×

Pénzpiaci befektetések

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 47. számában (2001. december 15.)
A pénzpiaci befektetők idei várakozásai nem teljesülhettek maradéktalanul. A magyar tőzsdei forgalom drasztikusan visszaesett, a devizapiac hektikusan mozog, s immár az is sokak tapasztalata, hogy az állampapírokon is lehet veszíteni. A jövőbeni kilátásokról megoszlanak a vélemények: míg az elemzők egy része úgy véli, hogy a borús időszaknak vége, mások tartós depresszióra számítanak.

Az idén eddig igen kevés olyan befektetés akadt, amely ne termelt volna veszteséget. A részvények közül novemberben csak az Egis árfolyama volt magasabb az év elejei szintnél, ám a tízhavi nyereség még ennél a papírnál sem éri el a nyolc százalékot. Akik például januárban fektettek be, s Antenna Hungária-, Pick- vagy Matáv-részvényt vásároltak, a pénzük több mint felét, vagy majdnem negyedét elvesztették.

Apadó részvényvagyon

Nem véletlen, hogy a magánszemélyek 2001-ben szinte folyamatosan csökkentették részvényportfóliójukat. A háztartások kezében január elején még 273,2 milliárdnyi, október 30-án viszont már csak 163 milliárd forintnyi részvényvagyon összpontosult. Az összértéket persze nemcsak az értékesítések, hanem az árfolyamveszteség is apasztotta. Ennek nagysága a tíz hónap során megközelítette az 56 milliárd forintot.

Szakértők szerint egyébként a részvénybefektetések akár az idei év végére, vagy a következő év elejére ismét növekedésnek indulhatnak. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az étvágy felkeltéséhez elég egy-két jelentősebb árfolyam-emelkedést mutató hónap. Mind többen akadnak, akik úgy vélik: az ilyen szempontból borús időszak rövidesen véget érhet. Mások persze továbbra is tartós depresszióra számítanak. Az általános vélemény egyébként az, hogy az árfolyamok alakulását egyértelműen a világgazdasági helyzet (a kulcskérdés: recesszió vagy fellendülés) határozhatja meg.

A rövid távon kockáztató spekulánsok ettől függetlenül eddig és a jövőben is szert tudnak tenni némi nyereségre. A tíz hónap során ugyanis több blue chip (például a Matáv vagy a Mol) árfolyama mutatott olyan kilengéseket, amelyek akár 30-40 százalékos hozamot is biztosíthattak. Csupán (!) a vételek és az eladások időpontját kellett jól megválasztani.

Többszörös rizikó

A magyar tőzsdei forgalom drasztikus visszaesése nyomán egyébként a spekulánsok közül mind többen fordultak a hazai papíroktól a külföldiek felé. A külhoni részvénybefektetések nagysága az ezzel foglalkozó brókercégek szerint folyamatosan nő, egyre szélesebb befektetői kör bukkan föl e területen. S ez annak ellenére jellemző, hogy ezek az ügyletek többszörös kockázatot hordoznak. A hazai piacon alkalmazottnál borsosabb jutalékok a díjstruktúrákból láthatók, de néhány dolog első pillantásra mégis fedve marad. Arra ugyanis maguktól sokan nem gondolnak – és erre nem is figyelmezteti őket senki -, hogy a külhoni ügyleteknél nemcsak a részvénybefektetés megnövelt rizikójával (a kinti piacok többségén nincs korlátozva a részvényárak napi elmozdulási szintje, így nemegyszer 90 százalékos áresésre is volt példa), hanem az árfolyamkockázattal is szembesülni kell. A brókercégek pedig azt előre sohasem ismertetik ügyfeleikkel, hogy a devizaváltás pontosan milyen szisztéma szerint történik.

A forintszámla terhére végrehajtott külföldi részvényvételnél ugyanis először nemzeti fizetőeszközünket kell a megfelelő valutára átváltani, majd az eladásnál ugyanez történik visszafelé. Cseppet sem mindegy, hogy mindezt milyen árfolyamon (deviza vagy valuta), illetve pontosan milyen időpontban – a sávszélesítés óta a forint többszázaléknyi változást is képes akár egy-két napon belül produkálni, de a napon belüli árfolyam is erőteljesen ingadozhat – hajtják végre. Tengerentúli ügyleteknél természetesen tovább árnyalja a képet a dollár és az euró közötti keresztárfolyam-változás.

A magyarok által legkedveltebb külföldi részvények közül októberben egyetlen hónap alatt 30-40 százaléknyi nyereségre tehettek szert – például – a Cisco vagy a Nokia vásárlói (ebben az időszakban egyébként szinte egyáltalán nem akadt olyan papír, amely ne tudta volna árfolyamértékét növelni). Az előbb említett részvényeknél azonban, ha a vásárlás régebbi volt, akár pénzük felétől, harmadától is elbúcsúzhattak a befektetők.

Néhány kedvezőbb banki ajánlat (egyhavi lekötés betéti kamata, %)

Bank megnevezése

Magánszemélyek

Vállalkozások

Raiffeisen Bank

9,15-9,40

5,60-7,35

HBW Express Takarékszövetkezet

9,25-9,50

7,25-7,50

Magyar Külkereskedelmi Bank

8,75-9,25

9,00-9,25

Erste Bank

8,25-9,50

8,15-9,15

Daewoo Bank

8,50-9,125

8,25-9,00

Az adatok tájékoztató jellegűek, érvényességük időpontja: 2001. november 14.

Hektikus devizapiac

A nemzetközi gazdaság helyzetével kapcsolatos aggodalmak egyébként az idén nemcsak a részvények, hanem a devizák árfolyamát is meglehetősen kedvezőtlenül érintették (a külföldi papírok adásvételénél pedig – mint említettük – ez is számított). Annak ellenére azonban, hogy az amerikai gazdasági növekedés lassult, a GDP csökkenő, s terrortámadás volt: a dollár rendre magához tért. Az idén maximum 93 centet kellett a befektetőknek a nemzetközi devizapiacokon fizetniük az euróért. Ez a szint is csak pillanatokig volt érvényben, a közös európai deviza általában 90 cent alatt cserélt gazdát. Ez pedig természetesen a magyarországi devizaárfolyamokat is érintette. Annál is inkább, mivel hazai fizetőeszközünk árfolyama az euróhoz kötött. Persze érdekes módon – ha már devizapiaci befektetésekről beszélünk – ott az idén tulajdonképpen a forint vihette el a pálmát. Az ingadozási sáv kiszélesítése után nem egészen két hónap alatt ugyanis a forint az euróhoz képest 11 százaléknyit erősödött. (Azóta egyébként ennek mintegy a felét elvesztette.)

Az idén a devizapiac is igen hektikus mozgásokat produkált. Ez jól tükröződik a háztartások devizabetét-állományánál tapasztalható átértékelési veszteség, illetve nyereség havi mértékén is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) erre vonatkozó adatai szerint márciusban majdnem 20 milliárdnyi árfolyamnyereség, májusban azután közel 15, a következő hónapban pedig további 30 milliárd forintos veszteség képződött a háztartások devizabetét-állományán. Az összérték egyébként a tíz hónapi átértékelődés, vételek és eladások után október végén ugyanúgy 740 milliárd forint körüli volt, mint az év első napjaiban.

A hozamtérképnek határozottan a derűsebb képét mutatják az idei állampapír-befektetések. Persze attól függően, hogy valaki a pénzét mikor fektette állampapírba, és természetesen az sem volt mellékes, hogy melyik lejáratot választotta. Az idén egyértelműen azok jártak igazán jól, akik az év elején a leghosszabb (5-10 éves) lejáratokat részesítették előnyben.

Szerény növekedés

Az infláció csökkenése és a forint sávszélesítése ugyanis igen sok külföldi befektetőt vonzott e területre, aminek a másodpiaci referenciahozamok mélyrepülése lett a következménye. Azok tehát, akik hosszú papírjaikat időközben értékesítették, meglehetősen magas árfolyamon tudták ezt tenni.

A folyamatoknak egyébként újabb lökést adott, hogy éppen az általunk vizsgált időszak végén került sor az első 15 éves lejáratú államkötvény kibocsátására is. A leghosszabb futamidejű állampapír premierjén (a 10 éves 1999 januárjában jelent meg) még a vártnál is sokkal nagyobb volt a kereslet. A szakértők úgy vélik, a roham következtében az átlaghozam indokolatlanul alacsony (6,81 százalék) lett. Általános vélemény szerint éppen ezért az ezekből a papírokból vásárlók rövid távon (a várható hozamemelkedés nyomán bekövetkező árfolyamcsökkenés miatt) csak veszteséggel tudják befektetésüket felszámolni.

Valószínűleg ez a felismerés – miszerint az állampapírokon is lehet veszteni, ha azokat valaki a lejárat előtt kényszerül eladni – vezetett oda, hogy a háztartások az idén május óta csak igen szerény mértékben (1,6 milliárddal) növelték állampapír-portfóliójukat.

Eltérő hozamok

Ez a magatartás bizonyos fokig érthető akkor, ha áttekintjük a MAX-index (ennek kosarában államkötvények találhatók) hozamának alakulását. A MAX ugyanis, ha egy egész évre visszamenőleg vizsgáljuk, akkor 14,35 százalékos, amennyiben fél évre, akkor 12,03, negyedévre pedig 10,53 százalékos hozamot produkált éves szintre vetítve.

A befektetési alapok teljesítménye is az előbbiekben leírt folyamatokat tükrözi. Az állampapíralapok meglehetősen jó, míg a részvénybe fektetők kifejezetten rossz hozamot mutathattak fel. Az alapok teljesítménye között azonban – a portfóliókezelők ügyességétől függően – igen jelentős eltéréseket tapasztalhattunk. A kötvényalapoknál éves időtávon az élbolyban meglehetősen egységesen 12,5 százalék, illetve e feletti az éves hozam, és a sereghajtók jegyei is 10 százalékot fialtak befektetőiknek. Hat és három hónapnál azonban az OTP Maxima éves szintre vetített hozamával a kiemelkedők közé tartozik. A pénzpiaci alapok közül minden időtávon a CA Pénzpiaci számít a legjobbnak. A hozam itt egy évnél 10,89, fél évnél annualizáltan 10,06, míg negyedévnél 9,82 százalék volt. Ebben a kategóriában a legrosszabb hozamok évi 5-6 százalékosak voltak.

Azok, akik pénzüket egy éve fektették részvényalapba, mindenképpen veszítettek. Hat hónapnál a Bonus Részvény volt az egyetlen, amely nyereséget biztosított, három hónapnál azonban már fele-fele arányban akadt nyereség és veszteség. A legjobb ebben a kategóriában a Concorde Részvény (évi 10,91 százalékos hozam), a legrosszabb pedig a Takarék Részvény (11,28 százalékos negatív hozam) volt.

Kis idei "hozamtérkép"

 

2001. jan. 8.

2001. nov. 8.

Változás %

 

MNB-árfolyam (Ft)

Euró

264,75

250,45

-5,40

 

USD

278,6

279,12

0,19

 

Japán jen

242,08

231,16

-4,51

 

Tőzsdeindexek (pont)

       

DJA (amerikai)

10621,35

9659,96

-9,05

 

FTSE 100 (angol)

6149,6

5278,1

-14,17

 

Nikkei 225 (japán)

13867,61

10431,8

-24,78

 

DAX (német)

6392,17

4953,55

-22,51

 

BUX (magyar)

7936

6937,99

-12,58

 

Magyar részvények (árfolyam Ft)

Antenna

5240

2360

-54,96

 

IEB

900

890

-1,11

 

Matáv

1179

899

-23,75

 

Mol

5190

4730

-8,86

 

OTP

16395

15395

-6,10

 

Pick

6845

3380

-50,62

 

Richter

16225

15720

-3,11

 

Egis

10205

11000

7,79

 

Befektetési alapok (nettó eszközérték)

Budapest II. (kötvény)

2,6263

2,8671

9,17

 

Hunnia kötvény

2,45

2,664

8,73

 

CA pénzpiaci

1,5202

1,657409

9,03

 

Hunnia pénzpiaci

1,3523

1,4683

8,58

 

CA részvény

1,4303

1,216644

-14,94

 

Budapest Növekedési részvény

1,9604

1,7506

-10,70

 

Állampapírok

Referenciahozam

3 hó

11,29

10,34

 
 

1 év

10,75

9,87

 
 

5 év

8,69

7,92

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. december 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem