×

Családbarát Munkahely

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. július 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 30. számában (2000. július 15.)

 

Négy kategóriában hirdettek győztest júniusban a Családbarát Munkahely díjért először kiírt pályázaton. A félszáz pályázó bizonyítja, hogy egyre több cég figyel fel dolgozói családi és egyéb szociális gondjaira. A kiírók emellett hat különdíjat is kiosztottak.

 

Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) a Magyar Agrárkamarával, a Magyar Kézműves Kamarával, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen hagyományteremtő szándékkal hirdette meg a Családbarát Munkahely díjat 2000 januárjában.

A pályázatra 49 érvényes munka érkezett. A pályázók között majdnem fele-fele arányban képviseltették magukat a költségvetési intézmények és a profitorientált cégek. A díj nyerteseit a kiírók közösen választották ki.

A nyertesek 100, 200 és 300 ezer forint értékben üdülési csekket és tárgyjutalmat kaptak, valamint egy évig jogosultak a „Családbarát Munkahely 2000" elnevezés viselésére.

Nyugaton bevált

A minisztériumnak a díj alapításával az is szándéka volt, hogy Magyarországon is elindítsa a nyugat-európai országokban már jól bevált Családbarát Munkahely mozgalmat. A nemzetközi felmérések szerint a családi kötelezettségeket tiszteletben tartó munkahely nemcsak a családos alkalmazottak számára előnyös, hanem növeli a vállalat versenyképességét, társadalmi megítélését pedig pozitívan befolyásolja. Ott, ahol vállalatvezetési szempontnak számít a család és a munka összehangolása, jobb az alkalmazottak hozzáállása, hatékonyabb a munkavégzés, a dolgozók is elégedettebbek, ezáltal csökken a fluktuáció, valamint a betegség miatti távolmaradás.

Svastics Carmen, a minisztérium nőképviseleti titkárságának vezetője elmondta, hogy a jelentkezőknek kérdőívet kellett kitölteniük. Ebben egyebek között azt tudakolták, hogy a jelentkezőknél a dolgozók milyen munkaidő-modellekből választhatják meg munkarendjüket. Az értékelésnél szempont volt az is, hogy az alkalmazottak egyéni életfázisainak megfelelően milyen továbbképzési lehetőségeket kínál a vállalat. A szakember közlése szerint számított, hogy a gyesen és gyeden lévő szülőkkel milyen a kapcsolattartás, az otthoni gyermeknevelés ideje alatt eljuttatják-e számukra a szükséges szakmai információkat, és segítik-e őket az újbóli munkába álláskor.

Közös ünneplések

A Stallum S+S Gazdasági Politikai Tanácsadó Kft. a kisvállalatok között szerezte meg az első helyet. A nyolc éve működő, öt alkalmazottnak munkát adó társaság egyebek között ügynöki nagykereskedelemmel, ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével, piac- és közvélemény-kutatással foglalkozik.

A pályázatra beküldött kérdőívből kiderült: a kft.-nél egyelőre nem vetődött fel igény a dolgozók részéről részmunkaidős foglalkoztatásra, szükség esetén azonban megoldható lenne. Ugyancsak bármikor lehetőség van arra, hogy a munkarendet megváltoztassák.

A társaság dolgozói maguk döntöttek arról, hogyan választják meg a munkába járás időpontját. Irodájuk figyelembe veszi a családtagok egészségügyi, gondozási teendőit.

A társaság fizeti alkalmazottainak a továbbtanulás, képzés költségeit. Emellett folyamatos belső szakmai konzultáció is folyik, az alkalmazottak pedig szakterületüket érintő továbbképzéseken vesznek részt.

A dolgozók ismerik a cég vezetésének rövid és hosszabb távú terveit.

A dolgozók munkaideje igazodik az óvodák, iskolák befejezésének idejéhez. A cég felajánlotta, hogy finanszírozza a dolgozók gyermekei számára a nyári tábort. A családoknak decemberben 13. havi, a nyaraláshoz pedig 14. havi fizetést ad a cég, emellett lakásvásárlási, jogi és pénzügyi segítséget, kölcsönt is nyújtanak igény esetén.

A vállalkozásnál megvalósított további családbarát intézkedések: közösen ünneplik a születés- és névnapokat, színházlátogatásokat, sportprogramokat szerveznek, a tulajdonos saját hétvégi házában ad lehetőséget a dolgozók és családjaik nyaralására.

Oktatásban az élen

A középvállalati kategóriában nyertes Magyar Iparszövetség Oktatási Központ Kft. nyolcvanhét dolgozónak, köztük 65 nőnek ad munkát Budapesten és hat vidéki városban. A társaság pályázatához elküldte ajánlását az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány.

A cég dolgozói közül senki sem dolgozik részmunkaidőben, de szükség esetén ez megoldható. Rugalmas munkaidő kialakításával a dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy munkájukat hozzáigazítsák családi teendőikhez. Ezt megbeszélés alapján a túlóráknál is figyelembe veszik.

A képzés területén a vállalat idegen nyelvi, számítástechnikai tanfolyamokat, egynapos képzéseket szervez, és támogatja a felsőfokú szakképesítés megszerzését is. A képzések költségeit teljes mértékben a cég állja.

A gyermekeiket nevelő női alkalmazottak számára távollétük alatt is megteremtik a kapcsolattartás lehetőségét, az érintettek részt vehetnek az értekezleteken, a továbbképzéseken, megkapják a vállalati újságot. Az újbóli munkába álláskor munkaidő-kedvezményt kaphatnak. A gyesen, gyeden lévők az ellátás előtt fizetésemelést kaptak, és az otthoni gyermeknevelés ideje alatt ugyanúgy megkapják a jutalmakat, mint az aktív munkatársak.

A társaság családi rendezvényeket tart, ezen belül külföldi utakat, kirándulásokat, közös ünnepségeket szervez. A nyári szünetben a családi üdülés mellett a dolgozók gyermekei számára nyelvtanfolyamot szerveznek.

A társaság anyagilag is segíti családos dolgozóit: a kismamák kaphatnak szülési segélyt, a bajba jutottak eseti azonnali támogatást, kamatmentes kölcsönt is.

A további családbarát intézkedések között említendő az ingyenes magánklinikai ellátás, az alkalmazottak hozzátartozói ingyenesen vehetik igénybe a cég által szervezett képzéseket. Támogatják a XIII. kerületi fogyatékos gyermekeket gondozó intézményt, és az egyik alkalmazott gyermekének sportegyesülete ingyenesen használhatja tornatermüket.

A társaság pályázatában olvasható a vállalat főigazgatójának hitvallása, amely szerint a dolgozók „csak akkor tudnak teljesen a munkájukra koncentrálni, ha otthoni gondok nem terhelik őket, ha biztos háttér van mögöttük. Azért tartjuk különösen fontosnak, hogy családjaikkal is törődjünk, mert a kiemelkedő teljesítményeket a nyugodt családi és a biztonságot sugárzó munkahelyi légkör csak együtt teremtheti meg".

A német modell

A nagyvállalatok között a leginkább családbarátnak a kecskeméti székhelyű Rösch Mode Kft. textil- és ruházati üzem, a németországi Rösch GmbH magyarországi leányvállalata bizonyult. Nyolc évvel ezelőtt negyven fővel indult a termelés a gyárban, ma száznál több dolgozójuk van, közülük csak hat férfi. Pályázatukból kiderült, hogy az anyavállalat németországi foglalkoztatási mintáját ültették át a kecskeméti üzemre. A cég otthon már elnyerte a Családbarát Munkahely címet.

Kecskeméten a munkakezdés igazodik a közlekedési eszközök menetrendjéhez, a vidékieket ingyenesen szállítják a gyárba és onnan haza. A munkakezdés igazodik a családi kötelezettségekhez is, van például „kismamacsoport", amely hét órakor kezd. Összesen hét munkaidőmodellt alkalmaznak a cégnél.

A vállalat a nyelvi képzés mellett a dolgozók főiskolai és egyetemi oktatását is támogatja, továbbképzéseket szervez, a költségeket teljes egészében a cég állja.

A gyermeküket nevelő édesanyákkal megoldották a kapcsolattartást, részt vehetnek az értekezleteken, emellett rendszeresen szerveznek olyan találkozókat, amikor a gyesen, gyeden lévő kismamák bemutathatják gyermekeiket a többi dolgozónak. Az újbóli munkába állást szükség esetén speciális beiskolázással, betanítással segítik.

A cég tervezi, hogy hozzájárul valamely gyermekintézmény támogatásához, vagy sajátot létesít.

A családoknak munkabér-előleggel, hitellel, lakásvásárlási támogatással segítenek. Az elmúlt évben fizettek 13. havi fizetést, és kidolgoztak egy olyan, országosan is egyedülálló jutalmazási rendszert, amelyből mindazok részesedhetnek, akik egy-egy hónapban nem voltak táppénzen. Aki egész évben nem volt betegszabadságon, vagy csak pár napig, az extra prémiumot is kapott.

Százéves óvoda

A kaposvári Festetics Karolina Óvoda a költségvetési intézmények között szerezte meg az első helyezést. Az 1875-ben alapított óvodában jelenleg hat csoportban 162 kisgyermekkel foglalkozik a tizenkét óvónő és a hat dajka. Ez az intézmény látja el a táplálékallergiás és más okból diétázó gyermekeket.

A dolgozók közvetlen kollégáikkal egyeztetve alakíthatják úgy munkaidejüket, hogy családi kötelezettségeiknek eleget tehessenek.

A munkahelyi értekezletek, túlórák igazodnak az alkalmazottak munkarendjéhez, családi teendőihez.

Az óvoda által beküldött kérdőívből kiderült, hogy az óvodában hospitálásokat, szakmai napokat tartanak. A dolgozók emellett részt vehetnek a pedagógiai intézet, tanítóképző főiskola által szervezett oktatási programokon, országos, illetve regionális szakmai napokon.

A képzés költségeinek nyolcvan százalékát az intézmény állja, de támogatást ad hozzá az óvoda alapítványa is.

A gyermekeiket otthon nevelő, gyesen vagy gyeden lévő anyák részt vehetnek továbbképzéseken, értekezleteken, megkapják a szükséges szakmai anyagokat. Emellett várják őket az óvodai rendezvényekre, hogy gyermekükkel együtt meglátogassák a csoportokat, szükség esetén gyermekfelügyeletet is vállalnak.

Minden évben közös kirándulásokat szerveznek, ünnepnapokon a dolgozók gyermekeit ajándékcsomaggal lepik meg. A dolgozók rászoruló gyermekeik számára igénybe vehetik a diétás vagy táplálékallergiás étkeztetést.

A Családbarát Munkahely Díj nyertesei 2000-ben
Kisvállalat Stallum S+S Kft. (Budapest)
Középvállalat Magyar Iparszövetség Oktatási Központ (Budapest)
Nagyvállalat Rösch Mode Kft. (Kecskemét)
Költségvetési szerv Festetics Karolina Óvoda (Kaposvár)
Különdíjasok Kovács Jenőné egyéni vállalkozó (Füzér)
Alföld Mezőgazdasági Szövetkezet (Kecskemét)
Novoschool Kft. (Budapest)
Duna Kötöttárugyár Kft. (Baja)
Philips Monitoripar
Magyarország Vámszabadterületi Kft. (Szombathely)
Bárczi Gusztáv Óvoda és Általános Iskola (Kaposvár)

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. július 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem