×

A munkavállaló kártérítési felelőssége

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. május 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 40. számában (2001. május 15.)

 

A munkavállalót sajátos felelősség terheli a munkáltatónak okozott károkért. Cikkünkben a bírósági gyakorlatból vett példákon keresztül vázoljuk fel a dolgozó jogi helyzetét, a vele szembeni igényérvényesítés feltételeit és módját.

 

A munkavállaló munkajogi kártérítési felelőssége – néhány kivételtől eltekintve – a munkaviszonyával összefüggésben vétkesen okozott kár megtérítéséért áll fenn. A felelősség főszabály szerint akkor állapítható meg, ha fennáll a kár és a károkozó magatartás közötti okozati összefüggés. Feltétel továbbá az is, hogy a károkozó magatartás a munkaviszonyból folyó kötelezettségek vétkes megszegésével valósuljon meg. A munkavállaló vétkességét, a kár bekövetkezését és mértékét, a károkozó magatartás és a kár közötti okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

Ez a felelősség az általánosnál, vagyis a polgári jogi felelősségnél enyhébb felelősségi forma. A felelősség nem teljes mértékű.

Munkaviszony

A munkaviszony kezdete a munkába lépés napja, és nem a munkaszerződés megkötésének napja. A munkába lépést megelőző károkozásnál általában nem alkalmazhatók a kárfelelősség munkajogi szabályai, ahogy a munkaviszony megszűnése után okozott károknál is az általános polgári jogi felelősségi szabályok érvényesülnek. A munkaviszony fennállta alatt okozott, de csak a munkaviszony megszűnte után bekövetkező károkért természetesen a munkajogi szabályok alapján felel a dolgozó.

Abban az esetben, ha a felek között a munkaviszony mellett munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony is létrejön, és a dolgozó ennek keretében okoz kárt, a kártérítésre a polgári jog szabályai az irányadók, kivéve ha az úgynevezett további jogviszony munkaviszony, és nem megbízás vagy vállalkozás.

Kötelezettségszegés

A munkajogi kártérítési felelősség akkor alkalmazható, ha a munkavállaló a munkaviszonyából eredő kötelezettsége megszegésével okozta a kárt. A kötelezettségszegés cselekvéssel vagy mulasztással egyaránt megvalósulhat. A dolgozónak egyébként is úgy kell a munkakörébe tartozó munkát elvégeznie és olyan magatartást kell tanúsítania, hogy mások egészsége, testi épsége, vagyona ne károsodjék.

Minden esetben kizárja a kötelezettségszegést a jogos védelem, a szükséghelyzet, a munkáltató beleegyezése és a kötelezettség-összeütközés. Kötelezettség-összeütközés esetén a dolgozót egyidejűleg több és egymással ellentétes kötelezettség terheli. Azon a címen azonban nem tehető felelőssé a munkavállaló a keletkezett kárért, hogy rosszul döntött, feltéve ha magatartása következményeit nem láthatta előre. Ez utóbbi esetben ugyanis figyelmeztetnie kell a munkáltatót az utasítás következményeire, adott esetben meg kell tagadnia az utasítás teljesítését.

Munkavégzés

A munkavégzés körébe tartoznak a munkavégzés előkészítése, lebonyolítása és befejezése érdekében szükséges tevékenységek is (például szerszám kivételezése a raktárból, részvétel a munkavédelmi oktatáson, üzemi étkezés, bérfizetés stb.). Az elvárható gondosság, a fegyelem megtartása e tevékenységek során is terheli a dolgozót. A munkaviszonyból folyó tevékenység és a károkozás közötti összefüggés tehát az ilyen teendők végzése során keletkezett károsodások esetén is fennáll.

Utasítás

Általános szabály, hogy az a munkavállaló, aki felettese utasításait hajtja végre, az abból fakadó esetleges kárnál mentesül az anyagi felelősség alól. Megállapítható azonban a kártérítési felelősség akkor, ha a dolgozó előre látja, hogy az utasítás teljesítésével kárt okozhat, azonban erre nem figyelmezteti az utasításadót.

A munkavállaló ezzel megszegi az együttműködési kötelezettségét, és az ennek következtében bekövetkezett kárért így felelőssé tehető. A bírósági gyakorlat szerint a váratlanul előálló, halasztást nem tűrő esetben a munkavállalótól elvárható az anyagi erejét meg nem haladó anyagbeszerzés, valamint kisebb munkák elvégzése, a költségek előlegzése is. Az elvárhatóságot az eset összes körülményeinek mérlegelésével kell elbírálni.

A munkavállaló vétkessége

A munkavállaló csak akkor felel az általa okozott kárért, ha a magatartása vétkes volt. A vétkesség akkor állapítható meg, ha a dolgozó nem úgy járt el, ahogy az adott esetben elvárható, holott tudta vagy tudnia kellett volna, hogy mi a helyes magatartás. A vétkesség két fokozata a gondatlanság és a szándékosság.

Kizárja a vétkességet a beszámítási képesség hiánya, kivéve ha annak előidézése felróható a munkavállalónak. Az ittas állapot a vétőképességet nem érintheti, ha az felróható a dolgozónak. Ugyanez a szabály a gyógyszerek előidézte káros mellékhatásokra is vonatkozhat, amennyiben a munkavállalónak azokról tudnia kellett.

Gondatlanság

A munkavállaló gondatlanul akkor okoz kárt, ha a kár bekövetkezését el lehetett volna kerülni, amennyiben a munkavállaló a tőle elvárható gondossággal jár el. Enyhe gondatlanság valósul meg, ha a károkozó a tőle elvárható gondossággal elkerülhette volna a kár bekövetkezését. Súlyosan gondatlanul cselekszik azonban az a dolgozó, aki a tőle elvárható gondosságot feltűnő közömbösséggel mulasztja el. Súlyosan gondatlanul jár el például az a boltvezető, aki az időközönként jelentkező áramkimaradás elhárítása érdekében nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, és ezért az árukészlet egy része megromlik.

Gondatlanságról sem lehet szó azonban, ha a dolgozó nem tudta és nem is tudhatta, hogy magatartása helytelen, kötelességszegő volt. A munkavállaló magatartását a hasonló munkakörű, gyakorlatú, iskolai végzettségű dolgozóktól átlagosan megkívánt magatartással kell összevetni.

Nem feltétlenül állapítható meg a dolgozó vétkes kötelezettségszegése a gazdasági kockázatot vállaló üzletkötés miatti károkozásért sem. Ha a kockázat vállalása ésszerű volt, a felelősség nem állapítható meg. Amennyiben mulasztott a munkavállaló, és ezért az értékesítés elmaradt, mert például bizonyos információkat nem szerzett be, s ezt kellő gondossággal előre lehetett látni, a felelősség alól nem mentesülhet.

A kártérítés mértéke

Főszabály szerint gondatlanság esetén a munkavállaló kártérítési felelőssége egyhavi átlagkeresetének 50 százalékáig terjedhet. Amennyiben a kár mértéke kevesebb, mint a félhavi átlagkereset, nincs akadálya, hogy a dolgozót a teljes kárért felelőssé tegye a munkáltató. Ha a károkozó magatartás következtében a munkáltatót különböző időpontokban éri kár, az összes kár miatt is legfeljebb csak a dolgozó félhavi átlagkeresete erejéig érvényesítheti igényét.

A kártérítés mértékét a felek a munkaszerződésben – legfeljebb másfél havi átlagkereset erejéig – az előbbiektől eltérően állapíthatják meg. A kollektív szerződés pedig legfeljebb hathavi átlagkeresetig terjedő kártérítési felelősséget írhat elő. A főszabálytól eltérő mértékű felelősség is csak a törvényben meghatározott okok – károkozás és a károkozó körülményei, a vétkesség foka, a károkozás jellege, gyakorisága, a munkavállaló beosztása – alapján állhat fenn.

Pénzintézet számfejtője, ellenőre

Az Mt. – kivételként – a munkavállaló teljes mértékű kártérítési felelősségét állapítja meg egyes munkaköröknél és károkozó magatartásoknál. E szerint gondatlansága esetén is a teljes kárért felel a pénzintézet számfejtője és ellenőre, ha a kárt a számfejtés körében vagy ezzel összefüggésben az ellenőrzés elmulasztásával vagy hiányos teljesítésével okozta.

Szándékosság

Ha a munkavállaló szándékosan okozta a kárt, a teljes kárt köteles megtéríteni. A szándékosságnak két fajtája van. Egyenes szándék akkor állapítható meg, ha a dolgozó előre látja magatartása vagy mulasztása károsító következményeit, és ezeket kívánja. Ilyen például, ha a munkavállaló azért szegi meg a technológiai utasítást, hogy hibás terméket gyártson. Eshetőleges a dolgozó szándéka, ha magatartás vagy mulasztás károsító következményeit előre látja és azokba belenyugszik. Így cselekszik az a dolgozó, aki tudja, hogy a gépe hibás, és mégis tovább működteti azt.

A szándékos károkozás különleges, de a gyakorlatban mégis igen sűrűn előforduló esete, amikor a munkavállaló a munkaviszony jogellenes megszüntetésével okoz kárt a munkáltatónak. Ezekben az esetekben, ha a munkáltató bizonyítani tudja, hogy a munkavállaló váratlan, nem jogszerű távozása kárt okozott – mert például a meghatározott munkafeladat elvégzése késedelmet szenvedett, nem lehetett határidőre leszállítani valamely terméket stb. -, kártérítési igénnyel léphet fel a volt munkavállalóval szemben a munkajogi kártérítés szabályai szerint. A munkaviszony jogellenes megszüntetésével kárt okozó dolgozó azonban legfeljebb másfél havi átlagkeresetével felel, függetlenül attól, hogy magatartása gondatlan vagy szándékos volt.

Általános megőrzési felelősség

A munkaviszony fennállása alatt a munkavállaló vétkességére tekintet nélkül, a hiányból eredő teljes kárt köteles megtéríteni, ha a dolgot visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel, jegyzék vagy elismervény alapján vette át, és állandóan őrizetben tartja vagy kizárólagosan kezeli.

Nem állapította meg a bíróság annak a munkavállalónak a teljes kárért való felelősségét, aki az elektromos fúrógépet saját nevére, elismervénnyel és visszaszolgáltatási kötelezettséggel vette át, de a műszak végén felettesétől azt az utasítást kapta, hogy a gépet munkatársainak adja át, és a fúrógép a másnapi munkakezdéskor hiányzott. Rámutatott a bíróság, hogy ez esetben nem állnak fenn az általános megőrzési felelősség együttes feltételei, mivel hiányzott az állandó őrizetben tartás, hiszen a dolgozónak a fúrógépet idegen személyeknek kellett átadnia.

Megállapította viszont a bíróság annak a hegesztőnek a megőrzési felelősségét, aki a kizárólagos használatra átvett sarokcsiszoló gépet nem abban a – lakattal zárható – szekrényben helyezte el, amelyet a munkáltató bocsátotta rendelkezésre, hanem a munkavégzés befejeztével a munkahelyén hagyta, ahonnan az később eltűnt.

A megőrzés tárgya

A törvény a megőrzési felelősséget olyan tárgyak tekintetében írja csak elő, amelyek a munkafolyamat során változatlanok maradnak, hiszen a felelősség érvényesítésének a visszaszolgáltatási kötelezettség fennállta is a feltétele. Ebből következik, hogy a vétkesség nélküli felelősség nem állapítható meg a munkavégzés során keletkezett olyan dolgoknál, amelyek a munkavégzés eredményeként a rendelkezésre bocsátott anyagok felhasználásával jönnek létre. Dolog alatt ingókat, pénzt és pénzt helyettesítő értékpapírokat, valamint szigorú számadású nyomtatványokat kell érteni. A felelősség érvényesítése szempontjából ebből a körből ki kell zárni az energiát.

Biztonságos őrzés

Az általános megőrzési felelősség kizárólag akkor állapítható meg, ha a munkáltató biztosítja a dolog biztonságos őrzésének feltételeit. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy nem biztonságos az őrzés, ha a munkáltató arra kötelezi a dolgozót, hogy a dolgot állandóan tartsa magánál. A biztonságos őrzési körülményeket ugyanis a munkahelyen kell megteremteni. A bírói gyakorlat szerint azonban elvárható a munkavállalótól, hogy ha az őrzés körülményeiben változás következik be (például elromlik a zár), azt jelentse a munkáltatónak és kérje a kijavítást, szükség esetén megtegye a hiány megelőzése érdekében elvárható elhárító intézkedést.

Elháríthatatlan külső ok

Nem állapítható meg a munkavállaló teljes kártérítési felelőssége, ha a hiányt elháríthatatlan külső ok idézte elő, vagyis olyan hatás, amely a dolgozótól független, és amelynek megakadályozására a munkavállalónak nincsen eszköze, illetve módja.

Az ítélkezési gyakorlat szerint nem tekinthető elháríthatatlan külső oknak, ha az anyagbeszerző a gépkocsiban hagyja a nagy összegű készpénzt, ahonnan az később eltűnt. Kármegosztást állapított meg a bíróság, amikor a központi pénztáros úgy adta át a pénzt az átvételre kiküldött dolgozónak, hogy a szalaggal lezárt kötegeket nem volt módja megszámolni. Elháríthatatlannak minősítette viszont a bíróság a lezárt gépkocsi feltörése során elkövetett lopást, és a gépkocsivezetőt mentesítette a szerszámok ellopása miatti felelősség alól.

Bizonyítás

Az általános megőrzési felelősség feltételeinek fennállását, a kárt és annak mértékét a munkáltatónak, a mentesülés okainak fennállását pedig a munkavállalónak kell bizonyítania.

Az állandó bírói gyakorlat szerint az áruszállítást végző dolgozó nem felel a göngyölegek hiányáért olyan esetekben, amikor a szállítás a bolt nyitvatartási idején kívül történik, és emiatt az árut és a göngyöleget a bolt előtt kell leraknia, és azokat a bolt dolgozóival nem tudja átvetetni.

Pénz, értékpapír, értéktárgy megőrzése

A pénztáros, a pénz- és értékkezelő munkakörben dolgozó személy megőrzési felelőssége akkor is fennáll, ha a kezelt pénzt (értékpapírt, értéktárgyat) jegyzék vagy elismervény nélkül vette át. (Egyéb dolgok tekintetében azonban vele szemben is az előbb említett általános szabályok vonatkoznak.)

A jegyzék és az elismervény kivételével az általános megőrzési felelősség feltételei, a munkaviszony alanyait terhelő bizonyítás és a kimentés szabályai a pénztárosok felelősségére is irányadóak. Így a pénztárosok felelőssége is objektív felelősség, az általuk kezelt és őrzött fizetőeszközben bekövetkezett hiányért – vétkességükre tekintet nélkül – teljes anyagi felelősséggel tartoznak.

Fontos tudni, hogy ez a speciális felelősség nemcsak az ilyen, kifejezetten megnevezett munkakörben dolgozókat terheli, hanem minden olyan munkavállalót, akire visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel bíznak megőrzésre értékpapírt, illetve egyéb értéktárgyat. Ilyen felelősség terheli tehát a bírói gyakorlat szerint a gépkocsivezetőt az átvett benzinjegyekért, az autóbusz-kalauzt az általa átvett jegyekért, a ruhatárost a ruhatárban elhelyezett ingóságokért, a munkáltató által az étkezési jegyek kiadásával megbízott dolgozót stb.

Nem terheli viszont ilyen felelősség a bérek kifizetésénél azt az adminisztratív teendőket ellátó dolgozót, aki a munkaköre szerint nem pénzkezelő, csak a fizetéssel kapcsolatban végez adminisztratív teendőket.

A megőrzésre átadott dolog megrongálódása

Abban az esetben, ha a megőrzésre átvett dolog megrongálódik a munkavállalónál, az általános vétkességi szabályokat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a dolgozónak kell bizonyítania vétlenségét (például azt, hogy azért ejtette le a gépét, mert a munkatársa meglökte).

Felelősség a leltárhiányért

A leltárhiány az a hiány, amely a kezelésre szabályszerűen átadott és átvett dologban ismeretlen okból keletkezik, és meghaladja a természetes mennyiségi csökkenéssel és kezeléssel járó veszteség mértékét. Nem leltárhiány ehhez képest, ha például a kárt bűncselekmény vagy a dolgozó vétkes magatartása okozza, hisz ezekben az esetekben ismert okból keletkezik a hiány. Ha a leltárhiány az áruk beszerzési áron való leértékeléséből áll, ez nem tekinthető ismeretlen okból keletkezett hiánynak, tehát a hiány nem leltárhiány.

A leltárhiányért a leltárfelelősségi megállapodást kötött munkavállaló vétkességre tekintet nélkül felelősséggel tartozik.

Kollektív szerződés

A törvény előírásai alapján a leltárhiányért való felelősség a kollektív szerződésben szabályozható. Meg lehet határozni a kollektív szerződésben a felelősségre vonás feltételeit, a kártérítés mértékét és a felelősség megállapításával kapcsolatos eljárást is.

Mentesítette a bíróság a leltárhiányért való felelősség alól azt a munkavállalót, akit a kollektív szerződés ilyen konkrét rendelkezése ellenére, a leltáregyeztetéstől számított 60 napon túl köteleztek a hiány megtérítésére.

Kollektív szerződéses rendelkezés vagy a felek eltérő megállapodásának hiányában – a munkáltató szervezete, illetve a leltározási szempontból önálló szervezeti egység sajátosságainak figyelembevételével – a munkáltató állapítja meg

  • a forgalmazási veszteség elszámolható mértékét, illetve arányát,
  • azoknak az anyagoknak, áruknak a körét, amelyek után az anyag jellegére, méretére, a raktározás, illetve a tárolás feltételeire való tekintettel forgalmazási veszteség nem számolható el,
  • a leltári készlet átadásának és átvételének módját és szabályait,
  • a leltárhiány meghatározásának szabályait,
  • a leltári készlet biztonságos megőrzését szolgáló munkáltatói kötelezettségeket.

A leltárhiányért való felelősség feltétele:

  • leltárfelelősségi megállapodás megkötése,
  • a leltári készlet szabályszerű átadása és átvétele,
  • a leltárhiánynak a leltározási rend szerint lebonyolított, a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel alapján történő megállapítása.

Ha a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli a leltári készletet, a felelősség megállapításához szükséges az is, hogy a leltárhiányért nem felelős, de a leltári készletet kezelő munkavállalót a munkáltató a leltárhiányért felelős munkavállaló előzetes hozzájárulásával foglalkoztassa az adott munkakörben, illetve a munkahelyen.

Leltárhiányért való felelősség csak azzal a munkavállalóval szemben érvényesíthető, aki a két egymást követő leltározás közötti időszaknak (leltáridőszak) legalább a felében a munkáltatónál, illetve az adott munkahelyen dolgozott.

Leltárfelelősségi megállapodás

A leltárfelelősségi megállapodást írásba kell foglalni, és ebben meg kell határozni a leltári készletnek azt a körét, amelyért a munkavállaló felelősséggel tartozik. Ha a leltári készletet több munkavállaló kezeli, velük csoportos leltárfelelősségi megállapodás is köthető. Ebben meg kell határozni azokat a munkaköröket is, amelyek betöltésének megváltozásakor leltározást kell tartani. A csoportos leltárfelelősségi megállapodás meghatározhatja a felelősségnek a munkavállalók közötti megosztását is, egyetemleges felelősség megállapításának azonban nincs helye. Ha a csoportos leltárfelelősségi megállapodás nem rendezi a felelősség megosztását, a munkavállalók átlagkeresetük arányában felelnek.

Felelősségi szabályok

A leltárfelelősségi megállapodás eltérő rendelkezése hiányában a leltári készletet állandóan egyedül kezelő munkavállaló a leltárhiány teljes összegéért felel. Ha a leltári készletet a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli, a leltárhiányért felelős munkavállaló legfeljebb hathavi átlagkeresete mértékéig felel. Csoportos leltárfelelősségi megállapodás esetén a kártérítés mértéke nem haladhatja meg a megállapodást kötött munkavállalók átlagkeresetének hathavi együttes összegét.

A felelősség, illetve a kártérítés mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az eset összes körülményeit, így különösen azokat, amelyek kihatnak a munkavállaló felelősségére, illetve amelyek befolyásolhatták a biztonságos és előírásszerű kezelést, ezen belül a biztonságos őrzésre vonatkozó munkáltatói kötelezettségek teljesítését, továbbá a munkavállaló esetleges távollétének időtartamát.

A leltárfelelősség megállapítására irányuló eljárás részletes rendjét – kollektív szerződéses rendelkezés hiányában – a munkáltató állapítja meg.

Leltározásnál lehetővé kell tenni a munkavállaló, illetve akadályoztatása esetén képviselője, csoportos leltárfelelősségnél az eljárási szabályokban meghatározott munkavállalók jelenlétét. Ha a munkavállaló nem gondoskodik a képviseletéről, a munkáltató az adott szakmában jártas, érdektelen képviselőt jelölhet ki erre a célra. A leltárfelelősséggel tartozó munkavállalóval a leltárelszámolást és annak eredményét ismertetni kell. A munkavállaló az eljárás során észrevételt tehet.

A leltárhiánnyal kapcsolatos kártérítési igényt a leltárfelvétel befejezését követő hatvannapos jogvesztő határidő alatt lehet érvényesíteni. Büntetőeljárás esetén ez a határidő harminc nap, és a nyomozó hatóság, illetve a bíróság jogerős határozatának közlését követő napon kezdődik.

Együttes károkozás

Többek együttes károkozásáról akkor beszélhetünk, ha a károsodáshoz vezető magatartások között oksági kapcsolat áll fenn. Nem szükséges viszont, hogy mindegyik dolgozó cselekménye önmagában alkalmas legyen a károkozásra.

Ha a munkáltatónak két vagy több dolgozó együttesen okoz kárt, a megőrzésre átadott dologban keletkezett hiányt munkabérük arányában kötelesek megtéríteni, vétkes károkozás esetén a felelősségük a vétkességük arányában áll fenn.

Szándékosan okozott kárért a munkavállalók felelőssége egyetemleges, vagyis bármelyik károkozó a teljes kár megtérítésére kötelezhető. A többek által gondatlanul okozott kárért való felelősség arányát a károkozók gondatlansága alapján kell meghatározni és ez után kell összegszerűen megállapítani – a havi átlagkeresetek figyelembevételével – a kártérítés mértékét.

Ha az egyik károkozó magatartása gondatlan, a másiké pedig szándékos, felelősségüket a vétkesség arányában kell meghatározni.

A kár összege

A kár összegét a dolog tényleges károsodása alapján kell meghatározni, így figyelembe kell venni a kijavítás költségét, az értékcsökkenést (megrongálódás esetén), illetve a károkozás időpontjában érvényes árat, valamint az avulást (megsemmisülés, használhatatlanná válás). Ha a kijavítás gazdaságosan már nem végezhető el, illetve a dolog megsemmisült vagy használhatatlanná vált, kárként a fogyasztói árat kell figyelembe venni. Fogyasztói árként a hasonló minőségű, korú, használtságú dolgok értéke az irányadó. A kártérítés szempontjából csak a kár bekövetkeztekori fogyasztói ár bír jelentőséggel, függetlenül attól, hogy az igényt ténylegesen mikor érvényesíti a munkáltató. A kár bekövetkezte és az igényérvényesítés, valamint a kár megtérítése közötti időszakra késedelmi kamat igényelhető.

Kivételesen kötelezhető a dolgozó az elmaradt haszon megtérítésére is (például ha a bolti eladó a számára előírtnál olcsóbban értékesítette az árut). Általában azonban csak vezető állású munkavállalóval szemben érvényesíthető az elmaradt haszon iránti igény, hiszen a vezetők a többi dolgozótól eltérően az általános polgári jogi szabályok szerint felelnek az általuk okozott károkért, mely jóval szigorúbb a munkajogi szabályozásnál.

Nem lehet figyelembe venni a kár megállapításánál az olyan kiadást sem, amelyre a kár helyreállításához már nem volt szükség. Le kell számítani a kár mértékéből azt az összeget is, mely a munkáltatónak máshonnan megtérült. Ha például a munkavállaló által megrongált és javíthatatlan gépet eladták, a vevő által fizetett összeggel csökkenteni kell a kár összegét. Ugyanez a szabály érvényesül akkor is, ha a munkáltató a biztosítótól kap kártérítést.

Munkáltatói közrehatás

A vétkes kötelezettségszegés és a kár közötti okozati összefüggés akkor állapítható meg, ha a dolgozó magatartása vagy mulasztása nélkül a kár nem következett volna be. Amennyiben a munkavállaló magatartása nem egyedüli oka volt a kárnak, hanem abban a munkáltató is közrehatott, e részben a dolgozó nem kötelezhető a kár megtérítésére. A munkáltató közrehatásánál a felróhatóság közömbös, önmagában a munkáltatói közrehatás csökkenti a munkavállaló felelősségét.

A kárigény érvényesítése

A munkáltató a bíróságnál érvényesítheti a munkavállalóval szembeni kártérítési igényét. Mielőtt azonban benyújtaná keresetét, egyeztetést kell lefolytatnia a dolgozóval. A törvény azonban lehetővé teszi, hogy a kollektív szerződésben meghatározzák azt az értéket, amely határig a munkáltató közvetlenül érvényesítheti a kártérítés iránti igényét. Ilyenkor rögzíteni kell, hogy a munkáltató kártérítésre kötelező írásbeli határozatának meghozatala előtt milyen szabályok az irányadók (például személyes meghallgatás), továbbá hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója milyen tartalommal hozhatja meg határozatát (az összeg pontos megjelölése, a követelés ténybeli és jogi alapja, tájékoztatás a jogorvoslatról stb.).

A dolgozó a határozat ismeretében egyeztetést kezdeményezhet, ennek eredménytelensége esetén bírósághoz fordulhat. Ha a munkavállaló pert indít, keresetének a kártérítésre kötelező munkáltatói határozatra nézve halasztó hatálya van, tehát a határozat a kereset jogerős elbírálásáig nem hajtható végre.

Amennyiben a munkáltató kollektív szerződéses szabályozás hiányában hoz kártérítési határozatot, s a kötelezett dolgozó ennek érvénytelenítése iránt bírósághoz fordul, a kártérítési határozatot hatálytalanítani kell, de a munkáltató viszontkeresettel élhet a kárigénye érvényesítése iránt.

A munkáltató kollektív szerződés alapján sem érvényesítheti munkáltatói intézkedéssel anyagi igényét az elhunyt munkavállaló örököseivel szemben.

A dolgozó halálával ugyanis megszűnik a munkaviszony, ugyanakkor a munkáltató anyagi igényét csak a vele jogviszonyban álló munkavállalójával szemben érvényesítheti határozati formában.

Kármérséklés

A bíróság mérsékelheti a munkáltató által kiszabott kártérítést, illetőleg a jogszabály alapján megállapítható mértéknél kevesebb összegben is marasztalhatja a munkavállalót, ha a károkozás és a károkozó körülményei ezt nyomatékosan indokolják. Szándékos károkozás esetén általában nincs helye mérséklésnek.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. május 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem