonnyal változásokra lehet számítani. Bár az Mt. 1992 óta tiltja a hátrányos megkülönböztetést a munka világában, a valóságban azonban a nőket, az idősebbeket és az etnikai kisebbségeket gyakran éri diszkrimináció. Az EU különösen nagy hangsúlyt helyez az egyenlő bánásmódra. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fejlett nyugat-európai államokban ismeretlen lenne a munkahelyi diszkrimináció, de tény, hogy erre sokkal érzékenyebbek.

Nem mintha az EU-nak apparátusa lenne arra, hogy ellenőrizze a magyar munkaadók viselkedését. A szakemberek azt feltételezik, hogy a munkavállalók lényegesen bátrabbak lesznek, mint eddig. A tapasztalatok szerint ez idáig ódzkodtak a munkáltató beperelésétől. Az OHE ügyvezető elnöke úgy véli: csupán arra lesz szükség, hogy valaki elindítson egy próbapert. A téma mindenesetre sokkal inkább napirenden lesz, mint eddig, s a jogesetek számának növekedése tisztább vizet önthet a pohárba.

Ha az uniós csatlakozás közvetlenül nem is hoz látványos változást a személyzeti munkában, közvetett hatásaival azonban annál inkább számolni kell – mondja Bóday Pál. A magyar gazdaságban is egyre erőteljesebben érvényesülő globalizálódási tendencia ugyanis biztosan felgyorsul majd az EU-ba való belépésünk után. A gazdaság még nyitottabb, még kiszámíthatatlanabb lesz, az erősödő versenyben még sérülékenyebbé válnak a gazdaság szereplői. Erre a még kiélezettebb, hektikusabb helyzetre a HR-szakembereknek is fel kell készülniük. A verseny erősödése a vállalatokat ugyanis arra fogja ösztönözni, hogy minél hatékonyabban használják ki az emberi erőforrást. Gyorsan és minél zökkenőmentesebben, s persze korrekt módon kell majd embereket elbocsátani, miközben gyorsan és olcsón kell majd munkaerőt toborozni.

"Többfunkciós" munkavállalók

A személyzetiseknek egyre inkább képessé kell válniuk olyan ütőképes szakembergárdák kialakítására, amelyek esetében nem nagyon kell cserékkel bíbelődni. Ebből a szempontból valószínűleg felértékelődnek az úgynevezett "többfunkciós" munkavállalók, akik nem csak ahhoz értenek, amit – aktuális feladatuk révén – éppen csinálnak. Nemcsak a több szakmával rendelkező, hanem a rugalmas gondolkodásra és munkavégzésre alkalmas dolgozók is egyre nagyobb becsben lesznek.

Nagy előnyre tehetnek szert azok a vállalatok, amelyeknek HR-szakemberei "gyorsan reagáló hadtestként" vethetők be minden helyzetben, míg számottevő hátrányt szenvedhetnek el azok, amelyek erre nem lesznek képesek.

Szelecki Zsolt, a Hewitt-Inside nemzetközi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója azonban attól tart, hogy a magyar szakemberek erre még nem feltétlenül vannak felkészülve. A hazai HR-tevékenység alapvetően defenzív, márpedig az elkövetkező időszak inkább offenzív hozzáállást követel majd meg – vélekedik a tanácsadó.

A kitágult munkapiaci környezetben új dimenzióba helyeződnek majd a HR olyan hagyományos működési modelljei is, mint például a munkatársak megőrzése és a tehetségmenedzsment – vélekedik a Hewitt-Inside ügyvezető igazgatója.

Mobilitási kilátások

Annak ellenére, hogy – mint azt a korábban csatlakozók példája is jelzi – nem várható nagy jövés-menés a munkaerőpiacokon, azonban az eddiginél – valószínűleg – még a nem mobil magyar munkavállalók körében is nagyobb lesz a mozgás. Szelecki Zsolt szerint elsősorban az olyan szakmákban várható "vándorlás", ahol nincsenek nyelvi korlátok, s az adott mesterség nemzeti kultúrába és környezetbe való beágyazottsága sem jelentős. Egy informatikus például sokkal mobilabb lehet, mint egy háziorvos, akinek munkájában nem elhanyagolható tényező a nyelv. Nem is beszélve a frissdiplomásokról, akiket még nem köt a család, s már csak kalandvágyból is szerencsét próbálhatnak az EU-ban. Éppen ezért a személyzeti vezetőknek több energiát kell majd fordítaniuk a dolgozók megőrzésére, például a vállalathoz való érzelmi kötődésük kialakítására.

Jó pár hiányszakma már most is van, s ha tömeges elvándorlásra nem is kell számítani, a dolgozókat adott esetben külföldről kell pótolni. Nem egy multinacionális cég hozott létre regionális szolgáltatóközpontot Magyarországon, s bizony egyre nagyobb problémát okoz számukra a több nyelvet beszélő, főként a ritkább európai nyelveket is értő munkatársak toborzása. Márpedig ahhoz, hogy külföldi vállalatok számára például könyvviteli szolgáltatásokat nyújtsanak Magyarországról, nem feltétlenül szükségesek magyar dolgozók. Bár annak valószínűsége elég csekély, hogy egy jóval magasabb bérszínvonalú nyugat-európai országból Magyarországra jönnének állást vállalni a szakemberek. A velünk együtt csatlakozó kelet-közép-európai országok munkavállalóira azonban annál nagyobb vonzerőt gyakorolhatunk.

A hazai HR-eseknek éppen ezért figyelemmel kell kísérniük a külföldi munkaerő-piaci tendenciákat, fel kell térképezniük az egyes országok munkavállalóinak szakmai kvalitásait. Ezenkívül – a külföldön történő toborzás sikere érdekében – új nemzetközi kapcsolatokra lesz szükségük a személyzetiseknek, például európai egyetemekkel és főiskolákkal. A magyar HR-eseknek, s még a fejvadászoknak sincs egyelőre gyakorlatuk a határon kívüli toborzásban.

Deák Andrea szerint a munkaerő-közvetítő cégek csak nemrég kezdték meg a felkészülést e feladatra. A Neumann-Take it például elsőként hozott létre európai személyzeti adatbázist, s ősszel várhatóan megvalósul a nemzetközi cég különböző országokban rendelkezésre álló adatbázisainak összekapcsolása. Ezzel lehetővé válik, hogy a magyar fejvadászok közvetlenül, vagyis sokkal gyorsabban és saját szempontjaikat jobban érvényesítve verbuválhassanak más országokban.

A személyzeti munkában – a jövőben – ugyancsak felértékelődhet a képzési programok gondozása. Elszomorító végeredményt hozott egy, a hazai munkavállalók képzését nemrég feltérképező kutatás: a felmérésben részt vevő 1800, egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező magyarországi cégnek csupán valamivel több mint 60 százaléka vett igénybe valamilyen továbbképzést, míg ez az arány Európa több országában közelít a 100 százalékhoz. A képzést igénylő cégek harmada is csak legfeljebb egy-két napos tréningre fizette be munkatársait.

Ennek oka az, hogy Magyarországon a cégek egyelőre kevésbé tartják fontosnak a képzést, és sokkal szerényebb forrásokat is fordítanak rá, mint Nyugat-Európában – mondja Pozvai Zsolt, a DOOR Training Central Europe Kft. ügyvezető igazgatója. Ráadásul a hazai HR-vezetők érdekérvényesítési képessége a menedzsmenten belül általában még mindig sokkal gyengébb, mint mondjuk a pénzügyi vezetőké. Noha a cégek többsége elismeri, hogy a versenyképesség nagyrészt az emberi erőforráson, annak felkészültségén alapul, a HR-t mégsem kezelik stratégiai területként – hangsúlyozza az igazgató. Erre még ráerősít a gazdasági lassulás növekedése is, amely megszorító intézkedésekre kényszeríti a vállalatokat. A már említett felmérés szerint 2002-ben és 2003-ban sem növekedett a cégek tréningekre fordított büdzséje. Mivel a multinacionális cégeknél az egyes országokban tevékenykedő leányvállalatok közötti rotáció elől elhárulnak az adminisztratív akadályok is, a magyar munkavállalók is jobban bekapcsolódhatnak a nemzetközi továbbképző programokba.

A kérdés sokkal inkább az, hogy a személyzeti vezető elemzi-e, hogy vállalatának üzletmenetére milyen hatással lesz az EU-csatlakozás – nyomatékosítja Pozvai Zsolt. A szakember úgy érzékeli, hogy a hazai cégvezetők egy része "struccpolitikát" folytat e tekintetben: nem foglalkozik a kérdéssel, s éppen ezért hamar meggyőzi önmagát, hogy a cégét úgysem érinti az egész.

Tájékoztató a cégeknek

A DOOR nemrég a Joint Venture Szövetséggel közösen majdnem ingyenes roadshow-t szervezett vidéki városokban az EU-csatlakozás várható következményeiről, különös tekintettel a személyzeti munkára, s azon belül is a képzésre, de alig akadt jelentkező. "A cégvezetők csak legyintettek, mondván, annyit hallottak már az uniós csatlakozásról, hogy a könyökükön jön ki – meséli Pozvai. Valóban strukturálatlanul ömlik az információ az emberek felé, s immár védekezni kényszerülnek. Csak hát így a valóban hasznos információk is elsikkadhatnak."

A szakemberek természetesnek veszik, hogy a csatlakozó gazdaságokban a bérek közelíteni fognak az uniós bérszínvonalhoz mindazokon a területeken, ahol a gazdasági teljesítmény ezt indokolja. Vagyis minden bizonnyal meglehetősen eltérő ütemben zajlik majd a bérfelzárkózás. Szelecki Zsolt szerint lesznek olyan szakmák, ahol a fizetések akár egy-két éven belül is elérhetik az uniós szintet, míg más területeken ez a folyamat akár húsz évig is eltarthat.

Várhatóan a munkaerő-áramlás már jelenleg is tapasztalható és a jövőben felgyorsuló tendenciái miatt is csökkenni fognak a bérkülönbségek, főként az egyes nemzetközi vállalatokon belül foglalkoztatott, de különböző országokban tevékenykedő dolgozók között.

A HR-szakembereknek az eltérő ütemű bérfelzárkózás miatt keletkező feszültségeket is tudniuk kell majd kezelni. Hosszabb távon pedig a bérek és a juttatások uniós harmonizálását sem kerülhetik el, különös tekintettel a gazdaságilag indokolatlan különbségek megszüntetésére.

Prioritások a személyzeti munkában

A Hewitt-Inside – 400 európai HR-vezető megkérdezésével az idén februárban készült – nemzetközi felmérése szerint a személyzeti munkában az alábbi prioritások fogalmazódnak meg Európában:

– A tehetség felkutatása és megtartása

– Vezetőképzés

– A HR és az üzleti stratégiák összehangolása

– Szervezeti változások kezelése

– Elkötelezettség kialakítása

– A munkavégzés hatékonyságának javítása, technológiai fejlesztésekkel

történő alátámasztása

– Páneurópai bérezési, juttatási rendszerek kialakítása

– Az elektronikus HR ösztönzés

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. augusztus 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem