×

Túlóra- és műszakpótlék a gyakorlatban

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 12. számában (1998. december 15.)

 

A rendkívüli munkavégzés idejére, illetőleg a délutáni és éjszakai műszakban végzett munkáért külön díjazás és pótlék illeti meg a munkavállalót. Összeállításunkban gyakorlati példákkal illusztrálva mutatjuk be, hogy mikor és mennyit kell fizetnie a munkáltatónak.

 

Ahhoz, hogy el tudjunk igazodni a bérpótlékok meglehetősen bonyolult rendszerében – amelyeket a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) VII. fejezete szabályoz -, elengedhetetlenül fontos a munkaidőre vonatkozó legalapvetőbb szabályok ismerete.

Munkaidő

A munkaidő a munkavégzésre előírt időtartam, amely alatt a munkavállaló a munkaszerződés, illetőleg a munkáltató utasításai alapján köteles munkát végezni vagy a munkavégzésre rendelkezésre állni. Ez az időtartam nem foglalja magában a munkaközi szünetet, de az állásidő – az az időtartam, amely alatt a munkavégzés a munkáltató érdekkörében felmerült okból (pl. géphiba) miatt szünetel – beszámít a munkaidőbe.

Az általános munkaidő az Mt. rendelkezése szerint 8 óra, de ez a jogszabályhely nem kötelező annyiban, hogy a munkaszerződésben vagy a munkaviszonyra vonatkozó szabályban ennél rövidebb munkaidő is megállapítható.

Készenléti jellegű munkakör

A részben vagy egészben készenléti jellegű munkakörben 8 óránál hosszabb, de a 12 órát meg nem haladó munkakörről is lehet rendelkezni. Az ilyen jellegű munkakör jellemzője, hogy nem kíván állandó munkavégzést és az átlagosnál kisebb fizikai-pszichikai megterheléssel jár, továbbá a munkavállaló a várakozási idő alatt munkaidőn belül pihenhet. A jogszabály nem határozza meg, hogy a munkaidő mekkora hányadának kell a munkavégzésre várakozással eltelnie ahhoz, hogy már készenléti munkakörről beszélhessünk. Tipikusan készenléti munkakörben dolgoznak a portás, az őr s az egyébként a döntően figyelést, őrzést végzők.

A külföldi gyakorlat akkor állapít meg készenléti munkakört, ha a várakozási idő eléri a napi munkaidő 20 százalékát. A hazai bírói gyakorlat mindig az adott eset körülményeinek (például a munkaköri leírásnak, a tényleges munkavégzésnek) vizsgálatával állapítja meg a készenléti jelleget, amennyiben a munkaidő jelentősebb része kívánja meg a készenlétet.

Azokon a munkahelyeken, amelyek például szilikózis, hőhatás vagy vegyi anyagok kezelése miatt különösen ártalmasak az egészségre vagy fokozottan veszélyes munkának minősülnek, jogszabály vagy kollektív szerződés munkaidőn belül legfeljebb napi 6 óra időtartamig meghosszabbíthatja az ártalmas vagy veszélyes tevékenységre fordítható időt, s egyéb korlátozásokat is előírhat.

A kollektív szerződés a hajókon, a polgári repülésben és a közúti személyszállításban foglalkoztatott munkavállalók vonatkozásában a jogszabálytól eltérően szabályozhatja a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályokat.

Rendkívüli munkavégzés

A munkavállaló a munkaszerződés alapján vállalt kötelezettségét rendes munkaidőben teljesíti. A munkáltató azonban külön rendelkezéssel rendkívüli munkaidőt is elrendelhet.

Rendkívüli munkavégzésnek minősül a túlmunka, a pihenőnapon vagy munkaszüneti napon történő munkavégzés, illetve a meghatározott helyen és időben való készenlét.

Rendkívüli munkavégzés elrendelése

A munkaviszony rendszerint tartós kapcsolatot feltételez a munkáltató és a munkavállaló között. Felmerülhetnek olyan kivételes helyzetek, amikor a rendes munkaidőt meghaladó munkavégzés is szükséges. Ezt a munkáltató utasítási jogánál fogva szóban is elrendelheti, azonban a munkavállaló kérésére írásban is meg kell erősítenie.

A gyakorlatban az elrendelés okát sem a munkavállaló, sem az esetleges ellenőrzést végző munkaügyi felügyelet nem vizsgálja, bár van rá lehetőség. A kivételes ok fennállását ilyenkor a munkáltatónak kell bizonyítani.

Munkaszerződésben, illetve kollektív szerződésben egyébként elvileg ki lehet zárni a rendkívüli munkavégzés elrendelésének jogát, illetőleg meg lehet határozni azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén megilleti a munkáltatót ez a jog.

Túlmunka

A túlmunka a munkavállaló rendes napi munkaidejét meghaladó munka. A túlmunka megállapítása napi 8 órás munkaidőnél egyszerű, problémát jelenthet azonban, ha a munkaidő nincs napokra beosztva, például a felek havi munkaidőkeretben állapodtak meg. Ilyenkor addig, amíg a munkavállaló nem teljesítette a havi munkaidőkeretnek megfelelő munkaidőt, nem lehet szó túlmunkáról, a napi munkaidő azonban – az Mt. kötelező rendelkezései szerint – ekkor sem lehet 4 óránál rövidebb és (a készenléti jellegű munkakör kivételével) 12 óránál hosszabb.

Fentiek illusztrálására nézzünk egy példát! Egy nyugdíjas vidámparki éjjeliőr havi 125 óra munkaidőben állapodott meg munkáltatójával. A határozott időre kötött munkaszerződést a felek évente újították meg, és egy évvel később havi 130 órában határozták meg a munkaidőt. A munkáltató kimutatása szerint az éjjeliőr az első évben éves szinten kevesebbet dolgozott a havi munkaidőből kiszámított 1560 óránál, a következő évben pedig többet az adott évre kiszámolható szerződés szerinti munkaidőnél. A munkáltató később megszüntette a munkavállaló munkaviszonyát és összevonta a fentiek szerinti különbségeket. A munkavállaló ezt követően a túlmunkadíj megállapítását kérte a munkaügyi bíróságtól. A bíróság döntése szerint a munkavállaló jogosan követelte a túlmunkadíjat, a munkáltató ugyanis jogszabálysértően járt el a kompenzációval, hiszen a felek havi munkaidőkeretben állapodtak meg, és a munkáltató az adott hónapban elvégzett pluszmunkát nem számolta el túlmunkaként, ahogy az a jogszabály szerint kötelezettsége lett volna.

A napi gyakorlatban is gyakran előforduló „csúsztatás" azonban nem minősül túlmunkának, ilyenkor ugyanis a munkavállaló – a munkáltatóval történt megállapodás alapján – az engedélyezett távollét idejét dolgozza le rendes munkaidején túl.

Az osztott munkaidő is felvethet problémákat a túlmunka tekintetében, de ez a jogszabály helyes értelmezésével feloldható: egy üzemanyag-kezelő munkaszerződése szerint reggel 6 órától 10 óráig, majd 14 órától 16 óráig végzett üzemanyag-kiadást. A munkáltató az osztott munkaidőn belül, 10 és 14 óra között rendelt el munkavégzést, amely a bíróság határozata szerint ugyancsak túlmunkának minősül.

Pihenőnapon és munkaszüneti napon végzett munka

Az Mt. szerint a munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg, amelyek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie. Amennyiben a munkavállalót az általánostól eltérő munkarendben alkalmazzák, akkor is megilleti hetenként legalább negyvenkét óra, megszakítás nélküli pihenőidő. Ebbe lehetőség szerint a vasárnapnak is bele kell esnie, vagy ha a munkavégzés vasárnap is folyik (például folyamatos munkarend), e helyett egy másik teljes nappal együtt kell a negyvenkét óra pihenőidőt biztosítani.

A munkarend úgy is kialakítható – az egészségre ártalmas munkakört kivéve -, hogy a munkáltató a pihenőnapokat kéthetente összevontan adja ki. Ahhoz, hogy havi összevonással adják ki a pihenőidőt, már kollektív szerződéses megállapodás kell. Idényjellegű munkaköröknél a munkáltató ennél hosszabb időszak vonatkozásában is öszszevonhatja a pihenőnapokat, s ehhez nem szükséges sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés.

A munkaszüneti napokat konkrét naptári napokban (pl. január 1., március 15.) határozza meg a jogszabály. Rendkívüli munkavégzés a heti pihenőnapokra és munkaszüneti napokra is elrendelhető akkor, ha a munkavállaló egyébként munkarendje szerint ezeken a napokon nem dolgozna.

Annak a munkavállalónak a pihenőnapon és munkaszüneti napon végzett munkája, aki a munkáltató működése következtében vagy működési körének sajátossága miatt rendszeresen dolgozik ezeken a napokon, a rendes munkaidő részét képezi. Itt nem beszélhetünk túlmunkáról, kivéve ha az ilyen munkaidő-beosztású munkavállaló ezeken a napokon a szokásos munkaidejét meghaladóan végez munkát.

Készenlét

Annak érdekében, hogy a munkavállaló szükség esetén a rendes munkaidő-beosztásán túl is munkát végezzen, a munkáltató elrendelheti, hogy meghatározott helyen és ideig munkára készen álljon. Készenlétnek minősül, amikor a munkavállaló a maga által megjelölt helyen tartózkodik és a munkáltató utasítására munkavégzésre megjelenik. Ezzel egy tekintet alá esik, amikor a munkáltató biztosítja a munkavállaló elérhetőségét (például mobiltelefonnal), s így a tartózkodási hely meghatározására, illetőleg bejelentésére nincs szükség, e nélkül is adhat utasítást munkavállalónak. Amennyiben a munkavállaló a munkavégzés helyén tartózkodik ügyeletben, ahol biztos, hogy valamilyen munkát kell végeznie, magasabb díjazás illeti, mint amikor otthonában tartózkodik a munkáltatóval való megegyezés alapján és csak telefonhívásra jelenik meg munkahelyén, amennyiben ez szükséges. Az osztott munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónál készenlétnek minősül az az idő, amikor a munkavállaló például délelőtt 11 órától 14 óráig szabad lenne ugyan, de mégsem távozhat el munkahelyéről, rendelkezésre áll, végül azonban ez idő alatt mégsem kell túlmunkát végeznie.

A rendkívüli munkavégzés korlátai

Az Mt. általános tilalma alapján a rendkívüli munkavégzés nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, illetve nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan hátrányt.

A nő terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig, illetőleg a fiatalkorú munkavállaló nem végezhet túlmunkát és nem állhat készenlétben, ugyanez vonatkozik az egészségre ártalmas vagy veszélyes munkakörben foglalkoztatott munkavállalókra is. A negyedik életévét be nem töltött gyermekét egyedül nevelő munkavállaló csak beleegyezésével vehető igénybe túlmunkára vagy készenlétre. A kollektív szerződés a rendkívüli munkavégzést ezen túlmenően is korlátozhatja.

A jogszabály a munkavállaló érdekében a túlmunka mértékét is korlátozza, így az négy egymást követő napon összesen 8 óránál nem lehet több (kivéve a pihenőnapon és a munkaszüneti napon végzett munkát). Egy évben összesen 144, kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb 200, több munkáltatóra kiterjedő hatályú kollektív szerződés szerint pedig legfeljebb 300 óra lehet.

Felmentés a korlátozás alól

A baleset, elemi csapás vagy súlyos kár megelőzése, illetve elhárítása miatti rendkívüli munkavégzés időtartamát figyelmen kívül kell hagyni az éves túlmunkahatár számításánál. A rendkívüli munkavégzés korlátozása alóli felmentés indoka csak olyan esemény lehet, amivel a munkáltató nem számolhatott előre és gondos munkaszervezéssel sem kerülhetett el. A súlyos kár megállapításához nem elegendő az, hogy valamely nagy volumenű megrendeléstől esik el a munkáltató, ha nem teljesít gyorsan és ezzel anyagi veszteséget szenved. A munkavállalók kiesése miatt elrendelt túlmunka is csak akkor fogadható el, ha a munkáltató egyáltalán nem tudott felkészülni erre (például váratlanul előállt hóakadály miatt nem jelent meg a munkavállalók jelentős része, s így a folyamatos működés csak az előző műszak munkavállalóinak túlmunkájával biztosítható).

A munkavállalónak a túlmunka elrendelése esetén is jár a napi pihenőidő. A napi pihenőidő mértéke a munka befejezésétől számítva a másnapi munkakezdésig legalább 11 óra kell hogy legyen, amitől a felek megállapodásukkal, illetve kollektív szerződéssel eltérhetnek, ilyenkor is biztosítva azonban a minimum 8 órás pihenőt. A munkavállaló ilyenkor jogosult a következő napi munkavégzésre annyival később megjelenni, hogy részére a napi pihenőidő biztosított legyen. Az emiatt kiesett időre ugyanúgy díjazás illeti meg, mintha ezt az időt is munkavégzéssel töltötte volna.

Túlmunkadíj pihenőnapon
A munkavállaló raktáros munkakörben dolgozott a munkáltatónál, és többször szombaton és vasárnap is végzett munkát, mivel azonban a munkáltató erre az időszakra nem fizetett neki túlmunkadíjat, a bírósághoz benyújtott keresetében ennek megfizetésére kérte kötelezni a munkáltatóját.

A munkaadó ezzel szemben arra hivatkozott, hogy nem rendelt el írásban túlmunkát, s a munkavállalót más módon sem kötelezte erre, az Mt. 126. § (1) bekezdése pedig úgy szól, hogy a munkáltató a munkavállalót kivételes esetben rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésre kötelezheti. A munkaadó szerint alkalmazottja önként tartózkodott a munkahelyén szombaton és vasárnap, s ezt a körülményt esetleg jutalmának megállapításánál fogja figyelembe venni.

Az első- és másodfokú bíróság – az Mt. fenti rendelkezésének szűken vett értelmezésével – a munkáltató álláspontját fogadta el. A Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a másodfokú bíróság ítéletét, s megállapította, hogy akkor is megilleti a túlmunkadíj a munkavállalót, ha a munkáltató nem rendelt el ugyan többletmunkát, de annak elvégzésére a munkáltató érdekeit szem előtt tartva szükség volt.

Ebből a döntésből az következik, hogy a munkáltató részéről nem kell feltétlenül valamilyen aktív magatartás – írásbeli elrendelés vagy szóbeli utasítás – ahhoz, hogy a túlmunka annak pótlékvonzatával együtt megállapítható legyen, elegendő az, hogy a munkaadó tudomásul veszi a túlmunkát és ez a munkavégzés szükséges és indokolt.

A rendkívüli munkavégzés díjazása

Túlmunkapótlék

A munkavállalót a rendes napi munkaidőt meghaladó munkavégzés és az ezzel járó nagyobb megterhelés ellenében a rendes munkabéren felül 50 százalék vagy ennél magasabb bérpótlék is megilleti. Ennek az alapja általában a személyi alapbér, de ettől a számítási alaptól a munkaszerződés, illetve a pótlékot előíró szabály is eltérhet. A túlmunka ellenértéke rendezhető esetenkénti utólagos elszámolás alapján a tényleges teljesített túlmunkaórák szerint, de megállapítható előzetes kalkulációval átalányként is. Az átalány mértéke utólag nem kifogásolható azon az alapon, hogy a tényleges munkavégzés meghaladta, illetve nem érte el a becsült értéket.

A felek megállapodása, illetve a munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján elképzelhető, hogy a munkavállaló a végzett munka fejében a rendes munkabérén felül nem bérpótlékban, hanem szabadidőben részesül. Ilyenkor a munkavállaló megkapja a túlmunka idejére járó rendes bért, illetve a szabadidőre járó bérét is. A pótlékot helyettesítő szabadidőnél is lehetőség van átalány megállapítására. A vezető állású munkavállaló – ellenkező megállapodás hiányában – a túlmunkájáért sem rendes munkabért, sem pótlékot nem igényelhet.

Egy takarítási szolgáltatást végző társaság úgy akarta elkerülni, hogy a túlmunkáért külön díjazást kelljen fizetnie a dolgozójának, hogy a vele munkaviszonyban álló munkavállalójával megbízási szerződést kötött arra, hogy a rendes munkaidején túl is munkát végezzen számára. A bíróság azonban érvénytelennek nyilvánította a megbízási szerződést, mert az a jogszabály és a bérpótlék megkerülésére irányult, hiszen az ilyen munkavégzést az Mt. szerint túlmunkaként kell elismerni.

A túlmunka ellenértéke pihenőnapon

Ha a munkáltató pihenő- vagy munkaszüneti napon rendel el munkát, helyette elsősorban másik pihenőnapot kell biztosítani a munkavégzést követő hónap végéig. Ilyenkor a munkavállalónak teljes pihenőnapot kell kiadni, függetlenül attól, hogy milyen időtartamú munkavégzést rendelt el a munkáltató.

Ha a munkavállaló olyan munkarendben dolgozik, hogy egyébként is munkát végez ezeken a napokon és így teljesít túlmunkát, akkor neki nem jár feltétlenül teljes pihenőnap, hanem a részleges pihenőidőben is elszámolható a túlmunkája.

Amennyiben a munkavállaló a fentiek szerint másik pihenőnapot, illetve pihenőidőt kap a heti pihenőnapján, rendkívüli munkaidőben végzett munkájáért, akkor ezenfelül legalább 50 százalékos bérpótlékra jogosult. Amennyiben pedig nem kap másik pihenőnapot, illetve pihenőidőt, 100 százalékos bérpótlék illeti meg.

Ha a munkavállalót munkaszüneti napján kötelezik rendkívüli munkavégzésre, akkor az aznapi munkájáért járó rendes munkabérén felül távolléti díj is megilleti. Ha pedig túlmunkát is végez, ezenfelül túlmunkadíj is jár.

Bérpótlék készenlétnél

Amennyiben a készenlét helyét a munkavállaló választja meg, a személyi alapbér 25 százalékának megfelelő munkabér jár neki. Ha viszont a munkáltató határozza meg a készenlét helyét, akkor ennél magasabb mértékű, de a jogszabály által konkrétan meg nem határozott díjazás jár a munkavállalónak.

Ha a készenlétet teljesítő munkavállalót a munkáltató utasítására ténylegesen igénybe veszik túlmunkára, vagy a munkavállaló a munkáltató számára hasznosan és szükségesen, de utasítás nélkül munkát végez, ennek idejére túlmunkadíjazás illeti meg. Amennyiben például előre becsülhető, hogy a hibaelhárító munkakörben foglalkoztatott munkavállaló mennyi munkát fog végezni és erre az időre túlmunkadíjazást állapítanak meg, az a készenléti időre eső díjazásával összevonható, így a felek egységes ügyeleti díjban is megállapodhatnak átalányjelleggel, amelynek mértéke általában már nem kifogásolható.

Az éjszakai pótlék és a műszakpótlékok

Az este 22 órától reggel 6 óráig terjedő idő alatt – a három műszakban dolgozó munkahelyeken pedig a harmadik műszakban – végzett munka éjszakai munkának minősül. A több műszakos munkarendben foglalkoztatott munkavállalóknak és az éjszakai műszakban dolgozóknak személyi alapbérén felül éjszakai pótlék és műszakpótlék jár.

Éjszakai pótlék

Éjszakai munkavégzésnél a rendes munkabérén felül 15 százalékos bérpótlék illeti meg a munkavállalót. Nem lehet éjszakai munkára igénybe venni a nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig, illetve a fiatalkorút. Az éjszakai pótlék akkor is jár, ha az éjszakai munkát nem rendes munkaidőben, hanem rendkívüli munkavégzésként teljesíti a munkavállaló, ilyenkor a pótlék szintén a személyi alapbér után jár.

Műszakpótlékok

A több műszakos munkaidő-beosztásban, illetőleg folyamatos munkarendben foglalkoztatott munkavállalónak délutáni, illetve éjszakai műszakpótlék jár.

A munkarend lehet folyamatos, folytonos vagy több műszakos is. A folyamatos munkarendben hétköznapokon, illetve az üzemelési napokon megszakítás nélkül folyik a munka. A folytonos munkarendben nemcsak hét közben, hanem hétvégén is megszakítás nélkül végeznek munkát. A több műszakos munkarend jellemzője, hogy a napi üzemelési idő meghaladja a munkavállaló napi teljes munkaidejét, ezért a munkavállalók egymást váltva végzik azonos tevékenységüket. Ilyenkor a munkarend lehet állandó műszakos, amikor a munkavállaló mindig azonos műszakban dolgozik, illetőleg váltásos, amikor más-más műszakban kell munkát végeznie.

A több műszakos munkaidő-beosztásban, illetve a folytonos munkarendben foglalkoztatott munkavállalóknál a szokásosnál nagyobb megterheléssel járó munkavégzést az Mt. szerint délutáni, illetve éjszakai műszakpótlékkal kell kompenzálni.

A műszakpótlék mértéke több műszakos munkaidő-beosztásban, délutáni műszakban (14 óra és 22 óra között) a személyi alapbér 15 százaléka. Amennyiben a munkavállaló egyúttal folyamatos munkarendben is dolgozik, akkor 20 százalék pótlék illeti meg. Amennyiben a munkavállaló több műszakos beosztásban van, akkor éjszakai munkája, vagyis a 22 óra és a másnap 06 óra között végzett munkája után 30 százalékos bérpótlék illeti meg, ha pedig egyben folytonos munkarendben is dolgozik, akkor 40 százalékos pótlék jár neki. A műszakpótléknál és az éjszakai pótléknál a jogszabály nem teszi lehetővé átalány megállapítását, mint ahogy azt a túlórapótléknál megengedi. A műszakpótlék megilleti a több műszakos munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalót, függetlenül attól, hogy rendes vagy rendkívüli munkaidőben teljesítette azt.

A műszakpótlékról elmondottakból következik, hogy az a munkavállaló, aki több műszakos beosztásban dolgozik, a nappali műszak idejére nem kap műszakpótlékot, de nem jogosult ilyen pótlékra az sem, aki ugyan folyamatos munkarendben végez munkát, de műszakbeosztása rendszeresen nem változik. A műszakpótlékból kizárt az a munkavállaló is, aki egy műszakos munkarendben dolgozik és túlórázik, s ez idő alatt részben vagy egészben nem nappali műszakban végez munkát. Az állandó éjszakai műszakbeosztású munkavállaló is csak éjszakai pótlékra jogosult – kivéve, ha több műszakos munkarendben foglalkoztatják -, aminek megállapítása szempontjából közömbös, hogy a munkavállaló például éjjeliőrként dolgozik, ami fogalmilag csak ebben az időben látható el.

Felvetődhet az a kérdés, hogy milyen bérpótlék illeti meg azt a munkavállalót, akit több műszakos munkakörben foglalkoztatnak, és a délutáni műszak befejezése után rendkívüli munkavégzésként túlmunkát rendelnek el számára. Ilyenkor a munkavállalót személyi alapbére, valamint a személyi alapbéréből kiszámított túlmunkapótlék és az éjszakai munkavégzés utáni bérpótlék is megilleti. Itt is érvényesül az az általános elv, hogy a pótlék tovább nem pótlékolható, vagyis nem a pótlékolt személyi alapbért kell a számítás alapjaként figyelembe venni, mert az többszörös értékelést jelentene.

Példák a gyakorlatból

Műszakpótlék azonos műszakban:

Jár-e műszakpótlék akkor is, ha a dolgozók nem egymást váltva, hanem ugyanabban a műszakban végzik azonos tevékenységüket?

Három munkavállaló radiológusként dolgozott a munkáltató üzemében. A munkavállalók kezdetben több hónapig állandóan délelőtt dolgoztak, majd később két hónapig délután, utána pedig éjszakai műszakra osztották be őket, amelynek az volt az oka, hogy a munkáltató időben el kívánta különíteni az egészségre ártalmas munkafolyamatokat az egyéb munkavégzéstől. A munkavállalók éjszakai pótlékban részesültek az éjszakai munkavégzés idejére. Emellett azonban műszakpótlék megfizetését követelték, arra hivatkozva, hogy három műszakban dolgoznak. A bíróság döntése szerint nem jogosult műszakpótlékra az a dolgozó, aki olyan munkahelyen, illetve munkakörben végez munkát, ahol a napi üzemelési idő a napi törvényes munkaidőt nem haladja meg, és a foglalkoztatottak munkájukat azonos műszakban és nem egymást váltva végzik. Jelen esetben a munkavállalók ugyanabban a műszakban végezték munkájukat, és a saját – radiológus – tevékenységük nem tekinthető a korábbi műszakban mások által végzett munkával azonosnak, így e feltétel hiányában nem lehet több műszakos munkarendről beszélni.

Ha a munkavégzés egy része esik délutáni vagy éjszakai műszakra...

Hogyan kell eljárni akkor, ha a több műszakos munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló munkavégzésének csak egy része esik 14-22 óra, illetve 22-06 óra közé?

Két autóbusz-vezető munkakört betöltő munkavállaló váltott munkaidő-beosztásban dolgozott úgy, hogy egyik héten munkaidejük reggel fél háromkor, a másik héten 0 óra 30 perckor végződött. A buszvezetők műszakpótlék megfizetésére kérték kötelezni a munkáltatót. A munkáltató szerint a munkavállalóknak nem jár műszakpótlék, mert a 2 óra 30 perckor kezdődő műszakban a munkaidő nagyobb része délelőttre esik, a 0 óra 30 perckor befejeződő műszak nagyobb része pedig a délutáni műszakban telik.

A bíróság döntése szerint jogszabály tiltó rendelkezése hiányában a buszvezetőnek a délután kezdődő és 0 óra 30 perckor végződő műszakban időarányosan délutánra 20, éjszakára 40 százalék műszakpótlék jár, míg a 2 óra 30 perckor kezdődő szolgálat idejére a három és fél óra éjszakai munkavégzés időtartamára szintén éjszakai műszakpótlékban kell részesülniük.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. december 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem