×

Az OÉT és intézményei

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. október 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 56. számában (2002. október 15.)
Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megalakulását követően megkezdődött az intézményi korszerűsítése is, melynek során új testületek alakulnak, illetve a korábbiak tartalmi munkája változik. De lesz olyan bizottság, tanács is, amely az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően dolgozik tovább. A legfontosabb változás, hogy a szociális partnerek ismét korlátozás nélkül dönthetnek a legkisebb bér összegéről, s újra mód nyílik – az ismételten megalakuló Gazdasági Bizottságban – az adó- és a társadalombiztosítási jogszabályok, valamint a költségvetési törvény tervezeteinek megvitatására.

A szociális partnerek fontos üzenetként értékelték, amikor az OÉT első plenáris ülésén Medgyessy Péter miniszterelnök kifejezte azt a szándékát, miszerint meg akarja újítani az érdekegyeztetés fórumait, s a jövőben támaszkodni kíván a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek véleményére. Az üzenet lényege, hogy kormány a párbeszédet tekinti az érdekegyeztetés alapjának.

Új hangsúlyok

Az országos érdekegyeztetés rendszerének működtetése – a kormányváltást követően – a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) hatáskörébe került. Míg a tanácsok munkáját a szaktárcák segítik, addig a bizottságok többségének munkájáért az FMM a felelős, illetve – egyes szakbizottságok esetében – más tárcákkal is együttműködik. A jövőben – a korábbiakhoz hasonló feladat- és illetékességi körrel – szakfórumként működik a Nemzeti ILO és az Európai Integrációs Tanács, míg új testületként tevékenykedik az úgynevezett Ágazati Tanács. Ez utóbbi feladata – ágazati szinten – az autonóm társadalmi párbeszéd erősítése, az ezt anyagilag elősegítő PHARE-program irányítása, illetve az is, hogy elősegítse az ágazati egyeztető tanácsok megalakítását. Az új fórum felállításának legfőbb indoka, hogy míg az elmúlt évtizedben létrejött és működött az országos érdekegyeztetés, addig az ágazati szintű szervezetek sem a szakszervezeti, sem a munkaadói oldalon nem erősödtek meg. A középszintű együttműködés ma sem megfelelő, aminek eredményeképpen csekély az ágazati konzultációk száma, s ennek nyomán kevés az ágazati kollektív szerződés is. E helyzet megváltoztatása nem csak nemzeti cél, de uniós elvárás is.

Kedvező fordulatot hozhat a PHARE-támogatással indult, az "Autonóm társadalmi párbeszéd erősítése" elnevezésű program, amelynek célja, hogy a munkaadók és a szakszervezetek részvételével megalakuljanak az ágazati bizottságok – 18 -, valamint az ezek munkáját segítő titkárságok, s létrejöjjenek a párbeszédre alkalmas fórumok. A következő években a kormányzat e területen kíván a legnagyobbat előrelépni.

Bár az 1999. július elseje óta működő Európai Integrációs Tanács (EIT) alapvető feladataiban nem lesz változás, e szervezet munkája az EU-csatlakozás közeledtével felértékelődik. Az EIT – amelynek tagjai a munkaadók és a munkavállalók, a köztestületi kamarák, valamint kormányzati oldalról a külügyi tárca mellett az egyes témákban illetékes minisztériumok is – munkáját a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságán felállított EIT-titkárság segíti. A testület ülésein – egyebek mellett – a csatlakozási tárgyalások aktuális kérdéseivel, a bővítési folyamat új fejleményeivel s a kiemelkedő uniós eseményekkel foglalkoztak.

Érdemi konzultáció

A testület egyes kiemelt témák megtárgyalására ad hoc bizottságokat hozott létre. 2001-ben három ilyen alakult meg. Ezek a kis- és a középvállalkozások integrációs felkészítésének támogatásával, a mezőgazdaság helyzetének áttekintésével és a személyek szabad áramlásának kérdéseivel foglalkoztak. Az új külügyi vezetés szándékai szerint a megújuló érdekegyeztetés során – a változatlan összetételű EIT keretében – az előző időszakhoz viszonyítva érdemibb konzultációkra kerül majd sor, illetve arra kell törekedni, hogy a munkában részt vevő szervezetek nagyobb szerepet kapjanak az uniós tárgyalási álláspontok kialakításában.

A harmadik, vélhetően szintén változatlanul maradó szakfórum a Nemzeti ILO Tanács, amely – az FMM közreműködésével – az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) egyezményeinek hazai érvényesülésével foglalkozott, s ezt teszi a jövőben is. Magyarország az ILO 186 egyezményéből eddig 65-öt ratifikált. Ezek jellemzően az egyesülési és a szervezkedési szabadságra, a kollektív alkura, a munkaidőre, a fizetett szabadságra, a minimálbérre, valamint a foglalkoztatáspolitikára vonatkoznak. A testület életre hívásának szándéka az volt, hogy javítsa az ILO-egyezmények és -ajánlások hazai érvényesülését. Az ILO Tanácsának törekvése mindvégig az volt, s az lesz, hogy a munkaadók és a munkavállalók az e téren tapasztalt gondokat közvetlenül tolmácsolják a kormányzatnak.

Az országos érdekegyeztetés megújítása kapcsán felvetődött a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) életre hívásának ötlete is, ám ezzel kapcsolatban előrelépés még nem történt. Bár a testület összetételéről egyelőre nem lehet tudni, nem kizárt, hogy e fórum munkájába a három oldal mellett a társadalmi és a gazdasági élet meghatározó szereplői s a civil szervezetek is bekapcsolódnak. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a GSZT az átfogó nemzeti stratégiai célok és programok egyeztetésének lesz a konzultatív fóruma.

Egyenlő esélyek

Az OÉT átalakításának jelenlegi szakaszában tíz szakbizottság működtetéséről van szó. Ezek közül teljesen új az Esélyegyenlőség Bizottság, amely várhatóan a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságával együttműködve végzi majd munkáját. E szakmai bizottság feladata az lesz, hogy figyelemmel kísérje az egyes hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket, ezeket megvitassa, illetve javaslatokat fogalmazzon meg. A bizottság az e kört érintő jogszabályokat abból a szempontból is megvizsgálja, hogy ezek megfelelnek-e az esélyegyenlőség követelményeinek. A testület hatáskörébe tartozik – egyebek mellett – a nők, a romák s az egyéb okból hátrányos helyzetű emberek, mint a fogyatékosok lehetőségeinek figyelemmel kísérése.

Nemzeti program

Vélhetően új bizottságként áll majd fel a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) munkálatait segítő szakbizottság is. Ennek szükségességét az OÉT szeptember 9-ei plenáris ülésén vetette fel a munkavállalói oldal, a kormány és a munkaadók egyaránt támogatták a javaslatot. Felállítását az is indokolja, hogy az NFT munkálatai három év elteltével nem fejeződnek be, sőt a munka nagyobb része akkor kezdődik meg. Később ugyanis, amikor Magyarország is teljes jogú tagja lesz az EU-nak – az Unió hétéves költségvetési rendszeréhez igazodva -, hazánknak is hét évre, először a 2007-től 2014-ig terjedő időszakra kell elkészítenie az NFT-t.

A párbeszédintézmények megújításának jelen szakaszában a többi szakbizottság működése alapvetően nem változna. Így a Bér- és Kollektív Megállapodások Bizottsága továbbra is bérpolitikai kérdéseket tűz napirendre: azaz előkészíti a legkisebb bérrel és az átlagkeresettel kapcsolatos ajánlások szakmai anyagait, valamint a hazai kollektív megállapodások helyzetével foglalkozik. Ez utóbbiak körébe tartozik, hogy a három oldal ajánlást fogalmaz meg az illetékes miniszternek akkor, ha felmerül egyes kollektív szerződések kiterjesztésének szükségessége, de figyelemmel kíséri a kollektív megállapodások regisztrációjának rendjét, e dokumentumok tartalmát, s elemzi a felmerült hiányosságokat. A bizottság munkáját az FMM bérpolitikai főosztálya segíti.

Elemzés és javaslatok

A bérbizottság munkájához szorosan kapcsolódik az Információs és Statisztikai Bizottság feladatköre, amely elsősorban a bérstatisztika kérdéseivel foglalkozik. Egyes információk szerint nem kizárt, hogy az információs bizottság beolvad a bérbizottságba.

A Gazdasági Bizottság – amely 1999 előtt működött, majd munkája az Országos Munkaügyi Tanács időszakában okafogyottá vált – az idén ősszel újjáalakul, s a pénzügyi tárca irányításával kezdi meg ténykedését. Keretei közt az oldalak szakértői elsősorban – hasonlóan, mint a korábbi években – a költségvetési, adó- és járuléktörvény-tervezeteket vitatják meg, s kialakítják véleményüket a kormányzati szándékokról. Továbbá itt készítik elő a plenáris ülés e napirendi pontjait is.

A korábbi hatás- és feladatkörrel működik tovább – az FMM foglalkoztatáspolitikai szakterületének segítségével – a Munkaerő-piaci Bizottság, ahol minden, a foglalkoztatáspolitika cél- és eszközrendszerét érintő kérdést megtárgyalnak. A bizottság tevékenységének kiemelt területe a foglalkoztatási törvény aktuális módosításának megtárgyalása, illetve a kapcsolódó végrehajtási utasítások áttekintése.

Részletekre is figyelve

A munkajogi bizottság a foglalkoztatáspolitikai tárca jogi főosztályának közreműködésével e szakterület jogi kérdéseivel foglalkozik. A munkavédelmi bizottság pedig az Országos Munkabiztonsági és Munkavédelmi Főfelügyelőség szakmai közreműködésével a munkahelyek biztonságának ügyeit és a munkavédelem helyzetét tekinti át. Évente rendszeresen elemzik e terület helyzetét, tájékozódnak az egyes munkavédelmi akciók eredményéről, s ezek tanulságának figyelembevételével javaslatokat fogalmaznak meg a főfelügyelőség, illetve a kormányzat számára.

A kabinet a következő években nagy hangsúlyt kíván helyezni a szakképzésre, hiszen ennek megújítása az egyik kiemelt feladat az EU-csatlakozás előtt. E munkába a Szakképzési Bizottság keretei közt tudnak bekapcsolódni a szociális partnerek, mégpedig az FMM szakképzéssel foglalkozó területeinek közreműködésével.

Végül, de nem utolsósorban nem változik jelentősen az egészségügyi tárca szakmai segítségével működő Szociális Bizottság feladatköre sem. Működési köre a szociális szféra ügyeinek figyelemmel kísérésére, a vonatkozó jogszabályok megtárgyalására s az ezekkel kapcsolatos javaslatok kidolgozására terjed ki.

 

Szociális párbeszéd az EU-ban

A szociális párbeszéd – eredetileg – az 1980-as évek közepén került be az Európai Gazdasági Közösség fogalomtárába, mintegy megkülönböztető elnevezéssel illetve az európai szociális partnerek találkozóit. Ebben az értelmezésben a szociális párbeszéd a munkaadók és a munkavállalók csúcsszervezetei közötti bipartit dialógust jelenti. E csúcsszervezetek a munkavállalói oldalon az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC), míg munkaadói oldalon az Európai Gyáriparosok és Munkáltatók Szervezeteinek Szövetsége (UNICE), valamint az Állami Vállalatok Európai Központja (CEEP).

A szociális párbeszéd jogi alapjait a Római Szerződésben rögzítették 1986-ban. Ám az évek folyamán tartalma és értelmezése jelentősen kiszélesedett. Így az EU-ban és a csatlakozó országokban ma már számos más intézményes kapcsolatot is e párbeszéd részének tartanak. Ezek közé tartoznak a közösségi intézmények, illetve a nemzeti kormányok részvételével zajló egyeztetések is. Idesorolandó továbbá a különböző konzultatív bizottságok munkája, valamint a szociális partnerek által kötött európai szintű keretmegállapodások folyama is. Ugyanakkor jó tudni, hogy a Gazdasági és Szociális Tanács nem tartozik a szociális párbeszéd intézményei közé – bár sokan oda sorolják. E testület az EU értelmezése szerint – mivel munkájában a munkaadók és a munkavállalók mellett a civil szervezetek is részt vesznek – a civil párbeszéd intézménye.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. október 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem