×

A távmunka távlatai

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. október 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 22. számában (1999. október 15.)

 

A távmunka Magyarországon még kevéssé elterjedt, annak ellenére, hogy – gazdasági és munkaügyi szakemberek szerint – rendkívül költségtakarékos a munkaadók számára. Legalábbis a nemzetközi gyakorlat ezt mutatja.

 

Nyugatról – Keletre

A távmunka legjobban az Egyesült Államokban terjedt el, ahol mintegy 10-13 millió távmunkás van, és számuk folyamatosan emelkedik. Informatikai cégek, biztosítók, tervező- és kereskedelmi cégek tömegesen küldik „haza" munkatársaikat. Felmérések szerint az Egyesült Államokban a munkavállalók mintegy negyede dolgozna szívesen távmunkásként. Hasonló a helyzet az Európai Unióban is, ahol a távmunkába bekapcsolódni hajlandó munkavállalók arányát 18-20 százalékosra becsülik. Az EU-ban e forma a diplomások, az adminisztratív alkalmazottak, a mozgássérültek, a fiatalok és a nők körében a legnépszerűbb. Egyes brit becslések szerint az Egyesült Királyságban 2000-ben már a munkaerő csaknem fele, a gazdasági társaságok alkalmazottainak pedig 60 százaléka távmunkás lesz. (A szigetországban ide számítják a teljes és részmunkaidős, a szabadúszó és vállalkozó távmunkásokat egyaránt.)

Stratégiai cél az EU-ban

Az EU Fehér Könyvében a felsorolt nyolc stratégiai fontosságú terület egyikeként említi a távmunkát. A távmunkás az EU-tapasztalatok szerint nemcsak otthon, nyilvános teleházakban, valamely cég szatellit (kihelyezett) végpontján dolgozhat, hanem például olyan üzleti teleközpontokban is, amelyeket több cég közösen működtet – a költségmegosztás érdekében – rugalmas bérleti formában. Az utóbbi években a távmunka számtalan formája alakult ki. Így például kezdenek meghonosodni a távolból végzett üzleti szolgáltatások, már létezik „távtitkárnő" is. Terjedőben van az a megoldás is, hogy a cégek alkalmazottaiktól megkövetelik: munkaidejük egy részét a cég székhelyén, másik részét viszont otthon töltsék.

Gazdasági elemzések kimutatták, hogy a távmunka növeli a gazdasági társaságok rugalmasságát. A távmunkás cégek jobban tudnak alkalmazkodni a csúcsidőszakok, a szezonalitás követelményeihez. Becslések szerint az e formát alkalmazó cégek termelékenysége 15-20 százalékkal javult.

Nemzetközi tapasztalatok szerint egyes munkafajták jelentős százaléka végezhető el távmunkával. Így például az adat- és szövegfeldolgozás 50 százaléka, a programozás 40 százaléka, a szerkesztés, fordítás, könyvelés 30 százaléka, a titkársági szolgáltatások 20 százaléka, valamint a kutatási és tanácsadási tevékenység 15 százaléka.

A távmunka jó üzlet

A Matáv Rt. rövidesen megvásárolja a Távmunka Kht. 67 százalékos tulajdonrészét a többségi tulajdonos Futuris Rt.-től. Bár jelenleg ez a foglalkoztatási forma nem eléggé elterjedt Magyarországon, néhány éven belül jelentős felfutás várható. Néhány nagy híradás-technikai cég, illetve biztosítótársaság már jelenleg is érdeklődik e takarékos foglalkoztatási forma iránt, s számítanak az államigazgatás cselekvő részvételére is.

Várhatóan jó üzlet lesz a távmunkaszervezés – vélekedik Skriba Sándor, a Matáv Rt. projektreferense. A forgalom élénkülésével várhatóan rendeződik a Távmunka Kht. gazdasági helyzete is, hiszen a cég az elmúlt időszakban mintegy 12 millió forint tartozást halmozott fel.

Első lépések

Az előző kormány Munkaügyi Minisztériuma már próbálkozott e forma meghonosításával a kormány modernizációs programja keretében. Mindmáig kevés sikerrel. A Horn-kormány már 1997 második felében elfogadta közhasznú társaság létrehozásának tervét, amelynek feladata lett volna a szükséges infrastrukturális háttér megteremtése. A program célja az volt, hogy bizonyos számítástechnikai hátteret igénylő munkaköröknél megteremtsék az otthon végezhető munka feltételeit. Ilyen módon 1998-ban mintegy 1500-2000 munkavállalónak szerettek volna pályázati úton számítógépet juttatni. A Matáv Rt. már akkor kész volt arra, hogy kedvezményes tarifával segítse a program megvalósítását. A terv az volt, hogy a következő öt évben mintegy 100 munkaadó és csaknem 25 ezer munkavállaló kapcsolódik majd be a programba. Mindez azonban csak terv maradt, hiszen mára kiderült, számos előnye ellenére Magyarországon nehezebb meghonosítani ezt a foglalkoztatási formát, mint azt a szakemberek gondolták.

Közhasznú társaság a távmunkáért

A Távmunka Koordinációs Kht. 15 millió forintos alaptőkével alakult meg 1998. január 12-én, 67 százalékban a Futuris Rt., míg 33 százalékban a Munkaügyi Minisztérium, illetve annak jogutódja, a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) tulajdonában van. Mint az SZCSM illetékese elmondta, mivel a kht. nem tudta elérni az elvárt bevételt, így fél évre felfüggesztették a cég működését. A munka az idén nyáron kezdődött meg újra, új vezetéssel. A minisztérium – a megváltozott kormányzati prioritások miatt – központi támogatást nem tud adni e feladatra, így az amúgy nonprofit kht. működését piaci alapra kell helyezni. Közvetett eszközökkel azonban azt támogatják, hogy elsősorban a mozgássérültek és a kisgyermekeiket otthon nevelő anyák juthassanak ilyen módon megélhetéshez.

A Távmunka Kht.-nél a munka újraindulását követően megkezdték az igények felmérését. Ennek eredményeképpen jelenleg mintegy 14-15 ezer munkavállalót tartanak nyilván – közölte Egerszegi Béla igazgató. E kör összetétele vegyes, hiszen az érettségivel rendelkezőktől a kétdiplomásig sokféle képzettségű ember szeretne ilyen módon munkához jutni. Jelenleg az adatlapok alapján adatbázis felállítása folyik.

A távmunka iránt érdeklődők jelentkezéskor a kht. által elkészített adatlapot töltik ki. Ezen információt kell adni – a személyes adatok mellett – az iskolai végzettségről, a nyelvismeretről és számítástechnikai jártasságról. E szolgáltatás a munkavállalók számára ingyenes.

A nemzetközi gyakorlat szerint számtalan tevékenységi kör ellátható otthoni munkával. Ilyen többek között az adatbevitel, adatrögzítés, digitalizálás, az ügyviteli feladatok, számvitel, könyvelés, leltárkészítés, fordítás, sajtófigyelés, ügynöki tevékenységek vagy éppen az elektronikus kereskedelem. A távmunkát nem korlátozzák szigorú feltételek. E munka nincs életkorhoz kötve, nincsenek központilag előírt szakmai képzettségi, végzettségi követelmények sem. Ráadásul jelentkezéskor nem kell rendelkezni számítástechnikai ismeretekkel sem, bár adott esetben ez előny a munkavállalónak.

A munkaadók tétováznak

A munka kínálatát és keresletét a piac határozza meg, a kht. csak mint közvetítő vesz részt ebben a munkában. Munkavállalói oldalon kelendő a távmunka, de nem így a munkaadóknál. Egyelőre ugyanis még kevés cég kíván e lehetőséggel élni. Pedig a szervezők szerint e lehetőség számos előnnyel jár a munkáltatóknak is. Ilyen – egyebek mellett – a költségtakarékosság, hiszen a távmunkás munkahelyének kialakítása harmadába, legfeljebb felébe kerül a hagyományos munkahelyekének. A Magyar Munkaadói Szövetség elemzése szerint ma egy átlagos irodai munkahely létrehozása 14,5 millió forintba kerül. Korszerű, kellően gyors, internetezésre is alkalmas számítógépes távmunkahely kommunikációs vonallal együtt mai árakon már 400-500 ezer forintból is létrehozható.

A munkaadók számára e foglalkoztatási forma további számos előnnyel is jár. Például nő a képesített munkaerőhöz jutás esélye; földrajzi távolságtól függetlenül egyszerre, egyidejűleg több szakértővel is lehet dolgozni, tanácskozni. Nemzetközi felmérések támasztják alá, hogy a távmunkások teljesítménye mintegy 60 százalékkal jobb a normál munkahelyen dolgozókénál.

A kht. jelenlegi egyik legfontosabb feladata olyan cégek, intézmények felkutatása, amelyek felkínálnak ilyen munkalehetőséget. E körben számítanak például a minisztériumokra, kamarákra, a társadalombiztosítás intézményeire, a magán- és nyugdíjpénztárakra, az önkormányzatokra, de jelentős segítség lehet ez a földhivatalok, a gazdaság különféle területein tevékenykedő vállalkozások számára is.

Az érdeklődő cégeket a kht.-nél regisztrálják, amikor nyilatkozniuk kell – a cégadatokon túl – arról, milyen munkalehetőséget kívánnak felkínálni, milyen igényeket támasztanak leendő munkavállalóikkal szemben az iskolai végzettség, a nyelvismeret, a számítógépes ismeret szempontjából. A kht.-nél azt tervezik, hogy a cégeknek a nyilvántartásba kerülésért regisztrációs díjat számítanak fel.

Nehéz jelen, biztató jövő

A Távmunka Kht. jelenleg nehéz anyagi helyzetben van, bár a minimális működési költségüket bizonyos megrendelésekből – szakértői tevékenység, pályázatok elbírálása, átvilágítás – származó bevételekből képesek fedezni. Ám a cég gazdálkodását terheli az a korábban felhalmozott, mintegy 12 millió forint, ami egyrészt köztartozás, másrészt pedig szállítói tartozás.

A nehéz kezdet ellenére a Matáv Rt. jó üzleti lehetőséget lát a magyarországi távmunka szervezésében, elterjesztésében – közölte Skriba Sándor, a távközlési vállalat szakértője. A cégnél úgy vélekednek: ha ez jó üzlet az EU-ban és az Egyesült Államokban, akkor néhány éven belül Magyarországon is az lesz. A közelmúltban már megszülettek azok a döntések, amelyek alapján a Matáv Rt. megvásárolja a Távmunka Koordinációs Kht. 67 százalékos tulajdonhányadát a Futuris Rt.-től. Ezt követően első lépésük lesz – a piac élénkülése érdekében -, hogy október 15-től háromfajta kedvezményes szolgáltatáscsomagot kínálnak a távmunkával foglalkoztató cégek, illetve a távmunkások számára. (Ezeket eddig is ajánlották, ám most a csomagok megújulva, korszerűbb tartalommal kerülnek piacra.) Emellett a Matávcom kedvezményesen hardvert és szoftvert kínál partnereinek. Az úgynevezett „Standard" csomag a díjkedvezménnyel adott normál fővonal mellé ingyenes hangposta-szolgáltatást is nyújt, és ingyenesen adja havonta a hívásrészletező listát is. Ugyancsak e csomag része az ingyenes digifonszolgáltatás, valamint a 30-40 százalékos díjkedvezménnyel eladott „Internet hobbi csomag". Az Optima ajánlat tartalmazza a díjkedvezményes ISDN2 vonalat s az ehhez szükséges kártyát, valamint a kedvezményes belépési összeget; az Internet profi csomagot; valamint a díjmentes hívásrészletezőt és a hangposta-szolgáltatást. A harmadik csomag az úgynevezett Maxima, amely bérelt vonali megoldást kínál. Ezzel gyakorlatilag egy-egy otthoni gép ugyanolyan folyamatosan tarthat kapcsolatot a központtal, mintha valaki az adott cég székhelyén levő munkagépen dolgozna.

Elektronikus munkaerőbörze

A tapasztalatok szerint Magyarországon sokan, akik élnének a távmunka-lehetőséggel, nem rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával, azaz nincs megfelelő számítógépük. Ezért a Matávcom rövidesen kedvezményesen kínál majd hardvert és szoftvert. Ezt egyrészt kedvező áron meg lehet vásárolni, ami 150-200 ezer forintos egyszeri beruházás lenne. A másik megoldás a hároméves bérlet, aminek havi költsége 6-8 ezer forintra becsülhető. A Matávnál úgy látják, néhány éven belül felfutás várható e területen, hiszen már most több nagy cég – IBM, Ericsson – és több biztosító is érdeklődik a távmunka iránt. Emellett a kormányzat takarékossági programjának fényében számítanak az állami intézmények bekapcsolódására is. Vélhetően 1-2 éven belül már jövedelmező lesz a távmunka szervezése, de hosszú távon mindenképpen nyereséges lesz e munka – vélik a Matávnál. A Távmunka Kht.-nél úgy vélik, amint elegendő számú munkaadó kerül be adatbázisukba, megnyílhat az elektronikus munkaerőbörze. Ennek idejét a cég a 2000. év közepére jósolja. A munkaközvetítést a kht. végzi majd, míg a konkrét megállapodás a két fél – a munkaadó és a munkavállaló – megegyezése alapján jön létre.

Egyelőre kísérleti jelleggel működik a közvetítés. Ezt az tette lehetővé, hogy az előző kormányzati ciklus végén, tavaly tavasszal a munkaügyi miniszter pályázatot írt ki a munkaadók számára, amelyen 35 cég szerepelt eredményesen. Ők mintegy 250 távdolgozót tudnak foglalkoztatni. A szervezők azt várják, hogy e „mintarendszer" működése kellő tapasztalatot nyújt majd további munkaadók számára is.

L. I.
A fogalom
A távmunka olyan szellemi tevékenység, amit a munkavállaló személyi számítógépen végez otthonában vagy egy közelébe kihelyezett munkahelyen, önállóan old meg feladatokat a távolban lévő munkáltató megbízásából. A munka eredményét távközlési csatornán továbbítja, és többnyire a feladatokat is így kapja. A dolgozó a munkaadójával, közvetlen főnökével és munkatársaival telekommunikáció révén tartja a kapcsolatot.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. október 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem