×

Még egyszer a telepengedélyről

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. június 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 52. számában (2002. június 15.)
A meglévő, működő és tervezett telephelyekre, ahol a 80/1999. (VI. 11.) Korm. rendelet (R.) melléklete szerinti tevékenységet folytatnak, ez év december 31-éig meg kell kérni a telepengedélyt az illetékes települési önkormányzat jegyzőjétől. A kérelemhez erre a célra létrehozott űrlapot kell kitölteni, melyhez az önkormányzattól vagy a gazdasági kamarától is lehet segítséget kérni.

A 80/1999. (VI. 11.) Korm. rendelet mellékletében meghatározott tevékenységeket telepen vagy építményben, építményrészben mint önálló rendeltetési egységben (azaz a telepen) csak telepengedély alapján lehet megkezdeni, vagy folytatni – ez az engedély a telepengedély. A telepengedélyt az ipari, szolgáltató tevékenység végzésére, valamint a környezetre és az egészségre veszélyes anyagok és készítmények raktározására használt telepre a tevékenység folytatójának kell kérelmeznie a telep fekvése szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a fővárosi kerületi önkormányzat) jegyzőjétől. Új telep létesítése, vagy a telepengedéllyel rendelkező telepen folytatott tevékenységi kör bővítése, megváltoztatása vagy módosítása esetén az új telep használatbavételét (építési tevékenység végzése esetén a használatbavételi engedélyezési eljárást) követően, illetve a tevékenységi kör bővítésével, megváltoztatásával, módosításával járó tevékenység megkezdését megelőzően kell megkérni a telepengedélyt.

A fenti rendelkezéseket emlékeztetőül idéztük fel, a következőkben a telepengedély megszerzésére irányuló eljárásnak, illetve a kérelem kitöltésének gyakorlati tudnivalóit ismertetjük. Egyben felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a telepengedély iránti kérelem benyújtásának nemcsak a határideje módosult, hanem a rendelet – engedélyköteles tevékenységeket tartalmazó – melléklete további tevékenységekkel (szolgáltatásokkal) is bővült, amelyre a későbbiekben még kitérünk.

A kérelmező és a telephely adatai

A kérelmező adatai az űrlap alapján nehézség nélkül kitölthetők. A telephely adatainak megjelölésénél arra kell ügyelni, hogy a tulajdonos, társtulajdonos, bérlő stb. adatait az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint tüntessék fel. Előfordulhat, hogy tulajdonosváltozás következett be, de azt az ingatlan-nyilvántartásba még nem jegyezték be. Ilyenkor a tulajdonilap-másolaton a még be nem jegyzett, de kérelmezett adatváltozás széljegyen szerepel, és ezt jelezni kell a kérelemben.

A telephelyen végzett tevékenység

TEÁOR-besorolás

A telephelyi tevékenység adatai között a tevékenységeket az 1998. január 1-jétől hatályos TEÁOR (gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere) szerint kell megjelölni négyjegyű számmal (az első két szám után ponttal elválasztva) és a TEÁOR szerinti megnevezéssel. Bár a tevékenységet a TEÁOR szerint kell megnevezni, azonban a telepengedély iránti kérelemben azt szűkítésre utaló megjegyzéssel is el lehet látni, s így a ténylegesen végzett tevékenységhez lehet igazítani. Fontos, hogy ezeket az adatokat pontosan a kódszám szerint és a kérelmező alapító okiratának, illetve a vállalkozói igazolványban szereplő adatokkal azonos módon adja meg a kérelmező. Lehetséges, hogy van olyan cég, amely valamilyen okból tevékenységi körét nem kódolta át az 1998-tól hatályosra, és az alapító okiratában még a régi kódszám és megnevezés szerepel. A kérelmező ebben az esetben a KSH által kiadott úgynevezett fordítókulccsal tudja megállapítani a tevékenységének hatályos besorolását, megnevezését, amelyet azután a kérelem megfelelő részében fel kell tüntetnie.

Veszélyes munkaeszközök

A kérelemben fel kell sorolni a telephelyen lévő veszélyes munkaeszközöket. [Azokat a munkaeszközöket, amelynél a munkavállalók egészsége, testi épsége megfelelő védelem hiányában súlyos károsító hatásnak lehet kitéve az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 1. számú mellékletének meghatározása szerint]. Ilyen munkaeszközt üzembe helyezni, használatba venni csak akkor lehet, ha az rendelkezik megfelelőségi tanúsítvánnyal. Ez a tanúsítvány belföldi gyártású eszköz esetén az úgynevezett második szintű minőségtanúsítás, külföldről behozott eszköz esetén a Magyar Szabványügyi Hivatal által elfogadott magyar nyelvű minőségtanúsítás.

Veszélyes anyagok, készítmények

Fel kell sorolni a telephelyen lévő veszélyes anyagokat és készítményeket is, meg kell jelölni a vonatkozó ÁNTSZ-engedély számát és keltét, továbbá meg kell jelölni a kezelés módját. 2001. január 1-jétől a 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet állapítja meg a veszélyes anyagokkal és készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályait. Megjegyezzük, hogy a hatályon kívül helyezett rendelkezések [233/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet, a 4/1997. (II. 21.) NM rendelet és a 31/1997. (X. 17.) NM rendelet] szerint előállított címke, csomagolás még alkalmazható.

Veszélyes hulladékok

A veszélyes hulladékok megnevezése és kezelése kapcsán lényeges, hogy 2002. január 1-jétől a veszélyes hulladékokkal végzett tevékenység feltételeit új jogszabály, a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet szabályozza. A veszélyes hulladékok kezelésével kapcsolatos ügyekben eljáró környezetvédelmi hatóságok: az illetékes környezetvédelmi felügyelőség, illetve a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség.

 

Engedélyek, hozzájárulások

A telepengedélyezési eljáráshoz – a tevékenységtől és a telephely helyétől függően – a következő szervek engedélye és szakhatósági hozzájárulása lehet szükséges:

– elsőfokú építésügyi szakhatóság,

– hírközlési felügyelet,

– Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ),

– környezetvédelmi felügyelőség,

– műemlék-felügyelet,

– műszaki biztonsági felügyelet,

– polgári védelem,

– rendőrkapitányság,

– természetvédelmi hatóság,

– tűzoltó-parancsnokság,

– vízügyi szakhatóság,

– közművek szolgáltatói (elektromosáram-, gáz-, víz- és csatorna-, távközlési szolgáltató, távhőellátó, kéményseprő).

Dolgozók, munkahelyek

Munkakör

A telepen foglalkoztatottak munkakörét a foglalkozások egységes osztályozási rendszeréből – 9029/1993. (SK 1994. 1.) KSH közlemény -, az úgynevezett FEOR-ból kell kiválasztani a FEOR-szám megjelölésével és a munkakör megnevezésével, továbbá az ilyen munkakörben foglalkoztatottak létszámának a megjelölésével.

A munkahelyek jellege

A munkahelyek jellegét a megadott szempontok szerint, vagyis műhely, iroda, raktár vagy egyéb kategóriába kell besorolni. Munkahely minden olyan szabad vagy zárt tér (ideértve a föld alatti létesítményt, a járművet is), ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak.

Szociális létesítmények

A kérelmezőnek a szociális létesítmények fajtáiról, azok meglétéről is nyilatkoznia kell. Azt, hogy a telepen hány illemhelynek, tisztálkodóberendezésnek kell lennie, a telephelyet egy időben használók tervezett (becsült) lehetséges legnagyobb létszáma és nemek szerinti megoszlása alapján kell meghatározni. Az ezekre vonatkozó követelményeket az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, továbbá az MSZ 04-220/1981 szabvány tartalmazza.

Vízellátás, szennyvíz

A telephely ivóvíz- és iparivíz-ellátásának adatait rögzíteni kell aszerint, hogy a telephelyen közműves ellátás van, vagy ott saját egységet üzemeltetnek. Közölni kell a szennyvíz gyűjtésének, elhelyezésének és tisztításának adatait is, ezen belül, hogy a felsorolt tevékenységekhez közművet vesznek-e igénybe, illetve hogy milyen saját megoldást alkalmaznak a szennyvíz kezelésére.

Szellőzés, fűtés

Meg kell jelölni a telephelyen alkalmazott mesterséges szellőzések helyeit és a szellőzés módját, amely lehet elszívásos (vákuumos), befúvásos (túlnyomásos) vagy kiegyenlített. Meg kell határozni a szennyezett levegő elvezetésének a helyét és tisztításának módját. A levegő utánpótlására vonatkozó adatot az alábbi szempontok szerint kell megadni: közvetlenül a szabadból, tisztítás-kezelés nélkül valósul meg, tisztítást alkalmaz, recirkulációs vagy egyéb módszert alkalmaz-e a vállalkozás.

A telep üzemeltetéséhez szükséges hőtermelő (fűtő) berendezések adatai között meg kell nevezni a berendezést (például központi fűtéses kazán), a használt tüzelőanyagot (gáz, olaj stb.), és meg kell adni annak hőteljesítményét, kW-ban.

Környezeti hatások

A kérelmezőnek a telephelyen folytatott tevékenység környezetre gyakorolt hatásának adatairól is tájékoztatást kell adnia.

Környezetszennyezés

Az adatszolgáltatáskor meg kell jelölni, hogy van-e környezetszennyezés. Amennyiben rendelkezésre áll a telephely talaj-, víz-, valamint levegőszennyezettségéről, illetve a zajártalomról készített szakvélemény vagy mérési jegyzőkönyv, annak adatait kell megadni, és az adatokat tartalmazó okiratot kell csatolni a kérelemhez.

Tűzvédelem

A tűz- és robbanásveszéllyel kapcsolatban a tűzvédelmi szabályzat, a tűzriadó terv és a veszélyelhárítási, mentési terv létéről, illetve szükségességéről kell nyilatkozni, és ha a felsorolt szabályzatok, tervek a kérelmező rendelkezésére állnak, úgy azokat csatolnia kell a kérelemhez.

Munkavédelem

Figyelembe kell venni, hogy a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szerint a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzembe helyezésének feltétele a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat, munkaeszköz esetében a munkavédelmi megfelelőséget igazoló tanúsítás, hatósági felügyelet alá tartozó létesítmény, munkahely, munkaeszköz esetében pedig a hatósági engedély megléte. Felhívjuk a figyelmet, hogy az üzemeltető (munkáltató) kizárólag akkor helyezheti üzembe az adott létesítményt, ha az előzőekben felsoroltak hiánytalanul megvannak. Ez az üzembe helyezés az úgynevezett munkavédelmi üzembe helyezés. A telepengedély iránti kérelemben ennek pontos időpontját kell feltüntetni.

Minőségbiztosítás

Az adatlapon meg kell jelölni, hogy a telephelyre vonatkozóan van-e az ISO 14000 minőségbiztosítási rendszernek megfelelő környezetvédelmi minősítés.

A kérelem mellékletei

A kérelemhez az alábbi mellékleteket kell csatolni:

– a telepet működtető cég alapító dokumentumát (társasági szerződést, alapszabályt, alapító okiratot) és a cég bejegyzését tartalmazó végzést, illetve a vállalkozói igazolványt;

– a telep három hónapnál nem régebbi tulajdonilap-másolatát (A tulajdoni lapot az illetékes földhivatal adja ki, amelyet a helyrajzi szám és a cím megadásával kell kérni, díja jelenleg 2000 forint.);

– amennyiben a telepet nem a tulajdonos működteti, úgy a bérleti (használati, haszonkölcsön stb.) szerződést;

– amennyiben van, az érvényes, korábbi telepengedélyt;

– a meglévő szakhatósági hozzájárulásokat és engedélyeket (amennyiben ilyenek nincsenek, vagy 3 évnél régebbiek, úgy azokat az illetékes önkormányzat beszerzi.).

dr. Bubla Margit

 

Telepengedélyhez kötött tevékenységek

TEÁOR

16.00 Dohánytermék gyártása

17.00 Pamutfonás*

17.12 Gyapjúfonás*

17.13 Fésűsgyapjúfonás*

17.14 Lenfonás*

17.15 Selyemfonás*

17.16 Varrócérna gyártása*

17.17 Egyéb textilszálak fonása*

17.21 Pamutszövés*

17.22 Gyapjúszövés*

17.23 Fésűsgyapjúszövés*

17.24 Selyemszövés*

17.25 Egyéb textilszövés*

17.30 Textilkikészítés*

17.40 Konfekcionált textiláru gyártása*

17.51 Szőnyeggyártás*

17.52 Kötéláru gyártása

17.53 Nemszőtt textíliák, termékek gyártása (kivéve: ruházat)

17.54 Máshova nem sorolt egyéb textiltermék gyártása

17.60 Kötött, hurkolt kelme gyártása*

17.71 Kötött, hurkolt harisnyafélék gyártása

17.72 Kötött, hurkolt pulóverfélék gyártása

18.10 Bőrruházat gyártása

18.21 Munkaruházat gyártása

18.22 Felsőruházat gyártása

18.23 Alsóruházat gyártása

18.24 Egyéb ruházat gyártása

18.30 Szőrmekikészítés, szőrmecikk gyártása

19.10 Bőrkikészítés, beleértve a nyersbőrcserzést is*

19.20 Táskafélék, szíjazat gyártása

19.30 Lábbeligyártás

20.10 Fűrészárugyártás*

20.20 Falemezgyártás*

20.30 Épületasztalos-ipari termék gyártása*

20.40 Tároló fatermék gyártása*

20.51 Fa tömegcikk gyártása*

20.52 Parafa-, fonottáru gyártása*

21.12 Papírgyártás*

21.21 Papír csomagolóeszköz gyártása*

21.22 Háztartási, egészségügyi papírtermék gyártása*

21.23 Irodai papíráru gyártása*

21.24 Tapétagyártás*

21.25 Egyéb papírtermék gyártása*

22.2 Nyomdai tevékenység alágazatba tartozó tevékenységek*

23.20 Kőolaj-feldolgozásból a kenőanyag-előállítás*

24.15 Műtrágya és nitrogénvegyület gyártása*

24.17 Szintetikus kaucsuk gyártása*

24.20 Mezőgazdasági vegyi termék gyártása*

24.30 Festék, bevonóanyag gyártása*

24.51 Tisztítószer gyártása*

24.52 Testápolási cikk gyártása*

24.62 Ragasztógyártás*

24.63 Illóolajgyártás*

24.64 Fényképészeti vegyi anyag gyártása*

24.66 Máshova nem sorolt egyéb vegyi termék gyártása*

24.70 Vegyi szál gyártása*

25.11 Gumiabroncs, gumitömlő gyártása*

25.12 Gumiabroncs újrafutózása, felújítása*

25.13 Egyéb gumitermék gyártása*

25.21 Műanyag fólia, cső gyártása*

25.22 Műanyag csomagolóeszköz gyártása*

25.23 Műanyag építőanyag gyártása*

25.24 Egyéb műanyag termék gyártása*

26.12 Síküveg továbbfeldolgozása

26.21 Háztartási kerámia gyártása*

26.22 Egészségügyi kerámia gyártása*

26.23 Kerámiaszigetelő gyártása*

26.24 Egyéb műszaki kerámia gyártása*

26.25 Egyéb kerámiatermék gyártása*

26.26 Tűzálló kerámiatermék gyártása*

26.30 Kerámiacsempe, -lap gyártása*

26.40 Égetett agyag építőanyag gyártása

26.52 Mészgyártás*

26.53 Gipszgyártás

26.61 Építési betontermék gyártása

26.62 Építési gipsztermék gyártása

26.63 Előre kevert beton gyártása

26.64 Habarcsgyártás

26.65 Szálerősségű cement gyártása, kivéve az aszbesztcementtermék gyártását

26.66 Egyéb beton-, gipsz-, cementtermék gyártása

26.70 Kőmegmunkálás

26.81 Csiszolótermék gyártása

26.82 Egyéb, máshova nem sorolt nemfém ásványi termék gyártása

27.10 Vas-, acél-, vasötvözet-alap- anyag gyártása (ECSC)*

27.21 Öntöttvas cső gyártása*

27.22 Acélcsőgyártás*

27.31 Hidegen húzott vas-, acéltermék gyártása

27.32 Hidegen hengerelt keskeny acélszalag gyártása

27.33 Hidegen alakított acélidom gyártása

27.34 Acélhuzalgyártás

27.35 Vas, acél, egyéb, máshová nem sorolt feldolgozása, nem ECSC vasötvözet gyártása*

27.41 Nemesfémgyártás*

27.42 Alumíniumgyártás (kivéve timföldgyártás)*

27.43 Ólom, cink, ón gyártása*

27.44 Réz gyártása*

27.45 Egyéb nem vasfém gyártása*

27.5 Fémöntés alágazatba tartozó tevékenységek

28.11 Fémszerkezet gyártása*

28.12 Fém épületelem gyártása*

28.21 Fémtartály gyártása*

28.22 Fűtési kazán, radiátor gyártása*

28.30 Gőzkazán gyártása*

28.40 Fémalakítás, porkohászat*

28.51 Fémfelület-kezelés*

28.52 Fémmegmunkálás

28.61 Evőeszköz, késáru gyártása

28.62 Szerszámgyártás

28.63 Lakat-, zárgyártás

28.71 Vas, acél tárolóeszköz gyártása*

28.72 Könnyűfém csomagolóeszköz gyártása

28.73 Huzaltermék gyártása

28.74 Kötőelem, csavar gyártása

28.75 Máshová nem sorolt egyéb fémfeldolgozási termék gyártása

29.11 Motor, turbina gyártása (légi-, közútijármű-motor nélkül)

29.12 Szivattyú, kompresszor gyártása

29.13 Csap, szelep gyártása

29.14 Csapágy, erőátviteli elem gyártása

29.21 Kemence gyártása

29.22 Emelő-, anyagmozgató gép gyártása

29.23 Nem háztartási hűtő, légállapot- szabályozó gyártása

29.24 Máshová nem sorolt egyéb általános gép gyártása

29.31 Mezőgazdasági traktor gyártása

29.32 Egyéb mezőgazdasági gép gyártása

29.40 Szerszámgépgyártás

29.51 Kohászati gép gyártása

29.52 Bányászati, építőipari gép gyártása

29.53 Élelmiszer-, dohányipari gép gyártása

29.54 Textil-, ruházati, bőripari gép gyártása

29.55 Papíripari gép gyártása

29.56 Máshová nem sorolt egyéb speciális gép gyártása

29.60 Fegyver-, lőszergyártás

29.71 Háztartási villamos készülék gyártása

29.72 Nem villamos háztartási készülék gyártása

30.01 Irodagépgyártás

30.02 Számítógépgyártás

31.10 Villamos motor, áramfejlesztő gyártása*

31.20 Áramelosztó, -szabályozó készülék gyártása

31.30 Szigetelt vezeték, kábel gyártása*

31.50 Világítóeszköz gyártása*

31.61 Máshová nem sorolt motor-, járművillamossági cikk gyártása

31.62 Máshová nem sorolt egyéb villamos termék gyártása

33.10 Orvosi műszer gyártása

34.20 Gépjármű-karosszéria, pótkocsi gyártása*

34.30 Közúti-járműmotor, -alkatrész gyártása*

35.41 Motorkerékpár gyártása*

34.42 Kerékpár gyártása

35.43 Mozgássérültek kocsijának gyártása

35.50 Máshova nem sorolt egyéb jármű gyártása

36.11 Ülőbútor gyártása*

36.12 Irodabútor gyártása*

36.13 Konyhabútor gyártása*

36.14 Egyéb konyhabútor gyártása*

36.30 Hangszergyártás

36.40 Sportszergyártás

36.50 Játékgyártás

37.10 Fém visszanyerése hulladékból*

37.20 Nemfém visszanyerése hulladékból*

50.20 Gépjárműjavítás*

63.12 Tárolás, raktározás

63.21 Szárazföldi szállítást segítő tevékenységből a havi vagy éves garázshelybérleti szolgáltatás, a vontatott gördülőállomány karbantartása, kisebb javítása

74.82 Csomagolás

90.00 Szennyvíz-, hulladékkezelés, köztisztasági szolgáltatásból a településtisztasági szolgáltatás, folyékony hulladék kezelése, az önállóan létesített szennyvíz- iszap-lerakó, öntözéses szennyvízelhelyező telep, szűrőmezős elszikkasztó rendszer, szennyvízleürítő és ürítőkezelő telep

90.00 Szennyvíz- és hulladékkezelés, településtisztasági szolgáltatás

93.01 Mosás, tisztítás

A csillaggal jelölt tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások is telepengedély-kötelesek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. június 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem