×

Szervezeti konfliktusok

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. október 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 45. számában (2001. október 15.)
A szervezetek működésében elkerülhetetlenek a konfliktushelyzetek. A főként változások idején keletkező érdekütközések próbatétel elé állíthatják a munkatársakat és a vezetőket, kivéve, ha a szervezet felkészült a kritikus viszonyok kezelésére. A korszerűen gondolkodó cégvezetők tehát nem a konfliktusok kikerülésére, hanem azok szakszerű levezénylésére törekszenek.

A menedzsmenttudományok fejlődésével az utóbbi években jelentősen megváltozott a konfliktusok megítélése is. Míg korábban a szervezeten belüli összeütközéseket egyértelműen károsnak ítélték meg, ma már egyre elfogadottabb, hogy egy-egy konfliktusnak pozitív hatása is lehet a fejlődésre. Elsősorban azért, mert új erőket szabadít fel, s ezáltal előremutató változásokat indíthat el. Tagadhatatlan viszont, hogy – legyen szó tulajdonos- vagy technológiaváltásról, átszervezésről vagy telephely-változtatásról – a sorok újrarendezése aligha mehet végbe személyek vagy csoportok érdeksérelme nélkül. Lesznek nyertesek és vesztesek, holott a szakszerű konfliktuskezeléssel elérhető lenne, hogy konstruktív módon, az együttműködés jegyében oldódjanak fel az érdekellentétek.

Változó erőviszonyok

A szervezeti konfliktusok egyik jellemzője – mondja Pozvai Zsolt, a DOOR Training tanácsadó cég ügyvezető igazgatója -, hogy megváltoznak az erőviszonyok. Egyfelől átrendeződnek a formális viszonyok – cégfelvásárlás esetén például módosul a hatalmi hierarchia -, de ugyanakkor újraszerveződnek az informális kapcsolatok is. Ez utóbbi egyáltalán nem elhanyagolható szegmense a konfliktushelyzetnek, hiszen tapasztalatok bizonyítják, hogy a tények és a megragadható szempontok mellett igen erőteljesen befolyásolják az embereket az értelmezések, az érzések és a vélt észlelések. Nem ritka, hogy egyes személyek, bár formálisan nincsenek hatalmi pozícióban, mégis hangadó szerephez jutnak, s megnyilvánulásaik felerősíthetik, esetleg tompíthatják a konfliktusokat.

A konfliktusok keletkezésének sok oka lehet, köztük ismertek a strukturális tényezők: például a hatalom megosztására, a javadalmazásra vagy a cég kedvezőtlen erőforrásaira, illetve előnytelen méretére visszavezethető érdekellentétek. Emellett azonban a konfliktusoknak kommunikációs és magatartási okai is lehetnek, sőt az idősíkon is pontosan elhelyezhetők az érdekütközések, hiszen más-más jellegűek a változások előtt, közben és után. A változásokat megelőzően felerősödik az ellenállás és a negatív várakozás, a változások közben kiéleződik a pozíciókért folytatott informális és formális küzdelem, míg a változásokat követően az új pozícióba kerülők igyekeznek megszilárdítani helyzetüket. Ez utóbbi esetben akár a régi kollégák visszaszorításával és "elnyomásával" is.

Kommunikációs zavar

A szervezetben keletkező konfliktusok különböző szinteken zajlanak, lehetnek az egyén belső vívódásai, illetve kifejlődhetnek személyek és csoportok között is. A személy- és a csoportközi konfliktusokat gyakran a rossz kommunikáció váltja ki. Bár a tökéletes kommunikáció meglehetősen ritka, azonban a szervezeteknek e területen is egyre magasabbra kell állítani a mércét. Egyszerűen azért, mert a torz, az inkorrekt vagy a bizonytalan tartalmú kommunikáció komoly, forintosítható károkat okoz. Ha például a szervezet vezetői nem osztják meg munkatársaikkal a rájuk tartozó, munkájukkal kapcsolatos információkat, úgy a beosztottak feltételezésekbe bocsátkoznak, ami a feladatok gyenge végrehajtásához, esetleg a teljesítés elmulasztásához is vezethet.

A konfliktushelyzetek megoldásának kulcskérdése, hogy időben felismerjék és mielőbb kezeljék a "betegséget". Nyilvánvaló, hogy az adott konfliktus mélységén és kiterjedtségén múlik, hogy szükséges-e tanácsadói beavatkozás, s ha igen, akkor érdemes-e a konfliktuskezelő tréninget a szervezetfejlesztéssel összekapcsolni. A latens, hosszasan elhúzódó konfliktusokat igen nehéz belülről feloldani, e célból sokkal hatékonyabb és eredményesebb munkát végezhet egy külső tanácsadó.

Nyertesek és vesztesek

Teljesen nyilvánvaló, hogy a konfliktusokat sokkal könnyebb kialakulásuk kezdetén, mint a már elhúzódó és elmélyülő periódusban kezelni. S az is bizonyos, hogy ha a szervezet tagjai a problémamegoldó stratégiát választják, akkor eredményre is számíthatnak. E megközelítés lényege ugyanis az, hogy a konfliktust mint kölcsönös problémát definiálják, s olyan célokat tűznek ki, amelyek mögött közös érdekek húzódnak meg. Ekkor a felek kölcsönösen elfogadható kompromisszumokra törekszenek, nyíltan beszélnek a célokról és saját helyzetükről, illetve kísérletet tesznek arra, hogy megértsék a másik fél helyzetét, érzéseit és viszonyítási rendszerét.

Ezzel szemben a gyakorlatban sokkal inkább a nyertes-vesztes szembenállás jellemzi a konfliktusos emberi viszonyokat. Ebben a helyzetben a felek csak a különbségeket és a saját helyzetük elsődlegességét hangsúlyozzák, kizárólag saját céljaik elérésének lehetőségét keresik, akár fenyegetést is bevetnek, nyíltan kifejezik indulataikat, s minden eszközzel azon igyekeznek, hogy a partnert megtörjék. E helyzetek igen erőteljesen átszövik a munkakultúrát is, s mivel elhatalmasodása káros lehet a szervezet fejlődésére, ezért egyre több cég igényli a konfliktuskezelő tréningeket.

Csoportos gyakorlatok

A tanácsadók által szervezett foglalkozások lényegében az önérvényesítés kibontakoztatását célozzák, de oly módon, hogy a szemben álló felek ne egymás kárára – nyertes-vesztes fél -, hanem egymás javára – nyertes-nyertes fél – oldják meg konfliktusaikat. A trénerek – vállalati tapasztalatokkal, illetve pszichológusi ismeretekkel rendelkező szakemberek – azt próbálják tudatosítani, hogy a szervezet minden tagjának élnie kell a jogaival, az önérvényesítés során azonban figyelemmel kell lenni a másik fél szempontjaira is. Az önérvényesítés, mai divatos kifejezéssel aszertivitás fejlesztésére irányuló tréningek bizonyos alapszabályokat is megfogalmaznak a konfliktusok feloldásának mikéntjéről, azt például, hogy a problémákat mielőbb meg kell vizsgálni, a tényeket és az érzelmeket őszintén fel kell tárni, s a megoldást kölcsönös kompromisszumok árán kell keresni.

Szükségletek szerint

Attól függően, hogy a vállalat milyen problémával szembesül, más jellegű konfliktusok kerülnek felszínre. A létszámleépítések során a munkahelyféltésből adódik a legtöbb ütközés, míg a fúziók, cégegyesülések, felvásárlások a hatalmi harcot hozzák felszínre. A hatalmi pozíciók megszerzése – a kenyérféltéshez képest – magasabb rendű szükségletet feltételez, az önmegvalósításhoz kötődik, s mint ilyen, viszonylag kulturált formában is kimutatható. Nem így az alacsonyabb rendű szükségletek érvényesítésekor, amikor például a munkahely megtartásáért – mint alapvető létszükséglet kielégítéséért – zajlik a küzdelem. Ez utóbbi konfliktusok a végletekig kiéleződhetnek, s a felek a küzdelem során néha még alantas eszközöket is bevethetnek.

A szervezetet természetesen minősíti, hogy a kritikus változásokat miként tudja levezényelni. Képes-e – például – a gondoskodó elbocsátás feltételeinek megteremtésére, vagy olyan ösztönzők működtetésére, amelyek a munkahelyen belüli egészséges, együttműködésen alapuló versenyt preferálják. Feltehetően ma még tanulni kell ennek módját, mert igen nagy igény mutatkozik a szervezetfejlesztéssel egybekötött vagy azoktól független konfliktuskezelő tréningek iránt. A nagyvállalatok mellett megjelentek a közepes cégek is az ilyen szolgáltatások megrendelői között, ami azt jelzi: a munkáltatók felismerik, hogy materiális értékeik mellett a személyközi viszonyokra is figyelmet kell fordítaniuk a versenyképesség megőrzése érdekében.

Egyénre szabottan

A vállalati HR-nek igen nagy szerepe van és lehet a szervezeti konfliktusok mindenki számára megnyugtató levezénylésében. Példa erre a győri Graboplast Rt., ahol a menedzsment és a HR-vezetők együttműködése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a cég több részlegét is érintő, igen jelentős átszervezés eredményesen menjen végbe. A Deloitte and Touche tanácsadó cég közreműködésével levezényelt hatékonyságjavító átalakítás – amely szeptember végén fejeződött be – két telephely bezárását, illetve a logisztikai és gazdasági rendszer átalakítását követelte, s összesen közel háromszáz embert érintett. Az egyik egység megszüntetése, a másik értékesítése, illetve a kiszállítói logisztikai egységek összevonása olyan mélyreható átalakulást vont maga után, amely számos, személyek, illetve csoportok között feszülő konfliktust hozott a felszínre. Az átszervezés mégis eredményesen ment végbe, a jól megválasztott konfliktuskezelő stratégiának köszönhetően.

Mint Kissné Tompa Teodóra, a Graboplast HR-vezetője elmondta: már a változások előkészületeire is rendkívül tudatosan készültek. Az első körben a vezetői csoportok tájékoztatása zajlott, majd pedig a dolgozókkal konzultáltak. Mindenekelőtt azt kellett tudatosítani, hogy a változásoknak célja van – nevezetesen több száz millió forint megtakarítás -, illetve azt kellett megértetni, hogy a vállalat igyekszik megkeresni a mindenki számára legjobb megoldást. A HR-szakemberek folyamatosan kapcsolatot tartottak az érdekképviseletekkel, a megyei munkaügyi központtal, majd pedig belső pályázatot írtak ki olyan akciócsoportok létrehozására, amelyek részt vesznek az átszervezés végrehajtásában. E segítő szervezetek iránt igen nagy volt a dolgozók érdeklődése, a műszakiak közül összesen húszan jelentkeztek. A csoportok rendszeres időközönként megbeszélést tartottak, amelyek a különböző döntések meghozatalát nagyban segítették. A stratégia fontos része volt továbbá, hogy az elbocsátásban vagy az áthelyezésben érintett dolgozókkal egyénileg konzultáltak. Amikor egyértelművé vált, hogy hatvan embert elküldenek, negyven dolgozót – az eladott telephellyel együtt – az új tulajdonoshoz irányítanak, a többieket pedig javarészt másutt és más munkakörökben foglalkoztatják, szinte napi kapcsolatban dolgoztak együtt az érdekképviseletekkel. Nem kis részben e tudatosságnak, a konflikuskezelés számos eszközét bevető stratégiának köszönhető, hogy a változások békésen végbementek.

A folyamatnak azonban ma sincs vége – hangsúlyozza a HR-vezető. Most zajlanak például a betanítások, a szakmai képzések, s miután változások történtek a vezetői posztokon és a javadalmazás rendszerében is, így a HR-esek most dolgoznak a rendszerkönyvek elkészítésén, ami azt jelenti, hogy a szervezet teljes struktúráját – a működő folyamatokat, a hierarchiát, az információs rendszert s a munkaköri leírásokat – dokumentálják. Ugyanakkor pedig arra is készülnek, hogy ha újabb váltás elé kerül a cégcsoport, akkor az új feladatokat kellően felkészült munkatársak láthassák el. Ennek jegyében kezdődött meg tizenhét fiatal képzése – elsősorban tréningek keretében -, aminek a célja a vezetői utánpótlás biztosítása. Mindezzel azt próbálják elérni, hogy a cég életében bekövetkező változásokra időben és szakszerűen felkészüljenek.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. október 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem