×

Munkaügyi folyamatok, 1999

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. április 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 16. számában (1999. április 15.)

 

A munkaerőpiacon az év elején egyes jelek a munkanélküliség csökkenésére utaltak, de a folyamat még nem látszik eléggé stabilnak, tartósnak. A második félévben a trend egyértelműen a foglalkoztatottság növekedését valószínűsíti, ami azonban nem egyenlíti ki az országban meglevő regionális különbségeket.

 

Az előrejelzések szerint a munkanélküliek száma június végéig mintegy 50 ezerrel csökken, s ezzel párhuzamosan bővül a foglalkoztatottak száma. Ebben az időszakban a munkaerőpiacot várhatóan a keresleti többlet jellemzi majd. Az Országos Munkaügyi Módszertani Központ (OMMK) szerint a cégek több dolgozót kívánnak foglalkoztatni a következő hónapokban, mint amennyinek az elbocsátását tervezik.

Új bázis
Idén januártól az 1998. január 1-jei, gazdaságilag aktív népesség számát használják a számításoknál. A számításokban használt új nevező a 4210,9 ezer fő, ami az 1998. január 1-jei állapot szerinti foglalkoztatottakat és a regisztrált munkanélkülieket tartalmazza. E szám az idén 241,7 ezerrel kisebb, mint egy évvel korábban volt. Ennek fő oka, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – a nemzetközi gyakorlathoz igazodva – nem tekinti automatikusan foglalkoztatottnak a gyesen és gyeden levőket. E módszertani változás országos átlagban 0,5 százalékponttal tovább növeli a munkanélküliségi rátát.

Átmeneti növekedés

E prognózisnak azonban ellentmondanak a regisztrált munkanélküliek adatai: tavaly decemberben 404,1 ezer munkanélküli szerepelt a nyilvántartásokban, viszont az idén januárra e szám 434,7 ezerre emelkedett, s februárban 442,5 ezer állástalant tartottak nyilván a munkaügyi központokban.

Idén januárban és februárban folytatódott a regisztrált munkanélküliek számának tavaly novemberben megkezdődött növekedése. A tavaly novemberi 0,1 százalékos és decemberi 3 százalékos növekedés után januárban már 7,6 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma. Februárban még mindig emelkedést regisztráltak, bár ennek üteme már csak 1,8 százalék volt. Az említett négy hónap alatt a nyilvántartott munkanélküliek száma összesen 50,6 ezerrel nőtt. Főképp februárra igaz, hogy a szokatlan időjárás miatt a szezonális ágazatokban nem kezdődhettek meg a felvételek, és a közhasznú munkák döntő hányadának a megkezdése is késett. Januárban 10,3 százalékos, februárban 10,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

Az országos adatokhoz hasonló tendencia figyelhető meg a pályakezdő fiatal munkanélküliek körében is. Ugyanis a januárban regisztrált 1,9 ezer fős növekedés nem állt meg, csak üteme csökkent: februárban létszámuk csaknem 500 fővel gyarapodott. Így február végén a fiatal állástalanok aránya az összes munkanélkülin belül 6,7 százalék volt, ami 0,3 százalékkal kedvezőbb az egy évvel korábbi adatnál.

1998 júliusától – igazodva az EU adatfeldolgozási és tájékoztatási előírásaihoz – a munkaügyi szervezet közzéteszi a főbb regisztrált munkanélküliségi adatok szezonálisan kiigazított értékeit is. A munkanélküliség az év első két hónapjában e szerint is emelkedett. Februárban a regisztrált munkanélküliek létszámának szezonálisan kiigazított értéke 416,1 ezer fő volt. Egy hónappal korábban pedig e szám 415,9 ezer volt. Vagyis a második hónapban a szezonális hatás nélkül már csak minimálisan 141 fővel nőtt volna a regisztrált munkanélküliek száma.

Továbbra is nagy gondot okoz, hogy a regisztrált munkanélküliek között igen nagy, 79,1 százalék az aránya a nyilvántartásba visszalépőknek. Ez a szám egy évvel korábban 75,6 százalék volt. Ez az adat azt mutatja, hogy a havonta munkanélkülivé válók egyre növekvő hányada a korábban már regisztrált állástalanok köréből kerül ki.

Kevés munkával sokat
A Keravill a nagyon régóta jól prosperáló, biztos jövővel rendelkező kereskedelmi cégek sorába tartozik. Orbán Lajosné bér- és munkaügyi vezető rendkívül negatív jelenségnek tartja, hogy az emberek számára nem elég vonzerő a biztos jövedelmet nyújtó, legális munkaviszony, ha az nem párosul megfelelő bérezéssel. Ha a munkáltató a munkanélküli-segélynél csak kevéssel több jövedelmet tud kínálni, akkor sokan inkább választják a segélyt, esetleg kiegészítik valamiféle alkalmi vagy mellékkeresettel, semmint hogy mindennap dolgozniuk kelljen.

A munkaügyi vezetőnő úgy látja, hogy van bizonyos réteg, amelyet nehéz megnyerni munkaerőnek. Tapasztalata szerint a munkanélküliek között nagy százalékban vannak olyanok, akik nem is akarnak dolgozni, igyekeznek inkább maximálisan kihasználni a különböző járandóságokat. – Megítélésem szerint sokan szeretnének kevés munkával sok pénzt keresni – állítja a munkaügyi vezető. – Ez a szemlélet főként a fiatalokat, de nem feltétlenül a szakképzetleneket vagy a semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkezőket jellemzi. Személyes véleményem az, hogy szigorúbb feltételekhez kellene kötni a munkanélküli-segélyre való jogosultságot.

– Az álláskeresők között – beleértve a fiatalokat is – még mindig sok a szakmunkás képesítésű, s ez nem elégséges a foglalkoztatáshoz – mondja Orbán Lajosné. A Keravillnál nem jellemző a saját dolgozók képzése. Ennek oka, hogy alkalmazottaik többsége megfelelően képzett, hiszen a korábban felvetteknél kikötés volt a középfokú végzettség. A cégnél alacsony a munkaerő-vándorlás, munkavállalóik többsége már régóta dolgozik a vállalatnál. Korukat tekintve a nem túl fiatalok, inkább a 30 év fölöttiek, középkorúak alkotják a gárdát. E réteg már megfontoltabb, a családdal is rendelkezők számára pedig már fontos a biztos jövedelem.

Központi program

E probléma alaposabb elemzése érdekében az Országos Munkaügyi Módszertani Központ felmérést készített négy – Fejér, Pest, Szabolcs és Tolna – megyében. A vizsgálat célja az volt, hogy megtudják: el tudtak-e helyezkedni azok az egy év óta állás nélkül levők, akik részt vettek a tartós munkanélküliség enyhítését célzó központi programban. Az eredmény szerint 42,3 százalék talál valamilyen megélhetést, 52,9 százalék munkanélküli maradt, és 4,8 százalék inaktív státusba került. Az elhelyezkedettek között 24,5 százaléknak volt állandónak tekinthető munkája, hiszen ők határozatlan idejű munkaviszonyban dolgoztak cégeknél, illetve valamilyen vállalkozásba kezdtek. Kisebb hányad viszont – 17,8 százalék – határozott idejű munkaszerződéssel dolgozott, illetve alkalmi munkát végzett. Az elhelyezkedési arány Fejér, Pest és Tolna megyékben meghaladta a 47 százalékot, míg Szabolcsban 35 százalék alatt maradt.

A felmérés kitért arra is, hogy milyen az elhelyezkedési arány a programban részt vevők és részt nem vevők körében. Ennek eredményeképpen megállapítható – vélik az OMMK-ban -, hogy a programban részt vevők esélyei jelentősen javultak. A megkérdezés időpontjában a részt nem vevők közül 30,8 százaléknak volt munkaviszonya.

Komplex szemlélettel
Vállalatunknak nem okoz problémát a megfelelő munkaerő felkutatása Magyarországon, bár néhány szakterületen – mint például a pénzügy és az informatika – a megszokottnál több időt és energiát igényel az álláshelyek betöltése – mondja Sütőné Koczka Ágota, a Philip Morris Egri Dohánygyárának vezetési és szervezetfejlesztési osztályvezetője. – A környező országokkal összehasonlítva a munkaerőpiac jegyei nagy hasonlóságot mutatnak. A kelet-európaiak szakmailag jól képzettek, de sok esetben nem tudnak élni a lehetőségekkel. A nyugat-európai országokkal összevetve érzékelhető a különbség: a munkavállalók ott rugalmasabbak, és a szakmai tudáson túl kialakult képük van az üzleti életről. Majdani munkatársaink nagy többségét álláshirdetések és fejvadász cégek segítségével találjuk meg, de a vállalat jó hírnevének köszönhetően rengeteg spontán jelentkező is van. Az álláskeresők adatai adatbázisba kerülnek.
  • A cég követelményei között természetesen a legfontosabb a szakterület tökéletes ismerete, és nagy előny a már korábban kialakult komplex üzleti szemlélet. A jelentkezők többnyire a karrierlehetőséget, a biztos megélhetést és a jó munkahelyi környezetet tartják fontosnak.
  • A munkavállalók szempontjából szervezetünk optimális körülményeket nyújt. A fluktuáció kisebb vagy ugyanolyan arányú a Philip Morrisnál, mint más Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatnál. Aki elhagyja cégünket, többnyire nem jobb ajánlat miatt teszi, hanem mert türelmetlen, s ebből fakadóan nem elégedett. Aki marad, azért dönt így, mert nálunk megtalálja a számára ideális feltételeket.
  • A vállalat különösen nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás tervezésére, a helyi közép- és felsővezetők képzésére, amelynek során kollégáink nemzetközi üzleti ismereteket is szerezhetnek. A Philip Morris fontosnak tartja, hogy egy-egy országban olyan vezetőket is alkalmazzon, akik a szakmai kiválóságuk mellett specifikus helyi ismeretekkel is rendelkeznek.
  • Újdonság a vállalatnál a "Recruitship" program, amely az ösztöndíjrendszert ötvözi a munkaerő-kereséssel. A program résztvevői utolsó éves egyetemi vagy főiskolai hallgatók, akiket több szempont alapján készítünk fel a majdani munkára cégünknél. T. É.

Vélemény az átképzésről

Érdekes tanulságokkal szolgáltak azok a válaszok is, amelyek a programról mondtak véleményt. A képzésben részt vevők csaknem fele eredményesnek, másik fele feleslegesnek ítélte a kurzust – függetlenül attól, hogy el tudtak helyezkedni vagy sem. Sajátságos módon viszont átlagosan 68-69 százalék nyilatkozott úgy, hogy a képzés segített az elhelyezkedésében.

A már négy hónapja tartó létszámnövekedés, valamint a számításnál felhasznált új adatbázisra való áttérés együttes eredményeképpen az ország három régiójában is a februári munkanélküliségi ráta meghaladta az egy évvel korábbit. Az észak-magyarországi térségben 0,7 százalékponttal, az észak-alföldi területen 0,5 százalékponttal, míg a dél-alföldi régióban 0,1 százalékponttal nőtt egy év alatt a ráta.

Megfelelő kínálat
– A Magyar Külkereskedelmi Bank a banki szférában az élmezőnybe tartozik, nyereségessége kiemelkedő, és megbízható tulajdonosi körrel rendelkezik. E tulajdonságai alapján a banki munkavállalók körében is magas a presztízse. Mindebből az következik, hogy nincsenek munkaerőgondjaink – mondja Munkácsy Ferenc, az MKB humánpolitikai igazgatója.

A pénzügyi szférában jól képzett és tapasztalt munkaerőből megfelelő kínálat van. A bankprivatizáció és a még most is tartó tulajdonosváltások, valamint az ezzel járó átszervezések miatt elég nagy a munkaerő-vándorlás. Viszonylag könnyű tehát más bankoktól tapasztalt munkaerőt szerezni – fejti ki az igazgató. – Fő forrásunk azonban mégsem ez. Elsősorban pályakezdő vagy rövid munkatapasztalattal rendelkező fiatalokat veszünk fel, akiket többéves támogató-képzési programban részesítünk. Ennek a tudatos munkaerő-politikának a célja egyrészt az, hogy a munkavállalók megfelelő szakmai tapasztalatot szerezzenek, másrészt az utánpótlás-nevelés. Lényeges, hogy a vezető-utánpótlást igyekszünk cégen belül megoldani, és ez a legtöbb esetben sikerül is. Persze mindig fennáll a veszélye annak, hogy a kiképzett munkaerő odébbáll. A tapasztalat azonban azt mutatja: ha kiemelt figyelmet fordítunk a pályakezdőkre, a legjobban helytállóknak pedig, amint lehet, vezető pozíciót kínálunk, akkor ezzel eléggé elkötelezetté válnak. Persze versenyképes fizetést is kell adni ahhoz, hogy sikerüljön megtartani őket – teszi hozzá.

A pályakezdőkről Munkácsy Ferencnek az a véleménye, hogy maximálisan megfelelnek a követelményeknek, a felsőfokú gazdasági iskolákban megszerzik a banki szakmához szükséges alapképzést. Cégük rendszeresen részt vesz az ezen oktatási intézmények végzősei számára évente megrendezett állásbörzén, ahonnan 200-250 érdeklődő nevével térnek vissza. Közülük választják ki a legmegfelelőbbeket.

Tudomásul kell venni, hogy a pályán maradáshoz kevés az, ha valaki becsületesen dolgozik napi 9 órában. Az ügyfelek igényesek, és a legjobb ügyfelek megszerzéséhez, illetve megtartásához megfelelő szolgáltatásra és ügyfélközpontú szemléletre van szükség. A követelmények sokkal erősebbek, mint régebben, sokkal gyorsabb ütemű a fejlődés, és nincs türelmi idő. Az igényeknek csak kevesen képesek megfelelni. A tapasztalat az, hogy a jobban képzett vagy talán jobban alkalmazkodni tudó fiatal munkaerő az, amely a leginkább fel tudja venni a ritmust. T. É.

Új állások

Az elmúlt években számottevő változás nem történt a régiók, illetve megyék munkaerő-piaci helyzetében. Továbbra is a fővárosközpontú Közép-Magyarországon a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, öszszességében 4,7 százalék. A legrosszabb a helyzet – a Borsod megyét, Hevest és Nógrádot magában foglaló – Észak-Magyarországon, ahol 18,2 százalékot regisztráltak. A régión belül is kiemelkedik Borsod megye, ahol 20,5 százalék az állástalanok aránya.

Bár országos szinten jelentős a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság, ha apró lépésekben is, de fokozatosan javul. Februárban a munkaügyi központoknak 34,8 ezer új állásról adtak tájékoztatást, s ez csaknem 3 ezerrel több a januári új bejelentéseknél. A bejelentett új állásoknak több mint 60 százaléka nem támogatott munkaalkalom. Egyébként januárról februárra mind a támogatott, mind pedig a nem támogatott munkahelyek száma emelkedett. Míg az előbbiek száma 1,6 ezerrel, addig az utóbbiak száma 1,4 ezerrel nőtt. Így február végén összesen 78,2 ezer volt a rendelkezésre álló álláshelyek száma, s ebből a hó végi zárónapig 49,5 ezer állást nem töltöttek be.

A vállalkozások 1999-es létszámváltozási várakozásainak megoszlása régiók szerint
Változás Nyugat- Dunántúl Közép- Dunántúl Dél- Dunántúl Közép- Magyarország Észak- Magyarország Észak- Alföld Dél- Alföld Magyarország összesen
24 32 31 31 26 30 24 28
Nem változik 38 35 40 40 44 41 49 41
Csökken 38 33 29 29 30 29 27 31
Összesen 100 100 100 100 100 100 100 100
Forrás: GKI Rt. 1999 tavaszi felmérése

Kilátások

Az OMMK minden félévben elkészíti munkaerő-piaci elemzését és következő félévi prognózisát. E szerint idén az első félévben 79 ezerre tehető az előre jelzett elbocsátások és létszámleépítések száma, de ezzel együtt is várhatóan 60-70 ezerrel nő a foglalkoztatottak létszáma. Várhatóan a szakképzett fizikai dolgozók iránt lesz a legnagyobb a kereslet, amitől alig marad el a segédmunkások iránti igény. A prognózisok szerint az I. félév végére akár 50 ezerrel is csökkenhet a munkanélküliek száma, s így a regisztrált létszám 350 ezer fő körül várható.

Várhatóan magas, 66-67 százalék lesz a munkaerő-forgalomban részt vevő cégek aránya, ami egyértelműen a gazdasági élénkülést jelzi. Ráadásul a növekvő munkaerő-állományt jelző cégek aránya folyamatosan és jelentősen meghaladja a létszámcsökkentést jelző gazdálkodó szervezetek számát. Tavaly a második félévben a cégek 37 százalékánál nőtt, míg 29 százalékánál csökkent a foglalkoztatotti létszám. E javuló tendencia várhatóan idén az első félévben is megmarad.

A foglalkoztatás érdekében a cégek egyre több költségkímélő formát alkalmaznak. Ilyen a határozott időre szóló munkaszerződés, a vállalkozói, alvállalkozói szerződés, valamint a megbízási szerződés. A cégek határozott időre – 180-210 nap – szóló szerződéssel a statisztikai állomány mintegy 20 százalékát foglalkoztatják. E munkavállalói kör létszáma 600 ezer körül alakul. A forma népszerűségét az okozza, hogy rugalmas munkaerő-gazdálkodást tesz lehetővé, a cégek gyorsabban tudnak igazodni a rövid távú, esetleg speciális megrendelésekhez. Kedvező adózási hatása miatt a gazdálkodó szervezetek mintegy 20 százaléka köt vállalkozói, alvállalkozói szerződéseket, megbízási szerződéssel pedig a munkaerő 5-6 százalékát foglalkoztatják. Öszszességében a három költségkímélő forma létszámvonzata csaknem 1,2 millió fő. Ha figyelembe vesszük, hogy egy munkavállalónak több vállalkozói, alvállalkozói vagy megbízási szerződése is lehet, így is minimum 800-900 ezer főt foglalkoztatnak ezekben a formákban.

Ám az OMMK felmérése azt is mutatja, hogy a versenyszektorban még az elmúlt év második felében sem volt egyértelmű a gazdasági helyzet megítélése, illetve sok negatívumot tartalmaznak az idei várakozások. Ugyanis 8 százalékponttal, 10 százalékról 18 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a gazdaság helyzetének romlását várják az idei év első hat hónapjában. Bár a vezetők minden gazdasági ágban borúlátók, ez mégis a mezőgazdaságra a legjellemzőbb. Az agráriumban dolgozók körében háromszorosára nőtt azoknak a száma, akik a helyzet rosszabbodását prognosztizálták az év első felére. (E körben az adatgyűjtés a szövetkezetekre, rt.-kre és kft.-kre terjedt ki.)

A cégek csaknem 30 százaléka jelezte, hogy kapacitásnövelő beruházást szándékozik megvalósítani. Ez főként a 300 fő feletti vállalatok terveiben szerepel. Viszont a legkisebb vállalkozások között alacsony azoknak a száma, amelyek beruházást fontolgatnak. Az átlagost meghaladóan magas – 34,4 százalék – a kapacitásnövelő szándék a feldolgozóipari cégeknél, s a borúlátó várakozások ellenére az átlagnál több mezőgazdasági cég szándékozik valamilyen beruházást megvalósítani az idén júniusig.

Gyakorlatilag nem változott azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a következő fél évben is növekvő rendelésállománynyal számolnak. Ugyanakkor többen vannak azok, amelyek szerint 1999-ben kevesebb munkájuk lesz. Az ágazatok várakozásait vizsgálva kitűnik, hogy leginkább a feldolgozóipari cégek számolnak rendelésállományuk emelkedésével, s növekvő e várakozás az építőipari cégek körében is.

A munkanélküliségi ráta és változása az elmúlt években 1999.
Főváros, megye A munkanélküliségi ráta*
1999
február
1998
február
1997
február
1996
február
1995
február
% % % % %
Budapest 3,8 4,2 5,0 6,1 5,8
Baranya 12,3 13,0 14,0 12,7 12,5
Bács-Kiskun 10,7 10,5 11,2 11,3 12,5
Békés 14,9 15,1 15,1 15,1 16,0
Borsod-Abaúj-Zemplén 20,5 19,6 19,5 18,7 17,6
Csongrád 9,2 9,1 9,5 9,8 10,8
Fejér 8,6 9,5 9,5 11,4 11,3
Győr-Moson-Sopron 5,4 6,0 7,4 7,7 7,6
Hajdú-Bihar 16,8 15,7 16,0 16,2 15,5
Heves 13,6 12,8 13,2 14,6 13,6
Jász-Nagykun-Szolnok 15,1 15,2 16,0 15,8 15,8
Komárom-Esztergom 11,0 10,8 12,1 12,2 12,4
Nógrád 17,2 17,0 17,4 18,3 17,3
Pest 6,4 6,7 7,5 8,2 8,1
Somogy -13,3 13,1 13,9 13,4 12,1
Szabolcs-Szatmár-Bereg 19,7 19,6 20,2 21,2 21,0
Tolna -14,0 14,0 13,9 13,7 13,2
Vas 6,3 6,5 7,3 7,3 8,3
Veszprém 9,5 9,5 10,1 11,1 11,4
Zala 9,1 9,3 10,1 10,7 10,1
Összesen 10,5 10,6 11,1 11,6 11,5
Régiónkénti munkanélküliségi ráták
Közép-Magyarország 4,7 5,0 5,8 6,8 6,5
Észak-Magyarország 18,2 17,5 17,5 17,6 16,6
Észak-Alföld 17,4 16,9 17,5 17,9 17,5
Dél-Alföld 11,4 11,3 11,7 11,9 13,0
Közép-Dunántúl 9,5 9,9 10,4 11,5 11,7
Nyugat-Dunántúl 6,8 7,1 8,2 8,5 8,6
Dél-Dunántúl 13,1 13,3 14,0 13,2 12,6
Összesen 10,5 10,6 11,1 11,6 11,5
Forrás: OMMK
* Az előző év január 1-jei gazdaságilag aktív népességéhez viszonyítva (1999. januártól kezdődően a gyesen, gyeden lévők nélkül).

Élénkülő kereslet

A prognózisok szerint három olyan ágazat van, ahol a munkaerő iránti kereslet várhatóan erőteljesen nő. Ezek egyike a feldolgozóipar, amelyre egyébként már évek óta jellemző a foglalkoztatás bővítése. Ezen belül is a szezonális termékeket gyártó cégeknél (élelmiszer- és italgyártók), a ruházati termékeket gyártóknál, a fémfeldolgozó iparban, a gépgyártással foglalkozó, valamint a híradás-technikai vállalatoknál várható felvétel. Az építőiparban is növekvő munkaerő-keresletre lehet számítani, de a mezőgazdaságban is több munkáskézzel számolnak. Igaz, ez utóbbi esetben egy kisebb értékesítési krízist követően lehet idén júniusig felfutásra számítani.

Számos munkakörben is várható a kereslet élénkülése. Így a szellemi foglalkozásúak közül továbbra is kedvező helyzetben lesznek a szakmérnökök – gépész, vegyész, mezőgazdasági mérnök -, s ugyancsak keresettek a munkaadóknál a közgazdászok. E szakembereknek (egyáltalán nem mellesleg) jártasnak kell lenniük a számítógép használatában, informatikában, s előny, ha idegen nyelvet is tudnak. Nő a kereslet a felsőfokú tanintézeti, valamint a középiskolai tanárok iránt, de valamivel csekélyebb lesz az igény az általános iskolai pedagógusok iránt.

A szakmunkásokat foglalkoztató cégek az első félévben jelentős munkaerőmozgást terveznek, de összességében nem kívánnak több dolgozót felvenni, mint amennyi az elbocsátási tervekben szerepel. A Borsod, Szabolcs vagy Nógrád megyékben élőknek mindenképpen nehéz állást találni, a mobilitás lehetősége pedig csekély. Az ország nyugati felén élők több lehetőségből választhatnak, de a szakmunkások elhelyezkedési esélyeit nagymértékben javítja vagy éppen rontja képzettségük minősége, fajtája. E körben egyébként a legkeresettebbek a vizsgával rendelkező vagyonőrök, az eladók, különféle gépkezelők, műszerészek, hegesztők.

A felmérés szerint a munkáltatók nagyobb számban alkalmaznának szakképzetlen fizikai dolgozókat annál, mint amenynyit el kívánnak bocsátani. Az elhelyezkedésre jó esélye van e körből az intézménytakarítóknak, kézi anyagmozgatóknak, mezőgazdasági dolgozóknak és köztisztasági alkalmazottaknak.

A regisztrált pályakezdő munkanélküliek száma és változása
1999. 02.
Főváros, megye A regisztrált pályakezdő munkanélküliek
Száma Változása az
előző hónaphoz
Változása az előző év
azonos időszakához
% %
Budapest 1002 29 3,0 -386 -27,8
Baranya 1395 4 0,3 -159 -10,2
Bács-Kiskun 1440 80 5,9 -80 -5,3
Békés 1480 -89 -5,7 -178 -10,7
Borsod-Abaúj-Zemplén 4507 181 4,2 177 4,1
Csongrád 1239 33 2,7 -346 -21,8
Fejér 1114 66 6,3 91 8,9
Győr-Moson-Sopron 512 70 15,8 -34 -6,2
Hajdú-Bihar 2518 -69 -2,7 -561 -18,2
Heves 1101 95 9,4 -60 -5,2
Jász-Nagykun-Szolnok 1731 50 3,0 -39 -2,2
Komárom-Esztergom 1098 -49 -4,3 -139 -11,2
Nógrád 933 3 0,3 -128 -12,1
Pest 1304 80 6,5 -116 -8,2
Somogy 1154 38 3,4 -204 -15,0
Szabolcs-Szatmár-Bereg 4005 -77 -1,9 -901 -18,4
Tolna 1106 -27 -2,4 -147 -11,7
Vas 471 31 7,0 -43 -8,4
Veszprém 985 19 2,0 -163 -14,2
Zala 457 -22 -4,6 -286 -38,5
Összesen 29 552 446 1,5 -3702 -11,1
Forrás: OMMK

A pályakezdők lehetőségei

Országos szinten a pályakezdők sincsenek rossz helyzetben, hiszen szép számmal vannak olyan munkakörök mind a szakmához, mind pedig a diplomához kötődő állásokban, ahol fiatalokat keresnek. Ám az egyes személyek esetében itt sem könnyű az elhelyezkedés. Az egyes körzetekben, megyékben ugyanis nem mindig egyezik a kereslet és a kínálat. Általában keresettek a szakorvosok, a családi orvosok, a gépészmérnökök, a humánpolitikai ügyintézők, a szakorvosi asszisztensek, a különféle szakmérnökök, valamint a jogászok. Az egészségügyben a fővárosban túlkínálat van, de a Budapesttől távolabb lévő településeken, kis falvakban munkaerőhiánnyal kell számolni. A fizikai szakmákban dolgozók közül leginkább a szabó- és varrónőkre, lakatosokra, műszerészekre, gépkezelőkre, vendéglátó-ipari szakmunkásokra van igény.

A regisztrált munkanélküliek száma és változása 1999. február
Főváros, megye A regisztrált munkanélküliek
Száma Változása az
előző hónaphoz
Változása az előző év
azonos időszakához
% %
Budapest 31 230 258 0,8 -4 840 -13,4
Baranya 20 325 243 1,2 -2 209 -9,8
Bács-Kiskun 24 075 638 2,7 -510 -2,1
Békés 24 208 350 1,5 -1 301 -5,1
Borsod-Abaúj-Zemplén 58 059 1800 3,2 -2 543 -4,2
Csongrád 17 000 361 2,2 -1 024 -5,7
Fejér 15 742 408 2,7 -2 499 -13,7
Győr-Moson-Sopron 10 375 837 8,8 -1 528 -12,8
Hajdú-Bihar 35 425 171 0,5 -622 -1,7
Heves 17 297 528 3,1 2 0,0
Jász-Nagykun-Szolnok 24 833 182 0,7 -1 592 -6,0
Komárom-Esztergom 14 049 317 2,3 -648 -4,4
Nógrád 14 716 -50 -0,3 -761 -4,9
Pest 27 015 401 1,5 -1 864 -6,5
Somogy 17 657 351 2,0 -682 -3,7
Szabolcs-Szatmár-Bereg 40 835 214 0,5 -2 719 -6,2
Tolna 14 016 157 1,1 -1 250 -8,2
Vas 8 225 389 5,0 -653 -7,4
Veszprém 15 308 95 0,6 -1 122 -6,8
Zala 12 162 210 1,8 -786 -6,1
Összesen 442 552 7860 1,8 -29 151 -6,2
Forrás: OMMK

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. április 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem