×

Munkaerő-mobilitás

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. augusztus 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 43. számában (2001. augusztus 15.)

 

A munkanélküliségi adatok kedvező alakulása ellenére az ország elmaradottabb régióiban szinte semmit nem változott a helyzet. Új munkahely alig-alig települ a Dunától keletre, a munkanélküli pedig ritkán lépi át szűkebb pátriája határát, hogy munkát vállaljon. A tapasztalatok azt jelzik: a munkanélküliség kezelésében sokkal inkább a munkahelyteremtés, mint a dolgozók helyváltoztatásának ösztönzése hozhat eredményeket.

 

A szakemberek, a kutatók s a gazdaságpolitikusok egyaránt tisztában vannak az egészében javuló munkaerő-piaci helyzet még meglévő ellentmondásaival. Az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ (OMKMK) – legújabb nevén Foglalkoztatási Hivatal – statisztikai elemzési és tájékoztatási osztályán a legapróbb részletekig figyelemmel kísérik a munkaerőpiac mozgásait, és rendre jelzik tapasztalataikat a kormányzati szerveknek.

Hátrányban a keleti régió

Lázár György, a Foglalkoztatási Hivatal osztályvezetője a többi között elmondta: míg a fővárosban, a nyugati régióban, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében pár ezer állástalant tartanak nyilván – sőt, egyes területeken és szakmákban munkaerőhiányt jelentenek -, addig például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az utóbbi négy évben mindössze 0,2 százalékkal mérséklődött a munkanélküliségi index, és szilárdan 20 százalék közelében tartja magát. És nem sokkal jobb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sem, ahová pedig az önkormányzatok komoly infrastrukturális beruházásokkal, adókedvezményekkel próbálják odacsalogatni a nagyvállalatokat. Jó példa erre Nyíregyháza. A multinacionális vállalatok többsége azonban ragaszkodik a nyugat-magyarországi településekhez, vagy a fővároshoz és környékéhez.

A munkahely tehát nemigen, vagy csak nagyon óvatosan „megy" a munkaerőhöz. De ha ez így van – márpedig jószerivel már egy évtizede így van -, akkor miért nem a munkaerő vonul oda, ahol szíves-örömest foglalkoztatnák? Például Szabolcsból, Borsodból Győrbe, Sopronba vagy Mosonmagyaróvárra.

Kísérletek kudarca

A kérdés jogos – válaszolja Lázár György -, annál is inkább az, mert a fejlett nyugati országokban, mindenekelőtt az Egyesült Államokban, de például Franciaországban is, a belső migráció meglehetősen általános gyakorlat. Nálunk pedig valóban, a munkás otthon ül, és kitartóan vár. Pedig az országon belüli munkaerő-mozgatásra itthon is – szinte a munkanélküliség nagyobb arányú megjelenésével egy időben – történtek kísérletek. A szakember idézi a már-már elfeledett ózdi példát, amikor a kohászoknak felajánlották, vállaljanak munkát Dunaújvárosban. Ott szükség van rájuk, szakmájukban, hasonló munkakörben dolgozhatnának, s a munka- és az új életkezdéshez érdemleges támogatást is kapnának.

Az ózdiak megköszönték a lehetőséget, és otthon maradtak, munkanélküli-segélyen és tisztes végkielégítéssel. Nagyjából abban az időben jöttek dolgozni lengyel, ukrán, román bányászok a magyar bányavidékekre, lévén hogy különböző okokból Magyarországon hiány volt vájárokból. De kudarcot vallott a győri munkaügyi központosok kísérlete is, hogy Észak-Magyarországról vasmunkásokat telepítsenek át Győrbe, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár Rt.-be.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ vezetője az 1996-os esztendőről elmondta: abban az évben kezdődött a városban, elsősorban a gépiparban a munkaerőhiány, ami azt jelentette, hogy nemcsak a munkanélküliség kezelése, hanem a megyében sorba letelepülő multinacionális cégek munkaerő-igényének a kielégítése is nehéz feladattá vált. Megpróbálták a két igényt összekapcsolni. Sajátos együttműködést alakítottak ki a Rába humánerőforrás-szakértőivel. Beköltöztek a gyárba, oda hívták be a nyilvántartott munkanélkülieket, már akik egyáltalán szóba jöhettek a Rába gyári feladatokra, és közösen próbáltak számukra megfelelő munkát, illetve a különböző munkakörökre megfelelő munkást keresni. A nagyüzemnek vasipari szak- és betanított munkásokra, lakatosokra, hegesztőkre, esztergályosokra volt szüksége. A nemzetközi gyakorlatban alkalmazott teszttel „megmért" mintegy 120 állástalan közül körülbelül harmincan feleltek meg az igényeknek. Az eredmény meglehetősen sovány lett, különösen annak tükrében, hogy a Rába „étvágya" nem csillapult. Mi több, újabb multinacionális cégek telepedtek le a megyében.

Új módszerekkel

A munkaügyi központ más módszerek után kutatott, és a buszoztatás – valaha úgy mondták: az ingázás – kínálta lehetőségeket kezdték kiaknázni. A közlekedés költségeit – a munkaügyi szervezet anyagi támogatására nem tartva igényt – a gyárak fizették, és térítik mind a mai napig. A jelek szerint megéri nekik, hogy naponta utaztassák Pápáról, Tatáról, Tatabányáról, a környező községekből, sőt Szlovákia mintegy 50 kilométeres körzetéből is a munkásokat, akiknek az ily módon meglelt munka ugyancsak megfelel, sőt előnyös. Ma körülbelül kétezer embert hoznak-visznek a különjáratok, közmegelégedésre.

Ezt követően, tehát csak harmadik lépésként vetődött fel az országon belüli migráció ötlete. Azt gondolták a munkaügyi központosok: úgy is segíthetnének a munkaerőhiányon, magukon, hogy egyben enyhítenek a nehéz helyzetben lévő távolabbi megyék gondjain. Nagyon prózai eszközökkel láttak tervük megvalósításához, elutaztak Borsodba munkásnézőbe. Ott a helyi kollégáik segítségével „összeszedtek" mintegy kétszáz munkanélkülit, kibéreltek öt autóbuszt, és elvitték őket Győrbe. Bemutatták nekik a Rába gyárat, a munkahelyeket, ismertették a munkafeltételeket, nem tagadva, hogy itt keményen kell dolgozni. Szóltak a nem rossz kereseti lehetőségekről is, majd átadták a szót a vendégeknek, kérdezzenek! Lenne-e lakás? Ez volt az első, s majdnem az egyetlen kérdés. A válasz kedvező volt, a lakásprobléma megoldásában segítséget kapnak az érintettek.

A munkaügyi központ dolgozói a következő napokban körbenézték a várost, a közeli falvakat, azokat, ahonnan könnyen és jól meg lehet közelíteni Győrt, és csakhamar lajstromba vettek kétszáz azonnal elfoglalható és viszonylag olcsó bérű albérletet, és üzentek, hogy jöhetek a borsodiak. Albérletet kerestek a munkaügyisek, nem mást, mert a végleges átköltözés – mint lehetőség – bár szóba került, de komolyan nem merült fel, olyan nagymértékben térnek el ugyanis a győri ingatlanárak az észak-magyarországiaktól.

Az üzenetre a korábbi jelentkezők mintegy 40 százaléka megjelent az adott időpontban, dolgoztak pár napot, majd visszamentek oda, ahonnan jöttek. Az országon belüli migráció pedig, mint a munkanélküliséget oldó egyik lehetséges forma, Győrben hosszú évekre talonba került.

Hiányzó feltételek

A francia Danone cég a tavasszal – mint ismeretes – a Győri Keksz Kft. termelését gazdaságossági okokból székesfehérvári üzemébe kívánta áttelepíteni, és a 680 dolgozó egy részének felajánlotta a fehérvári munkahelyet. Hasonló eset Franciaországban nem ritkaság, bizonyos határokon belül az autózás, vagy üzemi-állami támogatással a munka- és a lakóhely-változtatás a munkáltatónak s a munkavállalónak egyaránt előnyös lehet. A kormányzati szintig elérő nagy győri tiltakozáshullámban a magyarországi elképzelés részleteire azonban nem derült fény. Könnyen lehet, hogy a Danone vezetői úgy gondolták: a Győr-Székesfehérvár közötti 80 kilométeres távolság nem leküzdhetetlen akadály.

Mindenesetre Rimányiné Somogyi Szilvia úgy véli, ma Magyarországon a munkanélküliséggel küszködő régiókban a munkahelyek teremtésére kell, kellene az erőket összpontosítani, még nincs itt az ideje a munkaerő tömeges helyváltoztatásának. Egyszerűen nincsenek meg ehhez a feltételek. Bár – teszi hozzá – Győr-Moson-Sopron megyében más régióktól eltérően egy ideje nő a munkaképes korú lakosság, az aktív keresők száma. És nem a természetes szaporodás, hanem az ideköltözések révén, spontán módon, igazodva a piachoz.

Állami szerepvállalással

Angyal Ádám, a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem vezetési-szervezési tanszékének egyetemi tanára nem híve a vagy-vagy megoldásoknak. Ezúttal is egyaránt fontosnak tartja a tartós munkanélküliséggel birkózó területeken a munkahelyteremtést, és nem menti fel sorsuk változtatásának, jobbításának a felelőssége alól magukat az állástalanokat sem. Különösképpen hangsúlyozza az állam szerepét.

Az országban a legnagyobb fogyasztó az állam – mondja -, amely évente ezermilliárdos nagyságrendekben vásárol. Most éppen autópálya-építések formájában vásárol, máskor kórházépítés vagy más beruházás révén. A legnagyobb pénzkiadó tehát az állam, és ha valamit igazán fontosnak ítél, adott esetben az északi, a keleti végek tartós munkanélküliségének a felszámolását, akkor határozatokat hoz és cselekszik. A professzor az elszántságra és a cselekvésre példaként – bár a foglalkoztatási témától kissé távol áll – a kormány családpolitikáját hozta fel.

Fontos a munkahelyteremtésben a nemzetközi tőke szerepvállalása, de kizárólag érzelmi okok miatt a külföldi befektető nem megy el Borsodba. A nyíregyházi önkormányzat példamutató módon nagyon jelentős adókedvezményeket, -mentességet ajánlott fel az ott letelepülni szándékozóknak, de az államnak e vonatkozásban is van feladata. Ha a gazdaság fejlődik, azt kell mondani: „Befektetők, ha a Nyírségben vagy Borsodban ruháztok be, akkor ennyi és ennyi ideig az ott kifizetett munkabér egy részét megtérítem. Például a munkanélküli-járadékra szánt pénzt nektek adom."

Segítség a képzés

A magyar munkavállaló természetrajzát Angyal Ádám mint egykori hajógyári vezérigazgató is jól ismeri. Milyen a magyar munkás? A magyar munkás vár. Hiába látja előre, hogy baj lesz, nem tesz semmit. Tíz évvel előre lehetett például tudni annak idején, hogy bányabezárásokra kerül sor. Mit tett a magyar bányász? Jószerével semmit. S nem csak azért, mert a házát nem vihette volna kétszáz kilométerrel odébb, hanem mert évtizedekig olyan világban élt, ahol a munkanélküliség veszélyei nem fenyegették.

Miközben tehát azt állítom – hangsúlyozza az egyetemi professzor -, hogy munkahelyet helyben kell teremteni, azt is mondom, hogy az állásteremtésben, az új életkezdésben a munkaerőnek is fontos szerepe van. Adott esetben bátrabban kell vállalkoznia, és ebben segíteni kell neki képzéssel, a kialakult történelmi szokások leküzdésével, netán költözési, letelepedési segéllyel. Az állami politika járadékkal, szociális segélyezéssel nem intézheti el a munkaerő-problémát. A munkás rendszerint nem képes arra, amire a közép- és a felső vezető, a menedzsment igen. Ő képzettsége, fellépése, kapcsolatai révén rendszerint talál magának új munkát, és karrierje újrakezdésében – magasabb jövedelme miatt – általában a lakóhely-változtatás sem akadály.

Érdektelenség az útiköltség-térítés iránt
Kevéssé élnek a multinacionális vállalatok a munkások rendszeres utaztatásához rendelkezésre álló állami foglalkoztatáspolitikai eszközzel, az útiköltség-térítéssel – ők maguk fizetik az autóbuszok díjait -, de mérséklődő érdeklődést mutatnak más hazai munkáltatók is. Egy nemrég nyilvánosságra hozott összesítés szerint például az első negyedév végén az országban összesen három és fél ezren részesültek ebben a támogatásban, 27 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. A munkáltatók márciusban 433 dolgozó munkába járásához igényeltek támogatást, ami alig több mint a fele az előző hónapban jelentkezőknek.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. augusztus 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem